Momlife

17 dingen die ik iedere dag meerdere keren tegen de kinderen zeg (of roep)

Soms denk ik weleens dat het handiger is om bepaalde zinnetjes op een bandje op te nemen en deze gewoon op repeat te zetten. Er zijn namelijk dingen die ik iedere dag duizend keer roep. Lees mee!

Waren vroeger ‘ik slaap nog’ en ‘geen zin in’ mijn favoriete zinnen (op de voet gevolgd door ‘doe maar een zoete witte wijn’ en ‘heeft er iemand nog sigaretten?’), tegenwoordig roep ik dingen van heel andere aard. Een beetje truttig, burgerlijk, als een echte moeke en sommige uitspraken zijn zonder context behoorlijk vreemd. Ze hebben in ieder geval één ding gemeen: tien keer per dag redden we wel. Met gemak. Lees mee (en vul aan!).

DIT IS TOCH GEEN SPEELGOED
En dit begint al vroeg hoor, dat die kinderen zich vermaken met van alles behalve speelgoed. Houtblokjes, de borstel van de open haard, kaarsjes, de afstandsbediening, pollepels, keukenrol. En dat terwijl hun speelhoek vol ligt met herrieproducerende troep.

DIE SLAAPT NOG
Mijn standaard antwoord op de vraag of onze peuter Brandweerman Sam mag kijken. De ene keer neemt hij het voor waarheid aan (om het na een kwartier nogmaals te vragen) en de andere keer zegt hij doodleuk: “Nee hoor, die is wakker.”

SCHIET EENS OP
Het meest gebruikt tijdens een rondje winkelcentrum. Wij hebben een peuter die nogal dromerig is. Voorbij vliegende vogels, auto’s, fietsers, een sticker op zijn appel of een vliegtuig hoog aan de hemel: voor hem reden om al zijn bezigheden (bijvoorbeeld LOPEN) te laten vallen en even niets anders te doen dan staren. Ain’t nobody got time for that vriend.

KOM MAAR HIER
Als er getroost moet worden, als er problemen opgelost moeten worden of om welke reden dan ook: ik nodig die koters ontelbaar veel keer per dag bij me uit.

DOE MAAR NIET
Deze heeft geen verdere uitleg nodig toch? Meestal produceer ik eerst op kalme toon deze zin, maar als het onvoldoende effect heeft dan schakel ik moeiteloos over op mijn viswijvenvoice en gebiedende wijs extreme. NIET DOEN!

BLIJF EENS AF
Je kunt hier echt ALLES invullen: blijf eens – van je piemel – af. Blijf eens – van de afstandsbediening – af. Blijf eens – van dat pak koekjes – af. Blijf eens – van mama haar enorm dure camera – af.

HEB JE POEP
Voordat ik half met mijn vinger door een vieze luier graai om te checken of er poep in zit, vraag ik het voor de zekerheid altijd eerst even aan de peuter zelf. Antwoord hij ja, dan geloof ik hem en ga ik hem verschonen. Antwoord hij nee, dan geloof ik hem niet en ga ik hem alsnog verschonen.

PROBEER HET ZELF MAAR
Zoals je wellicht weet ben ik groot voorstander van zelf laten proberen en spelenderwijs dingen leren. Ik roep dus ook heel vaak per dag dat mijn kind bepaalde dingen zelf moet proberen. Schoentjes aantrekken, rijstwafel pakken, opruimen. Het zal je verbazen hoeveel je door een peuter kunt laten uitvoeren.

DIT IS NIET VIES
Standaard, iedere avond. Want ik krijg een gefronste wenkbrauw en opgetrokken neus bij spinazie, bloemkool, broccoli, macaroni, ovenschotels, spaghetti, worteltjes, witlof, andijvie en al het andere met meer dan anderhalve vitamine.

SPUUG UIT
Zo’n afschuwelijk irritante fase: alles verdwijnt in dat smoeltje. Auto’s, stuiterballen, rondslingerende papiertjes, steentjes, takjes, geitenkeutels und so weiter. Ik ben er altijd enorm alert op en alles met verstikkingsgevaar ligt in principe buiten handbereik van de baby (bijna dreumes) maar minstens eenmaal daags: UITSPUGEN!

IK HEB GEEN HANDEN VRIJ
Als ze allebei tegelijk piepen. Poepen. Willen eten. Met de blokken aan komen zetten. En geloof me, dat gebeurt. Ze hebben er een neusje voor om dat soort dingen synchroon te doen.

BLIJF VAN ELKAAR AF
Leek me énig, twee van die koters dicht op elkaar. Konden ze lekker samen spelen enzo. Nu gebeurt dat met enige regelmaat wel – ondanks dat Tess nog zo klein is – maar wat daar dan automatisch ook bij hoort is dat ze elkaar irriteren. Haren trekken, knijpen, speelgoed afpakken of duwen.

ZIE IK ERUIT ALS EEN KLIMREK/GLIJBAAN/SPRINGKUSSEN?
Of iets in die richting. Blijkbaar wel dus.

WE GAAN ZO ETEN
Beetje hetzelfde als met Brandweerman Sam die nog ligt te slapen als er om televisie kijken gevraagd wordt: het eten komt bijna op tafel wanneer het zeuren om snoep/koek/ijs begint. Echt, BIJNA.

JE HEBT GENOEG GEHAD
Nog meer appelsap? Nog een snoepje? Derde boterham? Het is wel een keer mooi geweest. Je hebt genoeg gehad. Kleine sidenote: alleen tegen de oudste, want die jongste van ons die eet in principe niet meer dan strikt noodzakelijk om in leven te blijven.

DOE MAAR EVEN ZACHTJES
Bijvoorbeeld – ik noem maar wat he – als er één van de twee voor zes uur ’s ochtends wakker is. Of het doldwaze kwartiertje aanbreekt terwijl we in de supermarkt lopen (of even worse: in de rij staan bij de bakker of slager). Of als ik gewoon helemaal suf geluld ben door die spraakwaterval van amper een meter hoog. Doe maar effe zachtjes. Alsjeblieft dankjewel.

HOU VOU VOU
Gelukkig staat deze stijf bovenaan: Hou Vou Vou. Wat – je raadt het al – zoveel betekent als ‘hou van jou’. We wisselen ‘m af met ‘Wafoe’ want dan weer ‘love you’ betekent. Kan je natuurlijk niet vaak genoeg herhalen tegen die koters en als zij dan hetzelfde tegen mij zeggen, dan kun je me echt wegdragen.

Dit was ‘m, mijn lijst met dingen die ik iedere dag duizend keer zeg. Mis jij er nog eentje? Laat het me weten, vind ik heel grappig om te lezen!

Bedankt weer!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Williëtte says:

    O die van dat klimrek. Herkenbaar. Ik roep honderd x per dag mama is geen klimtoestel. Waarop de peuter zegt. Papa wel kimtoetel. Ik : ja papa
    Wel😂

  2. Danielle says:

    Hier zeg ik nu vaak tegen onze peuter: wie als eerste bij ….. is.
    Jesse houdt ook niet echt van doorlopen/ opschieten. Als ik dat wel wil/moet, en als ik dan zeg: wie als eerste bij de auto/ huis/ zijn broertje/ boven (of vul maar iets in)dan wil hij winnen en kan hij ineens wel snel bij de trap staan of bij de auto of hij heeft ineens heel snel zijn jas aan dus die gebruik ik vaak hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *