Momlife

Tess: een update

Gisteren konden jullie een update over ons oudste kind lezen (KLIK) en vandaag ga ik je vertellen hoe het er met de kleine meid allemaal voor staat. Lees mee!

We zijn officieel uit het tijdperk van de baby’s en waar ik dat idee voorheen altijd om te janken vond, ben ik daar nu heel blij mee. Stukje bij beetje krijgen wij ons ‘eigen leven’ – whatever that may be met twee kleine kinderen – weer terug en inmiddels voelt het in leven houden van die koters niet meer als een dagtaak maar eerder als iets wat ik er heel relaxed een beetje bij doe. Het komt gewoon allemaal niet meer zo nauw met slaapjes, flesjes en weet ik het wat nog meer en dat geeft vrijheid. Tel daarbij op dat ik de huidige fase van Tess heel erg leuk vind en je begrijpt: best wel genieten. Ik ga je bijpraten!

Slapen
We beginnen wederom met een pijnpuntje: de combinatie tussen Tess en slaap is een slechte. Nu ken ik ook de verhalen van kinderen die werkelijk tien/vijftien keer per nacht wakker worden, die maandenlang ’s nachts rondgedragen moeten worden en waarvan de ouders een stukje met de auto gaan rijden om het kind stil te krijgen, dus eigenlijk wil ik helemaal niet zeiken over onze nachten, maar ze zijn ook niet uit de categorie ‘verloopt lekker’. We moeten er iedere nacht minstens één keer langdurig (dus geen kwestie van speentje pluggen en weer terug) uit voor ons meisje en vervolgens begint ze voor dag en dauw aan haar ochtendprogramma. Overdag slaapt ze liever niet dan wel en al met al ben ik blij als ik twee uurtjes rust mag ervaren. Nu moet ik wel meteen eerlijk toegeven dat het dan misschien niet de allerbeste slaper van het Westelijk halfrond is, maar daar heeft haar humeur niet onder de lijden. Ze is altijd vrolijk en enthousiast dus dat maakt een heleboel goed.

Eten
Ik ben zo bang dat ik dit jinx, maar ga het toch delen: sinds een paar weekjes eet ze steeds meer. Zonder te piepen gaat er bijna een complete boterham met chocopasta in, ze neemt voorzichtig wat hapjes yoghurt, drinkt wat melk, smult van fruit en geniet van groenten. Ik had niet verwacht dat het nog zou gaan gebeuren, maar man wat ben ik blij met deze ontwikkeling. Want ondanks dat ik me nooit echt zorgen heb gemaakt om haar eetgedrag, was ik in tijden van bijvoorbeeld een verkoudheidje wel extra alert omdat Sjaan amper reserves heeft. Nog steeds niet veel nu, maar in ieder geval iets. Ze kan inmiddels best een stootje hebben. Dat stootje hebben we trouwens drie weken terug gehad, toen ze ineens VIER kiezen kreeg. Vrat ze dagenlang helemaal niks. Of bijna helemaal niks. Op een gegeven moment zei Robert: “Ze wordt nu wel heel mager.” Gelukkig duurde het niet heel lang en konden we mooi op tijd weer aan die zo gewenste spekbeentjes werken.

Lopen
Oh man, hoe vaak ik de vraag krijg of ze al loopt is niet meer bij te houden. Het antwoord is vooralsnog een duidelijke nee. Want nee, ze loopt niet. Of nou ja, niet los. Wel langs de tafel, achter haar karretje en aan onze hand (zelfs aan onze vinger), maar all by herself meer dan anderhalve stap zetten? Ze piekert er niet over. Als ze op de grond zit dan lukt het haar wel om te gaan staan – los in de ruimte, dus zonder hulp van een tafel of een stoel -, vervolgens zet ze een voorzichtig stapje – of twee, als ze in een wilde bui is – gooit tot slot haar handen in de lucht, roept keihard ‘KLAAAR’ en gaat dan weer zitten. Kortom: ze kan het volgens mij prima, maar ze wil het gewoon niet. Ik denk dat ze binnen nu en een paar weekjes gewoon ineens opstaat en wegloopt.

Praten
Er zijn een aantal woordjes die ze keurig uit weet te spreken, maar verder beperkt ze haar woordenschat vooral tot heel veel keihard gekrijs. Want in principe is dat genoeg om alles voor elkaar te krijgen, zeker wanneer je een grote broer hebt die toch wel voor je draaft. De woordjes die ze wel goed weet en gebruikt zijn papa, mama, die, klaar en Tie-tie (Ticho). Volgens mij sprak Ticho rond deze leeftijd wel wat meer – die riep heel de dat NANAAN geloof ik – maar al met al lijkt het me weinig abnormaals qua ontwikkeling van Tess. Dat ze nog niet veel fatsoenlijke woorden zegt compenseert ze met haar taalbegrip. Want als ik tegen haar zeg dat ze iets moet pakken of juist terug moet geven, dan doet ze dat meteen.

Er zit een kop op
Tja, als je mij trouw volgt dan weet je dat we onze handen vol hebben aan Tess. Naast dat ze gewoon enorm druk is – daarover zometeen meer – is ze ook stronteigenwijs en snel aangebrand. Qua temperament lijkt ze op mij. Heel leuk en vrolijk, maar als er iets niet naar haar zin gaat dan kan ze binnen 3 seconden van standje chil naar ontploffingsgevaar gaan. Verder weet ze heel goed wat ze wel en niet wil, gaat ze belachelijk hard gillen als ze iets niet zelf mag doen (zoals een ijsje eten) en kijkt ze non-stop ondeugend uit haar ogen. Bij haar heb je gewoon altijd het gevoel dat ze iets in haar schild voert. Het is best wel even wennen allemaal, zeker omdat we dit soort taferelen met Ticho nooit gehad hebben, maar stiekem is het ook wel heel erg leuk hoor. Never a dull moment!

Drukteschopper
Tess is een drukteschopper. Eentje van de buitencategorie. Dat kind maakt ALTIJD lawaai, zit nooit langer dan twee seconden stil, is altijd op zoek naar iets uitdagends om te doen en kan klimmen en klauteren alsof ze een kleine aap is. Als je niet oplet dan klimt ze via de tafel op de bank, die de bank in de lamp en via de lamp op de kast. Ze klimt uit haar kinderstoel, uit de kinderwagen, uit de Maxi Cosi en uit het fietsstoeltje en ik denk dat het niet lang meer duurt totdat ze uit haar ledikantje klimt. We kunnen haar onmogelijk alleen laten en moeten haar immer in de gaten houden. Gelukkig kan ze zichzelf wel goed vermaken – ze is alles na drie minuten wel beu maar kiest dan vrijwel direct iets anders om te gaan uitvreten – dus da’s fijn voor als ik even wat anders moet of wil doen. Ik hoef haar niet 24/7 entertainment op maat te geven. Al heeft ze dat natuurlijk liever wel. De queen.

De groeicurve
We zijn al best wel lang niet op het consultatiebureau geweest, dus hoe het precies met de curves gesteld is weet ik niet, maar ik gok dat ze haar lijntjes gewoon lekker volgt en dat ze dus nog steeds een lange en dunne tante is. Qua kleding klooien we wat af, want maat 80 is qua lengte soms zelfs al aan de korte kant, terwijl het qua omvang nog veel te groot is. Eigenlijk moet ze broekjes in lengtemaat 86 en dan omvang maat 74/80. Maar ja, dan moet ik het op maat laten maken – en daar dan ook voor betalen – en dat vind ik zonde aangezien ze nog niet loopt en alles dus binnen een uurtje kapot gekropen is. Goed, verder qua groei: ze heeft een stuk of zes normale tandjes en vier kiezen geloof ik, schoenmaat 19/20 en haar haartjes zijn BIJNA rijp voor een vlechtje.

Overige noemenswaardige dingen:
– Tess haar lipbandje loopt vanaf haar bovenlip, tussen haar voortanden door naar haar gehemelte. Niet helemaal zoals het hoort, maar we moeten nog even kijken en overleggen wat we daar nu aan kunnen en willen doen.
– Tess is allesbehalve eenkennig. Iedereen kan op een enorme smile rekenen en ze is voor de duvel niet bang.
– Tess speelt het liefst met de auto’ van haar broer.
– Tess heeft nul komma nul interesse in de televisie.
– Tess is dol op in bad gaan, maar houdt niet van haren wassen.

En dat was het. Zijn jullie ook weer op de hoogte. Hopelijk vond je het leuk om beide updates weer eens te lezen!

Bedankt!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Ah, die Tess Queen dus eigenlijk i.p.v. Prinses 😉 Gek en bijzonder eigenlijk dat broers- en zussen zo verschillend kunnen zijn. Heb zelf (nog) geen eigen vergelijkingsmateriaal, maar alleen al als ik naar mijn broertje en zusjes kijk, en dan eerst de update van Ticho lees en nu die van Tess. Twee heel verschillende karakters. Op L. zit ook echt een ‘kop’, en ik ben benieuwd of hij straks net zulke klim fratsen gaat uithalen. Ben enerzijds ook benieuwd hoe het is als hij loopt, maar als ik jouw update zo lees denk ik zomaar dat je veel achter Tess aan moet rennen straks, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *