Momlife

Schoenen kopen voor de kinderen…

Een paar weken geleden deelde ik al een heel verhaal over het samenstellen van de wintergarderobe van de T’s, maar bleef er één ding onderbelicht: schoenen. Daar ga ik vandaag eens op in.

Schoenen kopen is best een grote hobby. Voor mezelf. Ik hou van schoenen, heb ook heel veel schoenen en ben de afgelopen jaren heel bewust bezig geweest met het loslaten van goedkopere items – waar je zweetkakken in krijgt – en het investeren in wat duurzamere paren. Maar het onderwerp van gesprek is vandaag niet mijn gezellig gevulde schoenenkast, maar die van de koters. Want da’s nog best een dingetje. Het blijft toch iedere keer weer pijnlijk om relatief veel geld voor kinderschoentjes neer te tellen. Vooral omdat je weet dat er een aanzienlijk risico bestaat dat er halverwege het lopende seizoen nóg een paar gekocht moet worden omdat de voetjes ineens een groeispurt hebben doorgemaakt. Goed, mijn plan de campagne, lees mee.

Te kleine schoenen
Onlangs kwam ik een onderzoek tegen waarin stond dat de helft (geloof ik) van de kinderen op te kleine schoenen loopt. Vind ik niet vreemd, want in principe hoor je kinderen van twee jaar niet klagen over schoenen die te klein zijn en het schijnt ook een normale reactie van kinderen te zijn om de teentjes direct krom te trekken als de schoen te klein is, waardoor je als moeder niet direct in de gaten hebt dat de ruimte aan de voorkant beperkt (of verdwenen) is. Ik ben ook zo’n exemplaar dat haar peuterzoon op te kleine schoenen liet lopen. Een slechte zaak, omdat het voor de ontwikkeling van de voetjes echt wel heel belangrijk is om goed passend schoeisel aan te schaffen. Komende winter heeft ondergetekende dus het voornemen om dat allemaal keurig netjes aan te pakken en die teentjes van het kroost een beetje lucht en ruimte te geven.

Schoenen voor de baby
Ik ben er eentje die liever geen enkele euro uitgeeft aan schoenen totdat er daadwerkelijk gelopen wordt. Vind deze Hollandse krent dan weer zonde van het geld. Maarrrrr ik vind het ook geen porem als een kind immer met blote voetjes, sokjes of slofjes in de kinderwagen zit, dus moest er toch een paar babyschoentjes komen. Dat werden hele leuke, van Donsje Amsterdam, die we als kraamcadeau kregen. Superfijne, mooie en goede slofjes die een outfitje gewoon nét een kleine upgrade geven. Verder had ons Tessie afgelopen zomer een paar goedkopere sandaaltjes – voor de sier – en een paar (gekregen) Havaianas. Binnenshuis loopt ze momenteel veelal op blote pootjes achter haar loopkar dus daar hoef ik die diepte-investering qua eerste loopschoentjes niet voor te doen. Omdat kindervoetjes soms best wel ineens qua grootte kunnen groeien, wacht ik met het aanschaffen van de eerste echte schoentjes tot ze ook daadwerkelijk gebruikt worden en niet enkel nog maar voor de sier om die voeten bungelen.

Schoenen voor de eerste stapjes en daarna
Zodra onze kleine meid begint met lopen, ik vermoed dat dat ergens in de komende weken toch wel gaat gebeuren, krijgt zij goede schoenen. Om die schoenen aan te laten meten ga ik naar een winkel waar ze volledig honderd procent gespecialiseerd zijn in kindervoetjes en waar meer dan genoeg opties staan met flexibele zool – want dit type zool is heel belangrijk voor kindjes die net beginnen met lopen. Ik laat me dan goed adviseren en probeer me niet blind te staren op de prijs. Goed schoeisel is wat mij betreft heel belangrijk, zeker in het allereerste begin als je kleintje leert lopen, voor de juiste ontwikkeling van de voetjes. Naast een paar schoenen met flexibele zool, koop ik ook nog een paar schoenen voor ‘erbij’. Just in case. Halverwege de winter ga ik weer eens laten checken of de schoenmaat nog klopt en indien dat niet het geval is dan hoop ik voor mijn bankrekening dat de sale al is begonnen.

Schoenen voor de peuter
Ticho krijgt ook altijd een paar goede (en dus automatisch ook dure) schoenen. Ook die laat ik aanmeten bij de kinderschoenenwinkel. Daarnaast heeft hij nog een paar simpele schoenen van de Zara in de kast staan en scoor ik ook altijd een paar sneakers. De afgelopen jaren waren dat steevast Nikes, maar ik ga dit jaar voor Vans of Adidasjes. Voor de afwisseling. Moet nog even kijken welke het precies worden (afhankelijk van verkrijgbaarheid, aanbiedingen enzovoorts). Zijn voetjes maakten de afgelopen periode een flinke groeispurt, dus ik ben met hem wel extra voorzichtig. Regelmatig laat ik die pootjes opmeten, zodat ik zeker weet dat hij niet (weer) met te kleine schoenen rondloopt.

Extra’s
Naast de investering in een goed paar schoenen en een extra paar schoenen om lekker af te raggen, koop ik vaak nog een paar in de sale, hier of daar. Gewoon voor de zekerheid. Zeker in de winter is dat geen overbodige luxe, omdat wij een peuterzoon hebben die in plassen stampen als grootste hobby heeft en het daarom dus weleens gebeurt dat er twee paar zeiknatte schoenen in de gang staan te drogen. Ook hebben we voor beide blagen een paar regenlaarzen – Ticho had voorheen hele fesjun-verantwoorde kaplaarzen maar loopt sinds afgelopen weekend op foeilelijke PawPatrolKaplaarzen – ennnnn lekkere binnenslofjes, die zeker in de winter heel fijn zijn.

Kortom: uitpuilende schoenenkasten in Huize de Jong, maar mijn ervaring is wel dat we al die exemplaren gewoon nodig hebben. Ik denk dat ik per seizoen minstens (!) tweehonderd euro (in totaal, dus honderd euro per kind) kwijt ben. Vind ik serieus geld want dat komt dus op vierhonderd euro per jaar en een dergelijk bedrag ben ik voor mezelf amper kwijt, maar goed. Ik vind het fijn als de kids goede schoenen hebben, dat hun voetjes zich enigszins normaal ontwikkelen en dat het er ook allemaal nog een beetje leuk uitziet.

Hoe ziet jouw schoenenbeleid eruit? Heb je een favoriete winkel? Favoriete webshop? Favoriet merk? Deel het met me, please, ik kan altijd wel weer inspiratie gebruiken.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Tip van Flip; gewoon af en toe de binnenzool eruit halen om de teenafdrukjes te checken.

    1. Jaa serieus een goeie tip. Nog nooit een seconde over nagedacht haha. Thanks!

  2. Wij gaan voor goede winterschoenen altijd naar van Mourik in Sliedrecht. (Tip kinderweek begin winter 10% korting op nieuw) Echt schoenen. Dus duur. Een paar regenlaarsjes erbij voor de plassen en/of buitenspelen/naar ‘t bos etc. In de zomer doe ik wel eens Van Haren of scapino omdat ik dan vaak toch 2x aandelen moet kopen ivm groei. Of goede uit sale. Vooruitlopen durf ik niet hoor. Ze heeft nu wit/roze Adidasjes. Lijkt net een puber 😍😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *