Momlife

De leukste uitspraken van de peuter

Een paar weken terug schreef ik HIER over scheldende peuters, maar voordat jullie nu massaal denken dat onze peuter zijn vocabulaire heeft gevuld met onfatsoenlijke woorden, wil ik het vandaag graag hebben over zijn taalontwikkeling én zijn leukste uitspraken.

Het leek me zo’n anderhalf jaar geleden zalig als het kind kon praten. Dat zou immers een boel (wederzijdse) frustratie wegnemen. Hij kon mij dan namelijk precies vertellen wat hij wel (of niet) wilde en ik kon daar gemakkelijk op anticiperen in plaats van eerst nog middels tien wedervragen te achterhalen wat nou precies de boodschap van het gemompel zou zijn.

Inmiddels is Ticho bijna 2,5 jaar oud en is hij prima in staat om te praten. Zijn uitspraak valt nog wel te verbeteren – hij kán wel gewoon ‘vrachtwagen’ zeggen, maar hij houdt het consequent bij ‘gagaguh-auto’ – maar uitdrukken wat hij wil, denkt, kan of vindt, dát gaat hem prima af. Toch merk je aan de dingen die hij zegt, dat er nog aardig wat stappen te nemen zijn qua taalontwikkeling. Hij houdt er een paar hele leuke en grappige uitspraken of zinsconstructies op na. Ik verzamelde er een aantal. Lees mee!

Mijn moe is weg
Toen ik mister Wijsneus een week of wat geleden vroeg of hij mee naar bed ging, antwoordde hij: “Nee hoef nie, mijn moe is weg.” Met andere woorden: ik hoef niet te slapen, vriendelijk bedankt. Ik moest een beetje lachen en reageerde vervolgens heel serieus: “Oh nee toch zeker. Dan moeten we de moe gauw gaan zoeken.” Ticho keek ietwat vertwijfeld, dat was immers niet per se wat hij zelf bedacht had, maar liep vervolgens gewoon achter me aan naar boven. Zijn moe was gauw gevonden.

Nee mama, mij doen
Zo’n typisch talig verschijnsel waaraan je merkt dat er nog het één en ander qua taalgevoel ontwikkeld moet worden. Ticho gebruikt op de plaats waar ‘ik’ hoort te staan eigenlijk altijd ‘mij’. Dus ‘mij doen’ betekent dat hij iets zelf wil doen. Mij doen = ik doen.

Hou vou vou / waffoe
Het allerschattigste ever, als hij tegen mij (of tegen zijn vader of zusje) zegt dat hij van me houdt. ‘Hou vou vou’ betekent uiteraard ‘hou van jou’ en ‘waffoe’ staat voor ‘love you’. Ik vind het zo aandoenlijk allemaal dat ik hem eigenlijk nooit corrigeer. Sterker nog, ik heb het zelf ook over ‘hou vou vou’ en ‘waffoe’.

Hele mooie mama
Het is echt hilarisch als je zo’n smurf van amper een meter hoog ineens hoort zeggen ‘waaauw hele mooie mama’ of ‘waauuuuw mama mooie jurk’. Op de één of andere manier ziet hij het meteen als ik iets nieuws aan heb of (extra) mijn best heb gedaan op mijn voorkomen. Vind ik leuk, maar het heeft ook een keerzijde. Lees het volgende punt maar eens.

Mama stomme haren
Als ik iets doe wat Ticho niet leuk vindt of als hij boos is omdat hij iets niet mag (of juist moet) dan roept hij niet dat hij mij als persoon stom vindt (dus niet ‘stomme mama’) maar betrekt hij dat op mijn haren/broek/jurk. Hoor ik ineens uit dat boze kinderstrotje: ‘mama heeele stomme haren.’ Dus zo lief als dat hij complimentjes geeft over mijn uiterlijk, zo makkelijk roept hij ook dat hij het hartstikke stom vindt. Het is grappig, maar ook wel een beetje zorgwekkend. Het is namelijk niet de bedoeling dat hij denkt dat uiterlijk heel erg belangrijk is. Gelukkig weet ik wel waar het vandaan komt, want ik heb hem in het verleden nogal bejubeld als hij zijn kleding aantrok, aangezien dat zo nu en dan best wel een strijd was. Achteraf gezien niet per se een hele handige zet.

Papagaai en Mamagaai
Tja, welk kind zegt dit niet? Papagaaitje leef je nog… Het is één van zijn favoriete liedjes – vanwege de ‘poef!’ natuurlijk – en al vrij snel volgde het tweede couplet. Over Mamagaaitje leef je nog.

Mama ook baby in buik
Ik zat een paar weken geleden met een zwangere vriendin én mijn moeder aan tafel. Ik vroeg aan Ticho wat de vriendin in haar buik had en hij antwoordde keurig met ‘baby’. Vervolgens vroeg ik hem wie er nog meer een baby in haar buik heeft. Ik doelde op zijn tante, maar Ticho riep meteen heel enthousiast ‘mamaaaaa’ (wat, for the record, dus ab-so-luut niet het geval is). Mijn moeder sloeg nog net niet direct aan het breien. Bedankt Ticho, bedankt.

Korte armen
Toen het onlangs voor het eerst dit jaar best wel lekker weer werd, leek het me een goed idee om Ticho een t-shirt met korte mouwen aan te trekken. Hij hoorde mij iets zeggen over lange mouwen en korte mouwen en deed daar op dat moment niets mee. Later die dag, toen hij dus een t-shirt met korte mouwen droeg, vertelde hij bloedserieus aan een vriendin van mij: ‘Ticho heeft korte armen.’ Ze keek me vragend aan – wat te f*** heb je hem nou weer aangepraat Anouk? – en toen ik uitlegde dat hij waarschijnlijk doelde op korte mouwen moesten we heel hard lachen.

Ze zeggen grappige dingen, die kinderen. Ik vroeg op Instagram (@anoukzwager) naar de leukste uitspraken van jullie koters. Een (kleine, want heeeeel veel reacties) verzameling:

 • Toen ik hem om tien uur ’s ochtends ging wakker maken: “Nee mama, nog even uitrusten.” (Doe mij ook zo’n exemplaar!)
 • Pakkenoeken in plaats van pannenkoeken.
 • “Ik heb last van de zon”, terwijl hij ’s nachts zelf de lamp aan deed in bed.
 • “Mijn buik heeft honger in snoep.” (Dit zegt Ticho ook.)
 • “Mag ik eentje mama?” – koekje in linkerhand – “Mag ik ook tweetje mama?”
 • In de supermarkt tegen twee oudere dames: “Even aan de kant, oma’s!”
 • Toen hij een tand door zijn lip had, moesten we een nieuwe mond kopen, want deze was kapot.
 • “Het komt mijn neus uit.”
 • Tijdens het buitenspelen: “Is er geen verwarming buiten?”
 • Dankjeblief!
 • “Maakt niet erg.” (Love deze verhaspelingen zo veel!)
 • Toen ik aan de peuters vroeg: “Wie heeft er een iPad thuis?” antwoordde er eentje: “Nee, maar wel een brandweerpet.”
 • Toen ik zei: “Pyjama uit, kleren aan”, zei hij: “Nee, ik blijf thuis vandaag.”
 • Als het over tijd gaat, is het altijd kwart over negen zes.
 • “Blijf eens van je pipi af!” – “Nee mam, dat is mijn allerleukste speelgoed!”
 • “Ik schrik me een hoed!”
 • “Eiersuiker” is zout. (Hoe grappig dat ze dus zout associeren met een eitje en hoe knap ook eigenlijk!)
 • “Hallo vrienden”, toen mijn man en ik ’s ochtends haar kamerdeur open deden.
 • “Ik ben zo zielig”, toen ‘ie ziek was. Een echte vent!
 • “Mag ik in de buiten mama? Graag asseblief?”
 • “Kijk mama, oma heeft ook een romper aan!” Over de overgrootmoeder van 86 jaar.
 • “Even mijn armen opstropen.”
 • Ze was zó trots dat ik zonder zijwieltjes kon fietsen…
 • Op de ‘teplop’ een filmpje kijken.
 • Hij zegt ‘poephengel’ in plaats van ‘soepstengel’.
 • “Ik heb zo’n snoepjeshonger!”

Doet jouw kind ook van die leuke uitspraken? Deel het gerust in de comments. Vinden we allemaal leuk!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

 1. Anoniem2 says:

  Leuk om te lezen! Ik heb een zoon van net twee, die heel goed kan praten. Ik verbeter hem wel wanneer hij iets fout zegt. Ik maak er dan een vraag van waarin ik het goed zeg. Werkt hartstikke goed!😊 Ik heb erover gelezen dat dat de beste manier is om je kind te corrigeren, mocht hij iets fout zeggen (ondanks dat het vaak ook supergrappig of -schattig klinkt). Soms maken we juist taalgrapjes, en kan hij hier heel erg om lachen.

 2. Mariel says:

  Leuk artikel! Ik moet het ook gaan opschrijven want ik kan nu ter plekken niets bedenken terwijl ik wel steeds verbaasd ben wat er nu weer uit dat keeltje komt. Eentje schiet me te binnen: ‘kijk mamma een dakduif!’ Een duif die op het dak zat haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *