Persoonlijk

Zo houden wij muggen uit onze slaapkamers

Ik wil er eigenlijk nog helemaal niet over nadenken, maar inmiddels heb ik de eerste alweer doodgemept, dus het wordt tijd: hoe houd ik die ellendige muggen buiten onze slaapkamers?

Een angst voor kleine vieze beestjes heb ik niet heel erg. Van een spinnetje word ik niet per se blij, maar ik knijp ‘m ook zonder problemen fijn tussen een toiletpapiertje. Muggen vind ik ook weinig spannends aan, die help ik middels onze elektrische vliegenmepper moeiteloos aan hun einde. Maar goed, liever zou ik natuurlijk alles wat zoemt, vliegt of meer dan twee poten heeft buiten ons slaapdomein houden. Het is namelijk onnoemelijk frustrerend als je ’s nachts continu wakker wordt van gezoem (afgewisseld met pruttelende kinderen). Bovendien is de jeuk die zo’n kleine mug veroorzaakt óók geen pretje. Voor mij niet én voor de kinderen niet. Dus: hoe ga ik dit probleem komende zomer tackelen?

Hordeuren
Die hebben we inmiddels besteld. Vorig jaar waren we ietwat druk met een bevalling en een baby en kwam het er steeds niet van. Ook hield de prijs ons toen een beetje tegen. We twijfelden, kopen we hordeuren van een paar honderd euro óf sparen we even door voor een airco? Want het schijnt dat je daarmee ook de muggen buiten houdt. Uiteindelijk hebben we daar dusdanig lang over getwijfeld, dat geen van beide aanschaffen nog noodzakelijk was aangezien we weer richting de wintermaanden gingen. Dit keer zijn we lekker bijtijds dus.

Klamboe
Vroegah toen ik nog een Anoukje was, vond ik een klamboe boven mijn bed helemaal het einde. Lekker prinsessenachtig. Kon me niet schelen of er wel of geen muggen waren, ik moest en zou een klamboe. Nu ik volwassen ben, voel ik die behoefte iets minder. Tenminste, voor mezelf. Maar voor de kinderkamers speelt het nog steeds door mijn hoofd om er twee op te hangen. Ik denk alleen dat de man des huizes niet per se blij wordt van gaten boren in het plafond, maar goed, van alle antimuggenmaatregelen is dit volgens mij wel het meest doeltreffend.

Géén water
Aan onze slaapkamer grenst een dakterras. Soort van. Daar moet nog een vloertje worden gelegd en omheining worden geplaatst, maar als dat gebeurd is dan kunnen we middels de kiepkanteldeuren zo ons eigen dakterras op. Hartstikke leuk en aardig, maar in het soort van richeltje dat aan de randen van het balkon loopt, komt stilstaand water te staan – tenzij het natuurlijk net zo droog wordt als vorige zomer. En dit is dus een broeiplaats voor muggen. Die houden we met die hordeuren sowieso buiten de deur, maar alsnog: weg ermee. Nog geen idee hoe, maar plasjes water moeten weg. Geen regentonnen, geen emmertjes water, een zwembadje dat meerdere dagen staat en geen stilstaand water in de randjes van ons dakterras.

Ventilator
Die airco gaat er dit jaar niet komen. Daar zijn we het op dit moment over eens. Waarschijnlijk piepen we over twee maanden als we ons nest uit zweten anders, maar vooralsnog besteden we die euro’s die we de afgelopen tijd hebben gespaard aan andere Belangrijke Dingen. We hebben nog wel zo’n vennetje staan en die is dus multifunctioneel: het zorgt ervoor dat ik niet smelt in mijn slaap én muggen houden niet van winderige plekjes, dus die waaien weg. Klein nadeel: de wederhelft kan niet slapen door het geluid van de ventilator, maar goed. Zijn probleem. Als ik overal rekening mee moet houden…

De Elektrische Mepper
Dit, beste mensen, is je vriend. Niet alleen in het geval van muggen, maar óók wespen, vliegen en ander smerig ongedierte. Wij hebben er vier in huis: eentje in de slaapkamer, eentje in de woonkeuken, eentje in de woonkamer en eentje als reserve. Met DEZE elektrische mepper elektrocuteer ik iedere mug en rooster ik ieder ander vies beest. Het slaan met kranten of een ouderwetse vliegenmepper is voorgoed verleden tijd. Oké, dit is niet per se ‘het probleem bij de wortel aanpakken’ maar als je dan tóch een dappere mug hebt die zich in jouw domein durft te begeven, die hordeuren, klamboes en windvlagen heeft doorstaan, dan werkt De Mepper prima om daar korte metten mee te maken.

Verder…
Er zijn talloze manieren om muggen de baas te blijven. Ik heb zo ongeveer alles al eens geprobeerd en heb bij het merendeel van onderstaande lijst zo mijn twijfels, maar mocht je het toch het overwegen waard vinden:

  • Vitamine B1, het schijnt dat dit in je bloed komt en dat muggen dat niet zo lekker vinden. Vind ik nog wel een goede om te proberen, maar neemt niet weg dat die rotbeesten je dan nog steeds urenlang tot waanzin kunnen drijven met dat gezoem.
  • Citronella in de vorm van een olie of een kaars. Ik kan me onze vakanties op de camping nog goed herinneren: stond er altijd zo’n geel kaarsje op de tafel te branden. Voor mijn gevoel werkte het nooit, maar goed, science says so, dus we blijven die sfeerloze en meurende kaarsen lekker aansteken.
  • DEET kennen we allemaal natuurlijk. Er is de laatste jaren veel gezegd over gezondheidsrisico’s van het product, dus een beetje inlezen kan geen kwaad, maar het werkt wél. Helaas is het dan weer niet geschikt voor kleine kinderen én vind ik het heel smerig om gezalfd in die DEET-zooi in mijn schone bedje te kruipen.
  • Lampjes en stekkers. Op basis van geur of geluid. Ik denk dat we die allemaal wel kennen. Voor onze kids heb ik DEZE aangeschaft, maar ik weet nog niet of dit ook daadwerkelijk z’n werk doet. Volgens diverse onderzoeken niet, maar in dit geval: baadt het niet dan schaadt het niet.
  • Tot slot: muggen zouden niet zo dol zijn op bepaalde geuren. Enkele voorbeelden zijn lavendel, knoflook en citroen. Maar goed, om je slaapkamer in die walmen te leggen vind ik ook weer zo wat.

Zoals je ziet heb ik redelijk wat (voorzorgs)maatregelen getroffen. Hopelijk hebben we deze zomer – in ieder geval met dank aan die schreeuwend dure horren – beduidend minder last van muggen dan vorig jaar. Heb jij nog tips die in bovenstaande lijst ontbreken? Laat het me weten!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *