Momlife

De jacht op de wintergarderobe voor de T’s

Het liefst negeer ik het nog volledig, maar de koudere dagen zijn weer in aantocht. Dat brengt één groot voordeel met zich mee: ik mag weer shoppen voor mijn kids. Hoe, waar en wanneer doe ik dat? Lees mee!

Ik heb al mijn pijlen gericht op een Indian Summer, al is het alleen maar omdat ik vind dat onze Tess al die schattige zomerkleertjes veel te weinig gedragen heeft. Maar ik denk dat het tegen beter weten in is. Daarom begon ik afgelopen weekend heel voorzichtig met het uitmesten van de kledingkasten van de kinderen. Alles wat sowieso aan de krappe kant is haalde ik eruit, alles wat heel ‘bloot’ is ook (bijvoorbeeld die veertigmiljard jurkjes die het meisje in de kast heeft hangen). Dat gaat ‘m niet meer worden. Voor de zekerheid heb ik nog wel wat t-shirts laten liggen, maar daar houdt het dan ook wel mee op. In de plaats van alle zomerse kledij hing ik een herfst- en wintergarderobe. Of nou ja, een deel daarvan. Maar er is ruimte voor meer.

De hoeveelheid
Mijn kinderen hebben best goed gevulde kasten. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat die van Ticho wel wat minder wordt simpelweg omdat hij langer met kleding doet, maar zeker ons Tessie kan zich in principe vijf keer per dag verkleden en dan nog een week lang iedere keer iets anders dragen. Ik weet dat dat nergens voor nodig is, maar ik vind het zelf gewoon heel leuk. Als ik door de winkels loop dan zie ik altijd wel een item waar mijn hart een sprongetje van maak. Het scheelt wel dat ik geen hele dure smaak heb – daarover later meer – en dat ik hele dozen vol kleding van vriendinnen met iets oudere dochters krijg. Daardoor is het gewoon al gauw ehhh, vol.

De centen
Qua uitgaven hanteer ik de regel dat ik de kinderbijslag gebruik voor kinderkleding. Daar houd ik me ook altijd netjes aan. Ik zei het net al even vlug: ik heb geen hele dure smaak. Of nou ja, ik vind vaak hele dure kleren wel de allermooiste kleren, maar het is het me niet waard. Voor Ticho betaal ik tegenwoordig met alle liefde een paar tientjes meer voor een kledingkast met mooie kwaliteit, maar voor Tess? Geen haar op mijn hoofd. Die meid kruipt iedere broek kapot, kwijlt alles onder, spuugt iedere dag wel een keer haar eten uit. Ik heb gewoon geen zin om dan meteen panisch te worden omdat die belachelijk dure kleren eventueel vies worden of kapot gaan. Als ze straks loopt ben ik wel van plan om wat betere kwaliteit leggings en broekjes voor haar te halen, maar tot die tijd? Never.

Hoe sla ik in?
Het eerste deel van een nieuwe garderobe scoor ik al een jaar eerder in de sale. Als voorbeeld: afgelopen december kocht ik in de ZARA-sale een stapel leggings en truitjes in maatje 80/86 voor Tess. Dat is natuurlijk een beetje een gok met de maten, maar in principe zit ik niet heel gauw mis (behalve met schoenen, dat gaat altijd mis). Ook kocht ik voor Ticho in december vast wat goedkopere buitenspeelschoenen bij de ZARA (voor een tientje, in de sale wederom) en sloeg ik in tijdens de supersale van Z8. Voor een aanzienlijk lager bedrag dan wat ze daar normaal voor een trui (durven te) vragen hangen er nu een stuk of zeven supertoffe exemplaren in zijn kast. En ook dit vul ik aan met nog wat stuks van de ZARA, waar ik eveneens alle spijkerbroekjes koop. Nu is het niet zo dat mijn kinderen enkel in ZARA en Z8 lopen, want daar bovenop neem ik sporadisch wat leuke dingetjes mee die ik toevalligerwijs tref bij bijvoorbeeld de Zeeman of een lokale kinderkledingwinkel.

Plan van aanpak
Door bovenstaand verhaal denk jij nu dat ik die kledingkasten van de T’s keurig onder controle heb he? Maar dat is dus niet zo. Of nou ja, er ligt genoeg in, maar ik ben werkelijk de meest waardeloze setjesmaker van deze aardbol. Voor een jongen is dat niet zo erg, want ik hou sowieso niet van al die kekke broekjes en bijzondere truien. Doe mij maar gewoon een stoere spijkerbroek met een mooie trui. En dat gaat niet heel gauw mis. Maar voor Tess is het wel een soort rampenplan. Want ondanks dat ze denk ik 15 leggings heeft en minstens zoveel truien en jurkjes, ben ik nog niet geheel tevreden. er moet nog wat bij. Ik mis iets bijzonders. Iets speciaals. Iets waardoor mensen zeggen: wat ziet ze er leuk uit vandaag.

Hulp gevraagd
Nu ben ik dus enorm benieuwd: hoe stel jij de garderobe van je kinderen samen? Ga je heel georganiseerd te werk? Maak je moodboards? Van tevoren setjes? Vertel het me, geef me de beste tips. Ik wil eigenlijk voor beide kids nog een stuk of drie ‘bijzondere’ setjes erbij, maar ik weet gewoon echt niet waar ik moet beginnen. Mijn winkelmandje eindigt iedere keer weer in een ratjetoe en uiteindelijk is die kast een grote pestbende. De kids zien er wat mij betreft altijd prima uit hoor, het is niet dat ze als een mini zwerver over straat gaan, maar die sprankel ontbreekt vaak. Snap je mijn punt?

Ik ben benieuwd naar de eventuele reacties. Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

11 Comments

 1. Ik ben bang dat ik je echt niet kan helpen, haha. Ik heb dezelfde issues. Zie mooie items, koop ze en vervolgens moet ik een halve garderobe erbij kopen om het te laten matchen en ook dat lukt vaak niet. Scheelt wel dat ik jongens heb. Dus ik lees de comments hierna graag!

 2. Yep! Zelfde! Plus veel kleding van vriendinnen die nog mooi is maar soms dus lastiger combineren (net geen legging meer in die kleuren of mooie set maar net andere smaak dan normaal). En Zara vind ik vanaf maat 104/110/116 voor meisjes niet te doen. Rare jurken…. kan bij WE laatste tijd ook wel slagen. Vooruit kopen durf ik niet hoor!

 3. Inderdaad voor Ticho kun je ook goed bij de WE shoppen is kids vanaf maar 92 dacht ik. Als matching tip: altijd setje kopen dus niet losse legging of jurk of trui maar gelijk iets matching erbij kopen dat helpt. Kleding ligt vaak al in de winkel of online als matching setje geshowd dus koop dan het hele setje. Maar dan nog is probleem vaak de trui is net in de was en wat doe je dan op dat broekje… maar het helpt toch wel een heel stuk match stress. Ik shop toch liever in de Tumble ’n dry sale dan Z8 (te hysterisch) Zara ben ik absoluut geen fan van alle kleding heeft waardeloze pasvorm en de kwaliteit is van 1x vallen gat in je broek.

 4. Jacqueline says:

  Ook hier wordt de wintergarderobe langzaam aan weer aan de haakje in de kast gehangen. Liever nog niet & gelukkig komen er nog wat warme dagen aan deze week!
  Voor Milan shop ik sinds hij in maat 92 zit geregeld bij de WE erg mooie kleding, kwaliteit is ook goed en het belangrijkste ook nog eens betaalbaar. Daarnaast is de Zara ook favoriet (vooral voor de skinny jeans) en weet ik ook regelmatig leuke items bij de zeeman te scoren.
  Stiekem zou ik nu ook al winterschoenen en een winterjas willen aanschaffen maar sinds een paar weken groeit Milan sneller waardoor ik toch nog eventjes wacht. Tijdens het winkelen probeer ik in m’n achterhoofd mee te nemen wat ik al in de kast heb hangen maar als ik iets zie wat ik gewoon te leuk vindt gaat het gewoon mee naar de kassa.

 5. Ha ik doe dat via Pic-collage. Fotos vd items maken en dan combi’s maken. Zorgen dat ze een trui bij verschillende dingen kan dragen. Plus sokjes, etc.. 🙊Beeetje uit de hand gelopen hobby inmiddels maar wel leuke setjes 🙂 En niet al teveel kleding nodig omdat er veel gecombineerd kan worden.

 6. Ik koop voor mijn jongste veel bij de H&M en de WE. Als ik iets zie, weet ik eigenlijk wel snel waar ik dat mee kan matchen wat nog in d’r kast ligt. Spijkerleggings vind ik supermakkelijk en ze heeft zo’n kort spijkerjasje, matcht ook met veel jurkjes met korte mouwtjes op de koudere dagen. Momenteel ben ik nogal fan van de tijger/panter print 🐆

 7. Ik koop vaak setjes zodat ik dat zelf niet hoeft te doen 😂. Nou heb ik een jongen dus heel moeilijk is het niet.
  Ik ben ook van de spijkerbroek en een leuke trui of vest.

 8. Gelukkig heb ik twee jongens. Ben niet zo goed op mode gebied. Een stapel fijne spijkerbroeken (het liefst donkerblauw, want daar past bijna alles op) en een stapel mooie truien en dan vind ik het prima. En de jongens zelf ook. Ze lopen er netjes bij 🙂

 9. Ik koop vaak in dezelfde kleurstelling, dan kan je wel veel mixen maar dan nog hoor, never ending storie denk ik hoor 😂

 10. Heel herkenbaar, vooral voor onze dochter. Heb nu als ‘regel’ dat ik bij elk broekje meteen 2 bijpassende tops moet kopen. Zeker bij broekjes met print of specifieke kleur vind ik het lastig er wat los bij te vinden, dus dan komt het al gauw op een setje van een merk. Net bij Noppies en Tumble nog leuke setjes in de sale gekocht. Maar met Hema/H&M/Zara doe ik het ook, in de winkel of webshop meteen setjes maken. Alleen spijkerbroekjes koop ik los, en daar kan ik dan later altijd wel wat bij vinden. Zo doe ik het trouwens tegenwoordig bij mezelf ook: alleen wat kopen als ik er in mijn hoofd al 2 combi’s mee kan maken, anders weet ik op voorhand al dat het in de kast blijft liggen… Bij mijn zoontje is het een stuk makkelijker trouwens, gewoon een spijkerbroek met een trui of shirt 🙂

 11. Jolanda (BezigeBeadz) says:

  Herkenbaar! Moet ook echt wennen aan meisjeskleding nu. Op gewone weekdagen toch vaak ook een lekker broekje met leuk shirtje 😉
  Ken je koko noko al? Ook zeker de moeite om de sale eens te bekijken! Net 2 te leuke setjes, een jurkje en shirt binnen voor €40.- Daar word ik nou blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *