Momlife

Monthly T&T: #6

Bijna tweeënhalf én bijna één jaar oud, die T’s van mij. Tijd voor een korte update. Hoe gaat het met ze? Hoe verloopt de ontwikkeling? Wat zijn onze uitdagingen? Lees mee!

Ik heb heel lang getwijfeld of ik dit soort updates wil blijven schrijven. Enerzijds hoeft het van mij niet meer zo, al die informatie over mijn kids. Anderzijds vind ik het zelf heel leuk om eens terug te lezen hoe Ticho ervoor stond op een bepaalde leeftijd én vind ik het belangrijk om herkenbare stukken en handige informatie te delen met andere moeders. Het blijft een beetje een tweestrijd en zolang ik daar geen knoop over doorgehakt heb, blijf ik doen wat ik deed. Een update van de T’s dus.

Ticho, 30 maanden
TWEE-EN-HALF-JAAR lieve mensen. Niet te doen. Dat hij al zo lang bij ons hoort. En dat hij ooit zo’n kleine wurm was, jankend om een flesje en verder heel de dag zo min mogelijk bewegen. Staat daar nu ineens die enorme peuter, dat uit de kluiten gewassen en uit de klei getrokken ventje.

Eten
Volgens mij benoemde ik het in de vorige update ook al zo en is er sindsdien precies niets veranderd: het kind roept bij alles ‘hoef ik nie’, behalve bij patat en pannenkoeken. Op een goede dag neemt hij nog drie hapjes spinazie of een lepeltje bloemkool, maar daar houdt het dan ook wel op. Ik maak me er niet druk om, het zal een fase zijn en als hij honger heeft dan eet hij echt wel iets, maar het is soms wel vervelend. Want ik ben geen keukenprinses, maar doe mijn best. Voor Jan met de korte achternaam.

Slapen
Dat grote bed blijft een rampenplan. We hebben het onlangs weer geprobeerd en dat ging dan een paar dagen goed, maar vervolgens begon het gelazer weer. Kwam ‘ie er ’s nachts tien keer uit, weigerde te gaan slapen, begon om vijf uur ’s ochtends aan zijn dag enzovoorts. Dus hij ligt weer in het ledikant opgesloten. We geven hem nu ’s avonds de keuze: wil je in het grote of in het kleine bed. En eigenlijk kiest hij zelf ook in negen van de tien gevallen voor het kleine bed. Helemaal prima, als hij zestien is dan ligt hij vast niet samen met zijn vriendinnetje opgevouwen in dat ledikant dus het zal allemaal wel loslopen.

Puberteit
Ticho heeft een klein beetje last van de peuterpuberteit. Niet heel heftig, maar we merken het wel aan hem. Dat hij soms even niet weet wat hij wil, hoe hij moet reageren en dat hij enorm zoekt naar grenzen. Wat ik zeg, het is allemaal niet heel heftig en eigenlijk komen we er in negen van de tien gevallen ook prima samen uit, dus wat dit betreft geen klachten. Ik vind het fijn dat hij dit welbekende gedrag vertoont want ik denk dan: is toch normaal? Ik zou me pas zorgen maken als hij dat gedrag níet zou vertonen. En bovendien vertelde iemand mij onlangs dat hoe heftiger de peuterpuberteit, hoe milder de échte puberteit en andersom.

De opvang
Ticho gaat nog steeds één dag per week naar het KDV. Dat was een paar weken terug best wel weer een strijd want hij ging wederom flink huilen als we hem daar achterlieten, maar het gaat nu al een poosje best wel goed. Hij gaat bij binnenkomst meteen lief spelen en zwaait fanatiek ‘doehoei’ als wij weggaan. En als we hem dan aan het eind van de dag ophalen dan zegt hij doodleuk: ‘Ik hoef nie mee naar huis.’ Ik overweeg nu om hem één of twee ochtenden per week naar de peuterspeelzaal te brengen. Het lijkt me goed voor zijn ontwikkeling en ik heb eindelijk het idee dat hij daar emotioneel gezien ook wel klaar voor is. Nog even over nadenken en advies inwinnen, dus ik houd jullie op de hoogte.

Tess, 11 maanden
Bijna één, af-schuwelijk. Echt. Dat ik over een maand geen baby meer heb maar een dreumes en een peuter. Dat het bijna een jaar geleden is dat ik zuchtend riep dat ook deze baby vast nooit van z’n lang zal ze leven uit zichzelf tevoorschijn zou komen. Dat het bijna een jaar geleden is dat dat tóch gebeurde, die vage krampjes die lichte weeën werden en uiteindelijk de bevalling die ik zo gewenst had. Ik blik volgende maand een stuk uitgebreider terug, maar nu vast even een update van de laatste weken van ons Tessie.

Groei
We zijn twee weken terug op het consultatiebureau geweest en daar was alles dikke prima. Mevrouw was 74 centimeter en woog 8600 gram. Geen bijzondere cijfers. Ietsje langer dan gemiddeld en voor haar lengte ietsje lichter dan gemiddeld. Ook motorisch gezien schommelt ze lekker rondom het gemiddelde. Heerlijk, zo’n gemiddelde baby. Al hecht ik er ook weer niet teveel waarde aan want Ticho knalde altijd uit alle curves en liep standaard achter, maar dat heeft zich ook allemaal wel weer rechtgetrokken. Mocht jouw kindje dus kleiner/langer/lichter/zwaarder zijn: prima. Ze moet toch op een manier tot een gemiddelde komen he?!

Slapen
Dat gaat steeds beter. Ben ik best blij mee, want van die gebroken nachten knapt echt niemand op. Ik denk dat het grootste probleem bij Tess haar doorkomende tandjes waren (ze heeft er nu twee). Verder zit ze volgens ‘Oei, ik groei’ momenteel in een sprongetje dus is het weer iets onrustiger, maar als mevrouw geen last heeft van snotneuzen, sprongetjes of tandjes, dan slaapt ze door.

Eten en drinken
De flessen maken steeds meer plaats voor normaal eten. Op het CB werd me verteld dat ze nu nog zo’n 500 ml. aan zuivel per dag moet binnenkrijgen. Dat halen we met Tess niet. Ze houdt niet zo van flesjes met melk. We geven haar in de ochtend een bordje granenpap (wel aangemaakt met 150 ml. opvolgmelk), halverwege de ochtend een stukje fruit, als lunch een boterham met een geprakte banaan of wat hummus of smeerkaas tezamen met een beetje water (als we haar hier (opvolg)melk geven dan drinkt ze het niet), na haar middagslaapje krijgt ze een rijstwafeltje of een maisvinger met een beetje water, rond vijven een prakkie met een beetje water, rond zevenen proberen we er een fles in te stoppen maar deze weigert ze meestal en tot slot geven we haar om 21.30 uur een droomflesje. Dat flesje houden we er dus maar even in, aangezien we anders helemáál niet in de buurt van die aanbevolen 500 ml. komen.

Zonnetje
Waar onze oudste met tien maanden al enorm eenkennig was en ontzettend kieskeurig in wie hij trakteerde op zijn mooie lach, zo niet-kritisch en allesbehalve eenkennig is onze Tess. Die zwaait naar heel de wereld, lacht naar heel de wereld en vindt alles maar dan ook echt alles prima. Vind ik prettig omdat ik met Ticho best wel wat heartbreaking momentjes heb gehad als ik hem letterlijk van mij los moest peuteren, maar het baart me ook enigszins zorgen. Dat geflirt met Jan en Alleman moet ze écht afleren voordat ze zestien is hoor.

Beweging
Tess komt per dag meer in beweging. Was het eerst voorzichtig tijgeren, gaat ze nu als een speedy heel de woning door, kan ze zelf gaan zitten en vanuit zit weer gaan liggen (yassss dus precies op tijd voor de zomer zodat we lekker kunnen gaan fietsen!), trekt ze zich steeds meer op aan de trap en de bank én staat ze stevig op haar beentjes als je haar vasthoudt. Het blijft zo bijzonder, deze ontwikkeling.

En dat waren de updates voor deze maanden. Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

11 Comments

 1. Herkenbaar jullie peuter, hier is onze peuter even oud en ik moet zo om hem lachen met zijn uitspraken en streken. Sinds een paar maanden gaat hij naar de peuterspeelzaal en daar is hij zo gegroeid! Zelfverzekerder, meer praten, samen spelen.
  Leuk stukje weer🙂

 2. Leuk om te lezen! Mijn zoontje is ietsje jonger dan Ticho en wij denken ook aan peuteropvang….maar anderzijds vind ik hem om me heen hebben ook zo fijn haha, aangezien ik zelf ook werk. Hopelijk deel je nog een keer je keuze qua opvang. Ticho ging voorheen toch 2 dagen naar het kdv?

  1. Haha jaa dat vind ik ook, ik moet ‘m al de helft van de week missen dus vind het dan idd best een ding om ‘m nóg een keer weg te brengen. Maar ik denk dat het voor zijn ontwikkeling misschien wel weer een goed idee is. Klopt, hij ging twee dagen omdat het door osmtandigheden even niet anders opgelost kon worden, maar inmiddels is dat niet meer het geval, dus gaat hij weer één dag per week naar het KDV en de rest van de week naar familie 🙂 X

 3. Wat is eigenlijk het verschil of meerwaarde van de peuterspeelzaal naast het kdv? Heel benieuwd naar wat je vindt!

  1. Peuterspeelzaal is denk ik iets meer ‘schools’ en meer kindjes van zijn eigen leeftijd ipv het KDV, waar ook veel baby’s zitten (verticale groep). Maar ik blijf een beetje twijfelen hoor!

 4. Leuk om te lezen hoor! Hier een peuter van 3 en baby van 8 maanden. Baby krijgt borstvoeding, maar ben er ook achter dat ze geen flesvoeding lust. Gewoon, echt niet. We geven haar nu op advies van het cb soms ook wat yoghurt met banaan oid als toetje (naast nog borstvoeding), vroeg me af of je op die manier ook nog makkelijker aan je zuivel kunt komen voor Tess?
  Je kindjes zien er altijd supergoed en vrolijk uit! Zolang je deze posts nog wilt doen lees ik ze met plezier hoor 🙂

  1. Jaa wij proberen ook yoghurt voor de zuivel idnerdaad, maar het gaat gewoon niet van harte. Ze is niet zo’n veelvraat. Maar gelukkig groeit ze goed en is er niets van een afbuiging ofzo in haar lijntje te zien, dus het zal allemaal wel loslopen 🙂 X

 5. Oh en wb de afweging kdv en peutrspeelzaal: ons ventje gaat ook 1 dag per week naar het kdv. Hij vindt het daar superleuk, maar ik merk ook dat hij de dag erna vaak best heel moe is en dat het drukke dagen zijn met veel prikkels. Verder komen we heeeel regelmatig bij familie en vrienden en vind ik dat het sociale aspect wel voldoende geoefend wordt zonder er weer een nieuwe groep aan toe te voegen op de peuterspeelzaal. Daarbij komt dat over een half jaartje school voor ons begint, en dan is er dus (weer) een nieuwe groep kindjes en een systeem om aan te wennen. Zijn voor mij persoonlijk de afwegingen geweest om geen peutrspeelzaal toe te voegen. Maar, belangrijkste is wat voor type kindje je hebt en wat je zelf de belangrijkste voors en tegens vindt 🙂

 6. Ik vind je updates altijd heel leuk om te lezen! Mijn kindjes zijn ongeveer dezelfde leeftijd dus in dezelfde fases. En dan is het leuk om te lezen hoe jij sommige dingen aanpakt. Ik hoop dus dat je nog doorblijft gaan met de upates te schrijven.

  1. Superleuk om te horen, dankjewel! X

 7. Diriëlle says:

  Ik vind de updates over T&T en de Happy Moments altijd het leukst om te lezen! Ik hoop dat je er niet mee stopt, maar ik snap je twijfels ook wel..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *