Momlife, Persoonlijk

Je kind laten vaccineren (en op eigen initiatief éxtra laten vaccineren)

Vaccineren, ik kan geen onderwerp bedenken – hoewel borstvoeding/kunstvoeding pretty close komt – waar meer over gediscussieerd wordt dan dat. Ik doe vandaag (een voorzichtige) duit in het zakje.

Het was ergens in maart 2018. Ticho kreeg zijn voorlopig laatste prikjes. De BMR en Meningokokken. Ik had ‘m ietsje uitgesteld, omdat we op vakantie gingen en ik had vernomen dat het kind van de BMR best wel ziek kon worden, maar er was geen ontkomen meer aan. Dat ik mijn kinderen zou laten vaccineren was voor mij echt een no-brainer. Natuurlijk doe ik dat. We investeren miljarden in onderzoeken naar vreselijke ziektes als kanker in de hoop een geschikt en werkend medicijn te vinden, we waren door het dolle toen men niet meer dood hoefde te gaan aan aids en het was een verademing dat ziektes als mazelen en polio nagenoeg uitgeroeid waren. Waren ja, want inmiddels steekt voornamelijk de mazelen weer op. Maar ik hoorde ook steeds meer over de oprukkende Meningokokken W bacterie. “Daar heb ik mijn kind gelukkig tegen beschermd, ergens in maart 2018.”

Geïrriteerd
Maar dat was dus niet het geval. Want Ticho kreeg een ‘oude’ vaccinatie en per 1 mei, zeg maar zes weken nadat hij de prikjes kreeg, werd het uitgebreid met onder meer die MenW. Ik was op z’n zachtst gezegd licht geïrriteerd. Waarom had die doos op het CB niet gezegd dat er een nieuw vaccin aan kwam? Waarom had überhaupt niemand hier iets over gezegd? Ik wilde er meer van weten. Waarom is de vaccinatie uitgebreid? Wat zijn de risico’s die mijn dreumes nu loopt? Kan ik hem alsnog laten vaccineren?

Run op vaccinatie
Dat laatste bleek te kunnen, al had dat nog wel wat voeten in de aarde. Er ontstond een soort van run op de vernieuwde vaccinaties en zowel de GGD, het consultatiebureau als de huisarts gaven aan dat het niet mogelijk was om het vaccin aan te vragen. Ik besloot het maar te laten rusten. Mijn kind viel – op zes weken na weliswaar – niet binnen de risicogroep, dus het zou allemaal wel loslopen.

Slachtoffer
Maar toen hoorde ik eigenlijk steeds vaker over die nare MenW-bacterie én sprak ik andere moeders die hun dreumes – die ook de nieuwste vaccinatie waren misgelopen – alsnog hadden laten enten. Ik dook weer eens in de materie en werd een stuk wijzer. Zo kwam ik in mijn zoektocht een verhaal tegen over een jongetje van twee dat besmet raakte en vrij snel daarna overleed. Mijn hart brak en ik wist: actie ondernemen, meteen. Dus ik belde het CB. Die verwezen me door naar de GGD. Ik belde de GGD. Die spraken over wachtrijen en –lijsten en moeilijk en lastig. Dus toen belde ik mijn huisarts.

Besteld!
Daar werd in eerste instantie niet begrepen wat mijn verzoek was. Blijkbaar was ik de eerste die met dit vraagstuk aan de lijn hing. Nadat ik het had uitgelegd werd ik weer terugverwezen naar de GGD. Uiteindelijk, na enig aandringen van mijn kant, ging de assistentie overleggen met de huisarts en had ik vrij snel een reactie: het vaccin was besteld. Een paar dagen later kon ik het bij de apotheek oppikken en een afspraak maken voor de prikjes.

Ben ik de enige?
Die afspraak stond nog dezelfde week. Waar normaliter de assistentie dit soort taakjes heeft, werd het deze keer door de huisarts uitgevoerd. “Nog nooit gedaan”, was haar reden. Geen enkel probleem natuurlijk, maar inmiddels dacht ik wel: ben ik de enige die deze hele weg bewandeld? Is er niemand anders die dit ook gedaan heeft? Ben ik dan een overbezorgde moeke of is de informatie omtrent deze vaccinatie onvoldoende?

Grote vent
Het moment van prikken ging hartstikke goed. Ik zag er best wel tegenop, omdat Ticho natuurlijk 2,5 was en dus heel goed begreep wat er ging gebeuren. Gelukkig viel het mee. Hij ging heel even huilen, maar vond het daarna vooral enorm cool om te roepen dat hij een ‘grote vent’ was. Ik beloonde hem met een ijsje en de rest van de dag vertelde het kind aan werkelijk iedereen die zijn pad kruiste dat hij prikjes had gehad bij de dokter en dat hij groot en stoer was geweest.

Vragen
Ik deelde ons avontuur op Instagram en wat bleek? Er waren dus echt veel moeders die van niets wisten. Ik kreeg tientallen keren de vraag welke vaccinatie Ticho kreeg en waarom ik dat liet doen. Uiteraard heb ik (volgens mij) alle berichtjes beantwoord, maar het leek me om die reden een goed idee er ook nog eens een post over te schrijven. Bij dezen dus de uitleg over het hoe en waarom. Verder is het misschien nog handig om te vertellen dat je de vaccinatie wel zelf moet betalen. Ik geloof dat ik bij de apotheek een euro of zestig moest aftikken. Van het prikken an sich heb ik (nog) geen factuur gezien. Qua bijwerkingen bij de peuter heb ik niets gemerkt. Daar hoef je het dus niet voor te laten.

Achteraf gezien ben ik echt heel blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Het geeft me een soort gevoel van rust. Zéker in deze tijd, waarin vaccineren steeds minder vanzelfsprekend is. Het voelt voor mij heel goed om alle eventuele risico’s voor mijn kinderen uit te sluiten en ik zou het mezelf nooit vergeven – al is de kans maar één op de weetikveelhoeveel – als hij ziek zou worden of erger nog, dood zou gaan.

Tot zover mijn ervaring. Mocht je er nog vragen over hebben: be my guest!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

10 Comments

 1. Michelle says:

  Wij hebben de vaccinatie ook aan onze oudste zoon gegeven omdat hij ook buiten de doelgroep viel. De vaccinatie is bij ons wek vergoed, maar dat hangt dus af van waar je verzekerd bent. Ik zou het in elk geval even gord nakijken, je hoeft het dus niet altijd zelf te betalen.

  1. Goed dat je het zegt ja, heb de factuur nog liggen en zou dat nog even controleren! Ga ik vandaag meteen doen 🙂 Maar ik heb een enorme basisverzekering dus denk niet dat we geld terugkrijgen haha.

 2. Ga je ook voor type B? Is sinds paar maanden beschikbaar.

  1. Jaa klopt, daar heb ik pas weer heel veel over gelezen, maar daar zeggen ze zelf van dat er nog onvoldoende over bekend is, dus wacht ik nog even mee. Jij?

   1. Ga ik bij de cocktail van 14 maanden gooien 😉

 3. Marjolein says:

  Nav jouw bericht ook de huisarts gebeld, en verder kopie paste van jouw verhaal. Huisarts wist het niet goed, GGD snapte het niet, apotheek begreep het ook niet maar moest het uitzoeken en belde na een week terug. Uiteindelijk 4 weken later heb ik dan nu de prik in huis. Vond het ook raar dat het CB of de GGD je hier niet over informeert. Uiteindelijk zei de apotheker dat ze deze vaccinatie inhalen tussen de 16-18 jaar, dan gaan onze kids in studentenhuizen wonen en lopen ze pas risico….. Aldus zijn uitleg. Ik ben blij dat je hier zo open over bent en de juiste info deelde, daardoor kon ik ook actie ondernemen, en hoefde ik niet nog 13 jaar te wachten…. Heb de nota overigens ingediend bij de zorgverzekering, nog geen reactie.

 4. Michelle says:

  Wat kan het dan ook verschillen per regio. Ik woon in het oosten van het land. Mijn zoon heeft de nieuwe vaccinatie gekregen. Ik kon hier voor kiezen en heb dus enkele weken gewacht. Ons nichtje (10 weken ouder) had de oude vaccinatie nog gekregen, maar al die kindjes werden hier opnieuw opgeroepen.

 5. Zo heb ik ook een kinkhoest vaccinatie laten zetten toen ik 28 weken zwanger was. De huisarts wist hier ook niets van. Ik heb de apotheek gebeld en die heeft de vaccinatie besteld. Doordat ik t bij de huisarts heb laten doen scheelde het me ook zo’n €15,00. Dit omdat je anders het consult bij de GGD ook betaalt.

 6. Je kunt altijd proberen om de factuur in te dienen bij je zorgverzekering. Toen ik zwanger was en zelf de kinkhoest vaccinatie heb gehaald, werd gezegd dat hij niet vergoed werd. Wel geprobeerd en werd gewoon vergoed onder reisvacinaties.

 7. Ik heb mijn oudste (net zo oud als Ticho) ook de extra enting laten geven. Én beide kinderen ook B. Ik twijfelde wel even, maar moet er niet aan denken dat ik er over nagedacht heb, het niet gedaan zou hebben, en dat een van de twee dan besmet raakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *