Momlife

De 12 leukste musea om met je kinderen naartoe te gaan

Wie van jullie heeft er een Museaumkaart? Het schijnt enorm leuk en populair te zijn, maar ik heb ‘m dus niet. En ik heb ook geen verstand van leuke musea voor kinderen. Maarrrrr…

Thank het universum voor Instagram want altijd als ik een prangende – of minder prangende – vraag heb en ik stel ‘m daar, krijg ik binnen enkele minuten  meer dan genoeg reacties om tot een goed onderbouwd antwoord te komen. Dat gebeurde dus ook toen ik de vraag stelde: naar welke musea moet ik mijn dreumes en peuter écht meenemen.

En wat dan ook altijd weer een terugkerend vraagje is: kun je de uitkomsten delen. Ik ben de lulligste niet, dus heb ze op een rij gezet. Lees mee en zie welke musea interessant is voor jouw kinderen (in alle leeftijdscategorieën).

 1. Nijntje museum
  Deze werd natuurlijk veel genoemd. Logisch, want mijn kinderen zitten precies in de leuke leeftijdsfasen voor dit museum. Met Ticho ben ik er al geweest en daar schreef ik toen een vrij uitgebreide blogpost over. Kun je HIER nog eens nalezen.
 2. Kinderboekenmuseum
  Deze kende ik dus helemaal nog niet, maar die werd heel vaak (verreweg het meest!) genoemd. Daar moeten we dus zeker naartoe. Ticho is sowieso dol op boekjes lezen en nu hij wat ouder wordt, is het ook leuker omdat hij verhaaltjes beter begrijpt.
 3. Spoorwegmuseum
  Kan niet ontbreken op de lijst natuurlijk. Een heel bekend museum en vast en zeker een bezoekje waard. Volgens mij heb je hier ook weleens van die Thomas de Trein voorstellingen en ik heb zo’n vermoeden dat Ticho dat helemaal het einde gaat vinden. Die is tegenwoordig helemaal fan van Thomas en zijn vrienden (voornamelijk Percy, vraag me niet waarom).
 4. Villa Zebra
  Dit zit in Rotterdam en ook hier had ik nog nooit van gehoord. Heb even op de site gekeken en daar is dus van alles te beleven voor verschillende leeftijdsgroepen. Wij kunnen daar met de auto binnen een half uurtje zijn, dus weinig beren op de weg.
 5. Openlucht museum
  Deze is heel bekend en uiteraard had ik er weleens van gehoord, maar tot vijf minuten geleden had ik geen flauw idee wat je daar dan precies kunt doen. Nu ik dat wel weet, is het me duidelijk dat we hier absoluut naartoe moeten met de kinderen. Misschien wel pas als ze iets groter zijn.
 6. Maritiem museum
  Ik roep wel dat ik – op Nijntje na – nog nooit in een museum ben geweest, maar da’s niet helemaal waar. In het Maritiem museum ben ik geweest tijdens mijn studie, toen ik verplichte punten voor iets kunstzinnigs moest halen. Deze zat lekker dichtbij dus dat leek me toen de beste optie. Weet er weinig meer van maar je kunt er dus ook allerlei leuks doen en zien voor de kleinere kinderen. Aangezien Ticho dol is op varen, net als zijn vader, maak ik ze hier denk ik allebei wel blij mee.
 7. PIT Veiligheidsmuseum
  Oh oh, hoe kan het dat ik hier het bestaan niet van wist? Ticho is bezeten van de brandweer, dus natuurlijk gaat deze op de lijst.
 8. Nemo
  Deze ken ik wel, van horen zeggen dan. Na een blik op de site snap ik wel waarom dit een enorm populaire plek is. Supertof. Maarrrrr ik denk niet per se heel geschikt voor kinderen van twee. Gaat dus zeker op de lijst, voor de langere termijn. Maar ach, tegen de tijd dat we alle andere tips hebben afgewerkt is Tess een jaar of vijftien, dus dat moet lukken.
 9. Natuurmuseum (in Tilburg)
  Kidsproof, schrijven ze op hun eigen website. Kan ik nog niet over oordelen, maar hij werd in de reacties wel meerdere keren genoemd, dus ik geloof het direct. Nu in de zomer hebben ze allemaal extra activiteiten, maar ook buiten het hoogseizoen om is er van alles te beleven. Voor kleine kinderen denk ik gewoon heel indrukwekkend, voor de iets oudere kinderen ook heel interessant (maar ik gok zo dat onze Tich het ontstaan van de ijstijd nog niet per se nodige kennis vindt).
 10. Oertijdmuseum (in Boxtel)
  Ik weet dat er heel veel kleine jongetjes zijn die bezeten zijn van alles wat met dino’s te maken heeft en speciaal voor deze jongetjes is daar het oertijdmuseum. Ik geloof niet dat we onze Ticho er heel gelukkig mee maken, maar dit plekje werd wel meerdere keren genoemd. Bij dezen heeft uw doorgeefluik gesproken.
 11. Nationaal Brandweermuseum
  Tijdens het maken van deze lijst ben ik tot de ontdekking gekomen dat ze werkelijk overal een museum over hebben. Wist ik veel. Wist ik het maar, dan was ik veel eerder naar dit museum gegaan. Leuk voor jong en oud – dus niet specifiek gericht op kinderen. Staat genoteerd!
 12. Speelgoed museum
  Niet echt om de hoek voor ons, maar het ziet er wel heel erg leuk en kindproof uit. Een museum over (verrassing) speelgoed, met werkelijk waar duizend-en-één dingen die je kunt zien en doen. Ik geloof direct dat dit voor kinderen een dikke hit is.

Verder werden (onder andere) nog genoemd: Het Zuiderzee museum, De ontdekhoek, Naturalis, Planetarium, Space Expo, Dinoland, Zuiderzee museum, Speelklok (in Utrecht), Watersnood museum, Beeld en Geluid, Archeon, Aviodrome, Geoford (ben ik ooit eens geweest bedenk ik me nu, was inderdaad leuk, maar niet per se voor hele kleine kinderen geloof ik), Continium, Militair museum ennnnn de Avonturenboerderij. Die laatste zijn we afgelopen week al geweest (kwam gister een dagboek van online: KLIK) en hoewel ik dat niet per se een museum vind, is het er wel heel leuk en leerzaam – met allerlei opdrachtjes enzo – en heeft onze Tich daar enorm genoten.

Goed, ik ben even een museumkaart aanschaffen want er blijkt toch best wel veel leuks en leerzaams te bestaan. Heb je nog toevoegingen? Laat het in een reactie achter, dan kan iedereen meelezen en -profiteren.

Bedankt voor het lezen!

PS. Ik kreeg als tip de website www.museumkids.nl en die kan ik je ook van harte aanbevelen als je meer van dit soort leuke plekjes wilt ontdekken.


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

 1. Diriëlle says:

  Het bakkerijmuseum in Hattem schijnt ook leuk te zijn. Kinderen kunnen een speurtocht doen en in de zomervakantie en op zaterdagen mogen kinderen hun eigen gevulde koek maken en zijn er familievoorstellingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *