Persoonlijk

Q&A deel 1 – voorjaar 2019

De laatste Q&A is alweer een flinke poos geleden, dus het leek me een leuk plan om er weer eens eentje te maken. Er kwamen aardig wat vragen binnen, vandaar dat we vandaag deel één doen en morgen deel twee.

Het blijft zo bijzonder dat ik door mijn site en door Instagram zoveel leuke mensen heb leren kennen, heel veel leuke gesprekken voer, soms de prilste zwangerschappen of andere persoonlijke dingen (al) mag weten, dat mensen mij om mijn mening vragen, soms zelfs om advies vragen en ga zo maar door. Ik heb ook altijd het idee dat ik een soort open boek ben en dat iedereen inmiddels alles wel van me weet, maar na zo’n vragenrondje is er ook direct weer genoeg inspiratie voor nieuwe content. Bepaalde vragen komen iedere keer weer terug – ik beantwoord ze met alle liefde. Vandaag de eerste zes vragen.

Waarom wilde je twee kindjes kort op elkaar?
Deze vraag krijg ik best wel vaak. Vind ik een leuke ook. Een hele specifieke reden had ik er niet voor, maar het leek me wel altijd zo gezellig. Twee van die koters door het huis hebben rennen, die écht samen kunnen spelen, heel veel met elkaar delen omdat ze in dezelfde fase van hun leven zitten en dikke maatjes zijn. Nou snap ik heel goed dat leeftijdsverschil daar helemaal geen keiharde voorwaarde voor is want broertjes en zusjes die meerdere jaren schelen kunnen óók dikke maatjes worden, maar het leek mij gewoon heel leuk als dat verschil niet te groot zou zijn. Een ander – niet heel zwaarwegend maar wel prettig – idee achter die two under two is dat we dan relatief snel uit de luiers zijn en we die baby/dreumes/peuter periode over drie jaar kunnen afsluiten (mits die derde maar daarover morgen meer). Ik geniet er heel erg van hoor, begrijp me niet verkeerd, maar al dat gesjouw en gezeul, de gebroken nachten en never een moment voor mezelf, het is much. En als ik dus een kind zou hebben van drie of vier en er vervolgens weer een baby zou komen, dan begin je wéér van voor af aan. “We zitten er nu toch middenin dus laten we het dan maar meteen all the way doen.” Dat idee. En – wellicht overbodig maar móet het echt benoemen – ik ben heel erg dankbaar voor het feit dat het ons gegeven is. Want je kan het op papier allemaal nog zo leuk uitgedacht hebben, het is natuurlijk een godsgeschenk als het ook daadwerkelijk lukt.

Hebben jullie al leuke zomerplannen?
Good question. Die hadden we wel, we zouden met vrienden gaan kamperen. In september, in Italië. Maarrr daar kwam bij onze lieve vrienden even iets – een baby eind september om precies te zijn – tussen. Toen hadden we wel het plan opgevat om met z’n viertjes gewoon die kant op te gaan, maar momenteel is er nog niets concreets. Er zijn wat randvoorwaarden die nog niet helemaal op orde zijn zeg maar. Het enige zekerheidje is dat ik halverwege juni een week met de koters ga kamperen in Nederland, maar dat is niet echt vakantie toch? Dus nee, nog geen echte plannen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat we dit jaar weer eens op vakantie gaan.

Hoeveel dagen gaan Ticho en Tess naar de opvang en hoe heb je het verder qua oppas geregeld?
Ticho en Tess gaan allebei één dag per week naar het KDV. Verder gaan ze één dag naar hun oma en één dag naar hun tante. Ik vind het echt heel fijn dat ze zoveel door familie opgevangen worden, want ik zie hoe veel goeds dat doet voor de band tussen mijn kinderen en hun grootouders/ooms/tantes. Ticho ging eerst overigens twee keer naar het KDV – daar kreeg ik laatst nog wat vragen over – maar dat was even een tijdelijke oplossing.

Hoe lang kennen jij en Robert elkaar? En waarvan?
Robert en ik kennen elkaar van de korfbal en echt al heel lang. Ik weet niet eens hoeveel jaar ofzo, maar ik gok een jaar of vijftien (en ik weet dat bekenden van ons nu zitten te gniffelen achter hun schermpje). We zijn sinds de zomer van echt 2011 samen, gingen in 2012 samenwonen, trouwden in 2015, verhuisden in 2016, kregen Ticho in 2016 en Tess in 2018. Acht redelijk rumoerige jaren, maar ik had ze toch met niemand anders willen delen.

Welke babynamen stonden er nog meer op jouw lijstje?
Ik heb een vast rijtje namen waar ik blij van word. Toen ik zwanger was van Ticho, vond ik Vieve heel mooi voor als hij een meisje zou worden. Dat werd hij niet, dus focusten we ons op de jongensnamen. Ticho was al since forever mijn lievelings, maar ook Luuk, Finn, Dex en Kaj vond (en vind) ik erg leuk. Toen ik zwanger was van Tess, was Vieve inmiddels afgevallen omdat die naam ineens in onze omgeving veel gegeven werd. Als Tess een jongen was geweest dan had het vermoedelijk Kaj geworden, maar het werd dus Tess. Ik had eigenlijk Yara voorgesteld, maar dat vond de wederhelft niets. Tess was mijn tweede optie en daar werd hij meteen enthousiast van. Wat ik ook nog leuke meisjesnamen vind zijn Kiki, Juna, Liz en Jet.

Hoe wist je dat je klaar was voor een tweede kind?
Over dit antwoord heb ik best wel even nagedacht en ik kan niet anders dan concluderen: dat wist ik gewoon. Ik had bedacht dat ik graag twee kinderen kort op elkaar zou willen krijgen en toen Ticho een maand of negen oud was, begon het echt weer te kriebelen. Nu Tess bijna elf maanden oud is, kriebelt er HELEMAAL NIETS. Dat geeft denk ik wel aan dat ik écht voelde dat een tweede kindje welkom was op dát moment en dat een derde kindje er (voorlopig) niet in zit. Die rammelende eierstokken gaan op een gegeven moment (weer) tekeer en dat is het moment waarop je het weet.

En dat was de eerste rits vragen. Er zaten echt weer hele leuke bij en ik vind het altijd enorm leuk om ze te beantwoorden. Morgen dus deel twee, met onder andere de vraag die altijd weer terugkomt – over die derde – en over de band tussen mijn kinderen. Kom je dan weer even spieken?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Zo herkenbaar, die niet aanwezige rammelaars van eierstokken! Hier echt jarenlang geweest en nu grwoon uitgerammeld. Voor hoe lang het duurt, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *