Momlife

Eetschema T&T: 3 jaar en 15 maanden

Toen ik vorige week in mijn Stories vroeg naar dingen die jullie graag willen lezen, werd meerdere keren ‘iets met eten’ genoemd. U vraagt en ik draai dus vandaag op de rol: het eetdagboek van de kinderen. Lees mee!

Ik heb hier weleens vaker over geschreven en het zal ook voor niemand een verrassing meer zijn dat Ticho een beetje onze wandelende vuilnisbak is, terwijl Tess in principe liever niet dan wel eet. Het enige wat er altijd zonder enige moeite inging waren potjes groenten van Olvarit, dus die at ze soms ook maar gewoon twee keer op een dag. Maar jongens meisjes, ik heb goed nieuws: Tess eet steeds beter. Ze eet tegenwoordig zelfs brood. Het moet allemaal niet gekker worden. Een overzicht van wat er zoal in die strotjes verdwijnt is dus best een goed idee, nu we wat kunnen variëren. Ik schrijf per ‘eetmoment’ per kind wat er gegeten wordt. Gaan we.

07.30 uur – Ontbijt
Dit tijdstip is natuurlijk enorm fluctuerend want soms zijn ze dan al een uur wakker en soms zijn we dan nog niet klaar boven en eten we later, maar laten we voor gemiddeld half acht gaan. Dan komen we beneden, parkeer ik Tess met zesdubbele riem in de kinderstoel en Ticho trekt een sprintje naar zijn auto’s.

Drinken:
– Tess drinkt altijd water. Heel sporadisch thee. Melk moet ze niks van weten.
– Ticho drinkt altijd melk. Heel sporadisch thee. Het liefst wil hij appelsap maar dat mag niet.

Eten
– Tess eet tegenwoordig een hele boterham met jam. Het voeren van die boterham is wel een heel circus en ik moet echt alles uit de kast trekken om het erin te krijgen, maar het lukt.
– Ticho krijgt een boterham en mag zelf zijn beleg kiezen. Meestal wordt dat pindakaas met hagelslag. Vooral vanwege de funnies in de hagelslag. Soms wil hij liever een krentenbol of eierkoek en zolang dat geen dagelijks gebeuren wordt vind ik dat ook prima.

10.30 uur – Tussendoor
Ook dit tijdstip varieert nogal en soms sla ik dit zelfs helemaal over omdat het er simpelweg niet van komt, maar over het algemeen probeer ik ergens halverwege de ochtend een momentje in te bouwen waarop we rustig wat fruit eten. Dit is voor beide kids hetzelfde: ik snijd een banaan in plakjes en hak een appel in partjes. Vinden ze allebei hartstikke lekker en gaat er eigenlijk altijd goed in. We zijn natuurlijk ook regelmatig en route op dit tijdstip. Dan zorg ik dat ik een ander tussendoortje bij me heb, bijvoorbeeld kleine rijstwafeltjes, maisknabbels of koekjes. Tess drinkt verder heel de ochtend water en Ticho in principe ook, tenzij ik horendol word van zijn gekrijs om appelsap. Dan geef ik hem appelsap (als in: twee druppels Dixap aangelengd met water).

12.30 uur – Lunch
Hoe we dit invullen hangt voor een groot deel af van hoe de rest van de dag eruit ziet. Als de kids op het kinderdagverblijf zijn dan eten ze sowieso warm tussen de middag en eigenlijk probeer ik dit thuis ook zoveel mogelijk te doen. Gewoon omdat ze op dit moment nog vrolijk, druk en gezellig zijn en het zelden strijd oplevert in tegenstelling tot de avonduren waarop ze toch gewoon doodmoe en vervelend zijn.

Drinken:
– Tess drinkt wederom water. Als ze in de ochtend nog niet genoeg gedronken heeft dan geef ik haar Dixap. Dit gaat er prima in.
– Ticho drinkt melk of Dixap.

Eten
– Tess krijgt negen van de tien keer een potje. Simpelweg omdat zij soms twee keer per dag groenten eet en daar voor mij niet tegenop te preppen valt.
– Ticho krijgt een ‘restje’ uit de vriezer. Vaak bloemkool, broccoli of pasta. Dat zijn de favorietjes.

Het is natuurlijk niet zo dat de kids all day every day groenten tussen de middag krijgen. Soms neem ik óf de strijd in de avond voor lief óf ik vind het prima als ze een dag geen groenten krijgen. Wat we dan doen voor lunch is echt een feestje: we gaan naar de bakker en Ticho mag zelf broodjes uitkiezen. Dat worden dan in principe altijd een kaasstengel en krentenbollen.

15.00 uur – Tussendoortje
Dit is meestal op het moment dat Tess wakker wordt na haar middagslaapje. Dan komen de rozijntjes voor de kleine meid tevoorschijn en krijgt Ticho een (klein) snoepje. Ik ben dus geen moeder die snoep als onnodig slecht/fout/onnodig of whatever bestempelt. Het blijft bij deze ene keer per dag – en in het weekend is het vaak wel iets meer – en dat vinden we prima.

Net als in de ochtend drinken beide kinderen af en aan uit hun rietjesbeker. Die van Tess is gevuld met water en die van Ticho met water of Dixap, afhankelijk van hoeveel Dixap hij al op heeft. In principe krijgt hij maximaal twee keer een fles met zoete zooi en verder water.

Wat verder nog wel belangrijk is om te vermelden is dat bij ons de maisknabbels voor het grijpen liggen. Er zit natuurlijk wel een limiet op hoeveel ze daarvan mogen pakken, maar als ze tussendoor af en toe eens zo’n ding graaien dan is dat prima. Ticho vraagt het altijd netjes en pakt er dan zelf eentje (of twee) en Tess doet het gewoon als ze er zin in heeft.

18.00 uur – Avondeten
Met grote bewondering kijk ik naar de gezinnen waarbij dit een rustgevend en gezellig tafereeltje is. Waarbij het op rolletjes verloopt. Waarbij er lief en rustig gegeten wordt en ondertussen het verloop van de dag onderwerp van gesprek is. Bij ons lijkt het daar in de verste verte niet op. Het is een chaos, er wordt geklierd, met auto’s gespeeld, van tafel gerend, spaghetti aan de muren gesmeerd en ga zo maar door. Desalniettemin vind ik het wel een grappig hoor. Het is eigenlijk het eerste moment op de dag waarop we met z’n viertjes aan tafel zitten en ik probeer het ook maar gewoon allemaal los te laten.

Drinken:
Ze drinken allebei water. Geen discussie over mogelijk.

Eten
’s Avonds eten de kids lekker met de pot mee. Als dat betekent dat ze weer groenten eten, dan is dat dus zo. Als het crisis in de zaal is – door bijvoorbeeld een slechte timing – dan schotel ik ze soms ook gewoon een boterham voor. Da’s een ander voordeel van warm eten tussen de middag.

Toetje
Waag het niet om het toetje over te slaan, want je krijgt ruzie met de peuter. Na het eten krijgen beide T’s een Danoontje. Op woensdag, als mijn opa altijd komt eten, is het feest en mogen ze zo’n toetje met Smarties erin.

Na het avondeten krijgt Ticho niets meer. Die is dan sowieso rijp voor bed. We laten hem nog even spelen of een filmpje kijken, doen daarna de kids in bad, lezen een boekje en leggen ze op bed. Tess krijgt dan ergens rond half tien nog wel een laatste fles melk omdat ze – zoals je hebt kunnen lezen – amper zuivel binnenkrijgt gedurende de dag. Deze fles drinkt ze slaapdronken leeg en daarna pit ze direct verder.

Zo ziet het eetschema bij ons thuis er ongeveer uit. Voor ons werkt dit top en nu ik het zo eens heb uitgewerkt ben ik zo blij dat we uit de fase van oefenhapjes, duizend flessen en gepureerde groenten zijn. We hebben een prima modus en eten is nooit een issue. Of dat betekent dat er nooit geklierd wordt? Nope. Maar het is gewoon een onderwerp waar ik me zo min mogelijk druk om maak. Ik heb echt geen zin in strijd om eten en ik ben ervan overtuigd dat als ze honger hebben, ze echt wel eten.

Voor de mensen met kinderen in dezelfde leeftijden: komt het een beetje overeen met hoe het er bij jou thuis uitziet? Ik ben benieuwd!

Bedankt voor het lezen!

>> Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

 1. Hier een kindje 13 maanden. Echt een vuilnisbak. Zou hem de hele dag door eten kunnen geven. Maar dat doen we niet.
  Smorgens 7.00
  Fles opvolgmelk 150 cc en een boterham met iets van beleg meestal appel peren stroop van de kleine keuken.

  10.30
  Fruit . Tygo eet eigenlijk al het fruit. Dus ik wissel af.

  12.30
  Ander half tot 2 boterham. Met soms vleeswaren of een eitje of zoet beleg. Wisseld dus. En een flesje opvolg melk van 120cc. Soms maak ik havermout de aardbei kokos variant van de kleine keuken.

  Ergens in de middag.
  Een koekje van Nijntje , rozijntjes,klein beetje fruit, soepstengel, creatief. Eigenlijk maar net wat we in huis hebben.

  17.30
  Tygo eet eigenlijk altijd met de pot mee. Soms kan dit niet. Dan krijgt hij een potje. Of ik haal iets uit de vriezer. Maar hij krijgt elke dag gewoon groenten . En hij krijgt een klein beetje soja toetje.

  Kwa drinken krijgt hij water het meest. Smorgens nog wel is thee . En zo af en toe in de middag of avond eten diksap.

  Tygo heeft koemelk allergie. Wat het soms wel ingewikkeld maakt. Vandaar ook nog de opvolg melk. Want ik persoonlijk vind de alternatieve voor gewone koemelk nou niet echt top. Als in teveel suikers , weinig voedingsstoffen. Maar betekend dus ook dat je vrij beperkt bent in beleg op brood en zo. Ik wijk eigenlijk nooit af van dit schema. Want hij doet het hier erg goed op. En Tygo is echt een makkelijk kind kwa eten die lust bijna alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *