Momlife

Met je peuter naar de bioscoop

Met je kind naar de bioscoop is best een beetje spannend. Want kan mijn peuter wel zo lang stilzitten? Gaat ‘ie niet gillen? Of janken? En is het eigenlijk wel leuk? Ik ga je alles vertellen over onze ervaring. Lees mee!

Ik ben inmiddels twee keer met Ticho naar de bioscoop geweest. De eerste keer gingen we naar de film van Juf Roos en de tweede keer werd het Thomas de Trein. Van allebei de films wist ik zeker dat Ticho het wel leuk zou vinden, omdat hij er hier thuis ook met enige regelmaat naar kijkt. Daar maakte ik me dus geen zorgen om. Waar ik op voorhand wel een tikkie tegenop zag was het lange stilzitten. Nu kan Ticho heel goed en gefocust ergens mee bezig zijn, maar als hij klaar is dan is hij ook echt klaar. Het is er zo eentje die halverwege de film besluit dat ‘ie genoeg gezien heeft en dan gewoon de zaal uitloopt.

Kleuterbios
Gelukkig hoef je niet met je eigenwijze peuter naar zo’n donkere bioscoopzaal waar mensen spontaan beginnen te sissen en ‘overlast’ met zaalnummer SMS’en naar 3131. Je hebt namelijk speciale ochtenden voor kleine kinderen. Kleuterbios heet dat. Is net als bijvoorbeeld de Ladies Night – die we vast allemaal wel kennen – maar dan voor kinderen. De Kleuterbios is niet per se iets van een grote keten zoals Pathé, maar ook kleinere lokale bioscopen doen er vaak aan mee. Tijdens deze Kleuterbios, meestal georganiseerd op zondagochtend, wordt er een (nieuwe) kinderfilm gedraaid die niet langer duurt dan een uurtje. Tijdens dit uurtje blijft het licht gedeeltelijk aan én staat het geluid niet zo hard als normaal, wat voor onze Tich echt top is aangezien hij alles spannend vindt en niet van harde geluiden houdt. Kortom: heel de ervaring is afgestemd op drukke en driftige kinderen.

Verschil in soort film
Wij zijn twee keer naar de Kleuterbios geweest en ik moet eerlijk toegeven dat het wel twee keer een andere ervaring was. De eerste keer gingen we naar Juf Roos. Je kunt je voorstellen dat de aanwezige kinderen daar allemaal tussen de één en drie waren, dat het een enorme herrie binnen was en dat de kids dwars door heel de zaal renden. De tweede keer gingen we naar Thomas de Trein. Logischerwijs kwamen hier wat oudere kindjes op af en behoorde Ticho echt tot de jongsten uit de zaal. Het was die keer ook een stuk rustiger. Geen krijsende dreumesen, geen rondrennend wild en een film met een vrij lang verhaal. Gelukkig ging het met onze Ticho prima, al ging hij een kwartiertje voor het einde wel op de grond liggen met zijn duim in zijn mond. Anyways, bij de Kleuterbios hoef je je dus niet bezwaard te voelen als je kind ineens heel hard roept dat hij moet poepen of de popcorn dwars door de zaal schiet. Iedereen daar voelt je en het is er sowieso niet muisstil.

Ticho was het beu.

Koffie, knutselen en diploma
Een bezoekje aan de Kleuterbios kost je acht euro per persoon. Vind ik niet per se goedkoop voor een film van nog geen uur, maarrrrrr voor die acht euro krijg je wel wat meer dan enkel en alleen de film. Je kind kan er bijvoorbeeld een mooie tekening maken (en doet op die manier mee aan de tekenwedstrijd waarvan de winnaar vlak voor de film bekendgemaakt wordt). Ook staat er iemand ballonnen te vouwen, kunnen de kids een glittertattoo laten zetten, krijgen ze wat te eten en drinken (bij Pathé is dit de KidsCombo – een doosje gevuld met appelsap, rozijntjes, popcorn en een speelgoeddingetje) en met een beetje mazzel is er ook nog iets van een fotomogelijkheid (zo konden ze bij de film van Juf Roos met Juf Roos op de foto). Voor de moeders is er koffie of thee en wat lekkers erbij (KitKat, een brownie, een gigantische koek en meer van dat). Tot slot krijgen ze na afloop van de film ook nog een heus ‘filmdiploma’. Kortom: het is een hele happening hoor, zo’n ochtendje bioscoop.

Lekker kleuren.

Aanrader?
Volmondig ja. Ik vind de Kleuterbios een leuk uitstapje. Sowieso vind ik het leuk om een beetje één op één tijd met Ticho te hebben, maar los daarvan is het ook gewoon genieten. Van al die gespannen bekkies, die vrolijke kinderen, de geur van popcorn en al die ouders die elkaar supportive aankijken zo van ‘geeft niet dat je kind volledig flipt we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en ik ben blij dat het jouw kind is en niet de mijne’. Mocht je bang zijn dat je kind het echt niet trekt, dan zou ik alsnog zeggen: give it a try. Want dikke kans dat het allemaal dusdanig veel indruk maakt dat het allemaal wel losloopt. En zo niet, dan kun je ze gewoon tevree houden met popcorn.

De Kleuterbios is eens in de zoveel weken. Volgens mij staat er momenteen niet nog eentje op de planning, maar als je er ook graag eens naartoe wilt dan zou ik de website van Pathé in de gaten houden. Ze kondigen zo’n filmochtend voor de allerkleinsten ruim van tevoren aan.

Heb ik je overtuigd?

Bedankt voor het lezen!

>> Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *