Momlife

Handige manieren om speelgoed op te bergen

Zoals jullie inmiddels wellicht weten ben ik niet heel erg van het opgeruimde soort. Rondslingerende schoenen, een jas over de stoel, gedragen kleding op de badkamervloer: ik maak me er enorm schuldig aan.

En eigenlijk voelde eenzelfde desinteresse voor opruimen als het op kinderspeelgoed aankwam. Ik bedoel, waarom in hemelsnaam zou ik die bende iedere dag opruimen om het de volgende dag binnen twee minuten weer in een totale chaos te laten veranderen? Zonde van ieders tijd. Maar goed, het zal niemand van mijn medemoekes verbazen als ik zeg dat het aanbod aan speelgoed hier in no-time enorrem uit de hand liep en tja, opruimen was toch wel prettig.

Eerst hadden we daar een grote kist voor. Maar die grote kist was al snel niet groot genoeg meer. We hebben veel duplo, boekjes, telramen, auto’s, puzzels, treinbanen en weet ik het wat nog meer en er was dus behoefte aan meer ruimte. Mijn zoektocht naar een prettig opbergsysteem leverde best wat inspiratie op en ik dacht: aangezien ik me gewoon niet kan voorstellen dat er huizen met kleine kinderen zijn waarin het speelgoed niet tot het plafond opgestapeld ligt, laat ik mijn vondsten met je delen.

IKEA STUVA
Meteen de optie die wij gekozen hebben: de kasten van IKEA STUVA. Niet de allerknapste oplossing maar wel verrekte handig. En als je de greepjes verandert en je legt er bijvoorbeeld een op maat gezaagd keukenblad (ook van onze Zweede meubelgigant) bovenop, dan heb je toch zomaar een hartstikke leuk, handig en ruim opbergsysteem gemaakt. Extra leuk: je kunt er meerdere naast elkaar zetten en dan in bijvoorbeeld de middelste de lades weglaten. Dan heb je meteen een soort bureautje.

IKEA TROFAST
Handig maar heel eerlijk gezegd niet heel esthetisch. Of nou ja, eigenlijk vind ik die bakken gewoon spuuglelijk. Prima voor op een speelkamer, voor in de kelder of op zolder, maar not so much voor in mijn woonkamer. Maar goed, ieder zijn smaak en mocht praktisch jouw lievelingswoord zijn, dan kun je zomaar eens vallen voor de IKEA TROFAST.

Kisten, manden of zakken
In den beginnen, toen de speelgoedvoorraad nog enigszins acceptabel was, hadden we van die kekke zakken met smileys en diertjes erop én een mat van Play&Go (KLIK). Laatstgenoemde is nog steeds handig voor als we op vakantie gaan, maar alllll het speelgoed dat de grond van onze woonkamer bezaait pas hier echt niet meer in. Dat geldt inmiddels ook voor die zakken, die nu dus op de kamers van de kinderen staan (en daar tot de nok gevuld zijn met knuffels). Maar kisten, manden of zakken vind ik – mits niet overdreven veel en vol – de meest charmante oplossing voor speelgoed in de woonkamer.

Magneten
Onlangs zag ik deze ‘hack’ op Pinterest en ik was mega enthousiast. Onze Ticho is dol op speelgoedauto’s, hij loopt er heel de dag mee te zeulen en zijn voorraad auto’s is inmiddels ook redelijk groot. Ik denk dus dat wij misschien wel twee of drie magneetstrippen aan het houten huisje lijmen of boren en daar dan de auto’s tegenaan ‘plakken’. Is het niet per se opgeruimd voor het oog – mocht je een (lichte) vorm van OCD hebben dan is dit niet jouw oplossing zeg maar – maar gezellig staat het wel. Wat ik overigens ook een heel leuk idee vind is om een grote kist te vullen met (eventueel geverfde) lege toiletrollen en daar dan de auto’s in te parkeren. Een soort opgestapelde parkeergarage. Klik HIER maar om te kijken wat ik precies bedoel. Of DEZE, maar dan heb ik nog even iemand nodig die dit voor mij in elkaar kan timmeren.

Bedlades
Dit is dan niet per se voor speelgoed in de woonkamer, maar bij onze peuter merk ik dat er ook steeds meer troep richting zijn slaapkamer verdwijnt. Daar staan dus die eerder genoemde zakken, maarrrrr hij heeft ook twee redelijk grote lades onder zijn bed. Hier ligt beddengoed, maar er is ook nog ruimte voor speelgoed. Een lade onder het bed was voor mij ook echt een vereiste en dat kan ik iedereen van harte aanbevelen.

Een dichte kast
Het nadeel van een dichte kast vind ik dat de kinderen dan vaak zelf niet goed bij het speelgoed kunnen omdat niet alles op de juiste hoogte ligt, maar van alle oplossingen is dit wel één van de knapste voor het oog. Gewoon een mooie kast, bijvoorbeeld de WOOOD, en daarin diverse bakken leggen, zodat je alle zooi kunt categoriseren. Als je kinderen dan op bed liggen is het een kwestie van deurtjes dicht en klaar is Kees. Staat er gewoon een leuke kast in je woonkamer in plaats van een overduidelijk speelmeubel.

Bureautje met opklapbaar tafeltje
Een beetje zo’n ouderwets bureau met een tafeltje dat je omhoog kunt klappen en waar dan een opbergruimte onder vandaan komt. Snap je wat ik bedoel? Wij hebben dit nog niet, maar het staat zeker op mijn wensenlijst. Ik vind zo’n bureautje namelijk niet alleen handig, maar ook nog eens heel leuk staan. Kunnen die kinders dan lekker aan knutselen, tekenen en puzzelen. In de ideale wereld (want in werkelijkheid doen ze dat natuurlijk never nooit aan hun bureautje maar gewoon aan de veel te dure eettafel).

Bakjes en haakjes aan de binnenkant van de kasten
Eigenlijk is dit een welbekende keukenhack, maar het werk ook goed voor speelgoed. Als je kastjes hebt zoals bijvoorbeeld een BESTA-meubel van IKEA, dan kun je aan de binnenkant van de kastdeur haakjes of bakjes hangen, zodat je alle ruimte optimaal benut. Kijk HIER maar eens voor wat inspiratie.

Dit zijn mijn favoriete grote en kleinere oplossingen, maar ongetwijfeld mis ik er nog een heleboel. Hoe organiseer jij het speelgoed van je kind? En misschien voor mezelf nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat de hoeveelheid niet volledig uit de hand loopt?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

 1. Lotte van Rooijen says:

  Ik heb nog wel een mooie wandplank te koop, nieuw in doos! Deze is ideaal voor speelgoedautotje’s, check dit: http://link.marktplaats.nl/m1418552136?utm_source=ios_social&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_ios
  Kijk maar of je het iets vindt! X

 2. Lotte van Rooijen says:

  Wij hebben nog een nieuwe wandplank te koop die per-fect geschikt is om autotjes enzo op te bergen, en ziet er ook nog eens leuk uit.. Geen idee of dit zo werkt maar kijk: http://link.marktplaats.nl/m1418552136?utm_source=ios_social&utm_medium=social&utm_campaign=socialbuttons&utm_content=app_ios

 3. Anoniem says:

  Wij hebben op zolder een grote kast gezet die we kunnen vullen met plastic bakken van de Ikea. Daar bewaren we kleding maar ook speelgoed. Knuffels heb ik beperkt tot het minimum, rest gedoneerd aan het goede doel. Voor de rest hebben wij ook een grote zak in de woonkamer staan (in de hoek bij de gordijnen) en in de keuken een ruime speelplek voor de kids. Erg fijn!

 4. Wij hebben ook de Ikea Stuva kasten, ideaal vind ik ze!
  Alleen hoe heb jij die handgrepen veranderd? Bij mij zit er namelijk een greep in het kastje, haha is vast een domme vraag maar vind die greepjes van jou zo leuk!😄

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *