Persoonlijk

De boel de boel laten (en mijn twee gezichten)

Soms staat er zo ontzettend veel op mijn agenda, dat ik van ellende niet meer weet waar ik moet beginnen. De boel de boel laten lijkt dan een oplossing. Maar hoe werkt dat?

We moeten zo ontzettend veel. Werken. Opruimen. Wassen. Boodschappen doen. Knutselwerkjes met de kids maken. Strijken. De badkamer poetsen. Die archiefkast leegruimen. De tandarts bellen. Met de auto naar de garage. Reageren op tien appjes. Blogposts schrijven. Social media bijhouden. Had ik al gezegd opruimen?

Sloddervos
Het is hier al veel vaker benoemd, maar ik ben bij ons thuis de sloddervos. De persoon die zich niet zo heel druk kan maken om rondslingerend speelgoed. Zo eentje die heel de dag de vuile vaat op het aanrecht verzamelt alvorens het aan het einde van de dag in één keer in de vaatwasser te mikken. Ik ben die vrouw vind dat wasrekken vol schone was prima een weekje kunnen blijven staan. Die ene moeder die in ieder rugzakje fijngeplette rozijntjes en gebruikte snoetenpoetsers heeft zitten. Ik ben zeg maar het schrikbeeld voor iedere georganiseerde en opgeruimde moeder.

Tegenstrijdig
Hoe gek klinkt het dan als ik zeg dat ik tóch best wel wat druk ervaar omdat ik zoveel moet? Want je zou denken dat het voor iemand die zich precies nul seconden druk maakt om een onopgeruimd huis, het ook een koud kunstje is om overige niet-zo-perfecte situaties naast zich neer te leggen. Maar op de één of andere manier compenseer ik dat met elkaar. De boel de boel laten op werkgebied? Lukt me niet. Halfslachtig iets doen en het dan prima vinden? Onmogelijk. Ik doe graag veel, maar ik doe het ook graag enigszins goed (en nee, ik ben dan weer niet echt perfectionistisch). En dan kom je jezelf zo nu en dan weleens tegen.

Regie terugkrijgen
Dat is ook wat er met mij is gebeurd. Ik heb niet heel erg de behoefte om er enorm over uit te wijden, maar laten we het erop houden dat ik actief aan de slag ben gegaan met het terugkrijgen van de regie over mijn eigen leven, zonder me continu druk te maken om alles wat moet. Van mezelf, van mijn omgeving of van wie dan ook. Ook het loslaten van doemscenario’s en het leren dealen met mijn vrij intense onderbuikgevoelens in bepaalde situaties staan op de agenda.

De eerste punten van aandacht
Omdat ‘de boel de boel laten’ soms echt heel fijn kan zijn en ik denk dat heel veel mensen wel wat hulp op dit gebied kunnen gebruiken, deel ik vandaag wat van mijn tips (waar ik zelf overigens ook nog heel veel van kan leren en wat ik zéker nog niet allemaal in de praktijk kan brengen, omdat het me simpelweg niet lukt. Het veranderen van ontzettend diepgeworteld gedrag blijkt lastiger dan ik dacht zeg maar).

Structuur
Als je een vast stramien hebt en daar al je taken en verantwoordelijkheden in past, dan kom je niet zo snel voor verrassingen te staan en weet je te allen tijden precies waar je aan toe ben. Ik ben dol op structuur, werk heel nauwkeurig met planners en takenlijstjes en kan ook best wel gefocust aan de slag, maar er zijn ook zat dingen die ik doe als het me uitkomt. Een stuk overzichtelijker – vooral in mijn hoofd – zou het zijn als ik bijvoorbeeld met mezelf afspreek dat ik iedere ochtend tussen acht en half negen mijn e-mail check, dat tussen elf en half twaalf nog eens herhaal en in de middag nog twee specifieke momenten uitkies. En zo zou het ook met bijvoorbeeld het huishouden kunnen. Doe je verplichte nummertjes op vaste momenten. Na de lunch stofzuigen. Tussen acht en half tien ’s avonds schrijven voor de site. Halverwege de ochtend en halverwege de middag het speelgoed opbergen. En dan tussen die momenten door: de boel de boel laten. Hier ligt voor mij persoonlijk nog een wereld te winnen!

Plannen van je energie
Ook dit is voor mij een enorme uitdaging. Tot een paar jaar geleden – zeg maar before kinderen – had ik eindeloos veel energie. Ik hield honderd ballen hoog, vloog van mijn werk naar de korfbal en van de korfbal naar mijn vriendinnen. Plofte minstens eens per week op een terras, ging graag naar de stad en een weekend niet naar de kroeg was een weekend niet geleefd. Moe? Zelden. Ik had enorme duracelletjes. Dat is sinds het moederschap natuurlijk enorm veranderd. Ik heb een beperkt potje energie en ik moet beter nadenken hoe ik dat potje energie ga verdelen. Natuurlijk duik ik nog steeds – misschien wel te vaak – in mijn reserves, maar op voorhand weten wat de dag je gaat brengen en waar je energie naar uit gaat, helpt je om ‘nee’ te zeggen tegen andere dingen.

Laat los waar je geen controle over hebt
Wat mij betreft de allermoeilijkste maar óók de allerbelangrijkste: laat los waar je geen controle over hebt. Maak je niet druk om zaken die je toch niet kunt veranderen. Laat je humeur niet beïnvloeden door het weer, door dingen die in het verleden gebeurt zijn of door dingen die misschien in de toekomst wel gaan gebeuren (maar misschien ook niet). Sta op zonder allerlei verwachtingen (van jezelf én van mensen om je heen) en steek je energie in de leuke en fijne dingen. Dan krijg je meer voor elkaar én het is makkelijker accepteren als het simpelweg effe niet zo wil lukken.

Al met al denk ik dat ik nog best wel een weg te gaan heb, vooral op dat laatste punt. Ik ga enorm slecht op verwachtingen van mezelf, verwachtingen van een ander én wat ik verwacht dat anderen van me verwachten. Het kost me veel energie en ik ben eigenlijk heel veel tijd kwijt met het voldoen aan de wensen van heel de wereld, behalve die van mezelf. Dat moet ik loslaten, zodat er ruimte komt voor iets anders en de ‘druk’ afneemt. Keuzes maken op basis van mezelf zeg maar.

Kun jij goed de boel de boel laten? Of ben je wat dat betreft net als ik een beetje schizofreen? Nog tips and tricks? Ik hoor het graag!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Goede tips! Structuur werkt voor mij ook heel fijn! Maar ik ben ook zo rigide ass hell en dat maakt dingen loslaten wel wat lastiger. But hey, workin on it!

  2. Structuur werkt voor mij ook het best. Ik plan zelfs op vaste dagen mijn huishouden. Maar wij werken beiden onregelmatige diensten dat zorgt soms helemaal vol chaos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *