Momlife

Met mijn peuter naar de tandarts…

Voordat ik kinderen kreeg had ik een ijzersterk gebit, maar toen Ticho eenmaal geboren was, vielen de gaten erin. Letterlijk. Na de eerste boorsessie én een getrokken verstandskies (dat was bij de kaakchirurg maar da’s een tandarts 2.0 toch) ben ik weggerend en niet meer teruggegaan. We zijn inmiddels anderhalf jaar verder…

Maar dat kan ik natuurlijk niet tot in den eeuwigheid volhouden. Feit is dat mijn andere verstandskies er ook nog uit moet (of nou ja, dat zou een goed plan zijn) én dat er na een tweede zwangerschap ongetwijfeld meer gaatjes in dat gebitje zijn ontstaan. Want ze zeggen niet voor niets: iedere zwangerschap kost je een kies. Bovendien heeft mijn oudste kind inmiddels zijn melktanden compleet, dus leek het me wijs om hem maar eens kennis te laten maken met meneer de tandarts. Ik maakte een afspraak.

Tandpasta eten
Tandenpoetsen was altijd best wel een uitdaging bij onze Ticho. In principe vrat hij de tandpasta van de borstel en wilde vervolgens het hele karweitje daarbij laten. Niks poetsen, niks mondje open. Ik maakte er eigenlijk nooit een strijd van – want inmiddels wist ik: van strijd wordt de situatie nooit beter – maar liet hem dan maar alleen tandpasta eten. Krijgt ‘ie in ieder geval wat fluor binnen, ofzo. Na verloop van tijd, toen alle tandjes en kiesjes op hun plek zaten, leek het me tóch wijs om hem te leren om goed voor zijn gebit te zorgen. Ik deed wat speurwerk op het wereldwijde web en kwam bij een blogartikel van ik-weet-niet-meer-wie waarin zij vertelde over hoe goed haar kind was gaan poetsen sinds dat hij een elektrische tandenborstel gebruikte.

De elektrische tandenborstel
Dat gingen wij ook proberen. Van Sinterklaas kreeg Ticho de Philips Sonicare for Kids cadeau. Volgens de beschrijving geschikt voor kinderen vanaf vier jaar, maar ik kan je vertellen: in de praktijk poetst dat ding ook de tanden van een kind jonger dan vier jaar hartstikke schoon (joh). Bij de tandenborstel hoort een app en in die app kun je een gebitje poetsen. Op het moment dat de tandenborstel aan gaat, zie je op je telefoonschermpje zogenaamd het gebit van je kind met allemaal groene, gele en paarse beestjes erop. Vervolgens zie je hoe het gebit per kwadrant van die beestjes ontdaan wordt en uiteindelijk, na twee minuten schrobben, blinken en glimmen de tanden weer. Het leuke aan deze app is dus dat het kind daadwerkelijk het effect van het poetsen ziet (namelijk dat de viezigheid verdwijnt) én dat het gemakkelijk is om ervoor te zorgen dat er twee minuten gepoetst wordt. Deze elektrische tandenborstel is voor ons een schot in de roos geweest en ik kan ‘m oprecht iedereen aanraden. Je koopt de Philips Socicare for Kids HIER (en nee, ik word dus niet betaald door Philips om dit te zeggen hoor, ik ben oprecht enthousiast).

Goed, met die tandjes van mijn peutertje kan volgens mij dus niet heel veel mis zijn aangezien iedere ochtend en avond de beestjes vakkundig weggepoetst worden (en bovendien is het meer een beetje spelenderwijs kennismaken met het principe ‘tandarts’ dan een echte controle), maar dat betekent nog niet dat een bezoekje aan de tandarts peanuts is.

De voorbereiding
Ik heb Ticho pas de ochtend van de afspraak – afgelopen maandag – vertelt dat we even naar de tandarts moesten. Het leek me verder verstandig om er niet teveel gewicht aan te hangen. Waarschijnlijk had hij toch geen flauw idee, dus het hele gebeuren opblazen en hem gedetailleerd vertellen wat zo’n tandarts precies doet, dat leek me niet zinvol. Onhandig zelfs. Toen ik hem vertelde dat we naar de tandarts gingen, reageerde hij zoals hij ook reageert als ik zeg dat we naar de speeltuin gaan. “Jaaaa jas aan schoenen aan naar de autoooooo!” Een goed begin is het halve werk, toch?

In de wachtkamer
Aangekomen bij de praktijk, vond meneertje het nog steeds allemaal dikke prima. Hij had niet het idee dat er iets bijzonders ging gebeuren, stelde geen enkele vraag en deed alsof hij al honderd keer in de wachtkamer van de tandarts had gezeten. Het scheelt denk ik enorm dat hij al wel een aantal keer de wachtkamer van de dokter heeft gezien en dat deze wachtruimte daar wel redelijk mee te vergelijken is. Hij pakte een boekje en ging rustig zitten lezen. Nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Ik maakte me ondertussen ook totáál geen zorgen om hoe mijn peuter zou reageren, maar hield vooral mijn hart vast voor mij eigen gebit. Die verstandskies linksonder moest er namelijk anderhalf jaar geleden al uit…

In de stoel
Na tien minuutjes werden we binnen geroepen. Ticho vond het ineens toch wel spannend. Logisch, want hij kende de mensen niet en had nog nooit zo’n grote stoel gezien. Ik ging samen met hem op de stoel liggen en zonder morren kroop hij op schoot, deed zijn mondje open, beet zijn kiezen op elkaar toen de tandarts het vroeg en na amper een minuut was het klaar. Ik had geen drama verwacht, Ticho is niet zo heel erg dramatisch, maar dit ging serieus boven verwachting soepel. Toen er van mijn gebit foto’s gemaakt werden en hij dus even een kamertje moest opschuiven, was hij ook prima weg te lokken met een doos vol speelgoed. Toen ook mijn gebit goedgekeurd was – meevaller – klom Ticho zelf nog even terug op de stoel – toen durfde hij wel – en vervolgens gingen we zwaaiend de deur uit.

Praatjes
In de auto op de terugweg naar huis had meneer praatjes voor tien. “Tandarts ging tandjes tellen he mama Ticho grote jongen in de grote stoel mondje open en tandjes tellen.” Ik beaamde dat hij een grote jongen was en knikte instemmend terwijl hij bleef ratelen over ‘tandjes tellen’ en eenmaal thuis aangekomen was het wel klaar. Hij vertelde amper nog iets over zijn avontuur aan zijn opa en tante, die op dat moment bij ons thuis waren, en leek te zijn vergeten wat zich eerder die ochtend had afgespeeld.

Kortom: met je peuter naar de tandarts is best even spannend, want je weet natuurlijk nooit hoe er gereageerd wordt, maar in ons geval kan ik niet anders dan concluderen dat het hartstikke goed ging met mijn kleine vriend. En met mij trouwens ook!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Of een filmpje laten maken van z’n beste vriend Ticho die aan het tandenpoetsen is. Goed voorbeeld doet volgen! 🙂 (tandjes poetsen net als Ticho)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *