Momlife, Persoonlijk

De Instacursus ‘Alles Kids’

Toen ik een paar weken geleden de vraag kreeg of ik de Insta-cursus van @mamamanagement.online (op Instagram) wilde volgen, heb ik niet heel lang getwijfeld. En da’s een unicum. Lees maar mee!

Disclaimer: zoals jullie hopelijk allemaal weten blijf ik negen van de tien keer ver weg van samenwerkingen. Ik wil me nergens op vastleggen en ik wil mijn ziel niet verkopen voor een paar euro. Dat dit een luxe uitgangspositie is, dat weet ik. Ik ben gelukkig niet afhankelijk van deze website, verdien mijn geld gewoon als loonslaaf en dat vind ik fijn. Maar zo nu en dan komt er wel eens iets voorbij waar ik wél voor wil gaan. Omdat dit jullie iets oplevert of omdat ik er zelf van kan leren en het leuke content oplevert. Daar was in dit geval ook sprake van. 

Het is voor iedere moeder ongetwijfeld een herkenbaar verhaal: druk, druk, druk. De combinatie tussen werk en gezin, maar ook nog een sociaal leven, een huwelijk en misschien wel wat hobby’s. Die eeuwige race tegen de klok is mij ook niet vreemd. Daar begin ik mijn dag mee en daar sluit ik ‘m vervolgens ook mee af. Dat went, moet ik toegeven. Maar fijn is natuurlijk anders. Bovendien is het ook voor mijn omgeving soms best wel irritant. Want als ik roep dat ik ergens rond achten ben, dan kun je er vergif op innemen dat ik met de zweetparels op mijn voorhoofd om kwart over acht aan kom draven. Potje time-management mislukt. Terwijl ik echt wel zeker een uur de tijd had genomen om mezelf klaar te maken, te ontbijten, de kids aan te kleden en te voeren, de tasjes te pakken, alles en iedereen in de auto te laden en naar de plaats van bestemming te rijden.

En toen kwam daar dus een paar weken geleden die vraag van @mamamanagement.online: Wil jij onze Instacursus ‘Alles Kids’ volgen? Die hebben we ontwikkeld speciaal voor mama’s, met als doel dat ze naast alle ballen in de lucht houden ook heel goed prioriteiten leren stellen en daardoor meer kunnen genieten van het moederschap. Alsof het voor mij geschreven was. Nadat ik het eerste half jaar van 2019 sowieso enorm heb lopen kloten met mijn prioriteiten, mijn tijd indelen en aan mezelf denken, leek dit me een waardevolle toevoeging.

Instacursus
Het concept Instacursus is niet helemaal nieuw meer, maar ik kan me zo voorstellen dat je er nog nooit van gehoord hebt. Daarom ga ik het kort uitleggen. Een cursus via Instagram loopt via een afgeschermd profiel (van degene die de cursus geeft). Als je deelneemt aan een Instacursus, dan word je toegelaten tot dat profiel en kun je dus de content bekijken die daar staat. Dit zijn losse posts, maar ook – vooral – Stories (die dan in de highlights staan). Via die Stories wordt de cursus gegeven en zoals je zult begrijpen is het heel relaxed dat je dit op je eigen moment kunt volgen.

De sheets
Bij de introductie van de cursus, kreeg ik een document toegestuurd met diverse ‘opdrachten’, die me zouden helpen bij het in kaart brengen van mijn prioriteiten én bij het maken van een soort ‘schema’. Dat laatste zag er zo ontzettend simpel uit: een document met allerlei tabelletjes waar je kunt tracken hoeveel tijd bepaalde bezigheden je kosten. Dat het nog nooit in me opgekomen is om mijn chaotische ochtend- of avondspits op deze manier te managen vind ik best wel stupid. Want natuurlijk dacht ik na over hoe lang het ongeveer duurt voordat we met het hele gezin up and running zijn, maar door het daadwerkelijk uit te schrijven kwam ik toch tot de conclusie dat ik echt nul komma nul ademruimte in dat strakke schema had. Kortom: mijn wekker moest eerder en in de avonduren was het belangrijk een kwartiertje vroeger te beginnen. Dan had ik wat meer tijd om de takenlijst af te werken en dat zou me een boel gejaagd gevoel schelen. In de praktijk is dit nog wel een ding om heel eerlijk te zijn. Ik ben in de ochtend gewoon echt niet vooruit te branden en in de avonduren blijkt het toch weer meer werk dan gedacht om allebei de kids in bad en bed te stoppen (inclusief duizend verhaaltjes, professioneel tijdrekken, tanden poetsen, nog een keer tandenpoetsen, afscheidsritueel, nog een kus, de zoektocht naar de knuffels en ga zo maar door). Work in progress dus, maar het feit dat ik schrok van de tijd die ik moet reserveren voordat we opgestart of afgesloten zijn, geeft wel aan hoe nuttig het invullen van de sheets was.

De modules
De cursus ‘Alles Kids’ bestaat uit vijf dagen. Iedere dag met een eigen thema. Omdat de cursus dus in z’n totaliteit op Instagram staat, hoef je je niet aan die indeling van dagen te houden. Je kunt er ook een avondje voor gaan zitten en in één keer alle filmpjes bekijken. Maarrr persoonlijk zou ik je wel aanraden om het een beetje gefaseerd te doen, omdat je op die manier alles ook stap voor stap in de praktijk kunt brengen. Dan voer je gewoon steeds wat kleinere veranderingen door en is het niet in één keer een shitload aan informatie om te verwerken. Goed, dat gezegd hebbende gaan we eens kijken naar de inhoud.

Dag 1: alles over ochtendstress en hoe je ervoor kunt zorgen dat dit allemaal wat soepeler verloopt.
Dag 2:
alles over avondstress, over het naar bed brengen van de kids en voorbereiden op de volgende dag.
Dag 3: alles over ‘iedereen tevreden houden’ en hoe je hier minder mee bezig kunt zijn, hoe je moet delegeren en hoe je je grenzen kunt aangeven.
Dag 4: alles over aan jezelf denken, je energie juist verdelen, me-time inlassen en doen wat je leuk vindt.
Dag 5: alles over het nog leuker maken van je leven met kinderen, met heel veel praktische handvatten maar ook met aandacht voor je relatie.

Mijn lessons learned
Met dit soort cursussen vind ik het lastig om te bepalen wat ik er nou precies van geleerd heb, simpelweg omdat het niet per se iets heel concreets is. Dat is nu ook het geval. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat het bekijken van alle beschikbare content mij een energieboost gaf. Ik raakte geïnspireerd en gemotiveerd en wilde het liefst meteen met alle facetten van de cursus aan de slag (daarom dus het advies om gefaseerd te kijken naar de Stories). Ik ga in ieder geval proberen om in de ochtenden wat meer de tijd voor mezelf te nemen. Dus eerder uit bed en op het gemakje opmaken, tas pakken, ontbijten en weet ik het wat. Da’s voor nu wel even uitdaging genoeg. Ook ga ik nog meer focussen op dingen die mij energie geven in plaats van kosten. En verder is het een kwestie van genieten, want da’s wat mij betreft het allerbelangrijkste!

Wil je meer informatie over de cursus dan kun je HIER terecht. Je kunt je op deze site ook direct inschrijven (kost 14,95 euro) en dan wijst de rest zich vanzelf. Als het goed is begint er aan het begin van iedere maand een nieuwe groep cursisten!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *