Momlife

Wat doen we met de babyspullen?

In het kader van ‘afgesloten is afgesloten’ ben ik de laatste weken nogal fanatiek aan het ruimen geslagen. Alles wat ik niet meer nodig heb voor de kinderen (lees: babyzooi) moet de deur uit. En snel een beetje.

Zo nauwkeurig als dat ik die lijst met benodigdheden voor de babyuitzet samenstelde en zo vakkundig als dat ik alles vervolgens bij elkaar sprokkelde, zo rigoureus ben ik nu. Want ondanks dat ik nog steeds denk dat er ooit misschien wel een derde komt, blijft de man standvastig volhouden van niet. Dus is het zonde om al die schattige babykleertjes, die vrolijke knuffeldoekjes, die fijne dekentjes en die handige spulletjes op zolder te laten verpieteren.

Zwangere vriendinnen
Ik mag dan wel klaar zijn met baren, de dames in mijn omgeving zijn dat absoluut nog niet. Van mijn vriendinnen is er continu minstens eentje zwanger, maar tot een week of wat geleden waren het er ZES (inmiddels nog twee). Je snapt: genoeg adresjes voor bijvoorbeeld de kleertjes, het badje, speelkleden, de dekentjes en lakentjes en meer van dat. Ik trok een poos geleden de dozen met minikleren van zolder (daar schreef ik HIER al eens over) en ging aan de slag met sorteren. Sindsdien houd ik het allemaal een beetje bij. Op beide kinderkamers staat een tas en alle kleding die voor mijn kroost te klein is maar wat eigenlijk nog wel een ronde mee kan, stop ik daarin. Op naar een volgend adres.

Zak van Max, kringloop, grofvuil
Niet alles is natuurlijk nog mooi als het al gedragen is. Bij de kleinere maatjes misschien nog wel, maar bijvoorbeeld de broekjes die Tess nu draagt hebben allemaal vale plekken op de knietjes – lang leve het kruipen – en gore vlekken in de hals – lang leve het zelf willen eten. Dingen die écht niet meer kunnen, die gaan naar de prullenbak en spullen waar niet per se heel veel mis mee is maar waarvan ik weet dat mijn zwangere vriendinnen er toch niets mee doen, die stop ik in de Zak van Max. Qua ‘afgedankte kleding’ zijn er best wel veel opties en ik vond DIT artikeltje van Bedrock lekker duidelijk.

Marktplaats
Ik ben echt helemaal niet van de Marktplaats. Ik heb er nog nooit wat gekocht geloof ik en ik zou niet wéten hoe je er iets op zet. Maar ik zie natuurlijk via social media zo nu en dan eens wat voorbij komen. Complete kledingpakketten bijvoorbeeld. Of een kinderwagen, buggy, kinderstoel of Maxi Cosi. Volgens mij is het voor moeders goed zaken doen op het platform. Toen ik onlangs eens ging kijken wat een kinderwagen van Joolz (want die hebben wij) vandaag de dag nog oplevert als je ‘m op MP te koop zet, viel ik bijna flauw. Vang je dus gewoon nog honderden euro’s voor. Voor kleding vind ik dat online handelen dan weer niet de moeite. Moet je alles op de foto zetten, advertentie maken, delen, onderhandelen, vreemde mensen aan je deur. Nee, dank u vriendlijk. Dat geef ik dus weg aan vriendinnen óf de Zak van Max, maar de grotere dingen…

Goed doel
De wederhelft verklaart me voor gek en is het absoluut niet met me eens, maar het liefst geef ik ook mijn kinderwagen, Maxi Cosi en babykamer over een tijdje aan een goed doel. Het Babyhuis in Dordrecht bijvoorbeeld. Of een blijf-van-mijn-lijfhuis. Ik denk dan namelijk: wij hebben dat geld geïnvesteerd (sterker nog, we hebben veel spullen gekregen) én zogenaamd afgeschreven en het is niet zo dat we die euro’s die het oplevert enorm nodig hebben. Natúúrlijk weet ik me wel raad met een paar honderd euro en ja, het is hartstikke veel geld, maar ik voel me er gewoon beter bij als ik het weggeef aan een moeder-in-spé die het zelf niet kan betalen of die in een enorme klote situatie zit maar wél een baby krijgt dan dat ik het voor een habbekrats (spreekwoordelijk, want again: ja, ik vind het ook een hoop geld) verkoop via Marktplaats. Ik denk dat we hier een middenweg in gaan zoeken. Sommige dingen gaan als tweedehandsje over de digitale toonbank, maar ik moet en zal ook zeker een paar handige en leuke spullen aan een goed doel doneren.

Kraampakket
Wat ik trouwens nog wel gedaan heb: toen ik beviel van Tess heb ik na de kraamweek een doos vol spullen (onder andere niet gebruikte items uit het kraampakket en de helft van onze eindeloze voorraad verzorgingsproducten) aan onze kraamverzorgster meegegeven. Zij zamelde dit in en gebruikte het voor gezinnen waar geen geld was voor een kraampakket (je gelooft het haast niet, maar dit bestaat dus en raakt me echt recht in mijn hart). Ook hebben we speelgoed gedoneerd aan de voedselbank. Dit doen we wel op afspraak – we brengen daar eens in de zoveel tijd ook onze halve voorraadkast met houdbaar eten en bijvoorbeeld ook onze kerstpakketten – dus mocht je zoiets ook als optie zien, kijk dan eens naar dit soort alternatieven bij jou in de buurt. Vast genoeg mooie bestemmingen voor de spullen van je kind.

Er zijn dus heel veel opties als het op het opruimen en wegdoen van baby- en kinderspullen aankomt. Het blijft een beetje een dingetje voor mijn hart wel. Ik wéét dat het bullshit is om alles in dozen op zolder te bewaren – voor wíe?! – en zonde van de ruimte om de kinderwagen forever onder de kapstok te parkeren, maar weg is zo weg. Gelukkig heb ik het kleding- en speelgoedwise goed onder controle. Nu de rest van de inboedel nog. Maar dat doe ik pas als ik écht zeker weet dat er nooit een derde meer komt…

Wat doe jij met de spullen van de baby- en kindertijd?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Marjoke says:

    Zo herkenbaar, man wilt ook geen derde. Nu de jongste 15 maanden is werd het voor mij tijd om dan maar rigoureus op te ruimen. Onze zolder is ruim zat maar het staat daar toch echt stof te happen. Voor mij ook deels als fase van afronding/bevestiging dat mijn gezinnetje zo compleet is. Wij doen ook niet veel via marktplaats maar toch voor al het grotere baby spul de afgelopen twee weken een marktplaats ronde gehad (wiegje, box, maxi cosi, baby set kinderstoel), wat al met al toch een leuk bedrag oplevert. Voor een deel van die opbrengsten heb ik wat leuks voor de kinderen gekocht. Nu de kleding nog uitzoeken, deel gaat naar stichting babyspullen (incl. wat kleiner baby spul) rest naar de kledingbakken. En een klein deel houd ik zelf, gewoon omdat het kan 😁. Niet alles hoeft direct helemaal weg 😉

  2. Ik steek mijn kop nog redelijk in het zand, haha. Ik weet dat ik geen derde meer wil (en ik hoop dat het zo blijft, want af en toe voel ik weer een babykriebel…) Aan de ene kant wil ik alles zo afvoeren naar de kringloop/goed doel, maar het idee dat het geld oplevert trekt me ook wel. Alleen de moeite om alles op de foto en zo te zetten… Maar goed, we verhuizen waarschijnlijk binnen nu een jaar toch wel en ik wil zo weinig mogelijk onnodige zooi meenemen. Dilemma…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *