Momlife

Ons badkamerritueel met twee kleine kinderen

Het is spitsuur tot en met hoor als ik allebei die blagen na het eten in bad stop, moet afdrogen, aankleden, tandjes poetsen, voorlezen en in slaap moet krijgen. Vandaag een handleiding. Zo doen we dat!

Vroeger droomde ik over naar Zwitsal geurende kindertjes. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat baby’s in principe altijd naar zure melk of poep ruiken, dat Zwitsal – bij mijn kids – binnen drie tellen een rood huidje veroorzaakt en dat het best wel wat voeten in de aarde heeft voordat je baby überhaupt een lekker geurtje met zich meedraagt. Die voeten in de aarde kennen we allemaal wel als ‘in bad stoppen’. Ik kan me oprecht niet voorstellen dat er moeders zijn die dit een leuk ritueel vinden. Die niet zuchtend denken: getver, het is alweer twee dagen geleden dus vandaag moeten ze weer in bad. Ik wel namelijk. Every single time. Als ze eenmaal in bad zitten dan is er natuurlijk helemaal niets aan het handje, maar zodra het tijd is om af te drogen, then all hell breaks loose. Goed, ik ga je alles over ons badderschema vertellen.

Frequentie
Om maar meteen deze veel voorkomende vraag te beantwoorden: gemiddeld om de dag. Zo vaak stop ik de kinderen in bad of onder de douche. Nu moet ik zeggen dat het in de zomermaanden wel vaker is – dagelijks om precies te zijn – omdat ik het na zo’n warme plakkerige dag wel zo fris vind om het zweet en de restanten zonnebrand eraf te wassen, maar gemiddeld genomen is het dus de ene dag wel en de andere dag niet. Dat vind ikzelf een mooie frequentie. Vaak genoeg om niet ‘vies’ te zijn en weinig genoeg om de huid niet onnodig te beschadigen en uit te drogen. Want dat is wel een dingetje: natuurlijk is iedere dag douchen lekker hygiënisch, maar het is voor kleinere kinderen niet per se nodig en dus ook nog eens niet goed voor de huidjes. Toen mijn kids nog klein waren (als in: baby) deed ik ze niet vaker dan tweemaal per week in bad. Genoeg, echt. Met een washandje en water kom je ook al een heel eind.

Producten
Geen Zwitsal dus, al vind ik die geur nog steeds de allerlekkerste. Maar omdat er best wat parfum in zit en ikzelf een gevoelige eczeemhuid heb, wilde ik dat niet op mijn newborn smeren. Daarom koos ik voor het eerste levensjaar voor de producten van Naïf. Niet helemaal geurloos, maar minder heftig dan Zwitsal. Favoriete producten waren de nurtering cream, de wash gel, de shampoo en de bodylotion. Die gebruikte ik altijd. Inmiddels zijn de kids dusdanig groter gegroeid, dat ik wat meer met die huidjes aandurf. Als ze nu in bad gaan, dan spuit ik een halve flacon Zwitsal badschuim leeg. Heb ik tóch die heerlijk geurende baby. De haartjes was ik nog steeds met Naïf shampoo en ook de bodylotion van datzelfde merk is niet aan te slepen.

Douche of bad
Tess gaat altijd in (de) bad(kuip), simpelweg omdat ze niet in de douche gedragen wil worden en als we haar op de grond zetten dan kruipt ze er vandoor. Soms laat ik de badkuip vollopen met water zodat ze echt eventjes in bad gaat en soms spoel ik haar enkel in de badkuip af. Dat ligt een beetje aan de tijd die we hebben. Ticho wil zelf altijd in bad, want dan kan hij lekker met zijn bootjes spelen. Maar ook dat is tijdtechnisch niet altijd haalbaar, dus die parkeren we regelmatig onder de douche. Kind is natuurlijk sowieso net een standbeeld, dus die blijft gewoon staan waar wij hem neerzetten. Wat het meeste voorkomt is dat we ze tegelijkertijd in bad stoppen. Dan laat ik het bad vollopen, allebei de blagen erin, en voor je het weet ben je een half uur verder omdat ze het zo naar hun zin hebben saampjes. Deze vorm van wassen heeft mijn voorkeur.

Stappenplan – de aanloop
Zodra Ticho hoort dat hij in bad mag dan begint hij te stuiteren en rent hij het liefst direct naar boven. Hij vindt het echt een feestje. Tess snapt er nog weinig van, maar als ze in de gaten heeft dat we richting de badkamer gaan, dan begint ook zij te trappelen. Vaak ga ik in mijn eentje met de kids naar boven om ze te badderen terwijl de man beneden wat opruimt of ergens op de bovenverdieping de strijk wegwerkt. Ik draai de kraan open, spuit dus die halve fles badschuim leeg en begin vervolgens met het uitkleden van de kinderen. Dat doe ik in de badkamer, zodat ik ze na het uitkleden direct kan overtillen in bad. Ideaal. Omdat het bad dan nog helemaal niet volgelopen is, pak ik dan meteen vlug de handdoeken (grote hydrofielen, daar zweer ik nog steeds bij).

Stappenplan – baddersessie
De badkuip laat ik best een stukje vollopen. Tess zit meestal wel tot haar oksels onder water. Het is daarom van levensbelang dat ik altijd binnen armafstand in de buurt blijf. Nu wil ik wel even melden dat kleine kinderen óók in water van tien centimeter diep kunnen verzuipen, dus eigenlijk is het sowieso een slecht plan om de badkamer te verlaten terwijl je kids in bad zitten, ookal is het water heel ondiep. Goed, ik blijf er dus bij. Meestal gooi ik de kleren even in de juiste wasmand (er staan verschillende wasmandjes in de badkamer, voor onder andere kleur, zwart en wit) en haal ik mijn make-up eraf. Verder kleed ik me om – in de badkamer, uiteraard – en speel ik wat met kids. Van die foamletters, bootjes, eendjes en weet ik het wat nog meer: we hebben heel veel badspeelgoed. Tot zover niks aan ’t handje. Maarrrrrr dan komen we op een bepaald moment natuurlijk bij het hoofdstuk haren wassen. En daar moeten die T’s niets van hebben. Allebei niet. We gebruiken tegenwoordig zo’n Skip Hop Rinser ofzoiets en dat heeft het wel ietsje beter gemaakt, maar nog steeds is het wel over met de badderpret zodra we bij het deel van ‘water over hoofd’ aankomen. Geen idee nog hoe ik dit probleempje ooit ga tackelen. Iemand tips?

Stappenplan – Afdrogen
Als de handjes en voetjes gesopt zijn, de haartjes lekker ruiken en het badwater koud begint te worden, dan haal ik mijn T’s uit bad. Een crime, echt. Geen van beide kids komt er vrijwillig uit dus het gaat altijd gepaard met geworstel en gekrijs. Hoe ik dit proces aanpak: Tess is als eerste de Sjaak. Die haal ik uit bad, wikkel ik in haar doek, ik poets haar tandjes en vervolgens droog ik haar grondig af. Al deze tijd zijn we nog steeds in de badkamer. Ondertussen laat ik het bad een eindje leeglopen zodat verdrinkingsrisico voor de peuter weer een stuk kleiner wordt. Als Tess namelijk afgedroogd is, loop ik naar haar kamertje en trek daar haar luier en romper aan en leg haar vervolgens direct op bed. Dit duurt alles bij elkaar twee minuten en al die tijd zit Ticho in principe alleen in bad. Ik houd wel heel de tijd contact met hem, we maken een kletspraatje of zingen liedjes, zodat ik zeker weet dat hij niet onder water is geraak. Hij is inmiddels bijna drie, dus ik ben ook niet zo bang voor dat hij onder water verdwijnt in een badkuip met een laagje water van tien centimeter, maar toch. Anyways, Tess is afgevoerd, dan is het de beurt aan Ticho. Om hem uit bad te krijgen laat ik eerst al het water weglopen en verzoek ik hem vriendelijk doch dringend het speelgoed op te ruimen. Vervolgens overhandig ik hem zijn tandenborstel en mijn telefoon, waarop hij het tandenpoetsfilmpje kijkt. Op die manier kan ik hem afleiden van het afdrogen an sich, wat hij niet per se leuk vindt. Vervolgens doen we een luier aan, ondergoed aan, nemen we een slokje water, lezen een boekje, zingen een liedje en dan is het ook bedtijd voor mijn kleine grote vriend.

Al met al duurt dit complete ritueel een half uur. Dat is natuurlijk echt niet enorm lang ofzo, maar als ik eenmaal het hele circus heb afgehandeld dan lopen de zweetparels over mijn voorhoofd. Is jouw badkamerritueel vergelijkbaar of heb je een heel andere tactiek?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Je hebt voor het douchen wel zoiets als een soort zonnecap (weet niet hoe het heet) misschien zo iets.
    Mijn kinderen vooral mijn dochtertje heeft op keen ontzettende hekel aan water over de gezocht

  2. Wij hebben geen bad, dus bij ons is het meestal onder de douche. Wij gebruiken voor de jongste (7 mnd) nu zo’n flexibele wasmand. Meestal gaat ie bij een van ons onder de douche en pakt de andere partner de baby aan. Ideaal en gezellig. Bij de oudste laat ik hem staan onder de douche, zelf de sproeier vasthouden en lekker kletsen en liedjes zingen. Haren wassen was ook wel even een dingetje, maar heb uitgelegd dat hij gewoon rustig (niet dichtgeknepen) z’n ogen moet dichtdoen en ik spoel z’n haren vrij vlot na het wassen weer uit. Succes!

  3. Mijn kids hebben geen probleem met water over hun gezicht/hoofd gelukkig maar ik hoorde iemand op vakantie tegen haar dochtertje zeggen dat ze naar boven moest kijken(dus haar hele hoofd naar achter of iig een stukje) en zo spoelde ze de haren uit zonder dat het in de ogen terecht kwam. Tess misschien nog wat te klein hiervoor maar bij Ticho wel te proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *