Momlife

De jungle van de autostoeltjes

De afgelopen jaren heb ik me enorm verdiept in alles wat bij het moederschap komt kijken. Van slaapritmes tot voedingsschema’s en van opvoedstijlen tot alle merken luiers. Maar er is één ding wat voor mij nog steeds een gigantische jungle is…

En dat is alles omtrent autostoeltjes. Want daar zijn dus tientallen benamingen voor, er wordt gesproken over diverse groepen, allerlei merken en iedereen hanteert andere momenten van overstappen. Ik zit met een dilemma.

Maxi Cosi
Laat ik voor de volledigheid even beginnen bij het begin. Zo’n drie jaar geleden was ik voor het eerst zwanger en bovenaan mijn uitzetlijst stond een Maxi Cosi. Ik was op dat moment nog zo’n nitwit dat ik niet wist dat dit een merknaam was en dus geen productnaam. Een autostoel van, ik noem maar wat, Cybex was dus niet eens een optie, want Maxi Cosi had vijfennegentig procent van de moeders, dus die moest ik ook gewoon. Ik liet me in de winkel nog een beetje voorlichten, maar mijn hormonen en ik waren er eigenlijk snel uit: we schaften een Maxi Cosi Pebble inclusief Family Fix aan. Maandenlang gebruikten we het ding naar volle tevredenheid.

Mijn kind wordt te groot
Tot ik na een maand of tien toch wel vond dat het erg zwaar werd met die enorme baby in dat kleine stoeltje. Misschien moest ik over naar een volgend level. Een grotere stoel. Zo eentje waarin hij écht zat, in plaats van (achterstevoren) lag. Ik las me in, deed wat research en ik kwam tot de conclusie dat mijn kind het voorlopig toch nog even moest doen met die babystoel. Wil ik dit moment meteen even aangrijpen voor het volgende: het duurt echt wel even voordat je kind te groot is voor een Groep 0 autostoel. Onze Ticho zat qua groei op de +2 lijn en die paste er uiteindelijk tot 14 maanden prima in. Ik denk dat heel veel moeders het leuk vinden als hun kind naar een grotere stoel gaat, maar veilig is het absoluut niet. Dat een groep 1 stoel kán vanaf negen kilo, wil niet zeggen dat het een goed idee is om een kind van – ik noem maar wat – acht maanden maar wat wél toevallig negen kilo weegt in zo’n stoel te stoppen. Het is onveilig. Gevaarlijk. Dom. Echt, je achterwaarts vervoeren in een Groep 0 is zoveel veiliger, dus doe dat zo lang mogelijk. Tot de oren boven de rand uitsteken. En dat is echt nagenoeg onmogelijk bij een kind van acht/negen/tien maanden.

Toch overgestapt
Dat gezegd hebbende – sorry, moest er gewoon even uit (edit: ik schreef bovenstaande al voordat die heisa omtrent Waylon en zijn zes maanden oude dochter in een (te) grote autostoel ontstond) –  snap je natuurlijk dat ik redelijk lang wachtte met het overhevelen van onze dreumes. Want ja, het was inmiddels een dreumes. Ergens eind december/begin januari (het was in de kerstvakantie) plaatste ik Groep 1 autostoeltjes in onze auto’s. Het kind kon inmiddels goed zitten, kruipen, staan en zelfs een beetje lopen en bovendien kwam zijn hoofdje nu echt boven de bovenrand van de Maxi Cosi uit – dat is dus de enige goede graadmeter om te bepalen of je kindje te groot is voor de allereerste autostoel! – dus het werd tijd. Omdat we een Family Fix hadden, kocht ik de Maxi Cosi Pearl (da’s dus een Groep 1 stoeltje) voor op die plaat en via Marktplaats twee andere Maxi Cosi’s Groep 1 voor in de auto’s van de man en de ‘oppas’.

Wat te doen?
Inmiddels is, zoals jullie ongetwijfeld wel weten, onze Maxi Cosi Groep 0 weer in gebruik. Dit keer door onze kleine Tess, die ook alweer bijna één jaar oud is. Zij past nog prima in deze Maxi Cosi, ze puilt er niet uit, ze zit niet krap, ze is nog niet te zwaar en ik vind het bovendien heel prettig om ook haar zo lang mogelijk in deze autostoel te vervoeren. Maar goed, we kunnen er in principe wel op rekenen dat we binnen nu en een half jaar ook voor haar de overstap moeten maken naar een grotere stoel. De big question is dan voor mij: koop ik nog een Groep 1 autostoel of koop ik voor Ticho een grotere stoel en gaat die van hem dan door naar zijn zus? Kortom: WAT TE DOEN? In principe kan onze peuter nog prima in zijn Groep 1 zitje. Maar hier en daar lees ik ook dat hij in ieder geval qua gewicht door kan en mag naar een grotere stoel. Dat zou dan qua lange termijn een stuk handiger zijn. Nergens echter vind ik informatie over veiligheid. Is er verschil tussen Groep 1 en Groep 2? Net zoals er dus wél verschil is tussen Groep 0 en Groep 1? En hoe zit dat met stoelen die qua groep ‘gecombineerd’ worden? Zit er verschil tussen de merken? En hoe zit dat met iSize? Waar komt dat opeens vandaan? So many questions.

Ik neig er nu naar om voor de peuter een groter stoeltje te kopen, bijvoorbeeld de Cybex S-Fix of M-Fix óf de Maxi Cosi Rodi, maar ik weet gewoon echt even niet was wijsheid is. Wie heeft handige tips? Wie heeft ervaring? Laat het me weten.

Goed, al met al is dit een enorm vaag verhaal geworden, maar dat komt dus omdat er duizend-en-één soorten benamingen door elkaar gebruikt worden. Van stoetjes ingedeeld in groepen, tot Maxi Cosi (die je hebt als groep 0 maar óók als groep 1 stoel) en ga zo maar door. De verschillende richtlijnen, nieuwe benamingen: het is een bende. Sorry daarvoor! Als iemand mij een beetje richting kan geven: graag.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

 1. Myrthe says:

  Herkenbaar!
  Gezien je bij de volgende stoel gebruik gaat maken van de eigen gordel zijn er 2 harde criteria: 15 kg en 1 meter. Anders werkt je gordel niet.
  De volgende stoel is overigens een verademing als het gaat om erin en eruit halen.
  Ik denk zelf dat de beschermende factor achteruitgaat.
  Je hebt natuurlijk de meegroei stoelen die kunnen een optie zijn.

 2. Danielle says:

  Ik heb hier ook naar gekeken en me er een soort van in verdiept. Snapte er ook helemaal niets van met al die benamingen maar wat ik wel gelezen heb is dat de pearl tot 4 jaar is en dat bij de bijvoorbeeld cyber fix staat dat het beste is vanaf 3,5 dus heb ik besloten om Jesse toch in zijn stoel te laten en Eem tweede stoel erbij te kopen. Moet daar wel bij zeggen dat Jesse een kleintje is dus hij zit exht nog prima in deze stoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *