Momlife

Je kind beschermen tegen de zon: waarom en hoe?

Hoe fijn vinden we dat heerlijke voorjaarszonnetje? Hoe erg knappen we op van die warmte op je gezicht? En hoe gezellig staan al die sproetjes die ineens weer tevoorschijn komen?

Het is zalig dat we weer zonnestralen op onze huid voelen, dat we die dikke winterjassen kunnen opbergen, de kaplaarzen in de kelder kunnen gooien (tenzij je een peuter bent, want dan wóón je in kaplaarzen), de deuren naar de tuin wagenwijd open kunnen zetten en dat we dat witte spookhoofd langzaam maar zeker van wat kleur kunnen voorzien zonder dat daar drie kilo make-up aan te pas komt.

Vitamine D
Nog heerlijker vind ik het dat de kids buiten kunnen spelen. Gewoon in de tuin, op de trampoline, de schommel, de zandbak, met autootjes over de paadjes of met een bal in het gras. Niet meer heel de dag voor mijn voeten lopen en mijn woonkamer omtoveren tot dependance van de speelgoedwinkel, maar hup, naar buiten. Frisse lucht, vitamine D (komt goed uit want ik vergeet dat zo ongeveer altijd te geven, wie nog meer?) en lekker moe (en een beetje vies) worden.

De laatste in de rij
Wie mij kent weet dat ik nogal panisch ben met insmeren, zonschade en sowieso huidverzorging in het algemeen. Toen de mooie glanzende gezonde huidjes werden uitgedeeld stond ik overduidelijk niet vooraan. Mijn huid is heel gevoelig, ik krijg snel een allergische reactie, ik heb standaard een soort rode gloed en dat wordt door de zon versterkt want binnen een half uur ben ik net een kreeft en ga zo maar door. Dus smeer ik zonnebrand. Altijd en iedere dag. Ook in de winter. Mijn gezicht voorzie ik van een laagje DEZE en voor de rest van mijn huid gebruik ik DEZE (en die laatste is echt mega handig want het is dus een enorme pompflacon die bij ons standaard op het aanrecht staat waardoor smoesjes als ‘vergeten’ niet tellen).

Ons smeerbeleid
Ook mijn kinderen komen zonder een likje zonnebrand niet buiten. Tess hebben we vorig jaar uiteraard uit de zon gehouden – ze was toen net geboren – maar dit jaar gaat dat niet lukken aangezien ze inmiddels in staat is om zichzelf te verplaatsen. Voor Ticho hanteren we komende zomer voor de derde jaar op rij een strikt smeerbeleid. Uit voorgaande jaren weet ik dat het gewenning is. Hij moet leren – en in zijn geval is het denk ik alleen maar even het geheugen opfrissen – dat hij zonder zonnebrand niet naar buiten mag. En dat het proces van smeren om de twee uur herhaald moet worden. Daar is geen discussie over mogelijk. Ook houd ik mijn kinderen tijdens de heetste uren van de dag, tussen twaalf en drie, uit de zon. Dan gaan we naar binnen, is het tijd voor een slaapje óf zetten we wat speelgoed onder de parasol. Bij ons thuis wordt er verder enkel en alleen gesmeerd met zonnebrand met factor dertig of hoger (het verschil tussen deze twee is nihil). Voor de kids heb ik een poos speciale kinderzonnebrand gebruikt, maar dit vond ik allemaal echt onmogelijk smeren. Heel dik en vet, waardoor het insmeren een gedoe werd en het uiteindelijk resulteerde in een soort strijd. Speciale kinderzonnebrand koop ik dus niet meer. Is ook niet per se nodig. Vaak is kinderzonnebrand wat milder voor de huid, maar ik gebruik tóch al huidvriendelijke producten en de koters reageren er prima op.

Zonschade
Maar waarom ben ik zo’n hysterische smeerder? Nou, de meeste zonschade wordt opgelopen in de kindertijd. En als we het hebben over zonschade, dan bedoelen we dus onder andere pigmentvlekken, huidveroudering en op langere termijn kan zonschade zelfs resulteren in huidkanker. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van het gevaar van zonschade en is een tienrittenkaart bij de zonnebank niet meer de standaard, maar daadwerkelijk voorzorgsmaatregelen treffen is voor een hoop mensen toch nog lastig. Vaak wordt er onvoldoende gesmeerd – dus niet genoeg herhaald óf te weinig product gebruikt – of gedacht ‘dat half uurtje in de zon kan vast geen kwaad’. Er is wat zonbescherming dus nog best een flinke weg te bewandelen. En ik loop graag voorop (bij wijze van), want no way dat mijn kinderen door mijn nalatigheid ziek worden.

UV-pakjes, hoedjes en zonnebrillen
Naast een fanatiek smeerder, ben ik ook liefhebber van UV-pakjes. Dit jaar staan die van Beach and Bandits (DEZE) op mijn wensenlijst, maar ik heb ook de goedkopere variant van ‘Good Old en lekker cheap’ Zeeman in de kast. Verder heeft Tess weet ik het hoeveel zonnehoedjes klaar liggen en bestelde ik voor Ticho vorige week een toffe nieuwe pet. Tot slot is de peuter onze mini Stevie Wonder en wil hij nooit zonder zonnebril de deur uit. Gelukkig maar, want óók aan de ogen kan de zon tot behoorlijke schade leiden. Dus resumé: niet alleen smeren, maar ook mínstens een hoedje en een brilletje. Als je het doet, doe het dan goed.

Meer informatie…
Ik ben geen expert op dit gebied en ik heb er ook helemaal niet echt verstand van, maar ik ben me wél heel erg bewust van zonschade en huidverzorging dus vandaar dat ik er toch – vooral vanuit mijn eigen ervaring en opvatting – over wilde schrijven. Mocht je nou meer willen weten over dit onderwerp, dan raad ik je de website www.smeerjein.nl aan. Daar kun je echt van alles vinden over bijvoorbeeld vitamine D, zonschade, zonnebrand, filmpjes, boekjes en zelfs educatief materiaal voor kinderen.

Ben jij een trouwe smeerder? En zo ja, heb je nog een favoriet product qua zonnebrand? Ik blijf altijd zoeken naar nieuwe en lekker smeerbare alternatieven, dus mocht je die hebben: let me know!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Die vitamine D vergeet ik heel vaak. Maar ik ben een hele trouwe smeerder. Ik heb rood haar dus zo wit als het maar zijn kan. In deze periode krijg ik ook altijd zonne allergie. Maar deze zon helpt wel om mijn huid een klein beetje te laten wennen. Als kind was het ook heel vaak strijd niks was vervelender dan dat je 100 keer per dag ingesmeerd wordt. Een dagje naar het strand deden wij niet. Nu snap ik het en ga ik het zelfde doen bij mijn kind. Die is net zo wit als ik ben en heeft een gevoelige huid. Ik smeer altijd met vision. Ik vind hem wel fijn. Trekt goed in beschermd wat langer dan 2 uur achter elkaar en je ruikt het niet zo .

  2. Voor mezelf gebruik ik geen speciale maar smeer wel altijd. Ik kan binnen 10 min verbranden. Voor t kind gebruik ik de kinderen zonnebrand van la roche posay factor 50. Smeert prima en goed waterbestendig. Afgelopen jaar hoefde ik hem maar 2x per dag in te smeren ermee en hij is niet een keer verbrand. Ideaal. Enige nadeel is dat het wel een beetje vlekt op kleding. Alleen een petje en zonnebril houdt Mr helaas niet op.

  3. Hier ook een fanatieke smeerder. Gebruik net als jij de grote flacon van Suncover. Ideaal!! En ook op mijn gezicht gaat het hele jaar door de Suncare van Jetske.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *