Momlife

Moederjargon: een woordenboek

Als nieuwbakken moeder is mijn site best wel een handig naslagwerk, al zeg ik het zelf. Je kunt hier alles lezen over de aankopen die je moet doen, de leukste aanbiedinkjes, alles over het consultatiebureau en over de ontwikkeling van een peuter. Maarrrr er is één ding waar we het nog niet over gehad hebben…

En dat is de codetaal die moeders onderling gebruiken. Als buitenstaanden kan ik me zo voorstellen dat je soms geen flauw idee hebt wat er bedoeld wordt met playdate en krijspaleis en om te voorkomen dat jij als moeder van een newborn straks niet lekker mee kunt praten, presenteer ik vandaag het grote ‘moederjargon woordenboek’. Via Insta Stories vroeg ik om input en dat heb ik geweten. Namens alle newmoms: bedankt, lief Insta-netwerk. Goed, de lijst, gaan we!

Krijspaleis
De plek waar je eigenlijk liever niet komt, maar waar je kind de tijd van z’n leven heeft: een indoor speeltuin.

BV of KV of FV
Borstvoeding of kunstvoeding, snap je. En haal het niet in je hoofd om kunstvoeding het naampje flesvoeding (FV) te geven want BORSTVOEDING KAN OOK UIT EEN FLES JA.

Spitsuur
In het verkeer is dat de drukste tijd van de dag. Als er veel files zijn enzo. Met kinderen bedoelen ze met ‘spitsuur’ vaak de momentjes rondom het opstaan, ontbijten en de deur uitgaan of de momentjes rondom het avondeten, douchen en het bedritueeltje. Persoonlijk is mijn leven sinds de komst van de T’s één groot spitsuur.

Sprongetje
Een bepaalde periode, vaak van meerdere weken, waarin je kind niet te genieten is. Heeft iemand verzonnen om dat ‘een sprongetje’ te noemen, en dat slaat dan weer een een mentale sprong. Vaak kan je kind na zo’n jankerige periode een nieuw kunstje.

Regeldag
In het kort: dat ze heel de dag aan je tiet hangen. Geloof ik. Maar weet ik niet zeker, want ik gaf KV in plaats van BV (dit is een test om te kijken of je hebt opgelet).

Witte ruis
Deze moet je onthouden, geloof me. Witte ruis is een geluid waar baby’s (en niet alleen baby’s trouwens) van in slaap vallen. Is je kind ontroostbaar en weigert ‘ie te slapen? Zoek op YouTube een filmpje met ‘white noise’, zet deze aan en succes gegarandeerd.

KDV
Kinderdagverblijf. Duh. Beetje in dezelfde lijn: BSO. Da’s de buitenschoolse opvang. Ik geloof dat er ook nog afkortingen als TSO en VSO de ronde doen. Ik gok op tussenschoolse opvang en voorschoolse opvang.

Playdate
Het schijnt dat je hier zo ver mogelijk bij uit de buurt moet blijven, maar mij lijkt het hartstikke gezellig: speelafspraakjes van je kind. Kan echt niet wachten tot de vraag ‘mag hij bij ons?’ komt.

Tempen
Hippe term voor temperaturen. Doe je in de eerste week ongeveer 36 keer per dag en daarna nog twee keer per jaar (want je voelt met je blote hand echt wel of je kind koorts heeft).

Spuitluier
Dit is er eentje waar je vast weleens van hebt gehoord, maar die je pas écht begrijpt als je er ooit een keer mee geconfronteerd bent. Dat de dunne waterpoep er letterlijk uit spuit en dat je kind vervolgens tot aan de haren toe onder de kak zit. Te smerig voor woorden. Spuitluiers gaan vaak samen met een zure lucht.

Het CB
Nog zo’n afkorting. Je bent wel af als je dit nog niet weet maar to be sure: het consultatiebureau. De plek waar al jouw moekeskills met de grond worden gelijkgemaakt. Word in de volksmond ook wel consternatiebureau genoemd.

Slaapregressie
Een duur woord voor het stoppen met fatsoenlijk slapen. Mijn kinderen verkeren in een permanente slaapregressie zeg maar.

TOG-waarde
Dit is wel een belangrijke, want de TOG-waarde helpt je bij het bepalen hoe koud of warm je kindje ingepakt is. Een slaapzak met een TOG-waarde van 2,2 is bijvoorbeeld een stuk warmer dan een slaapzak met een TOG-waarde van 0,5. Op het internet vind je duizend tabelletjes met de gewenste TOG-waarde per kamertemperatuur.

Mama-maffia (of moedermaffia)
Een groep andere moeders die je graag voorzien van ongevraagd advies. Moet je ver bij uit de buurt blijven en lekker laten lullen.

Onderkantje
Van jezelf zeg maar. Ligt negen van de tien keer compleet aan diggelen na het werpen van een baby en je kraamverzorgster wil dan iedere dag graag (of nou ja, graag kan ik me niet voorstellen) de schade bekijken. ‘Ik ga even je onderkantje controleren.’

Melktoren
Klinkt als iets heel bijzonders maar is niets meer dan drie op elkaar gestapelde bakjes waar je melkpoeder voor je FV in kunt bewaren en vervoeren. Ik gebruikte melktorentjes echt altijd en eeuwig. Had nooit zin om in die zak met poeder te graven terwijl ik een loeiende baby in mijn armen had, dus iedere ochtend vulde ik twee poedertorens (zo noemde ik het) met poeder en ik was good to go.

Snoetenpoetsers
Die snap je wel toch? Vochtige doekjes voor het gezicht. Ik gebruikte ik altijd de snoetenpoetsers van Kruidvat maar tegenwoordig die van de Lidl.

Tepelhoedje
Precies zoals het er staat: een hoedje voor je tepel. Zodat je kleine vampier deze niet in duizend stukken scheurt en het drinken ietwat makkelijk wordt ofzo.

Luieruitslag
Sommige kinderen zijn heel gevoelig voor het type luier dat je ze om doet en als het dan niet van biologisch verantwoord en superabsorbmerend materiaal is, dan krijgen ze luieruitslag. Of als je de luier ietwat lang om de (natte) bips laat. Dat eerste ken ik niet, dat tweede wel. Om luieruitslag zo gauw mogelijk weer de kop in te drukken heb je bijvoorbeeld Bepanthen of sudo nodig.

Een fase
Dit krijg echt een geheel nieuwe betekenis zodra je jezelf tot de community der moeders mag rekenen. In principe bestaat je leven vanaf dat moment enkel nog uit fases. Slaat allemaal nergens op, is gewoon om ons te doen geloven dat het vanzelf weer overgaat, die slapeloze nachten, driftbuiten en weet ik het wat nog meer.

Papadag
Deze mag je weer vergeten want dit vind ik sowieso een kutwoord.

Tutje
Wij noemden dat vroeger gewoon een speen. Mijn beide kids gebruiken geen tut maar zuigen fanatiek op hun duim.

TrippTrapp
Een supermooie en fijne kinderstoel. Wij hebben zelf geen TrippTrapp maar een Stokke Steps omdat ik die qua design net wat mooier vindt, maarrrrr achteraf gezien had ik misschien toch beter de TrippTrapp kunnen kopen (eveneens van Stokke). Deze kun je makkelijk onder je tafel schuiven en gaat vierduizend jaar mee.

Zo, nou, we zijn er geloof ik wel. Mis je nog iets? Vul gerust aan, dan blijft dit een soort levend document.

Bedankt voor het lezen!

>> Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Tempen hahaha! Ik mis nog een uitbreiding op de moedermaffia: de borstvoedingsmaffia 🤪

    1. Ojaa crisis, die heb je ook nog haha. Al die maffia 😉

  2. Haha super leuk geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *