Momlife

Spelenderwijs nieuwe dingen leren: zo doen we dat!

Het lijkt bij ons thuis wel alsof de peuter ineens een knop heeft omgezet. Die van een onbenullige peuter naar een intelligente kleine jongen. Volgens mij bestaan er geen mentale sprongetjes meer voor kinderen van zijn leeftijd, maar ik weet zeker dat hij er eentje heeft doorgemaakt.

En daar ben ik blij mee. Want hoewel ik van nature niet heel erg onzeker ben, kon ik dat zo nu en dan best wel worden van al die briljante peuters die Instagram domineren. Kinderen die goed praten, dingen lijken te snappen en allerlei trucjes kennen. Mijn kind was er niet zo ééntje. Voor mij natuurlijk enorm bijzonder, maar voor de rest van het universum geen wonderkind. Tel daarbij op dat ik ook geen moeder ben die fanatiek dingetjes met de kinderen oefent – bijvoorbeeld tellen, kleuren of weet ik veel wat – en je snapt: lekker gemiddeld, alles op schema, vooral niet te snel vooruit maar ook niet achterop raken.

Sinds een week of wat merk ik dus verschil bij Ticho. Want waar ik hem eerst weleens dingen vroeg en hem vervolgens op weg hielp met het antwoord, vertelt hij tegenwoordig hele verhalen. Uit zichzelf. Zonder dat ik het hem voorkauwde, vertelde hij bijvoorbeeld afgelopen weekend aan verschillende mensen: “Ticho ging naar de dierentuin. In de bus. En in mama’s auto. Zag ik een giraffe. Giraffe ging aan mama’s auto likken.” Vond ik dus zo leuk. En omdat ik het idee heb dat hij nu ook verbanden kan leggen en dingen écht kan reproduceren omdat hij het begrijpt, heb ik me eens verdiept in het spelenderwijs dingen aanleren aan je peuter. Absoluut geen ge-push van mijn kant, maar zo tussen neus en lippen door een beetje oefenen met weet ik veel wat, dat kan vast geen kwaad. Ik deel mijn vondsten met je. Lees mee!

LETTERS LEREN
Dit is er zo eentje waar ik dus echt nog nooit mee bezig ben geweest, want waarom zou een kind van nog geen drie de letters moeten kennen? Maarrrr we lezen wel al veertigduizend jaar uit één en hetzelfde boekje en inmiddels kan Ticho dat boekje volledig zelf ‘voorlezen’, dus op die manier gaat hij ook onthouden wat waar staat (hij weet precies wanneer de bladzijde omgeslagen moet worden) en misschien zelfs wel letters herkennen. Ik heb in de prehistorie mezelf aangeleerd te lezen en dat ging toen ook ongeveer zo. Was ik dus een kleine peuter uit groep 2, zat ik in een hoekje mijn Pinkeltje-boek te lezen. Veel lezen is dus sowieso goed voor de woordenschat, maar kan op meer manieren leerzaam zijn. Verder kun je natuurlijk oefenen met het schrijven van de eigen naam – dat werkt bij Ticho niet, want hij weet nog niet eens hoe hij een viltstift moet vasthouden – en zijn DEZE foamletters voor in bad een handig hulpmiddel. Wat ik op Ticho zijn ‘lijstje’ voor zijn verjaardag/Sinterklaas heb gezet is DIT: letters leren door middel van kaartjes met afbeeldingen. Geschikt vanaf drie jaar.

KLEUREN LEREN
Als mijn koters weer eens volledig in hypnose naar YouTube zitten te staren, dan praat ik dat voor mezelf goed met: dit is leerzaam. Want thanks to de filmpjes spreekt mijn peuter Engels. Of nou ja, hij heeft het over yellow in plaats van geel en zingt al die megablije kinderliedjes in een vreemde taal mee (ik weet eigenlijk niet of het Engels of Nederlands is). Die bloedirritante filmpjes met auto’s in de ballenbak, we kennen ze allemaal, die hebben hem keurig de kleurtjes geleerd. Maar ook het bouwen van eindeloze blokkentorens of het simpelweg benoemen van kleuren die bij dieren/voertuigen/auto’s horen werkte hier als een trein. Ticho weet alle kleuren, van geel tot rood tot lila tot blauw. Er bestaan overigens ook gewoon ‘spelletjes’ om dit te oefenen, mocht je daar zin in hebben. DEZE bijvoorbeeld. Of boekjes, zoals DEZE. Maar ik adviseer YouTube.

VORMEN LEREN
Hier had ik echt nog nooit over nagedacht, maar in mijn zoektocht naar leerzame spelletjes kwam ik er toch best wel veel tegen waarbij je vormen kunt oefenen. Ik weet duizend procent zeker dat mijn lieve knappe peuter het verschil niet weet tussen een vierkant of een cirkel, dus op zich kan het geen kwaad om DIT bijvoorbeeld in mijn digitale winkelmandje te droppen.

LEREN TELLEN
Dit is bij ons thuis ook redelijk smooth gegaan. Wederom geen ingewikkelde spelletjes of oefeningen, maar gewoon heel vaak benoemen. Stappen tellen, hapjes eten tellen (nog vijf hapjes, je kent het wel), blokjes tellen. Gewoon geheel automatisch. We hebben wel een telraam staan maar dat gebruikt Ticho eigenlijk nooit – Tess wel, die vindt het leuk om met die kralen keihard heen en weer te schuiven –, maar dat was het dan ook wel. En wederom good old YouTube, zo leerzaam. Er bestaan overigens best leuke spelletjes, zoals DEZE, waar ze niet alleen heel plat leren tellen, maar ook een beetje extra moeten nadenken, bijvoorbeeld om een verband te leggen tussen plaatje/kleuren/getallen.

DIEREN/VOERTUIGEN/IETS ANDERS LEREN
Ik geloof oprecht dat ieder kind een bepaald interessegebied heeft en daar dan op de automatische piloot veel over weet en leert. Zo ken ik peuters die alle merknamen van auto’s weten, die van ieder dier in de dierentuin weten hoe het heet en heb ik thuis een exemplaar dat bezeten is van voertuigen. Hij maakt onderscheid tussen een graafmachine, een shovel, vrachtwagen, brommer, motor, scooter, fiets, auto, bus en ga zo maar door. Hij zegt nog net niet ‘vorkheftruck’, maar dat gaat niet lang meer duren. Omdat hij zo wild is van voertuigen, lezen we vaak uit boekjes waar voertuigen in voorkomen (DEZE is torenhoge favoriet) en staat een wandelingetje richting de winkels garant veel duizend keer ‘bus’ en ‘auto’.

En als laatste wil ik DEZE nog even toelichten. Dit lijkt me dus echt zo tof voor als Ticho groter is. Enorm handig ook, leren coderen. Misschien dat ik ‘m vast aanschaf voor mezelf…

Heb jij leuke leerzame spelletjes die je met je kind doet?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *