Momlife

Mijn kind is ziek. En nu?

Het combineren van werk en gezin kan soms best een uitdaging zijn. De kinderen wegbrengen naar opvang, zorgen voor een gezonde maaltijd en ondertussen ook presteren op kantoor. Het wordt allemaal nog een tikkie ingewikkelder als je te maken hebt met een ziek kind. Want wat doe je dan?

Voor een luchtweginfectie draaien we onze hand niet meer om. Voor een snotneus ook niet. En een beetje diarree trotseren we met gemak. Mocht één van de kinderen daar last van hebben, dan kunnen ze bijna altijd wel terecht bij een opa, oma of tante, waar heel goed voor ze gezorgd wordt. Maar het is inmiddels ook weleens gebeurd dat ik vond dat mijn kind te ziek was om elders onder gebracht te worden of dat we gebeld werden door het KDV met de mededeling dat de koorts was opgelopen tot meer dan 39 graden. En toen?

De ziekte categoriseren
Zelf maak ik een gradatie in de mate waarin mijn kind ziek is. Is het in de categorie ‘zetpilletje erin en gaan’, bijvoorbeeld een hoestje, verkoudheidje of wat verhoging, dan gaan we voor de opvang. Is het een tandje erger, dan probeer ik een oma in te schakelen en als ik denk: dit arme kind mag heel de dag bij zijn moeder hangen, dan maak ik zonder twijfel mijn agenda leeg en blijf ik thuis. Want hoewel ik mijn werk heel belangrijk vind, gaat natuurlijk niets boven het welzijn van mijn kroost.

“Je mag je kind óók ziek naar de opvang brengen”
Ik wist daarom ook niet wat ik hoorde toen een vriendin die werkzaam is in de kinderopvang mij vertelde dat het bij haar op het werk geen enkel probleem is als je je kind daar ziek aflevert. “Want ouders moeten nu eenmaal werken en dan moeten ze het kind toch ergens kwijt. Wij zorgen dan goed voor ze, natuurlijk, dus je kunt je zieke kind echt wel brengen.” Laat ik beginnen met het feit dat ik de leidsters op het KDV van onze koters hartstikke lief vind, dat ik mijn kinderen daar altijd met een goed gevoel achterlaat en dat ik voor de volle honderd procent vertrouw. Maar als mijn kinderen écht ziek zijn, dan horen ze toch niet in een drukke opvang? Waar de leidsters nog tien anderen hebben om naar om te kijken? Waar het een herrie is? Waar ze toch onrustiger slapen dan thuis? Niemand knapt toch op van zo’n situatie?

“Mama komt je halen
Hoe vanzelfsprekend ik het ook vind om een ziek kind thuis te houden – of op z’n minst één op één zorg te regelen bij een oma -, zo vreselijk NIET vanzelfsprekend vind ik het dat het in negen van de tien gevallen zo is dat mama thuisblijft of naar huis komt, terwijl papa rustig verder werkt. Misschien zijn er tegenwoordig steeds meer huishoudens waarbij dit soort taken eerlijk verdeeld worden, maar bij ons werkt het wel zo dat de zorg al gauw op mijn schouders komt. Automatisch, zonder het daarover te hebben. Als we het er vervolgens over hebben dan is het gelukkig hartstikke bespreekbaar en wil de man des huizes net zo lief voor de kinderen zorgen, maar zelfs in dat geval is het gemakkelijker om mijn agenda leeg te maken in plaats van die van hem.

Calamiteitenverlof? Zorgverlof?
De man en ik hebben allebei een redelijk drukke baan. Hij is vijf dagen per week op pad, ik prop het allemaal in drieënhalve dag. We hebben allebei verantwoordelijkheden, een overvolle agenda en duizend dingen te doen. Een ziek kind komt wat dat betreft eigenlijk nooit uit. Het is dan toch een beetje passen en meten, schuiven en tussen de bedrijven door proberen om thuis wat taken af te vinken zodat je niet enorm achter komt te lopen. Maar wist je dat er speciaal voor dit soort gevallen verlofsoorten geregeld zijn?

Calamiteitenverlof
Deze vorm van verlof kun je opnemen als zich een acuut probleem voordoet waardoor werken onmogelijk is. Een gesprongen waterleiding, een stervend huisdier waarmee je naar de dierenarts moet óf een ziek kind dus. Dit verlof vraag je aan bij je werkgever, die dit in principe niet mag weigeren. Calamiteitenverlof wordt meestal doorbetaald, tenzij anders in de cao is afgesproken (he, komt het vakbondsmeisje in mij zomaar ineens naar boven he?).

Kortdurend zorgverlof
Je kunt twee keer per jaar het aantal uren dat je per week werkt opnemen voor kortdurend zorgverlof. Je krijgt dan minstens zeventig procent van je salaris doorbetaald, maar wederom geldt: als er andere afspraken in de cao zijn gemaakt, dan zijn die leidend. Mocht die zeventig procent minder zijn dan het minimumloon, dan krijg je het minimumloon uitgekeerd. Kortdurend zorgverlof kun je dus aanvragen om voor een ziek kind te zorgen, maar het is in dat geval wél een vereiste dat je er alles aan doet om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Je kind onderbrengen bij een opa of oma zou een oplossing kunnen zijn.

Langdurend zorgverlof
Heb je te maken met een langdurig ziek kind? Dan kun je daar langdurend zorgverlof voor opnemen. In dat geval hoeft je werkgever geen salaris door te betalen. Langdurend zorgverlof moet je bovendien minstens twee weken voor aanvang aanvragen én je moet in dat geval echt de enige zijn die de zorgtaken kan vervullen. Deze vorm van verlof is dus niet geschikt voor een kind met een griepje.

Belangrijke toevoeging: tijdens je verlof gaat het opbouwen van vakantiedagen gewoon door. Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen? Hoe regel jij opvang als je kind ziek is? Neem je dan een vrije dag, breng je je koter naar de opvang of familie óf ga je voor één van bovenstaande vormen van verlof? Let me know!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

  1. Wij werken beiden onregelmatig waardoor we het meestal zelf op kunnen vangen. Zo niet dan springt oma in of ruil ik een dienst, met mijn partime-rooster ietsje makkelijk te ruilen dan de man die fulltime in de onregelmatigheid zit. We bekijken het per keer. Maaaaar dan! Het heeft mij min of meer mijn baan gekost toen ik eind vorig jaar calamiteiten verlof opnam nadat mijn zoon plots in het ZH terecht kwam en zijn duim er iets vreemd bij hing. Dagje ZH en operatie, mijn man nam 1 dag op en ik totaal 18 uur (24 uur is vastgelegd in de CAO VvT) om bij ons kind te zien de eerste dagen met veel pijn, bijkomen van de narcose en flink de schrik erin gehad te hebben na het incident. Helaas, mijn team vond dat ik dat in eigen tijd kon oplossen en veel ellende volgde. Ook kan uitleg en contact met leidinggevende, zij bleven bij hun standpunt. Die uren kon ik gewoon inhalen?!?!?!?! Terwijl ik uren in overvloed draai. Kortom ik ben voor mezelf gegaan, heb een leuke nieuwe baan aangeboden gekregen en heb ze vriendelijk gedag gezegd want een volgende keer zou ik alsnog geen andere keuze maken. BIZAR hoe moeilijk het werkende moeders soms wordt gemaakt.

    1. Goed dat je voor jezelf gekozen hebt. En wat fijn dat je die mogelijkheid had. Zo’n onmenselijke werkgever wil je uiteindelijk ook niet hebben. Je verdient zoveel beter! Ik hoop dat het inmiddels weer helemaal goed gaT met jullie allemaal.

  2. Hoe zit het als je geen CAO hebt? Gelden al die verlofsoorten dan ook?

  3. Ik werk in de zorg onregelmatig, en vaak is er dan wel iets te ruilen zodat of ik of mijn man thuis is. Tot nu toe godzijdank niet nodig geweest. Gelukkig hebben wij een lieve gastouder en oma’s die ook een ziek kind wel opvangen maar als hij te ziek is wil ik dat niet. Dan hebben ze toch mama nodig vind ik zelf 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *