Momlife

Update: Tess twaalf maanden

Nog iets meer dan een week en dan wordt ons Tessie één jaar. Hebben we het weer overleefd, die eerste pittige twaalf maanden. Het leek me leuk om weer eens een update te schrijven. Lees je mee?

Bij Ticho schreef ik iedere maand trouw een update, maar dat is er deze keer niet helemaal van gekomen. Dat zal te maken hebben met het feit dat Tess de tweede is en al die kleine mijlpaaltjes toch iets minder speciaal zijn. Maar ze zijn er wel hoor, die eerste woordjes, staan, lopen, doorslapen (oké, die nog niet) en meer. Vandaag praat ik je bij.

Slapen
Laten we maar meteen met het pijnpunt beginnen. Tess is niet echt een hele goede slaper. Op zich slaapt ze door, maar er zijn nog steeds nachten dat mevrouw lekker ligt te spoken. Dat is natuurlijk helemaal niet gek of raar, maar soms word ik wel een beetje jaloers van al die uitslapende kinders die ik bijvoorbeeld op Instagram voorbij zie komen. Tess slaapt vanaf 19.30 tot 22.00 uur – dan krijgt ze een flesje – en vervolgens van 22.30 tot 7.00 uur (op een goede dag, maar vaker nog is het 6.30 uur). Een poosje geleden moesten we van de zeven nachten in de week zeker vijf keer ’s nachts eruit, maar gelukkig is dat teruggebracht naar gemiddeld één keer (of eens per twee weken). Overdag gaan de slaapjes ook wat beter. Het zijn geen korte tukkies van amper een uurtje meer. ’s Ochtends slaapt mevrouw een uur tot anderhalf uur en in de middag nog eens twee tot drie uur. Ticho slaapt ’s middags tegelijk met zijn zus, dus die uurtjes zijn voor mij heilig.

Eten
Het is geen hele grote eter, die Tess. Van alle zuivelproducten moet mevrouw sowieso niks hebben. Ze drinkt liever geen melk, eet geen yoghurt, maar ook liever geen boterham of rijstwafel. Nee, madame wil eigenlijk niets liever dan knijpfruitjes en potjes Olvarit met zoutloze smaakloze groenten. Dus die krijgt ze veel en vaak. Natuurlijk geen enkel punt, want het is hartstikke gezond. In het kort ziet haar eetschema er zo uit:

07.30 uur – Een papje met opvolgmelk en rijstebloem (dit eet ze voor de televisie, heel slecht I know, maar anders eet ze écht niet en op deze manier krijg ik er nog íets in)
10.30 – Na het ochtendslaapje krijgt ze een knijpfruitje of maak ik een fruithapje voor haar. Vaak bestaat dit uit stukjes banaan, een appeltje (daar kan ze heerlijk aan knagen) of een potje Olvarit. In haar rietjesbeker zit water.
13.00 uur – Eerst gaf ik haar een boterham, maar dat moet ze niet. Dus nu geef ik haar alsnog een boterham, daar neemt ze twee stukjes van (ik blijf het maar gewoon proberen) en vervolgens een groentenhapje. Hier drinkt ze een flesje water bij.
15.00 uur – Na haar middagslaapje krijgt ze óf nog een keer fruit óf wat te knagen, bijvoorbeeld een Nijntjekoek of wat maisknabbels. Ook drinkt ze weer wat water.
17.30 uur – Wij gaan eten en Tess schuift aan. Ze pikt wat hapjes van ons bord mee óf een nog een potje groenten. Na het eten krijgt ze net als haar broer een toetje en dit smaakt haar prima. Ook bij het avondeten drinkt ze wat water.
19.00 uur – We geven haar een flesje met opvolgmelk. Meestal van 120 of 150. Dit drinkt ze de ene keer wel en de andere keer niet. Daarna leggen we haar op bed.
22.00 uur – Omdat ze gedurende de dag dus niet echt genoeg zuivel tot zich krijgt, geven we haar ’s avonds nog steeds een fles. Deze is groot – 180 of 200 – en die drinkt ze half slaapdronken zonder moeite leeg. Op dit flesje kan ze dan de rest van de nacht teren en ik kan ook met een gerust hart gaan slapen.

Motorische ontwikkeling
Tess ontwikkelt zich volgens mij hartstikke gemiddeld. Waar ik bij Ticho echt enorm onzeker kon worden van al die lopende baby’s terwijl mijn exemplaar nog niet veel meer deed dan kruipen, heb ik daar deze ronde helemaal geen last van. Lopen hoeft nog helemaal niet, dus dat doet mijn meisje ook niet. Ze kan wel prima zitten, ze kan gaan staan en ze kan ook voorzichtig stappen rondom de tafel of achter haar loopkarretje, maar los stappen is echt nog een brug te ver. Haar motoriek is wel prima. Ze speelt graag met puzzels (die ze natuurlijk niet kan leggen), ze maakt stapels van de blokken (in de verkeerde volgorde, dat wel) en ze pakt alles van haar grote broer af. Verder is het een kleine aap. Ze klautert uit haar stoel, op de tafel, op en van de trap, in de kastjes en weet ik het wat nog meer. En dat lopen gaat vast ook niet lang meer duren.

Kletsen
Ticho was dan misschien niet zo snel met zijn motorische vaardigheden, die kon wel al vroeg lekker praten. Papa, mama, banaan, auto, bal: voor zijn eerste verjaardag zei hij het allemaal. Tess daarentegen kirt alleen papa, mama en aai (terwijl ze slaat) en daar houdt het dan ook wel op. Wel kan ze op commando zwaaien, steekt ze haar handjes in de lucht als je ‘hieperdepiep’ zegt, ze kan klappen en geeft een kus als je daarom vraagt. Bovendien maakt ze heel de dag herrie. Die meid kan gillen, niet normaal.

Algemene ontwikkeling
Tess is echt een vrolijk meisje. Ze huilt zelden en is altijd blij. Ze lacht naar iedereen, ze zwaait naar iedereen en iedereen mag haar optillen en meenemen. Eenkennigheid is haar vreemd. Dat is best een verademing voor mij want ik vond het vreselijk om Ticho zo angstig te zien als er een vreemde in de buurt kwam, maar het baart me ook enige zorgen. Ik hoop dat ze tegen de tijd dat ze 15 is, toch wat kieskeurig is zeg maar. Verder is Tess een kleine heks, pakt ze iedereen z’n speelgoed af, zet ze een stem op als iets haar niet zint en kan ze rustig met eten voor Ticho zijn neus zwaaien en als hij het dan wil afpakken trekt ze gauw haar armpje in. Het is een portret die Tessie. Op de opvang gaat het goed, bij de oppas gaat het goed en volgens mij is iedereen hartstikke dol op die kleine meid. Kan natuurlijk ook niet anders. Verder bleek tijdens onze laatste controle op het consultatiebureau dat mevrouw nog steeds vrij lang (77 centimeter) en niet heel zwaar (negen kilo) is, dus ook dat gaat top. Niks te klagen dus.

Tess is een cadeautje en ik ben enorm dankbaar voor het feit dat ons wederom zo’n geweldig kind gegeven is. Het afgelopen jaar was een rollercoaster, maar dan wel eentje van hoogtepunt naar hoogtepunt, en ik kan niet wachten op alles wat nog komen gaat.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

  1. Het klinkt echt als een heerlijke meid, ik moet ook altijd smelten bij haar foto’s op Insta, vooral de soms wat boevige blik van haar, heerlijk!

    1. Hahaha jaaa zo ondeugend he! Ik vind het vooral grappig dat ze ook echt zo is zoals je op foto’s ziet. Dat was bij Ticho helemaal niet. Die kon ook ondeugend kijken en dan zeiden mensen ‘wat een boeffie’ terwijl hij echt allesbehalve dat was!

  2. Wat is ze toch een mooi meisje. Mag ik vragen wat voor blokken jij hebt ?

    1. Jaaa ik vind dr zelf ook wel goed gelukt haha. Wij hebben blokken van Djeco, echt heel leuk. Groot, handzaam, er zitten diertjes bij. Ennnnn good old IKEA, voor drie euro ofzo, die zijn ook echt een hit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *