Persoonlijk

Hier geef ik mijn geld aan uit: een overzicht

Al eerder schreef ik hier op de site over mijn kredietcrisis, mijn buitensporige shopverslaving en het gemak waarmee ik mijn pinpas uit de portemonnee tover. Ik kreeg de laatste keer het verzoek om mijn kostenposten te delen en onder het mom van u vraagt wij draaien staat ‘ie voor je klaar. Lees mee!

Om goed in kaart te brengen waaraan ik mijn geld spendeer(de), ben ik een half jaar terug gaan scrollen in de app van mijn bank. Op die manier kon ik iedere uitgegeven euro controleren en toekennen aan een bepaalde categorie. Hartstikke handig, want zo had ik heel snel (of nou ja, het is best een klus) inzichtelijk waar mijn geld naartoe ging en ook waar ik zou kunnen besparen. Ik ga je vertellen welke kostenposten ik heb en ook hoe ik mijn binnenkomende gelden verdeel over deze posten. Gaan we!

Huis
Waar een heel groot deel van ons inkomen naartoe gaat, is het huis. De kostenposten die ik hierbij heb aangehouden zijn:
– De hypotheek
– Gas, water licht
– Gemeentelijke belastingen
– Waterschapsheffing
We proberen op GWL te besparen en dat is een soort sport geworden. Voor die gemeentelijke belastingen en waterschapsheffing sparen we iedere maand een vast bedrag (in ons geval honderdvijftig euro) zodat we deze facturen direct kunnen aftikken als ze binnenkomen. Verder hebben we natuurlijk verzekeringen, maar die schaar ik onder het kopje ‘verzekeringen’ dus tel ik hier niet bij op. Wat we nog wel doen is maandelijks sparen voor uitgaven aan het huis. De tuin, zonnescherm, nieuwe bank, verbouwing van de bovenverdieping, vloeren en stucwerk in de kelder enzovoorts: allemaal kosten die we de afgelopen jaren gehad hebben. We reserveren hier iedere maand geld voor en de hoogte daarvan varieert. De ene maand is dat 300 euro, de andere maand 500 euro en soms komt er onverwachts een extraatje binnen en gaat dat ook linea recta naar de spaarrekening voor het huis.

Auto
Ik heb een eigen auto. Dat is fijn, want het geeft me een zekere mate van vrijheid. Maar het brengt ook kosten met zich mee. Aan mijn auto betaal ik het volgende:
– De benzine
– De wegenbelasting
– Verzekering
Wat ik in de categorie ‘auto’ nog meer als kosten heb meegenomen zijn de euro’s die ik bij de garage gemiddeld per jaar aftik voor bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt. Hierbij ben ik uitgegaan van 300 euro per jaar en dus 25 euro per maand. Daar bovenop spaar ik maandelijks 100 euro op een aparte rekening, zodat ik grotere uitgaven (bijvoorbeeld na een botsing óf als ik een nieuwe auto wil) deels hiervan kan bekostigen. Dat bedrag is de afgelopen jaren lekker opgelopen en dat geeft me een fijn gevoel.

Schulden
Naast de gewone vaste lasten om in mijn primaire levensbehoeften te voorzien, heb ik ook nog vaste lasten omdat ik tien jaar geleden graag de DUO in mijn primaire levensbehoeften liet voorzien. Een studieschuld dus. Ik los maandelijks zo’n honderd euro af en dat houd ik lekker zo. Ben er helemaal aan gewend en mis dat geld verder niet.

Boodschappen
Dit. Is. Nog. Steeds. Ellende. Gewoon totaal geen overzicht hoor. We kopen veel te veel, veel te ongezond en onnodige zooi. Ik wil graag met een boodschappenbudget gaan werken maar ben nog niet voldoende gemotiveerd om dat ook daadwerkelijk te doen. Waarschijnlijk omdat ik weet dat het een enorme uitdaging zal worden.

Verzekeringen overig (dus geen huis of auto)
De grootste kostenpost op het gebied van verzekeringen is mijn ziektekostenverzekering. Maandelijks betaal ik een vast bedrag aan premie dus dat is allemaal heel inzichtelijk. Maar wat daar nog eens bij komt, is het eigen risico. Omdat dat toch ineens een flink bedrag kan zijn en ik geen zin heb om daar dan krom voor te moeten liggen, spaar ik structureel een klein bedrag op een aparte rekening (of nou ja, een ING Spaardoel) voor mijn eigen risico. Dat bedrag is 30 euro (dan spaar ik per jaar 360 euro en dat is ongeveer de hoogte van het eigen risico). Verdere verzekeringen kunnen zijn een uitvaartverzekering, een rechtsbijstandverzekering, een inboedelverzekering, een opstalverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en een reis- of annuleringsverzekering.

Abonnementen
Zo, heb je even. Dit is dus zo’n typische post waar ongemerkt best wel veel van je centen naartoe gaan. Onder abonnementen versta ik:
– Videoland/Netflix/Spotify
– Telefoon
– Kranten en tijdschriften
– Sportclubs of sportschool
– Internet
– Televisie
– Goede doelen
– Loterijen
– Pakketkosten van de bank
Ik ben zo’n sucker voor zielige praatjes en doneerde dus altijd een paar tientjes per maand aan allerlei goede doelen. Daar ben ik onlangs mee gestopt. Niet omdat ik het niet belangrijk vind, maar omdat ik bewust mijn goede doelen wilde kiezen. Ik bespaar er niet op, maar ben wel meer bezig met waar het geld naartoe gaat. Kleinere lokale initiatieven hebben mijn voorkeur. Verder zijn wij lid van de Postcode Loterij, hebben we Videoland en Spotify (Netflix via mijn moeder – thanks mam) en betalen ik contributie voor de korfbal.

Kleding
Deze is simpel. Ik spaar maandelijk honderd euro op een ING-spaardoel voor kleding. Dit gebruik ik veel te weinig dus dat is lekker opgelopen wel. Mocht ik iets extra’s willen, zoals dat er nu bijvoorbeeld Dr. Martens op de verlanglijst staan, dan maak ik daar een apart spaardoel voor aan. Voor de kinderen geef ik de kinderbijslag uit aan kleding. Werkt prima, lukt niet altijd.

Verzorging en huishouden
Zo’n post die ongemerkt best in de papieren loopt. Tandapasta, deodorant, douchegel, shampoo, conditioner, luiers (!) maar ook schoonmaakmiddel, wasmoeder, sponsjes, zemen en dan zijn er misschien ook nog dingen in en rondom het huis die je wellicht uitbesteed. Hierbij kun je denken aan een glazenwasser, een tuinman of iemand die je helpt met schoonmaken (wat is daar een respectvolle benaming voor?). Verzorgingsproducten en luiers probeer (PROBEER) ik in de aanbieding te kopen, net als schoonmaakmiddel, wasmiddel und so weiter. Dit is wel een punt waar we nog winst kunnen behalen. Door structureel per maand een vast bedrag hiervoor te reserveren, doet het niet zoveel pijn als je in één keer bij de drogist honderd euro mag afrekenen. Doen we dus nog niet, ga ik op korte termijn implementeren.

Hobby’s
We hebben allebei geen dure hobby’s, behalve mijn site – daar steek ik eventuele inkomsten gewoon in terug dus kost me op die manier niets – en lekker van het leven genieten. Een ijsje in de zon, een lekkere pizza bij onze lievelingsitaliaan, een borrel op het terras. Daar ging aan het eind van het liedje best een smak geld naartoe en eigenlijk was dat ook niet iets waar ik op wilde besparen. Wél op de koffie op het station en de RedBull bij de pomp, dus daar ben ik mee gekapt. Verder reken ik cadeaus ook maar even onder ‘hobby’s. Misschien wat overdreven, maar hier zet ik iedere maand vijftig euro voor apart. Verjaardagen, babyshowers, vrijgezellenfeesten, housewarmings: ik zit cadeautjeswise in een dure fase van mijn leven.

Vakanties
Komen we eindelijk bij de post waar wij op besparen. Vakanties. Ik zou graag een paar duizend euro neertellen voor een heerlijke tweeweekse reis naar een zonnig oord, maar mijn allerliefste wederhelft is groot fan van staycation. De enige vakantie die we ieder jaar boeken is wintersport en that’s it. We gaan niet iedere zomer drie weken naar Spanje of vliegen ook niet standaard acht dagen naar Turkije. Zou ik dus wel willen maar bij ons thuis vind ik geen medestanders. We hebben er wel een aparte spaarrekening voor trouwens, en daar gaat ook echt wel wat geld naartoe, maar als er een uitgave tussendoor komt waar we géén potje voor hebben, dan roof ik direct deze vakantierekening leeg. Het saldo momenteel is nul. Top.

Sparen
Zoals je heb gelezen, hanteer ik veel ‘potjes’ en dat is ook mijn manier van sparen. Al die kleine beetjes lopen toch redelijk op zo. Sparen voor kleding, voor onverwachte uitgaven, voor standaardkosten die ieder jaar terugkomen, voor ons huis, voor de kinderen: ik ben blij dat het kan én dat we dat heel consequent doen.

Kosten die ik niet heb, maar jij misschien wel…
Wij hebben bijvoorbeeld geen huisdier, dus daar geven we ook geen geld aan uit. Ook roken, reiskosten (die worden in mijn geval volledig vergoed), een kerk en dat soort zaken kosten me geen geld. Mijn overzicht is dus niet leidend voor iedereen. Goed, een heel overzichtelijk Excelbestandje is het niet geworden, maar je hebt nu wel alle posten die in mijn bestand staan op een rij. Ik kan je echt van harte aanraden om een Excelletje te maken die op jouw eigen situatie van toepassing is en deze volledig en heel nauwkeurig in te vullen. Ik beloof je: je gaat schrikken van wat je uitgeeft en je bent daarna zoveel meer bewuster met je geld bezig.

Mocht je er nog vragen over hebben: be my guest. Ik beantwoord alles met liefde (maar ga geen uitspraken doen over wat er bij ons binnenkomt, hoe hoog de hypotheek is etc. Dat zul je vast begrijpen).

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

 1. Sharon van Hoijdonck says:

  Hi Anouk,

  Mooi stuk over je kostenpost.
  Ik heb misschien wel een tip voor je m.b.t. de boodschappen.
  Wij doen de boodschappen contant betalen. We hebben een vast bedrag per maand en ik krijg iedere week een vast bedrag (met uitzondering van feestjes, visite, etc) van dit geld moet ik dus de wekelijkse boodschappen halen. Dus ook de was/ schoonmaakmiddel. Ik ben hierdoor bewuster geworden van wat we nog op voorraad hebben. De bonnetjes bewaren en dit invullen in een excel bestand. Zo zie je meteen wat je uitgaves zijn en wat je nog te besteden hebt.
  Verzorgingsproducten pin ik meestal (vandaag zonnebrand in huis gehaald)
  Misschien heb je hier wat aan😊

 2. Bij ons werkt het boodschappenbudget pinnen en cash betalen in de winkel ook als een goede rem op teveel kopen wat we niet nodig hebben. En een weekmenu maken. Wat dan weer als extra bonus heeft dat we minder vaak toch even iets halen/bestellen (want anders komt die nieuwe keuken er nooit 😏)

 3. Renske says:

  Volgens mij super goed bezig met al je spaarpotjes ik wil dat ook wat meer gaan doen. Hoe houd je al die potjes apart heb je dan voor elk doel echt een verschillende spaarrekening of pin je het cash en doe je het in echte spaarpotjes of alles op een grote hoop en hou je dat dan in excel bestand of iets bij welk deel voor welk doel, kortom hoe dan???

  1. Jaa het werkt echt top. Bij ING kun je ‘spaardoelen’ aanmaken en die gebruik ik daar dus voor. Geen idee of dat bij andere banken ook kan. Maar if not, dan zou ik idd voor fysieke potjes gaan. Het werkt echt motiverend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *