Momlife

Wij mochten weer naar het consultatiebureau…

Vorige week was het weer zo ver: we mochten ons melden bij de dames op het consultatiebureau. Voor de één een crime, voor de ander not so much. Lees mee en ontdek hoe ik erover denk.

Zodra je moeder wordt, krijg je dit soort ellende er gratis en voor niets bij: het consultatiebureau. Mijn medemoeders begrijpen het, de dames zonder kinderen zullen de horrorverhalen ook wel kennen. Maar omdat ik oprecht vind dat er weinig mis is met de dames aldaar, wil ik gewoon weer eens een tegengeluid laten horen. Want even tussen jou en mij: hoe erg is dat consultatiebureau nou?

De nadelen
Er zijn twee dingen die ik rammend irritant vind aan dat hele CB. De eerste is het feit dat het daarbinnen zo godsgruwelijk warm is, niet te doen gewoon. Alsof je een tropisch strand op loopt, maar dan zonder tropisch strand. Het tweede is het feit dat ze altijd en eeuwig uitlopen. Dat ze een compleet eigen agenda hanteren en qua klok niet helemaal in dezelfde tijdzone als ik zitten. Ik moet altijd wachten en daar heb ik normaal gesproken al weinig tijd voor, maar met een gillende dreumes en een wegrennende peuter wil je dat al helemaal niet. Ik snap oprecht niet dat die hele gesubsidieerde toko niet wat ruimer in de tijd per afspraak gaat zitten zodat mensen niet al zwetend – want warm – en geïrriteerd – want boze kinderen – hoeven te wachten. Dat zou de sfeer daarbinnen enorm ten goede komen, geloof me.

Controles
Ik heb er natuurlijk lang over nagedacht hoe het komt dat de meeste mensen oogrollend over het CB spreken terwijl ik me in al die verhalen niet heel erg herken. En eigenlijk heb ik daar maar één verklaring voor: het boeit me niet. Echt niet. Dat ze daar niet bekend staan als de allergezelligste zonnestraaltjes? I don’t care want dat ben ik zelf ook niet. Dat ze niet met elkaar communiceren en dus iedere keer weer met dezelfde opmerkingen komen? Het zal wel. Dat ze op iedere vraag die ik stel altijd een antwoord gaan Googlen en dit dan voorlezen? All good. (Al had ik de laatste keren echt een goede jeugdarts!)  Mijn verwachtingen zijn simpelweg niet zo hoog, dus het valt in die zin ook nooit tegen. Verder moet ik eerlijk toegeven dat ik het stiekem wel prettig vind dat ze mijn kind wegen en meten, de voortgang een beetje bekijken en gewoon naar me luisteren. Tel daarbij op dat geen van alle dames ooit iets heel raars of onaardigs heeft gezegd (terwijl ze daar echt wel reden toe hadden met een obese zoon en een scharminkel dochter) en je snapt: ik heb er allemaal weinig op aan te merken. Ook is er in mijn geval geen ontkomen aan omdat ik mijn kids laat vaccineren en jawel, dat doen ze dus op dat consultatiebureau. En dat kunnen ze prima hoor. Onderaan de streep zijn ze gewoon ‘normale mensen’ net zoals jij en ik en tja, ik vind er niet zoveel van.

Frequentie
Met Ticho moeten we geloof ik nog twee keer dus dat is te overzien. De eerste keer is als hij drie is. Ik geloof dat hij dan die welbekende oogtest moet doen en ik weet nu al: daar moeten we dan op een later moment voor terugkomen. Want ten eerste gaat Ticho echt niet zomaar aan een vreemde vertellen wat hij ziet en ten tweede stammen de afbeeldingen voor die oogtest uit de prehistorie en zie ik het nog niet gebeuren dat hij weet wat een fluitketel is. De laatste keer is vlak voordat hij naar de basisschool gaat omdat hij dan de laatste vaccinatie krijg. Omdat hij pas geleden een extra vaccinatie kreeg en dit allemaal prima verliep, maak ik me daar niet zo druk om. Komt wel goed. Met Tess zitten we ook in de afbouwende fase. De controle rond de 18 maanden sla ik over – principekwestie, ik voel er weinig voor om over ‘peutergedrag’ te praten – dus dan blijven er nog drie over gok ik. Tijdens die controles gaat het dan voornamelijk om kunstjes showen en aangezien onze Tess de spotlight niet schuwt, denk ik dat zij best wel kan en wil laten zien wat zij allemaal zoal kent en kan.

Gratis tips voor de CB-mevrouwen
Goed, ik ben natuurlijk de lulligste niet, dus heb nog wel een paar tips voor de CB-mevrouwen om de algehele ervaring ietwat positiever te maken.
– Doe wat aan die temperatuur. Please.
– Neem iets meer tijd in de agenda.
– Maak heel de bende digitaal zodat ik ten eerste niet altijd dat boekje hoef te zoeken en ook als in binnen ben dat boekje niet van hot naar her hoef te verplaatsen.
– Laat die koffie en thee achterwege en zet een grote tap met koud water neer. Voor warme koffie heeft niemand tijd en een glas water is in die tropische temperaturen best welkom.
– Zet een gezellig muziekje op.
– Maak eens een gezellig praatje. Vind ik leuk.
– Kijk even goed in de agenda op welke dag de betreffende moeder altijd komt. Dan weet je bijvoorbeeld dat een afspraak op dinsdag voor mij geen optie is. Ik kom al drie jaar lang op woensdag. Woensdag it is dus.
– Kijk sowieso even in het systeem voordat je iemand spreekt. Vragen als ‘is dit de oudste’ of ‘hoe oud is ze?’ als ik daar met Tess zit zijn gewoon echt niet nodig.
– Laat de voorschriften af en toe een beetje varen.

Verder niks op aan te merken hoor. Die dames daar doen ook gewoon hun werk en hoewel ik er altijd weer nul komma nul zin in heb om er naartoe te gaan, vind ik het puntje bij paaltje echt niet heel erg. Hoe is jouw ervaring met het consternatiebureau?

Bedankt voor het lezen!


>> Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Leuk stukje! Nu werk ik zelf op het cb en herken wat dingen maar somige ook niet 🙂
    Ik word nl soms gek van onze assistente die maar blijft kletsen met ouders haha.
    Ouders hebben bij ons een vaste dag waarop ze komen en ze kunnen in een oogopslag de brusjes zien 🙂
    Toch nog grote verschillen dus!

  2. Mijn ervaring met het CB is prima. Ik vind het wel fijn om er één keer in de zoveel tijd naartoe te gaan, ben altijd wel benieuwd naar lengte en gewicht. We worden altijd goed geholpen, er wordt naar ons geluisterd en bij ons is het gelukkig niet zo warm. 😊 Soms wel iets uitloop (met een baby die dan moe en jammerig is niet zo fijn), maar vaak ook gewoon op tijd aan de beurt. Hier afgelopen maandag met onze zoon ook voor de 14 maanden controle geweest. Hij was nu 10,6 kg en 82 centimeter, helemaal prima..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *