Persoonlijk

Zijn wij een beetje milieubewust?

Het is best een hot topic de laatste jaren: een beetje fatsoenlijk omgaan met onze planeet. Daar was ik eerst nooit zo heel erg mee bezig, maar tegenwoordig doe ik mijn best. Denk ik.

Ik moet er wel gelijk bij zeggen dat ik weet dat de man des huizes vreselijk met zijn ogen gaat zitten rollen als hij dit verhaal leest. Hij vindt het echt geen probleem om afval te scheiden of om aan het energieverbruik te denken (maar stiekem doet ‘ie dat meer vanwege de kosten dan vanwege de belasting van de aarde), maar minder vlees eten? Of erger nog: vegetarisch vlees? Kiezen voor biologisch terwijl dat vaak een stuk duurder is? Minder autorijden of vliegen? De houtkachel niet meer laten branden? Het hoeft wat hem betreft allemaal niet zo. En hand in eigen boezem, want ik doe niet heel erg mijn best om de situatie op dat vlak te veranderen.

Dat zijn dus ook precies de dingen waar nog een wereld te winnen valt (de woordkeuze he mensen, de woordkeuze). Gelukkig zijn er ook genoeg voorzorgsmaatregelen die we nemen om wél ons steentje bij te dragen. Kijk maar mee!

Afval scheiden
We doen het wel, papier bij papier enzo, maar het kán eerlijk gezegd beter. Nóg strikter. We gooien onze luiers bijvoorbeeld bij het ‘gewone’ afval – daarover later meer –, voor plastic is er geen aparte bak of zak – doorn in mijn oog – en ik sta een theezakje niet uit elkaar te pluizen om het papiertje bij papier en het zakje bij de rest te doen. Afijn, de basis is okay-ish, de wil is er maar aan de details moeten we werken.

Consuminderen
Nou, dit is wel een overwinning voor mij. Want ik was (en ben nog steeds) dol op shoppen. Kon iedere week wel wat nieuws kopen en gaf veel geld uit aan dingetjes ‘voor de leuk’. Daar ben ik begin dit jaar mee gestopt. Ik shop alleen nog het nodige – niet alleen voor mezelf, maar ook voor de kids – en probeer bij iedere uitgave de bedenken: heb ik dit écht nodig. Het enige waar het nog weleens mis gaat is bij de kids. Zo liep ik vorige week in de Action en viel Tich zijn oog op een speelgoedauto waar hij er al twintig van heeft. Nóg een exemplaar kopen was absoluut niet nodig, maar ik heb het toch gedaan.

Biologische en duurzame materialen
Onlangs verscheen HIER een pleidooi over verantwoorde kleding en tot nu toe houd ik me prima aan alles wat in dat stuk beschreven staat. Ik overweeg inmiddels zelfs om een challenge te doen: een jaar lang geen kleding voor mezelf kopen. Maar niet alleen op het gebied van kleding, maar ook als we kijken naar bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen of huishoudelijke apparaten ben ik kritischer aan het worden. We hebben – helaas – nog een shitload aan schoonmaakmiddel staan, maar als het op is dan ga ik me verdiepen in wat milieuvriendelijker spul. Iemand een goede tip?

Plastic gebruik
“Mag ik er een rietje bij?” Het was tot een half jaar geleden mijn standaardvraag als ik een colaatje light bestelde. Want no way dat ik met mijn lippen aan zo’n smerig glas zou gaan zitten lurken. Dus een rietje. Nu ik weet hoe vreselijk afschuwelijk verschrikkelijk veel plastic er op de wereld zwerft, ik bovendien eens een artikel las over hoe ‘gevaarlijk’ rietjes onder andere zijn voor de dieren (want slecht recyclebaar en dus in de oceaan en dieren stikken er makkelijk in) én me er bewust van werd dat het bovendien onwijs onnodig is om een rietje te gebruiken, ben ik ermee gestopt. Geen rietjes meer voor mij. Of tenminste, geen plastic variant. Hetzelfde geldt voor bordjes, bekertjes en bestek: kocht ik tot twee jaar geleden voor iedere verjaardag plastic servies, ga ik tegenwoordig standaard voor papier. Nóg beter zou niet-wegwerp-servies zijn, maar zoveel heb ik simpelweg niet. Ik kijk eigenlijk altijd naar het plastic in verpakkingen – stuurde onlangs nog een e-mail naar een bedrijf dat een pakket bij ons afleverde dat HELEMAAL VOLLEDIG EXTREEM in plastic gewikkeld zat – en kies zo vaak mogelijk voor een beter alternatief. Geen plastic tasjes meer, maar gewoon een katoenen tas. Geen plastic flesjes maar een Dopper. Geen plastic roerstaafje, maar een houten.

Gooi niks op straat
Hoe luchtig mijn wederhelft doet over het bovenmatige vleesverbruik, zo scherp is hij op afval op straat gooien. Als hij ziet dat iemand dat doet, dan voelt hij zich genoodzaakt om daar direct wat van te zeggen. Vind ik goed, want door hem ben ik me heel bewust geworden van alle bende die op straat belandt. Van kauwgompjes tot sigaretten tot papiertjes van lollies en weet ik het wat. Ik heb het echt volledig afgeleerd en ik vind het echt zo stom en aso als ik andere mensen hun troep zie wegsmijten of – ook zoiets – zie laten liggen (op hun hangplek, bijvoorbeeld).

Tweedehands
In de kledingkast van Tess hangt voor 75 procent tweedehands kleding. Vind ik heel relaxed, want het is ten eerste een stuk goedkoper en ten tweede beter voor het milieu. Want geef toe, het is van de zotte dat we ladingen kinderkleding kopen wat vervolgens een paar weken gedragen wordt om het vervolgens weer weg te doen. In mijn eigen kast hangen ook wat tweedehands dingen, maar die zijn dan oorspronkelijk van mijn zusje geweest (die heeft een kledingkast waar Sylvie Meis jaloers op zou zijn – hoi Kar). Dit kan dus nog beter.

Stromend water en energieverbruik
Je zou het haast niet geloven, maar ik hou niet van douchen. Vind het zonde van mijn tijd, veel te warm en mijn haat aan afdrogen is intens. Ik spring dus onder de douche, doe daar het strikt noodzakelijke en spring en weer onderuit. Drie minuten. Vijf, als ik een uitgebreid programma doe. Tijdens het tandenpoetsen staat de kraan uit, de vaatwasser draait alleen als ‘ie echt bommetje vol zit, de wasmachine gebruiken we alleen in het weekend – voor drie tot vier wasjes, ik snap oprecht niet wat mensen allemaal wassen als ze DAGELIJKS dat ding aanzetten – en de kinderen gaan lekker in hetzelfde water van het bad. Ook verbruiken we niet onnodig veel energie, staat de verwarming nagenoeg altijd uit en hangen er niet continu apparaten in het stopcontact. Wij hebben een vrijstaand huis en best wat oppervlakte van energie te voorzien, maar onze energienota is 110 euro per maand (en we hebben wel gas) en aan het eind van het jaar krijgen we bijna altijd geld terug. Dat zegt genoeg. Het is ook een soort sport geworden om het verbruik zo laag mogelijk te houden.

Onze verbeterpunten
Want die zijn er ook genoeg. In het kort:

Houtkachel
In het kader van slecht voor het milieu staat deze vrij hoog op de lijst. Wij hebben er eentje en stoken ons in de winter helemaal suf (vandaar die lage energienota). Misschien moeten we die welbekende gulde middenweg zoeken.
Vervoersmiddelen
Ik ben zo vreselijk intens lui, dat ik overal mijn auto voor pak. Is niet goed en niet goed te praten. Ik zou het OV weer eens kunnen overwegen. Of de fiets. Allesbehalve de auto. Maarrrr we vliegen nagenoeg nooit. Dat zijn dan weer pluspunten.
Luiers
Die zouden wasbaar kunnen zijn, maar dat lijkt me een gedoe en ik weet niet, maar ik heb er een beetje een smoezelige associatie bij. Dit kan verbeterd worden, maar ik geloof niet dat ik dit ooit ga doen.
Vlees
Ik kocht één keer een vleesvervanger en het mag een wonder heten dat ik het nog kan navertellen. Gaat er dus écht niet in bij die carnivoor van mij. Ik zou wel wat meer vegetarisch willen eten, want die vleesindustrie is heftig.
Boodschappenbeleid
En dan bedoel ik dat ik niet altijd voor biologisch kies, bovendien nog weleens een impulsaankoop doe en we ook vaak teveel hebben waardoor we veel voedsel weggooien. Voedselverspilling kan in Huize de Jong wel een tikkie minder zeg maar.

Zoals je ziet, er is nog genoeg te verbeteren en we zijn helemáál geen enorm milieubewust gezin. Sterker nog, ik denk dat we echt nog heel veel kunnen en misschien ook wel moeten aanpassen. Hoe zit dat bij jou? Ben jij erg met het milieu bezig? En heb je nog quick-and-easy tips voor andere mensen, zoals ik?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Mooi artikel (En serieus, ik heb een idee voor een artikel in mijn hoofd en voordat ik er überhaupt aan kan beginnen, drop jij een zelfde soort online, haha).
    Wat ik vaak doe met die carnivoor van mij, ik dat ik zelf geen vlees eet. Scheelt toch weer een stukje vlees en ik mis het minder dan dat hij doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *