Momlife

Dit heeft het moederschap me opgeleverd én gekost

Dat je leven nogal verandert zodra je kinderen krijgt zal voor niemand een verrassing zijn. Ik had me daar ook wel op ingesteld. Maar hoe staat het nu na ruim 2,5 jaar moederschap? Ik vertel er alles over. Lees mee!

Zodra je kinderen krijgt word je nogal beperkt in je doen en laten. Dat is een beetje het idee dat ik had toen ik ergens eind tiener/begin twintig was. Ik wilde mijn studie afronden, mooie reizen maken, hard werken, geld verdienen, op mezelf wonen, de zon zien opkomen op een zondagochtend terwijl ik zwalkend op mijn fiets de route van de kroeg richting mijn bed aflegde und so weiter. Kinderen, nee, geen optie. Niet voor mijn dertigste.

Dat veranderde uiteraard toen daar ineens – of nou ja, niet heel erg ineens maar je snapt me – de man was. En we gingen samenwonen. En droomden over een kavel kopen en daar een huis op (laten) bouwen. En misschien toch ook wel over een baby. Het enige waar ik bang voor was: dat ik vooral heel veel moest inleveren en hetgeen ik terug zou krijgen voor mij niet voldoende zou zijn. Gelukkig bleek dat in de praktijk enorm mee te vallen. Sterker nog: ik denk dat mijn leven rijker is mét kinderen dan dat het was zónder kinderen.

Slaap
Laat ik maar meteen beginnen met het enige ding dat sinds de komst van de kinders is veranderd. Hetgeen waar ik enorm (ik herhaal: ENORM) op heb moeten inleveren en waar ik niets voor heb teruggekregen dat een beetje compenseert. Want leuk, dikke kusjes en warme babylijfjes middenin de nacht, maar dat is toch wel het moment waarop ik slaap prefereer. In mijn leven voor de kinderen sliep ik veel en graag, maar zodra ik zwanger raakte was het eigenlijk al gedaan met dat marmottenbestaan. Qua slaap heb ik er sinds het (naderende) moederschap behoorlijk op ingeleverd.

Carrière
Ja, ook dit is toch een tikkie anders sinds mijn T’s er zijn. Want er moeten twee kinderen verzorgd worden en ik vind het ineens echt onwijs zonde van mijn tijd om die meer dan de helft van de week door te brengen op mijn werk terwijl ik ook gewoon thuis met mijn gezin kan zijn. Het gevolg daarvan is dat er weinig carrière maken meer mogelijk is, want voor maximaal 28 uur per week kom je niet zo hoog in de boom. Iets waardoor ik me op voorhand een soort van liet stoppen, maar wat me in werkelijkheid echt geen fluit kan schelen. Mijn eindeloze ambities zijn niet helemaal verdwenen, maar ik heb echt nul komma nul procentpunt last van het feit dat ik nu even pas op de plaats maak. Mijn prioriteiten liggen simpelweg elders. Bovendien, en dit meen ik echt, is het moederschap een bizarre leerschool. Nee, je krijgt geen tentamens en diploma’s maar geloof me als ik zeg dat ik iedere dag bijleer. Over de belangrijke dingen in het leven. Over geduldig zijn. Over genieten van al het simpels. Dankbaarheid. Echt, daar kan geen carrière tegenop.

Vrije tijd
Natúúrlijk verandert er iets aan je agenda op het moment dat er nageslacht komt. Want nee, je kunt niet meer standaard alle feesten en partijen af en het is ook een beetje gedoe op het moment dat je last minute besluit een avondje uit te willen ofzo. Maar betekent dat dan dat je aan huis gekluisterd bent? Nee. Echt niet. Als ik naar mezelf kijken dan kan ik alleen maar zeggen: het is een kwestie van keuzes maken. Dus ik ga niet meer op zaterdag heel de middag in de korfbalkantine staan omdat er dan middagslaapjes gedaan worden. Maar in plaats daarvan gaat de wederhelft vaak wél en haak ik later aan. De gulden middenweg. Iedereen tevreden. Het voelt ook niet als een gemis ofzo, want ik kan ook enorm genieten van een stil huis met slapende kinderen en een afwezige man. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat ik ook ietsje ouder word. Ik vind het wel belangrijk om zo nu en dan tijd voor mezelf in te ruimen. Dat kan ik doen door een vrije dag te nemen als de kinders op het KDV zijn of gewoon hun vader de zorgtaken te overhandigen. Koffie met vriendinnen, een drankje op zaterdagavond of zelfs een weekendje weg met vriendinnen. Wat dat betreft is er sinds de komst van Ticho en Tess weinig veranderd.

Sociale contacten
Van mijn vriendinnen was ik de eerste met kinderen. Dat vond ik spannend, want hoe erg zou mijn leven afwijken van dat van hun? Nou, niet zo heel erg. Natuurlijk is het bij mij iets meer geregel en geplan en ben ik soms gewoonweg te moe om tot het ochtendgloren in een discotheek te staan, maar dat was het dan ook wel. Ik ervaar absoluut geen enkele kloof met vriendinnen die (nog) geen kinderen hebben. En extra leuk: als vriendinnen dol zijn met jouw kids.

De centen
Als we het hebben over wat de kinderen mij hebben gekost én opgeleverd dan kan het financiële aspect niet achterwege blijven. Want die kinderen, die kosten enorm en leveren nauwelijks op. Behalve kinderbijslag, maar daar blijft onderaan de streep niets van over. Toen ik moeder werd, ging ik minder werken. Vanzelfsprekend had dat effect op mijn salaris. Daar bovenop kwamen de kosten van een kind, bijvoorbeeld kleertjes, luiers en opvang. Ze roepen weleens dat een kind een bepaald percentage van je jaarsalaris kost en ik kan dat beamen. Gelukkig – en dit meen ik echt – kun je het zo gek maken als je zelf wilt en heeft een kind vooral veel liefde, zorg en aandacht nodig. En da’s gelukkig gratis.

Rijkdom
Het is dan misschien niet in euro’s uit te drukken, maar mijn kinderen geven mij toch vooral een enorm gevoel van rijkdom. Ik ben absoluut voor een eerlijk en realistisch beeld creëren van het moederschap en kan ook helemaal niks met moeders die immer positieve verhalen delen en picture perfect presenteren, maar in dit geval doe ik dat ook: werkelijk ieder ‘nadeel’ valt enorm enorm ENORM in het niet bij het geluk dat de T’s mij geven. Want uiteindelijk ben ik door hun komst dankbaarder voor alles – want NIETS is vanzelfsprekend -, ben ik belachelijk trots, geniet ik to the fullest en weet ik dat ik een bofkont ben. Ze zijn gewoon onbetaalbaar en all mine.

Dus ja, kinderen veranderen je leven, maar ik meen ieder woord als ik zeg dat dat echt niet in de negatieve zin is (behalve op het gebied van slaap dus). Zijn er bij jou bepaalde dingen enorm veranderd sinds je moeder bent?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. We slapen hier gelukkig goed, dus daar ben ik enorm dankbaar voor. De rest vind ik bijzaak en lever ik graag in. Toch had ik niet verwacht dat ik zoveel moeite zou hebben met het inleveren van mijn vrije tijd. Dat je niet meer op de bank kan ploffen met een boek of kan Netflixen wanneer je dat wil. Of even het centrum in. Dat is ook de hoofdreden dat het waarschijnlijk bij deze twee kanjers van jongens blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *