Momlife, Zwangerschap

20 dingen die ik echt niet wist voordat ik een kind kreeg

Het is nu zo enorm vanzelfsprekend, maar voordat ik kinderen kreeg wist ik ongeveer niks over dat onderwerp. Ik zette de twintig grootste openbaringen op een rij. Lees mee!

Dat het krijgen van een kind zorgt voor heel wat nieuwe en eerste keren, dat schreef ik afgelopen week al toen ik je vertelde wat je zoal moet regelen als je zwanger bent. Maar als die zwangerschap goed is afgerond dan ben je er nog niet hoor. Want het leven met kind heeft zo mogelijk nog meer openbaringen. Vandaag ga ik je vertellen welke dingen ik niet (bewust) wist voordat ik moeder werd. Hoef jij je daar niet meer door te laten verrassen. Geen dank en graag gedaan!

Wat een hydrofiele luier is
Ik dacht dus aan een luier maar dan van speciaal materiaal ofzo. Is het in de basis ook wel, maar in de praktijk zijn hydrofiele luiers een soort alles-in-één doeken. Om af te drogen. Spuug weg te boenen. Je ramen mee te lappen. Het aanrecht mee af te doen. Echt, je kunt het zo gek niet bedenken of je gebruikt er een ‘hydrofiel’ (zoals ik ze noem) voor. Zou me geen leven zonder meer kunnen voorstellen.

Wat écht kleine maatjes zijn
Toen ik nog geen kinderen had en op zoek moest naar een cadeautje voor pas bevallen vriendinnen, had ik werkelijk geen flauw idee welke maat nou een beetje goed zit bij zo’n ukkie. Maatje 62 zag er klein zat uit. Wist ik veel dat je daar (gemiddeld!) pas na een maand of twee/drie/vier aan toe bent. Ik leerde dus dat maat 50 niet voor BabyBorn is, maar voor kindertjes vers van de pers.

Waarom die navel zo meurt
Nooit beseft dat het gewoon een stukje aftervend weefsel is. Gat-ver-damme wat ranzig. Iedere keer als ik de luier opende, kwam die doordringende rottende geur me weer tegemoet en kotsneigingen every single time.

Dat je prima kunt leven op nauwelijks slaap
Het leek me een onvoorstelbaar iets, dat je nog normaal zou functioneren als je nachtenlang niet meer dan vier uurtjes slaapt pakt. Ik dacht oprecht dat het m’n dood zou worden. Maar niets is minder waar hoor. Na drie jaar gebroken nachten kan ik je beloven: je overleeft het wel.

Hoe in hemelsnaam die wiskundige formule voor het maken van een flesje werkt
Want eigenlijk moet je er op z’n minst een VWO-diploma met wiskunde A en B voor hebben, dacht ik. Scheutje dit, lepeltje dat, druppeltje hier, druppeltje daar. Blijkt in de praktijk helemaal zo ingewikkeld niet hoor. Voor iedere 30 water doe je 1 schep voeding. Lukt je ook als je enkel de basisschool hebt afgerond.

De structuren van poep
Had ik het net over meurende navelstompjes, maar vlak die zure lucht van een spuitluier niet uit. Of de substantie die de eerste dagen als poep moet doorgaan (meconium, noemen ze dat). Of de eerste echte harde keutels. Of alles daar tussenin. Poep was nog nooit zo interessant.

Waarom je geen kapitaal moet uitgeven aan aankleedkussenhoezen
Zeker als je in verwachting bent van een jongetje dan zou ik het geld lekker in je zak houden. Allemaal leuk en aardig, die gehaakte en mooie aankleedkussenhoezen, maar geloof me als ik je zeg dat er binnen twee dagen al tien keer overheen is geplast. Het is zo zonde. Zo zo zonde.

Dat bekkenbodemoefeningen heel belangrijk zijn
Tot een half jaar na het baren kun je je bekkenbodem trainen en ik zou het je van harte aanraden. Zelf deed ik iedere dag braaf wat oefeningen en ik ben zó blij dat ik nu gewoon kan touwtjespringen, op de trampo springen, hardlopen en jumping jacks doen (niet dat ik dat ooit doe maar goed) zonder direct in mijn broek te plassen. Ook kan ik alles prima ophouden en staan er geen Tena Lady’s in onze badkamer. Dank aan de bekkenbodemoefeningen dus.

Hoe belangrijk een goed vangnet is
Daar zijn wij maar wat blij mee. Vriendinnen die altijd bijspringen als het nodig is, een oma die zo nu en dan eens extra oppast en ga zo maar door. Om nog een beetje een ‘eigen leven’ te houden is een goed vangnet onmisbaar.

Dat het op het consultatiebureau tropisch warm is
De tering, wat is het daar warm. Snap ik wel, met al die blote kinderen, maar voor ons zwoegende moeders en zuchtende vaders is het bijna niet uit te houden. Altijd als ik daar ben dan staan binnen twee minuten de zweetparels al op mijn voorhoofd. Niet te doen.

Het leed van continue snotneuzen
Toen ik nog geen kinderen had vond ik er wel wat van als ik een kind met een snotneus zag. Was toch nergens voor nodig? Kon z’n moeder toch wel even schoonmaken? Hebbie toch doekjes voor? Nu weet ik beter. Gék word ik van die snotneuzen All day every day loop ik te boenen en nóg zitten ze immer onder.

Al die gekke kinderziektes
Ook zo’n enorme openbaring: al die kinderziektes die ze op het kinderdagverblijf oplopen. Vijfde ziekte, zesde ziekte, hand-voet-mondziekte, roodvonk, waterpokken, krentenbaard en zo kan ik nog wel even doorgaan. De lijst met kinderziektes is eindeloos en het feit dat wij ze allemaal kunnen afstrepen zegt genoeg.

Hoe je hardnekkige vlekken uit kleding krijgt
Nee grapje, eigenlijk weet ik dit nog steeds niet. Maar ik sta iedere week wel een paar keer een dappere poging te wagen hoor. Met shout. Of ossengal. Als een echte Mien Poets doe ik dan kinderkleertjes met spaghettivlekken in biotex-badjes en smeer ze vervolgens in met ossengal. En het onoverwinnelijke gevoel als die vlekken daadwerkelijk verdwijnen is niet te beschrijven. Maar om geen vertekend beeld te geven: het gebeurt vaker dat ik de betreffende kleding alsnog weggooi.

Dat je nooit meer honderd procent rust hebt.
Gewoon omdat je in je hoofd altijd met het nageslacht bezig bent. Gaat het goed met ze? Vermaken ze zich? Hebben ze honger? Zijn ze ingesmeerd? Is het niet te warm op de kamertjes? Of te koud? Eten ze wel genoeg? Zijn die schoenen nog op maat? Is het al tijd voor de winterjas? Waarom staan die oogjes zo gek? Zouden ze ziek worden? Hebben ze genoeg gedronken? Geef ik ze niet teveel snoep? Zullen ze doodgaan als ik geen vitamine D geef?

Het belang van de drie R’en
Altijd als ik iemand hoorde tetteren over de drie R’en dan rolde ik een potje met mijn ogen. Wat. Een. Ouwewijven. Gezeik. Maar goed, ik accepteer het feit dat ik nu ook een oud wijf ben, want ik zou me geen raad weten zonder de drie R’en. Ik zweer erbij en het is een belangrijk onderdeel van onze keuzes omtrent opvoeding.

Dat niet alles op opvoeding af te schuiven is
Over opvoeding gesproken: niet alles kun je daarop afschuiven. Hoe vaak heb jij gemopperd dat dat irritante kind van X of Y gewoon niet goed opgevoed is? Ik deed dat vroeger echt wel. Inmiddels weet ik dat je ondanks dezelfde opvoeding twee hele verschillende kinderen kunt krijgen. Ik heb living proof in de vorm van chille Ticho en drukke Tess.

Het absurde prijskaartje
Hier is waarschijnlijk lang niet iedereen het mee eens – want je kunt het zo duur maken als je zelf wilt – maar ik vind kinderen heel duur. Kleren, schoenen, eten, kinderopvang, zorgkosten, spullen en ga zo maar door. Je knippert een keertje en hatsa, je bent zo duizenden euro’s lichter.

Waar de uitdrukking ‘door merg en been’ vandaan komt
Oké, niet helemaal letterlijk, maar het gevoel dat je in je lijf ervaart als je baby maar niet stopt met keihard krijsen of zodra je het eerste piepje in het holst van de nacht hoort. Dat je maag omdraait zeg maar. Dat je denkt: kut man, gaan we weer. Dat.

Het nut van een familieagenda
Wie brengt en haalt, wie pakt de tasjes, wie doet de boodschappen, wat gaan we eten, wanneer moeten we naar het consultatiebureau, hebben we nog (speel)afspraakjes enzovoorts: een familieagenda zou bij ons absoluut niet misstaan.

De intense liefde
Al veel vaker genoemd natuurlijk, maar hij mag in dit lijstje niet ontbreken. De liefde die je voelt voor je kind kun je niet uitleggen of omschrijven. Het zit in heel je lijf. In heel je hart. In alles. Bij het idee dat er iets met mijn kinderen zou gebeuren ga ik een beetje dood van binnen en ik kan me niet voorstellen dat er ooit een dag komt waarop dat gevoel anders wordt. De intense, allesomvattende, bizarre liefde. Ik wist echt niet dat het bestond.

Tot zo ver mijn lijstje, maar ik had ‘m nog wel veel langer kunnen maken hoor. Het moederschap is namelijk een grote ontdekkingstocht en er gaat bijna geen dag voorbij waarop ik niet iets nieuws leer.

Bedankt voor het lezen!


>> Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Dasty van de wibra, krijg je alle vlekken mee uit! Gisteren had mijn zoontje een bloedneus, ik zat helemaal onder, maar mijn witte blouse is weer helemaal wit😎 zelfs spaghetti vlekken krijg ik ermee uit zijn kleding!

    1. Jaaa ik kreeg de tip vaker. Ga dit weekend meteen inslaan! Thanks 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *