Persoonlijk

Sparen of spenden: hoe doe ik dat?

Alles rondom mijn kredietcrisis wordt goed ontvangen en toen ik afgelopen week in mijn HM iets over mijn spaardoelen deelde, dacht ik: daar kan ik weleens wat meer over schrijven. Lees mee!

Mocht je eerdere updates over mijn zelfbenoemde kredietcrisis gemist hebben dan kun je die HIER en HIER nog eens teruglezen. Vandaag ga ik niet zozeer in op het totale plaatje, maar focus ik op het hebben van spaardoelen. Een handig hulpmiddel dat mij heel erg geholpen heeft bij het op orde krijgen van mijn financiële situatie en waardoor ik niet alleen meer inzicht heb in waar mijn euro’s naartoe gaan, maar ik ook dubbele vreugde voel als ik mooie spulletjes koop.

Wat is een spaardoel?
Ik geloof niet dat het bij andere banken ook kan, maar bij de ING kun je onder je eigen ‘normale’ rekening zogenaamde spaardoelen maken. Deze spaardoelen geef je een naam, een icoontje en je voert een streefbedrag in. Dit maakt sparen heel erg concreet. Ik gebruikte de spaardoelen tot begin van dit kalenderjaar amper, maar sinds ik het wel doe heb ik ten eerste veel meer overzicht in mijn geldzaken en ben ik me tegelijkertijd veel bewuster geworden van waar ik mijn zuurverdiende centen aan uitgeef. Spaardoelen zijn echt mega handig en mocht je bij de ING zitten dan kan ik het je van harte aanbevelen.

Noodzakelijk spaardoelen
Zelf maak ik onderscheid tussen twee soorten spaardoelen: leuk en nodig. Mijn noodzakelijke spaardoelen bestaan uit zaken waar je liever geen geld aan uitgeeft, maar wat op onverwachte momenten toch zomaar een hoge kostenpost kan zijn. Een voorbeeld hiervan is een spaardoel ‘zorgverzekering’. Natuurlijk betaal ik maandelijks mijn premie, maar je hebt ook zoiets als eigen risico en eigen bijdrage. Omdat die laatste twee altijd op een kutmoment komen en je in een slecht geval ook zomaar ineens honderden euro’s moet ophoesten, heb ik een spaardoel waar te allen tijde minimaal het bedrag van mijn eigen risico op staat. Een ander noodzakelijk spaardoel is ‘auto’, waar ik maandelijks een klein bedrag op zet zodat ik eventuele onderhoudsbeurten en problemen kan betalen zonder dat ik meteen failliet ga. Hetzelfde doe ik met de spaardoelen ‘telefoon/laptop’: iedere maand een klein bedrag zodat ik zonder hartkloppingen een nieuwe telefoon/laptop kan kopen mocht dat ooit onverhoopt nodig zijn. Verder heb ik een spaardoel met ‘uiterlijk vertoon’ waar ik geld apart zet voor (bijwerken van) PMU, kappersbeurten, massages, schoonheidsspecialist enzovoorts, een spaardoel voor al mijn vaste lasten zodat ik die altijd kan betalen (daar zit ook benzine/OV-kaart bij) en een spaardoel met de kosten van site. Onder de gezamenlijke rekening van mij en Robert hangen ook wat spaardoelen: eentje voor een zomervakantie, eentje voor de gemeentelijke belastingen, eentje voor het huis en eentje voor de boodschappen. 

Leuke spaardoelen
Sparen wordt pas echt leuk als je zo nu en dan ook iets kan kopen wat je heel graag wil. Voorheen deed ik dat gewoon, zomaar, als ik daar zin in had. Werd m’n salaris gestort, kocht ik de volgende dag een nieuw paar schoenen of een nieuwe tas. En vervolgens kwam ik aan het eind van de maand in de knoei. Miste ik net die honderdvijftig euro die ik aan het begin van het ritje zo makkelijk gepind had. Dat moest dus anders. Een ongoing ‘leuk spaardoel’ is er eentje voor kleding. Daar gaat maandelijks honderd euro op. De ene maand geef ik het uit, maar soms vul ik het maandenlang alleen maar aan. Sinds eind 2018 werk ik op deze manier en sindsdien heb ik nog nooit iets buiten dit budget gekocht. Vind ik niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Daarover later meer. Ook heb ik altijd twee spaardoelen met dingen die ik graag wil. Dit kan echt van alles zijn. Zo spaarde ik de afgelopen maanden onder andere voor mijn PMU-wenkbrauwen, Dr. Martens, Airpods, een nieuwe voorraad underwear, de steelstofzuiger van BOSCH en een tas. Op dit moment zijn mijn twee spaardoelen een reisje naar Doha en een Studio Noos mombag. 

Dan koop je dat toch gewoon?
Toen ik onlangs iemand vertelde dat ik aan het sparen was voor een tas van vijf tientjes (de Studio Noos mombag) keek diegene mij met opgetrokken wenkbrauw aan. ‘Vijftig euro? Dan koop je dat toch gewoon?’ En dat is dus precies wat ik niet meer wil doen. Zo wil ik niet meer zijn. ‘Gewoon’ dingen kopen, omdat je de euro’s hebt en je je koopdrift niet onder controle kunt houden. Ik wil mijn geld bewuster uitgeven en mezelf grenzen opleggen in dat wat ik aanschaf. Ik vind het absoluut niet meer in deze tijdsgeest passen om je een faillissement bij winkels als Zara en H&M te shoppen (sowieso past overdadig shoppen niet in 2019) en bovendien vind ik gigantisch blasé als je maar gewoon koopt waar je zin in hebt gewoon omdat het kan. Ook al heb je daar zelf hard voor gewerkt ja. 

Dubbele winst
Weet je wat ik zo leuk vind aan bewust voor bepaalde dingen sparen? Het onoverwinnelijke gevoel als je uiteindelijk je spaardoel bereikt. Die Studio Noos mombag bijvoorbeeld, die heb ik over twee maanden vakkundig bij elkaar door iedere maand tien tot vijftien euro apart te zetten. Het moment dat ik ‘m dan daadwerkelijk ga bestellen is natuurlijk duizend keer leuker dan dat ik ‘m gewoon random op een maandagavond terwijl ik op de wc zit in mijn mobiele digitale winkelmandje mik. En zo geldt dat voor alles. Ik ben iedere maand weer gemotiveerd om die spaardoelen een zetje in de goede richting te geven en tegelijkertijd zorgt deze structuur er ook voor dat ik mijn gewone spaarrekening (want die heb ik ook nog) niet meer gebruik als heen-en-weer-schuif-post. Ik weet even niet meer aan hoeveel kanten het mes in dezen snijdt, maar het is in ieder geval beter voor mijn portemonnee, beter voor het milieu en op allerlei vlakken leuker om op deze manier te spenden. 

En waar spaar ik niet voor maar geef ik wel geld aan uit?
Zoals je hebt gelezen is mijn financiële administratie best wel georganiseerd en weet ik precies wat ik waarvoor nodig heb. Je zou bijna denken dat er geen ruimte is voor spontane uitgaven, maar da’s dus mooi wel zo. Want op mijn lopende rekening staat altijd genoeg geld voor een hapje eten, een drankje of een avondje uit. Daar ben ik ook echt niet moeilijk in en dat vind ik belangrijk om te kunnen blijven doen, altijd. Hier leg ik mezelf geen grenzen in op, al zal dat ook deels komen door het feit dat ik hier niet exorbitant veel geld aan uitgeef. 

Kortom: ik ga goed op die spaardoelen. Het is inmiddels mijn normale manier van leven geworden en ik ben gewend aan niet zomaar meer uitgeven, ook al zou dat bankrekeningtechnisch wel gewoon kunnen. De stap naar bewust met geld en spullen omgaan leek heel groot, maar is verrassend soepeltjes genomen. Ik ben superblij met hoe het nu gaat en kan het iedereen aanraden om eens op deze manier naar je uitgavenpatroon te kijken. 

Bedankt voor het lezen!

>> Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager).

Dit vind je misschien ook wel leuk!

7 Comments

 1. Ik vind dit wel een goed initiatief! ga het overwegen!

 2. Ahhh, Ideaal zijn die spaardoelen, he? Ik krijg er zelf ook een kick van als ik zie dat de doelen bereikt worden. Het geeft mij ook financiële rust, omdat we weten waar we aan toe zijn.

 3. Sinds kort kan het ook bij de Rabobank. Wilde mij er binnenkort is in verdiepen. Maar ik ga er vanavond gelijk naar kijken. Super leuk!

 4. * maakt 21 spaarpotjes aan *

 5. Wat een super idee en wat een overzicht. Ik heb rabobank en daar kan je spaarpotjes aanmaken.
  Ik heb voor nu al wat spaarpotjes aangemaakt. Ben benieuwd hoe dit werkt.
  Maar inderdaad het sparen voor bijv. Onvoorziene kosten, gemeentelijke belastingen
  Top idee.

 6. Ha! Wat grappig! Ook al ruim 2 jr in gebruik die spaardoelen en vindt het echt top! Leuk om te lezen dat ik niet de enige ben 😊

 7. Hoi Anouk, het klinkt echt super handig! Maar hoe begin je hiermee? Gewoon een paar spaarpotjes aanmaken (rabo) en al wat spaargeld erin inzetten? Hoe heb jij dit gedaan? En als je dan dus wat hebt uitgegeven uit dat potje, moet je dit dus zelf weer overmaken naar je betaalrekening, hou je dit dan wel goed bij? Ik ben bang dat ik dat heel snel weer laat versloffen 🤔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *