Momlife

De mijlpalen met een peuter

Je denkt weleens dat je enkel in het geval van een baby allerlei dingen voor het eerst meemaakt, maar dat is natuurlijk onzin. Ook met onze peuterzoon hebben we nog regelmatig zo’n heuse mijlpaal. Lees mee!

Het leek me een leuk plan om er even bij stil te staan, want veel te vaak hoor je maar over de eerste hapjes, eerste stapjes, eerste woordjes, maar eigenlijk hoor je zelden over de eerste keer op een fiets, eerste keer op de wc plassen en eerste keer zelf aankleden. Terwijl die mijlpalen er ook mogen zijn, toch? Goed, lees mee en vul aan als je wil!

Discussiëren
In de breedste zin van het woord. Want reken maar dat je met een kind van twee prima een discussie kunt voeren. Waar die discussies dan over gaan? De kleur van het t-shirt, de kleur van de broek, de kleur van de sokken, het figuurtje op de luier, de vorm waarin de boterham gesneden wordt, het beleg op die boterham, wel of geen televisie kijken, appelsap en snoep voor elf uur in de ochtend, lopend of fietsend, het type groenten, wel of niet slapen, de hoeveelheid auto’s die mee naar bed mogen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn onderhandelingsskills zijn de afgelopen maanden sterk verbeterd en stiekem vind ik het best wel leuk. Ik hou ervan als mijn kind weet wat hij wil en als hij ook niet zomaar opgeeft als hij zijn zin niet krijgt.

Dat werkende geheugen
Vond ik best wel wennen, dat hij dingen ging onthouden. Kwam ik ineens niet meer weg met ‘dat doen we strakjes’ om het vervolgens gewoon volledig van de to-do-list te schrappen. “Jij zei dat ik na het eten een ijsje mocht”, is er zo eentje. Een mooie ontwikkeling, maar voor mij soms een tikkie lastig. Ik moet gewoon veel beter opletten wat ik roep, zeg en beloof.

Vragen stellen
Vorige week kwam het. “Wie is jouw papa? Ook papa Robert?” Huh. Wacht even, wijsneus. Je bent twee. Dit soort vragen mag je nog helemaal niet stellen.

Volle vaart op de (loop)fiets
Vond onze Ticho eerst echt doodeng maar inmiddels gaat hij als de brandweer. Die motorische ontwikkeling gaat niet alleen in de babyfase in rap tempo, maar ook – of misschien wel juist – als ze groter worden. Die Veloretti van onze peuter is echt een bijzonder goede aankoop geweest en ik kan ‘m iedereen oprecht van harte aanbevelen. Het is een stevig en mooi fietsje waar ze lang plezier van hebben. Ik denk dat wij ‘m nog een jaar gebruiken en dan overstappen op een fiets met trappers. Kan de loopfiets tegen die tijd mooi naar Tess.

Zindelijk worden
Hier mag ik helemaal niet over meepraten, want dit is nog niet aan de orde. Maar onze peuter zit zo nu en dan weleens op de wc of op een potje. En als er dan geheel toevallig iets in dat potje belandt, dan sta ik erbij te juichen alsof hij zojuist in de 93e minuut de winnende in de WK-finale heeft gemaakt.

Zelf aan- en uitkleden
Superhandig, als het op tempo gaat. Ticho vindt het heel interessant om zelf zijn schoenen, jas, broek, shirt, boxershort, hemd en luier uit te trekken. Duurt een eeuwigheid maar dat geeft niets. Het is er weer zo eentje uit de categorie ‘zelfstandig worden’ en dat is gewoon heel fijn.

In het grote bed slapen
Oh man wat hebben wij lopen tobben met onze vriend in zijn grote bed. Ging het weer een paar nachten goed, maakte hij er vervolgens weer een potje van en uiteindelijk wilde hij gewoon helemaal niet meer in dat grote bed. Hebben we dus maar gelaten. Tot een week of twee terug. Hij wilde in zijn grote bed, ging liggen en viel in slaap. Zo trots was ik. Vooral omdat hij het zelf aangaf en hij er dus hartstikke klaar voor was, zonder pushen van mijn kant. Inmiddels slaapt hij al twee weken in dat grote bed, al gaat het soms echt nog niet heel erg van harte. Het kind is tegenwoordig bang voor krokodillen onder zijn bed dus hij wil graag dat ik naast hem blijf zitten tot hij slaapt. No problemo lieffie, ook dit komt vanzelf wel weer goed.

Bij een vriendje of vriendinnetje spelen
Nu hebben wij het geluk dat er in onze vriendengroep genoeg jongetjes van ongeveer dezelfde leeftijd als Ticho zijn, dus is het wat makkelijker om hem ergens te droppen om ‘te spelen’, maar de eerste keer dat hij doodleuk zei dat hij niet mee naar huis wilde maar nog even bleef spelen, dat vond ik wel een ding. Vooral omdat ik verwacht had dat hij alsnog huilend aan mijn been zou hangen omdat hij toch liever met mij mee ging. Deed ‘ie dus niet. ‘Doei mam!’, riep hij me na. Oh jongen, je wordt zo groot!

Alleen beneden laten
Nou laat ik Ticho al best wel lang alleen beneden als ik zijn zus moet verschonen/op bed leggen/de was op moet hangen of whatever, simpelweg omdat ik weet dat hij niets vreemds gaat doen. Maar wat sinds een poosje wel nieuw is, is dat hij ’s ochtends alvast naar beneden gaat en ik later volg. Dan hoor ik die kleine voetjes op de trap, de deur beneden opengaan en vervolgens beginnen er acht ZoefZoef-dieren in canon te zingen. Dit vond ik in het begin best wel spannend, maar eigenlijk gaat het altijd goed. Wel een mijlpaal toch, als je kind zo groot geworden is dat ‘ie alleen naar beneden kan.

Dingen vragen
Oh dit mensen, ik klap uit elkaar van trots als ik mijn kleine jongetje helemaal dood van de zenuwen zie gaan als hij iets aan iemand wil vragen. Het is gewoon niet per se een heel outgoing persoontje. Maar hij moet het toch leren. Dus stuur ik hem in zijn eentje naar de kassamevrouw om een muntje voor de gele auto te halen. En laat ik hem zelf zijn drinken bestellen als we ergens een hapje gaan eten. De eerste keer dat hij dat muntje voor de gele auto kreeg, kwam hij helemaal enthousiast op mij af gerend – ik stond een meter of tien verderop – en kwam het gevoel van trots uit zijn oren. En bij mij ook. Ik merk dat zijn zelfvertrouwen van dit soort dingen groeit waar ik bijsta.

Je ziet het: er komt na die babyfase echt nog lang geen einde aan de lijst met mijlpalen. Gelukkig maar, want die ontwikkelingen van je kind is wel het allerleukste om te zien. Welke mis jij nog in de lijst?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *