Persoonlijk

De kredietcrisis: hoe staan de zaken ervoor?

Zo leuk dat dit soort artikeltjes goed gelezen worden én ik zelfs berichtjes krijg wanneer er weer een update over mijn strijd tegen de kredietcrisis verschijnt. Vandaag dus. Benieuwd naar de stand van zaken? Lees maar mee!

Even een recap. In de laatste update omtrent mijn treurige financiële situatie vertelde ik over het inzichtelijk maken van mijn geldstromen, het vullen van allerlei potjes met geld, mijn streven om minder te spenderen aan boodschappen en hoe het steeds meer een sport werd om aan het eind van de maand wat euro’s over te houden in plaats van aan het eind van mijn euro’s nog wat maand. We zijn nu een dikke twee maanden verder en over de helft van 2019 – dit hele project was een goed doel van dit kalenderjaar – dus tijd voor een nieuwe update.

De potjes
Die werken nog steeds als een tierelier. Sinds de laatste update is er wel het één en ander in veranderd. Da’s een goed teken, want dat betekent dat ik wat spaardoelen behaald heb. Zo kocht ik een halve nieuwe garderobe – daar had ik trouw maandenlang honderd euro per maand voor opzij gezet -, trakteerde ik mezelf na best een poosje een (klein) bedrag sparen op nieuwe Dr. Martens en kon ik ook het potje voor de PMU-wenkbrauwen stukslaan. Uiteraard zijn daar nieuwe potjes voor in de plaats gekomen. Zo spaar ik nu maandelijks een vast bedrag voor een tripje naar Doha, leg ik geld opzij voor een nieuwe voorraad ondergoed – ik ben bijna dertig en loop nog steeds in niet-matchende trieste lelijke afgedragen bh’s – en staat er een spaardoel voor een nieuwe tas in mijn ING-app.

Voldoening
Het geeft me zoveel voldoening om te sparen voor dingen ik graag wil. Het zijn iedere maand echt geen wereldschokkende bedragen, maar bedenk gewoon dat ik ergens aan het begin van het jaar bedacht dat ik nieuwe Dr. Martens wilde, vervolgens een paar maanden lang daar structureel dertig euro voor opzij zette en dit aanvulde met extraatjes – bijvoorbeeld de centen die aan het eind van de maand nog over waren uit mijn ‘happy life’ potje waarvan ik lekker ga lunchen enzo – en uiteindelijk superblij was met die nieuwe schoenen. Uiteraard met die schoenen an sich, maar ook het feit dat ik er zo lekker voor gespaard had. Het voelde écht alsof ik ze had verdiend.

Vooruit kijken
De vorige keer vertelde ik ook al over dat ik maandelijks kleinere bedragen opzij zet voor bijvoorbeeld het moment dat mijn telefoon sneuvelt of mijn MacBook het begeeft. Ik heb gewoon een rekening waar ik genoeg geld op heb staan om een nieuwe te kunnen kopen mocht dat nodig zijn. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld mijn eigen risico van mijn zorgverzekering of de maandelijkse kosten die ik kwijt ben aan het OV – ja, ik ga straks met het OV naar mijn werk bel de krant – of benzine. Als ik één ding moet noemen wat mijn financiële situatie de afgelopen maanden enorm positief beïnvloed heeft, dan is deze vorm van vooruitkijken het wel. Er zijn nog weleens onvoorziene kosten, maar die kan ik dan wel ‘gewoon’ betalen. Dat ik dit nu op orde heb, geeft simpelweg rust.

Hoe ging het over het algemeen?
Nou, daar kan ik kort over zijn: een stuk minder dan aan het begin van dit jaar. Of de eerste vijf maanden van dit jaar. Ik bleef wel trouw wat centen in al mijn spaardoelen stoppen, maar ik werd ook wel weer makkelijker in het terughalen van dat geld. Omdat ik bijvoorbeeld iets teveel aan de boodschappen uitgaf, of net wat te makkelijk spontaan een doosje chocolade van de bakker meenam. Het grote probleem zat ‘m vooral in het loslaten van mijn inzicht. En nu ik dat speciaal voor dit artikeltje weer op een rijtje heb gezet, merk ik dat ik best in shock ben over al die kleine bedragen die er links en rechts uitgevlogen zijn. Dat is natuurlijk deels te verklaren door de periode van het jaar – lekker weer, hapje hier, drankje daar, vakantie enzovoorts – maar eigenlijk had ik wel wat meer moeten kijken naar wáár dat geld aan op ging. Op boodschappengebied is het nog steeds een chaos en heb ik ook nog steeds het voornemen om daar eens kritisch naar te kijken. De folders door, beter inkopen, niet dagelijks naar de supermarkt, dat werk. Een focuspunt voor de komende periode dus.

De inkomsten
Wij zitten in de fijne positie dat we twee prima inkomens hebben. Dat betekent aan de ene kant dat we lekker naar een terras kunnen als we dat willen, maar het betekent niet dat we nooit op onze uitgaven hoeven te letten. En dat is een beetje wat ik met deze ‘journey’ wil bereiken: bewuster worden van waar ik mijn geld aan uitgeef. Ik ben me er absoluut van bewust dat onze situatie en mijn zogenaamde kredietcrisis echt nul komma nul procentpunt lijkt op die van mensen die écht heel krap zitten, die een boodschappenbudget van een paar tientjes per maand hebben, die nooit eens spontaan naar de dierentuin kunnen of wat dan ook. Dat heb ik nog niet eerder zo benoemd, maar wilde ik nu toch wel even doen. Dat jullie in ieder geval weten dat ik dat begrijp, dat ik zelf zie dat dat nog weer een heel ander verhaal is.

Hoe verder
Nu de vakantie weer voorbij is en we gewoon in het ‘normale’ leven duiken, ga ik verder waar ik tot een paar weken terug gebleven was. Iets strenger de hand op de knip en niet te pas en te onpas op terrasjes of in lunchrooms neerploffen. Stoppen met RedBulls bij de pomp kopen (ja, biggest guilty pleasure en dat deed ik de laatste tijd echt wel weer meerdere keren per week) en gewoon eens even normaal doen. Me weer houden aan de budgetten die ik mezelf middels de welbekende ‘potjes’ geef en op die manier het spaarsaldo verder opkrikken. Ik had op 1 januari een doel qua spaargeld en als ik de komende maanden mijn best doe dan moet dat wel lukken, maar ik vind ook dat sparen pas echt leuk is als je het ergens voor doet. Natuurlijk moet er wat achter de hand zijn voor just in case, maar persoonlijk hoeft dat voor mij ook geen enorm bedrag te zijn. Sparen voor kleine en concrete doelen geeft me meer voldoening.

Nou, tot zo ver de stand van zaken. Ik denk dat er nog één update volgt tegen het einde van het jaar en dan zal ik delen hoe het me is bevallen om een jaar lang best wel bezig te zijn met mijn inkomsten en uitgaven én verzin ik een nieuw doel voor het volgende jaar.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *