Momlife

Het heilige middagslaapje (en hoe dat er bij ons uitziet)

Ik vind het heerlijk om op woensdag en vrijdag thuis te zijn. Beetje rommelen met de kids, leuke dingen doen, herinneringen maken. Maar mijn favoriete moment van de dag?

Als ze in de middag liggen te slapen. There, I said it. Dat middagslaapje is echt heilig. Ten eerste omdat die koters daar altijd flink aan toe zijn en ten tweede omdat die twee tot drie uurtjes stilte ervoor zorgen dat ik nuttige dingen kan doen. Zoals werken, GTST kijken, even rustig lunchen, puinruimen en bloggen.

Goed voor de ontwikkeling
Dat middagslaapje houd ik er graag zo lang mogelijk in. We hanteren thuis een vrij strak schema als het op slaap aan komt en ik ben er heilig van overtuigd dat dat heeft bijgedragen aan hoe goed die slaapjes – in ieder geval bij Ticho – altijd gaan. Het is niet eens de vraag óf hij wel gaat slapen, het is de vraag hoeláng hij gaat slapen. En daar ben ik blij mee. Niet enkel en alleen omdat ik dan dus mijn handjes vrij heb, maar ook omdat slaap goed is voor de ontwikkeling van een kind. Zo zorgt een middagslaapje voor een beter geheugen én is het goed voor de emotionele verwerking (dit verzin ik niet ter plekke hoor, er zijn onderzoeken die het aantonen).

Lange dutjes
Gemiddeld genomen duren de middagslaapjes van onze peuter zo’n twee tot drie uur. Zo nu en dan hebben we een uitschieter naar boven of beneden, maar laten we het erop houden dat ik hem rond half één in bed leg en hem ergens rond drie uur er weer uit pluk. Als hij om 16.00 uur nog ligt te slapen, wat óók weleens gebeurt, dan maak ik hem wakker. Dit gaat tegen mijn gevoel in, want ik denk dan: hij zal het wel nodig hebben, maarrrrr ik neem liever geen risico.

Uitslaper
Want onze lieve Ticho is dan wel dól op middagdutjes, hij loopt bijna altijd zonder morren mee naar boven en is bovendien binnen anderhalve nanoseconde naar dromenland vertrokken, maar hij zit niet zo op uitslapen. Sterker nog, de dag dat hij later dan half zeven in de ochtend wakker wordt moet nog aanbreken. Ik ben dus niet per se bang dat hij na een lang middagdutje ’s avonds niet in slaap valt – want dat lukt hem over het algemeen prima – maar schijt zeven kleuren voor de volgende ochtend. Want als dat middagslaapje te lang heeft geduurd, dan is hij helemaal voor dag en dauw uit de veren.

Afbouwen
Een paar weken terug heb ik overwogen om het middagslaapje voor de peuter af te bouwen. Of in te korten naar bijvoorbeeld maximaal een uurtje. Ik las best veel verhalen van kinderen die een beetje dezelfde leeftijd hebben als de mijne en die ’s middags helemaal niet meer naar bed gaan. Maar uiteindelijk heb ik besloten om dat niet te doen. Mijn kind heeft de slaap nodig, misschien júist omdat hij niet zo goed is in uitslapen. En als hij denkt dat het niet meer nodig is, dan mag hij dat zelf aangeven. Lijkt me een gezondere situatie dan het afbouwen omdat het ‘hoort’. Bovendien is ieder kind natuurlijk anders en ik denk dat hij ook een beetje erfelijk belast is want ik kan ook altijd en overal wel slapen.

De baby en haar slaapjes
Tess is niet zo’n slaapkop als haar broer. Ze slaapt nu meestal nog twee keer per dag. Haar eerste slaapje is in de ochtend en haar tweede slaapje ’s middags. Ik probeer dit een beetje zo te timen dat de slaapjes van beide kids tegelijk vallen, maar dat hangt dan weer af van het ochtendslaapje van Tess. Op een dag waarop alles redelijk normaal verloopt, wordt ze ’s ochtends om zeven uur wakker en gaat ze rond half tien terug voor een kort tukkie van een uurtje. Als ze om half elf weer beneden is dan gaan we vaak naar buiten – winkels of speeltuin – en daarna eten we een boterhammetje. Dan leg ik haar tegelijk met haar broer weer terug op bed en dan begint het duimen.

Alweer wakker
Het liefst heb ik natuurlijk dat madame lekker een ruk maakt van twee tot drie uurtjes slaap – dan houdt ze het ook wat makkelijker en gezelliger vol totdat het ’s avonds weer bedtijd is – maar veel vaker is ze na maximaal anderhalf uur wel uitgeslapen. Dan begint ze een beetje te morren en te kreunen en dan haal ik haar er dus maar weer uit. Als dit vóór half drie is, dan weet ik al dat ze het niet gaat volhouden tot 19.00 uur en leg ik haar aan het eind van de middag nog (maximaal) een half uurtje te slapen.

Gefrustreerd
Je ziet, de middagen waarop beide T’s het slapen hebben uitgevonden en ik drie uurtjes mijn handen vrij heb zijn spaarzaam. Bovendien heb ik heel erg het gevoel dat mijn hele dag wordt ingepland rondom de slaapjes van de kids. Soms frustreert me dat. Dan wil ik wat leuks doen maar weet ik ook dat ik op een later moment die week de prijs betaal voor het creëren van een onrustige situatie. Ik kan me voorstellen dat mensen mij een beetje een zever vinden met mijn eeuwige slaapschema voor de koters, maar vooralsnog gaan we hier gewoon allemaal het beste op.

Hoe zit dat bij jou thuis met de slaapjes? Heb je kindjes in dezelfde leeftijdscategorie als die van mij? Hoe ziet het schema er dan uit? En zijn jouw kinderen al wat ouder dan heb ik een hele belangrijke vraag: wanneer werd het middagslaapje uit de routine gehaald?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

14 Comments

 1. Diriëlle says:

  Wij hebben een zoon van ruim negen maanden. Hij doet nu ook twee slaapjes overdag. ’s Ochtends rond 6.00 uur wordt hij wakker (best vroeg, maar voor ons wel een prima tijd). Hij slaapt dan weer van 8.30 tot 10.00 uur. Om 12.15 uur is hij echt weer moe. Dan leg ik hem weer in bed en dan slaapt hij tot ongeveer 14.00 uur. Dan kan hij het volhouden tot ongeveer 18.00 uur, maar niet veel later is hij naar dromenland vertrokken. Een prima slaper dus, je hoort ons niet klagen!

 2. Onze zoon ruim 8 maanden is ergens tussen 6.00 en 7.00 wakker. Hij doet 2 slaapjes. Ik denk echt al sinds hij 3 maanden is. Meestal rond 9.00 deze duurd meestal een uur. Dan gaat hij rond 12.30 weer naar bed waar hij vaak 2 uur slaapt. Dus is wel een beetje zijn ritme. Maar bij de opvang slaapt die bijna de hele ochtend. En soms thuis slaat hij zijn ochtend slaapje of middag slaapje maar gewoon over. Niet dat ik daar een gezelliger kind van krijg. Ik vind het soms ook lastig al die slaapjes enzo. Maar wat ik nog meer vervelend vind zijn mensen die denken dat wij ons daar niet zo aan vast hoeven te houden. En dat Tygo ook wel in de wagen kan slapen. Maar helaas de wereld is te mooi dus slapen in de wagen gebeurd eigenlijk nooit. Ik denk dat het in 8 maanden 3 keer is voor gekomen.

 3. Mijn zoon van 3 die houdt de hele week zonder middagslaapjes nog niet vol. Wij wisselen het af. Als hij een paar dagen ‘s middags niet geslapen heeft is het rond etenstijd een drama. Wij houden dus ook erg van de slaapjes! En afbouwen komt vanzelf wel 👍🏻

 4. Mijn dochter van bijna 10 maanden doet ook twee slaapjes. Smorgens vaak anderhalf tot twee uur en smiddags ook. Heerlijk even die tijd om in huis te kunnen rommelen of gewoon even een te serie kijken!! Wij houden ons ook aan haar slaapschema omdat dat voor haar en dus ook voor ons het beste werkt!

 5. Jannie says:

  Leuk om jouw ervaring te lezen! Ik heb 4 kinderen van 10, 8, 2.5 en 9 maanden! Ivar van 2 slaapt ook nog in de middag, hij is meestal rond 7.00 uur wakker en gaat van half 12.30 tot half 15.30 uur naar bed! En ’s avonds om 20.00 uur /20.30 uur. Dit wil ik wel graag anders zien, zodat Ivar rond 19.30 uur erin ligt, we hebben een week zijn middagslaapje ingekort met als gevolg een vermoeid kind en alsnog pas om 20.30 uur in bed! Nu laten we hem gewoon lekker liggen. Dit is zijn ritme en hij voelt zich hier lekker bij. Elin van 9 maanden is meestal rond half 6.30 uur wakker en gaat van 9.00 tot 11.00 uur naar bed, en s’middags van 13.30 tot 15.30 uur! En om 18.30 tot 6.30 uur. Jouw verhaal komt erg overeen met mijn dag! Mijn oudste 2 kinderen waren ook goede slapers! Tot ze naar de basisschool gingen de middagdutjes erin gehouden!😊

 6. Jannie says:

  Leuk om jouw ervaring te lezen! Ik heb 4 kinderen van 10, 8, 2.5 en 9 maanden! Ivar van 2 slaapt ook nog in de middag, hij is meestal rond 7.00 uur wakker en gaat van 12.30 tot 15.30 uur naar bed! En ’s avonds om 20.00 uur /20.30 uur. Dit wil ik wel graag anders zien, zodat Ivar rond 19.30 uur erin ligt, we hebben een week zijn middagslaapje ingekort met als gevolg een vermoeid kind en alsnog pas om 20.30 uur in bed! Nu laten we hem gewoon lekker liggen. Dit is zijn ritme en hij voelt zich hier lekker bij. Elin van 9 maanden is meestal rond 6.30 uur wakker en gaat van 9.00 tot 11.00 uur naar bed, en s’middags van 13.30 tot 15.30 uur! En om 18.30 tot 6.30 uur. Jouw verhaal komt erg overeen met mijn dag! Mijn oudste 2 kinderen waren ook goede slapers! Tot ze naar de basisschool gingen de middagdutjes erin gehouden!😊

 7. Hier het middagslaapje tot zeker 3 jaar (en 3/4 maanden) volgehouden. Nu inmiddels 4,5 jaar en slaapt in het weekend en vakanties tot 8 uur/ half 9. Waar hij met middagdutje ook om half 7 wakker was. Dus het komt allemaal goed 🙂

 8. Tamara says:

  Ooh ik zou graag willen dat mijn zoontje van 3 ook nog middag dutjes zou doen. Maar hellaas dat gaat het niet meer worden. Hij was volgens mij net 2 jaar toen hij bedacht dat het wel welletjes was om smiddags te slapen. Mijn jongste van 16 maanden nog maar 1 dutje en dan is meestal begin van de middag en dan mag ik in mijn handhea klappen dat die 2 uurtje zijn. Vaak is ze na anderhalf uur er alweer klaar mee.
  De middelste die houd wel van lekker uitslapen dus kan gerust tot half 9 uitslapen of langer tot 9 uur soms is hij eerder wakker dan half 9. De jongste is meestal rond 7 uur wakker soms wat later en heel afentoe vroeger. En de oudste van bijna 9 heeft het slapen helemaal niet uitgevonden. Maar gelukkig laat hij ons wel uitslapen in de weekenden (als ik niet een vroege dienst heb).

 9. Claudia says:

  Leuk om jou ervaring te lezen!! Mijn dochter van 2 wordt rond 8 a 9 uur in de ochtend wakker. En gaat meestal rond 12.30 uur een middag slaapje doen.. dan slaapt ze meestal tot een uur of 15.30 -16.00 uur.. (soms is het 15.00 uur). En soms hebben we een uitschieter tot 16.30 uur🙈.. s’avonds gaat ze rond 19.00-19.30 uur naar bed. De laatste tijd wil ze wel een middag overslaan en dan vind ik dat prima geloof dat ze meer dan voldoende slaap pakt ik maak er dan geen ding van en denk dan dit haal ze wel weer een keer in.

 10. Leuk om te lezen en om de reacties te zien en te vergelijken 🙂
  Hier een peuter van 3 (januari) en baby van bijna 9 maanden. Onze peuter vond het 2 weken na de geboorte van zijn zusje wel mooi geweest met dat middagslaapje, hij was toen dus 2,5 jaar. De timing….. ronduit kak. Maar er was echt niks aan te doen, het lukte gewoon niet meer. Eerder had hij ook wel eens een paar dagen dat het minder goed lukte, maar dan ging het daarna wel weer. Dit keer, met dus een 2 weken oude baby, was het echt einde middagdutje.
  De baby slaapt nu nog 2x per dag, s ochtends rond half 9 (ze is rond 6 uur wakker) en s middags rond half 1. Ze slaapt nu rond de 1,5 uur per keer, maar de maanden hiervoor waren het altijd hazenslaapjes van 3 kwartier. Stiekem wel erg vermoeiend met een energieke peuter ernaast 😉
  Ik denk dat je het prima van je kind kunt laten afhangen hoe lang je de middagdutjes laat bestaan. Er zijn ook kleuters die het af en toe nog nodig hebben, en 2-jarigen die het zonde van de tijd vinden om te slapen. En bij volwassenen zijn de verschillen in slaapbehoefte ook groot.
  Wat wel een heel leuk vooruitzicht is, is dat de middagdutjes uiteindelijk dus niet meer hoeven en dat je dan wel veeeeel flexibeler wordt ineens! Want het is niet voor niks dat de slaapjes bij de meeste moeders heilig zijn en vaak het beste thuis lukken… ik vond het eerst erg wennen zonder slaapje maar als ik nu met mijn ventje op stap wil hoef ik nooit meer na te denken over slaapjes (behalve die van zijn zusje en wie er dan op haar let, hahaha).

 11. Danielle says:

  Hier precies het zelfde, mijn kids zijn net zo oud als die van jou. Bij jesse ook wel gedacht zijn middag slaapje eraf te gaan halen maar hij slaapt nog zo goed en hij wordt mega chagrijnig als ik hem wakker moet maken dus dan denk ik dan heeft hij het vast nog nodig. En luca probeer ik ook altijd s ochtends en tegelijk met Jesse naar bed te doen helaas lukt dat niet altijd en dan heb ik een schema van tussen 10-11.30 in bed Jesse van 13.00 tot 15.30 en luca van 15.00 tot 16.30 en dan kan ik dus echt helemaal geen kant op dat vind in wel echt mega onhandig van twee kinderen met weinig leeftijdsverschil. Maar ja mogen ook niet klagen want het kan altijd slechter denk ik dan maar…

 12. Denise says:

  Nova is 1,5 en we zijn aan het verschuiven naar 1 slaapje wat best goed gaat. Ligt er wel een beetje aan of ze niet te vroeg wakker is; normaal zo rond half 8 🙌🏻 . Dan redt ze het meestal wel om tussen 12 en 12.30 naar bed te gaan. Meestal slaapt ze dan 2 uurtjes. Moet zelf steeds wel weer wennen aan al die veranderingen haha (eerste kind heh) maar het maakt je idd wel flexibeler qua dingen doen. Leuk om de andere verhalen te lezen!

 13. Ik heb een peuter van ruim 3 (sanne) en een baby (gijs) van 9 maand. Sanne sliep vanaf de geboorte heel veel. Ik zorgde dat ze tussen de middag altijd in een bed kon slapen, ze sliep zonder moeite 2 tot 3 uur en in de nacht van 19 tot zeker 8 uur (ja, ik ben zo’n geluksvogel). Opvallend vond ik wel dat ze overal sliep behalve in de auto. Op een gegeven moment was het in de middag slapen ineens niet meer nodig, toen was ze al wel 3.
  Gijs is vanaf het begin heel anders. Slaapt veel minder, tussen de middag hooguit 1,5 uur en dat is het enige moment overdag dat hij slaapt (alleen bij de gastouder slaapt hij ook in de ochtend, maar moet dan ook eerder wakker worden), heeft ook genoeg aan 30 minuten in de wandelwagen of op een bank. Met hem ben ik dan ook veel makkelijker met betrekking tot slapen, hij heeft het ‘gewoon’ niet echt nodig. In de nacht slaapt hij gelukkig van ongeveer 18.30 uur tot gemiddeld 7 uur.

 14. Cornelie says:

  Zo fijn dat ik niet de enige ben die zo op die slaapjes zit! Mijn zoontje is met 1 geworden er zit op 2 slaapjes. Maar de wereld is zo leuk dat het niet altijd lukt! Zijn ochtendslaapje lukt eigenlijk altijd wel, vaak een uurtje. Maar zijn middagslaapje is vaak een wat grotere uitdaging. Genoeg mensen die dan zeggen, ach dan toch niet.. maar hij heeft het echt nodig.. dus ik ben vaak de boeman maar ik zit daar dus ook echt bovenop.. eerlijk gezegd heb ik dus ‘pauze’ ook echt even nodig, dus ik duim elke keer weer voor minimaal een uurtje🤭😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *