Momlife

Onze favoriete voorleesboekjes

Het voorlezen van je kind is om meerdere redenen een heel goed idee. Vandaag vertel ik je waarom én kun je lezen wat onze favoriete voorleesboekjes zijn.

Sommige mensen beginnen al met voorlezen als hun kind een paar maanden oud is. Anderen wachten iets langer, tot het kind verhaaltjes kan volgen. Ik behoor tot die laatste categorie. Ik lees Tess nooit voor, maar ze zit er wel vaak bij als Ticho en ik een boekje opengeslagen hebben. Want uiteraard wordt de oudste wel voorgelezen. Iedere avond. En als we het vergeten, dan vraagt hij erom (en nee, we vergeten het nooit per ongeluk, maar zo nu en dan weleens expres).

Van voorlezen groeit de woordenschat. Een kind leert namelijk op een leuke manier nieuwe woordjes kennen. Bovendien wordt er een gezond gevoel voor taal ontwikkeld. Wat is rijm? Hoe werkt dat? Hoe steekt een fatsoenlijke zin in elkaar? Tot slot is het goed voor de creativiteit omdat onder andere fantasie lekker gestimuleerd wordt. Vind ik zelf allemaal wel belangrijk, maar het kan voor mij niet tippen aan de belangrijkste reden om voor te lezen: het is heel gezellig en echt een momentje om samen bij te komen na een lange intensieve dag.

Soms is het al best wel laat, voeren we strijd om tanden te poetsen, hebben we discussie over de kleur van de pyjama en onderhandelen we over het aantal auto’s dat mee mag naar bed. Dan heb ik écht geen zin om ook nog voor te lezen (en me te storten in discussies die daarbij komen kijken van welk boek, hoeveel keer, welke intonatie en welke grappige stemmetjes daarbij horen). Als ik dan zo onopvallend mogelijk probeer om dat ritueeltje te laten voor wat het is, dan roept Ticho verontwaardigd: “MAMA! VOORLEZUH!”. En dat zegt wel genoeg. Hij geniet ervan, het is voor hem belangrijk en als ik dan eenmaal alle energie heb verzameld en met dat kleine jongetje samen in bed lig voor het boekje lezen, dan geniet ik er zelf ook van.

We hebben de afgelopen jaren aardig wat boeken verzameld. Sommige heel bekend, andere wat minder. Van Rupsje Nooitgenoeg tot Raad Eens Hoeveel Ik Van Je Hou en van Dikkie Dik tot Nijntje. Er zijn een aantal boeken die we eigenlijk altijd pakken als er voorgelezen gaat worden en momenteel zijn dat de volgende:

De Leeuw in de Muis
Dit boek is BY FAR het mooiste prentenboek dat ik ooit gezien heb. De illustraties zijn mooi, het verhaal is prachtig, de rijmvorm klopt. Ik meen het oprecht als ik zeg dat iedere ouder dit boek voor zijn of haar kind in de kast moet hebben staan. Het gaat over een kleine muis, die nogal opkijkt tegen de grote leeuw, die op zijn beurt heel hard gromt en heel veel macht heeft. Op een dag besluit de muis dat hij ook wil leren grommen zodat andere dieren hem zien staan en stapt op de leeuw af om dat te leren. De leeuw is echter doodsbang voor muizen en dan ziet de muis in: je hoeft niet groot, sterk of luid aanwezig te zijn om indruk te maken. Zelfs de grote stoere machtige leeuw kan bang zijn voor de allerkleinste muis. De Leeuw in de Muis kost vijftien euro en koop je HIER (thank me later, echt).

Kikker
We hebben meerdere kikkerboeken in ons bezit en het blijven favorietjes. De verhaaltjes zijn kort, de illustraties lekker duidelijk en bovendien staat YouTube vol met animatiefilmpjes van de verhalen, dus dit zorgt ook altijd voor wat herkenbaarheid. Ook vind ik het van de ‘Kikker-serie’ heel leuk dat er meer is dan enkel de boeken. Zo heb je een memorie, een domino, kleurboeken, knutselpakketten en meer. Mijn favoriete boekje van Kikker is deze.

De spin die heel veel scheetjes laat
Alleen al door de titel zou ik je aanraden om ‘m in de boekenkast van je kind te zetten. Voor kinderen in de poep-en-scheet-fase is dit natuurlijk geweldig. Ticho is zo ver nog niet, maar we hebben ‘m dus wel vast aangeschaft. Het boek is geschreven door Filemon Wesselink en zijn zus heeft de – mega leuke – illustraties gemaakt. Het verhaal gaat over een spin die chili con carne heeft gegeten en daardoor een beetje stinkt met als gevolg dat niemand met ‘m wil spelen. Niet per se eentje uit de categorie ‘goed verhaal’ maar wel heel leuk. Het boek kost vijftien euro en kun je HIER bestellen.

Pluk van de Petteflet
Tikkeltje vreemd boek in de boekenkast van onze peuter, maar het is er toch echt eentje die hij graag leest. Niet vanwege het verhaal, want die slaan we over, maar door de ‘vrachtwagenauto’ op de kaft. Als we dit boek openslaan dan bladeren we gewoon langs de pagina’s en benoemen we wat we op de plaatjes tegenkomen. Voor nu helemaal prima, maar ik kan niet wachten tot ik hem ook echt kan voorlezen. Ik vind sowieso dat iedereen minstens twee kinderboeken van Annie M.G. Schmidt in de kast moet hebben staan. En één van die twee móet Pluk van de Petteflet zijn. Mijn andere favoriet is Otje. Of Floddertje. Of Jip&Janneke. Of Beertje Pippeloentje. Of Abeltje. Alles van Annie M.G. Schmidt kun je HIER bestellen.

Zo voelt het…
Leuke boekjes waar kinderen niet alleen hoeven te luisteren (of zelf lezen) maar ook kunnen voelen, zijn Hoe Voelt Het Op De Boerderij én Hoe Voelt Het In Afrika (KLIK en KLIK). Geen bijzondere verhalen, maar wel gegarandeerd succes bij de kleinere kinderen onder ons. Uitermate geschikt voor verlanglijstjes voor bijvoorbeeld een eerste verjaardag!

Het honderd voertuigen flapjesboek
Het is afschuwelijk, maar van alle boeken die er in de kast staan, is dit meneer zijn lievelings. Niet die met prachtige illustraties, niet het leukste verhaaltje, niet het spannende rijmelarijtje, nee, dit voertuigenboek met flapjes. Hele dagen is ‘ie er zoet mee en inmiddels weet hij het verschil tussen een shovel en een graafmachine en kan hij precies vertellen wat een wals is en hoe een kraan eruitziet. Je zult begrijpen dat het niet per se een gezellig voorleesverhaaltje is, maar aandoenlijk vind ik het wel als ik in de keuken sta en vanuit de woonkamer allerlei voertuigen de revue hoor passeren. De lieverd. Het honderd voertuigen flapjesboek kost een tientje en koop je HIER.

En dat was het, onze lijst met lievelingsboeken. Welk verhaal krijgt jouw kind graag voorgelezen? En welk verhaal lees jij graag voor?

Bedankt!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

7 Comments

 1. Wij hebben bij zijn geboorte een gepersonaliseerd Woezel en Pip boekje gekregen. Die moet al weken lang elke dag. Geen ander boekje, alleen die 😅

 2. MirjAm says:

  ‘ SST de tijger slaapt’ en ‘als ik een dinosaurus had’

  Die eerste is met n beetje spanning en een heel leuk einde, die tweede is op rijm met grote plaatjes en de tekst niet standaard recht oo de pagina!
  Beiden favoriet voor ons!

 3. De kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had!

 4. Hier zijn flapjesboeken ook favoriet, tot mijn ergernis, haha. De boeken van Boer Boris zijn hier erg populair, net als Kikker en Dikkie Dik!

 5. Denise says:

  Wij zelf zijn erg fan van de boeken ik hou van jou, mama en ik hou van jou, papa maar onze kleine man vind een boekje van de brandweer met geluid natuurlijk veel leuker 🙈

 6. Marianne says:

  Geen reclame, maar al deze boeken kan je natuurlijk kopen bij je lokale boekhandel. Want boekhandels hebben het moeilijk! Wat ik doe als ik boeken bestel, is dat doen via libris.nl. In het bestelproces kun je kiezen naar welke lokale boekhandel de opbrengst van je boeken gaat. Het gemak van thuisbezorgen en steunen van de lokale winkel in één klap :-).
  Verder hier ook groot fan van Kikker en alles van Annie M.G. en mijn jongens waren dol op de boeken van Bezig Beertje toen ze klein waren. Ook veel voertuigen, maar geen enkele verhaallijn.

  1. Wat een mooi initiatief! Ik koop mijn boeken altijd bij de plaatselijke boekhandel en als ze ‘m daar niet hebben dan bestellen ze ‘m voor me, maar het is goed om daar idd een keer aandacht aan te geven. Ga ik binnenkort eens doen. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *