Momlife, Persoonlijk

Review: onze ervaring met de Bosch Unlimited steelstofzuiger

Als je me drie jaar geleden had verteld dat ik vandaag de dag zou schrijven over stofzuigers, dan had ik krom gelegen van de lach. Maar it’s happening en niet zonder reden. Wij kochten onlangs namelijk een nieuwe stofzuiger – de Bosch Unlimited – en ik ga vertellen wat ik ervan vind.

Laat ik beginnen met de mededeling dat ik een intense hekel heb aan alles wat het huishouden raakt. Ik doe het wel – al wacht ik stiekem liever tot de wederhelft aan de slag gaat – maar niet bepaald van harte. Je zou dus denken dat ik niet teveel investeer in huishoudelijke apparatuur. Snap ik. Ruim vierhonderd euro voor een stofzuiger, je lijkt wel gestoord. Wie doet dat nou? Maar onze stofzuiger raakte een tikkie aan het eind van z’n latijn. We moesten met enige regelmaat die stroomdraadjes met een schroevendraaier eruit peuren en meer van dat soort ongein, dus zo zachtjes aan ging ik me eens oriënteren op een nieuwe. Ik had al weleens van steelstofzuigers gehoord en het zag er allemaal onwijs handig uit, maar ik was nog niet overtuigd.

Dat kwam toen ik een kleine week alleen thuis was zonder man en dus ook zelf moest zorgen dat de boel een beetje leefbaar bleef. Liep ik met die klotestofzuiger achter me aan te zeulen, bidden dat die stroomdraadjes het niet zouden begeven, zuchtend omdat de peuter continu dat ding uit drukte, twee trappen op – zweet in m’n spleet – en twee trappen af. Ik kon alleen maar denken: wat een arremoe. Dit kan anders. Met een steelstofzuiger bijvoorbeeld. Dus ik knalde een vraagsticker op Insta Stories en was heel benieuwd of er mensen ervaring hadden met steelstofzuiger en zo ja, met welke dan.

De reacties
Negenennegentig procent van de reacties was positief. Makkelijk, chill, handig, je pakt ‘m er sneller bij (of dit voor mij ook geldt laat ik je zo weten) en ga zo maar door. Een enkeling wist me te vertellen dat het niet zo lekker beviel en de mensen die tóch iets negatiefs moesten noemen, kwamen bijna allemaal met de accuduur op de proppen. Ook ‘het is een veredelde kruimeldief’ en ‘wat is er mis met een gewone stofzuiger?’ kwamen voorbij. Die laatste reactie vond ik overigens tamelijk irritant en daar wil ik meteen duidelijk over zijn: er is precies niets mis met een gewone stofzuiger. Echt helemaal niets. Ding doet zijn werk. Maar er was vroegah ook niets mis met een zwartwit-televisie en toch zijn we inmiddels allemaal over op kleur. Dingen veranderen, we worden slimmer, apparatuur wordt slimmer, dat is hoe het is. Mocht je dus hartstikek blij en tevree zijn met je gewone stofzuiger en je afvragen waarom in hemelsnaam je een steelstofzuiger zou kopen: helemaal goed.

Meest genoemd
Er werden twee merken veruit het meest genoemd: de Dyson en de Bosch. Ik denk dat zo’n tachtig procent de Dyson aanraadde, zo’n vijftien procent de Bosch en de overige vijf procent ging voor onder andere AEG en Kärcher. Na een klein rondje struinen op internet, trok ik al gauw de conclusie dat de Dyson V8 of V10 én de Bosch Unlimited een beetje de Mercedes zijn onder de steelstofzuigers. Die twee behaalden de beste resultaten en ik las zelfs ergens dat deze de enige steelstofzuigers zijn die niet een XL Kruimeldief blijken. Muziek in mijn oren. Eén van deze twee moest het worden dus.

Mijn keuze
Uiteindelijk ben ik (ja, niet echt overlegd hier in Huize de Jong) voor de Bosch Unlimited gegaan (BSC01ULTD). Mijn keuze is gebaseerd op heel veel YouTube-filmpjes kijken – om resultaten te vergelijken: DEZE trok me over de streep -, reviews lezen, vragen stellen aan mensen met een Dyson (V8 en V10), vragen stellen aan mensen met een Bosch Unlimited én vragen stellen aan mensen met ervaring met beide steelstofzuigers. De zuigkracht was bij beide nagenoeg gelijk. De Bosch Unlimited was echter een stuk rustiger qua volume, komt met twee accu’s, kun je met een simpele druk op de knop aan en uit zetten (de Dyson moet je ingedrukt houden) en is bovendien een stuk goedkoper. Ook vind ik ‘m mooier, maar da’s een slecht argument.

Mijn ervaring
Inmiddels hebben wij de Bosch Unlimited twee weken in gebruik. Intensief gebruik kan ik wel zeggen. Ik kan ‘m dus beoordelen op een aantal belangrijke factoren.

Zuigkracht
Het meest belangrijke: de zuigkracht. Ik was best een beetje bang dat de stofzuiger niet sterk genoeg zou zijn voor de hoeveel broodkruimels, rijstwafels en stof in ons huis, maarrr dat is ‘ie dus wel. Dat ding doet echt meer dan prima z’n werk. Sterker nog, toen ik ‘m in de turbostand over onze bovenverdieping haalde, trok ‘ie zo het ‘zeil’ (het heet anders, maar eigenlijk hebben wij gewoon zeil boven) los. En in de turbostand over de deurmat of het vloerkleed zoog ‘ie dingen op waarvan ik niet wist dat het in die kleden zat. Ook grotere stukken verdwijnen moeiteloos in de stofzuiger, dus op dit gebied een toppertje. Niks op aan te merken.

Behendigheid
De Bosch Unlimited beweegt makkelijk over de vloer. Je kunt er ook prima mee onder bijvoorbeeld een ledikant. Bovendien worden er extra opzetstukken bijgeleverd en kun je de stang eraf halen zodat je een soort extra sterke kruimeldief hebt. Een nadeel vind ik wel dat de Bosch Unlimited redelijk zwaar is. Geen idee of dat bij andere steelstofzuigers ook het geval is, maar deze gaat na een poosje toch wel doorwegen hoor. De accu zit namelijk in de handgreep en dat merk je. Misschien dat ik over een paar weken wel een enorm gespierde arm heb en het peanuts is, maar vooralsnog kunnen die kippenarmpjes van mij weinig hebben.

Volume
Het is bizar hoe stil de Bosch Unlimited is. De eerste keer dacht ik: huh, dat ding zuigt niet goed joh. Zo zachtjes, als een echte kruimeldief waarvan de accu bijna leeg is zeg maar. Maar de kruimels verdwenen wel. Deed dat ding dus prima zijn werk, op die fluisterstand. Als je de turbostand aanzet maakt ‘ie overigens wel een vreselijk kabaal, maar naar mijn idee niet extremer dan een gewone stofzuiger. Een tikkeltje verleidelijk om ‘m continu op de turbo te zetten – want door de herrie denk je dat ‘ie dan écht goed zuigt – maar dat is wat mij betreft echt niet nodig.

Accuduur
Waar veel mensen mij voor waarschuwden was de beperkte accuduur van een steelstofzuiger. Ik las meerdere keren dat ‘ie na een minuut of tien leeg zou zijn. Nu ik ‘m zelf gebruikt heb kan ik dat tegenspreken. Want als je ‘m continu op de turbo zet, dan is ‘ie vast snel leeg, maar op de gewone stand doet ‘ie het zestig minuten. Ik gebruik ‘m dus op de gewone stand en zet alleen de turbo aan als ik bijvoorbeeld de kleden zuig. En dan kun je er prima heel je huis mee door. Bovendien, en dat vind ik écht een pluspunt van de Bosch Unlimited, krijg je twee accuus én een snellader in het pakket. Dus is de ene accu leeg, klik je de andere er gewoon op en stop je de lege in de snellader die dan vervolgens na een uur weer opgeladen is. Ook is de accu inwisselbaar met bijvoorbeeld de accu van een Bosch boormachine. Geen accu-issues bij de Bosch Unlimited dus.

Legen
Dat heb ik nog niet zelf gedaan, maar de wederhelft wel. Was zo gepiept. Het is natuurlijk wel zo dat het opvangbakje kleiner is dan bij een gewone stofzuiger dus je zult ‘m vaker moeten legen, maar goed, die anderhalve minuut is ook het werk niet.

Kortom: ik ben laaiend enthousiast en zou voor geen goud meer terugwillen naar mijn leven vóór deze investering. Een dure grap, maar iedere euro meer dan waard. Op dit moment kost ‘ie bij onder andere bol.com €449 euro maarrrrr als je ‘m voor 16 juni in je digitale winkelmand gooit, profiteer je van 70 euro cashback (hierrrr kun je ‘m checken en eventueel kopen).

Mocht je nog vragen hebben over deze stofzuiger, stuur me dan gewoon een berichtje want in beantwoord het allemaal met veel plezier!

Bedankt voor het lezen en de groetjes van uw favoriete huisvrouw.


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Wij hebben de Dyson v8 en dat ding is heaven. Wel chill dat de Bosch een accu erbij heeft, dat heeft die van ons dan weer niet. Maar we hebben het ook nog niet gemist, behalve die ene keer dat hij op de turbostand stond en vrij snel leeg was, en dan moet je het halve huis nog 😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *