Momlife

Knutselen zonder zooi: dit moet je hebben!

Laat ik beginnen met opbiechten dat ik echt een waardeloze maar dan ook echt waardeloze knutselmoeder ben. Ik heb het creatief vermogen van een newborn en zodra er plaksel, een schaar of iets anders aan te pas komt, wil ik het allerliefste keihard wegrennen.

Knutselen doet ‘ie maar lekker op het kinderdagverblijf, dacht ik tot een paar maanden geleden. Want no way josé dat ik aan mijn keukentafel een gigantische troep zou maken met stickers, lijm, scharen, confetti en kleurtjes. Ten eerste omdat ik niet zou weten wat ik in hemelsnaam zou moeten fabriceren, ten tweede omdat ik geen zin heb om alles tevoorschijn te toveren en ten derde omdat ik nog slechter ben ik opruimen en schoonmaken dan in knutselen. Nee echt, doe mij maar gewoon een Duplotoren of een rondje speeltuin. Dat gefröbel sla ik over. Maar ja, in de praktijk werkt het natuurlijk anders. Want linksom of rechtsom: je eindigt een keer met een creatieve uitspatting aan de keukentafel. En omdat ik zéker weet dat er meer moeders zijn die het vreselijk vinden dan dat er moeders zijn die er enthousiast van worden heb ik vandaag in de aanbieding: creatieve bezigheidstherapie voor peuters en hun dummie-moeder.

SES Kleuren met water
Mijn alltime fave: verven met water en tóch de mooiste creaties maken. Geeft dus precies nul troep en kan ieder kind hartstikke goed zelf. Bovendien zijn de platen uit dit setje meermaals te gebruiken én is het redelijk fijn geprijsd. Je koopt SES Kleuren met Water HIER voor vijftien euro.

SES knippen
Een vorm van knutselen die niet zo heel veel troep geeft – mits strakke begeleiding uiteraard – is knippen. En wij hebben DIT pakketje daarvoor in gebruik. Als het dan toch moet…

SES vliegtuigjes vouwen
Heerlijk, iets wat nagenoeg geen bende geeft. Met deze set van SES kun je vliegtuigjes vouwen. Vindt Ticho helemaal geweldig want het kind is gefascineerd door vliegtuigen. Het is overigens niet zo dat ze dit zelf kunnen als ze nog wat jonger zijn. Hulp van een ouder is min of meer noodzakelijk. Klein ander nadeeltje: het is niet herbruikbaar dus na zestien gevouwen vliegtuigjes heb je er weinig meer aan. Maar goed, tegen die tijd ben je er zeer waarschijnlijk ook wel klaar mee. Je koopt het vliegtuigenpakket HIER.

Crayola stickers en kleuren
Stickeren vind ik oprecht niet erg. Het enige irritante daaraan is dat mijn kind nog niet zelf zijn stickers kan lospeuteren en ik dat dus continu moet doen. Maar als dat het ergste is… Ik kruip met alle liefde naast hem op de grond of de bank – want dit hoeft natuurlijk niet per sé aan de tafel – en geef hem wat stickers aan terwijl ik ondertussen zonder hartkloppingen een kop koffie drink. DEZE set is leuk én voor de fanatiekelingen onder ons nog uit te breiden met kleurplaten. Wij gebruiken overigens ook graag stickervellen van bijvoorbeeld de Action. Daar hebben we er duizend van in huis slingeren.

SES Hamertje Tik
De afgelopen jaren is er nogal wat geklust in en rondom ons huis. Ticho heeft meer dan eens met zijn overalletje buiten gelopen terwijl er muren werden gesloopt, een straat werd betegeld of een schuur in elkaar werd getimmerd. Zodra hij een hamer of andersoortig gereedschap ziet begint hij direct te roepen dat hij wil ‘hakken’. Dat kan dus met DIT setje Hamertje Tik voor de allerkleinsten.

Crayola blanco tekenblok en stiften
Als er dan tóch gekleurd moet worden, dan graag met stiften die je enkel op het daarvoor bestemde oppervlak kunt gebruiken. DEZE stiften van Crayola doen alleen hun werk als ze in aanraking komen met het bijbehorende papier van Crayola. Voor zes euro koop je dat papier HIER.

Crayola Bumba kleuren
Net als bij bovenstaand verhaal: een leuk kleurboek van Bumba (zou Ticho geweldig vinden) en geen gevaar voor ondergekliederde meubels of muren. Voor tien euro scoor je het Wonder Color Bumba pakket HIER.

Kinetisch zand
Ik moet eerlijk bekennen dat wij dit product niet thuis hebben, maar ik denk dat ik dat nog wel ga aanschaffen. Want van andere moeders hoor ik eigenlijk niets anders dan positieve verhalen over kinetisch zand. Da’s zeg maar zand dat niet als losse korrels uit elkaar valt, maar waar overzichtelijk en zonder troep mee gespeeld kan worden. Kun je HIER vinden.

Oké en dan zijn er natuurlijk ook nog knutselspullen die ontzettend leuk zijn voor de gevorderde knutselmoekes onder ons of voor de ouders die geen hyperventilatieaanval krijgen bij het aanzicht van een keukentafel onder de troep:

SES klei
Afschuwelijk, klei. Maar echt. Sowieso omdat het overal aan vastplakt en je het never nooit meer los krijgt. En omdat het nu drie minuten allemaal door elkaar zit en de inhoud van de potjes is veranderd in een soort smerige bruine derrie. En omdat het veel te hard wordt. Nee, klei is echt niet aan mij besteed. We hebben het overigens wel in huis (DEZE om precies te zijn), maar dat weet Ticho nog niet. Ik bewaar het nog even in de kelder.

SES verf
In dezelfde categorie als klei: verf. En net als het klei hebben we DEZE in onze kelder liggen. En daar ligt het voorlopig nog wel goed. Ik weet duizend procent zeker dat als Ticho gaat verven, hij direct de muren meeneemt. En de tafel. En zijn kleren. Wachten we dus nog even mee óf doen we van de zomer lekker buiten.

Crayola krijt
Misschien komt het door de structuur van het spul, maar van alle producten om mee te kleuren, vind ik krijt echt het ergst (of verf, kan niet kiezen). Dat vieze vettige lijntje op papier, nee doe mij maar gewoon een potlood of een viltstift. Deze krijtset van Crayola zou nog wel een alternatief zijn, vooral omdat het makkelijk afwasbaar van huid en kleding is.

Crayola glitterlijm
Nooit, maar dan ook nooit, komt dit soort spul mijn huis in. Glitterlijm. De persoon die dit uitgevonden heeft verdient straf. Het kán gewoon niet anders dan dat deze plaktroep voor zooi gaat zorgen. Maar mocht je nou gelukkig worden van glitters en lijmen én bovendien dol zijn op boenen: Deze moet je hebben!

Crayola stempelen en kleuren
Deze kan in principe nog wel in de vorige categorie want zo erg is het allemaal niet: stempelen en kleuren met Crayola. Maar het kleur-gedeelte is met krijt en je weet inmiddels wat ik daarvan vind.  De stempels zijn wel weer makkelijk afwasbaar, dus oké oké, dit is acceptabel.

En voor de echte pro’s is bovenstaand lijstje natuurlijk hartstikke useless. Want die maken schaapjes van watjes en een unicorn van drie papiertjes en een stuk touw. Ben jij een creatieve moeder?

Happy knutseling!

Bedankt voor het lezen!

PS. Ik snap het als ik nu overkom als een panische moeder die allergisch is voor troep. Het tegenovergestelde is waar, want ik lééf continu in een troep en Robert kan me aan het einde van iedere dag wel killen omdat ik er een bende van heb gemaakt. Maar dat is dus al zónder knutselen. Moet je nagaan wat er allemaal gebeurt als ik dat er ook nog bij ga doen. Maar oké, natuurlijk snap ik echt wel dat knutselen en creatieve dingen doen heel leuk is voor een kind en ik ben ook echt van plan om hier wat meer tijd en energie in te steken. Geen verzuurde moeder hier, gewoon eentje die creatieve dingen simpelweg niet zo leuk vindt (maar dit wél doet of gaat doen, alles voor de kids toch).

PS. Ik word niet door SES of Crayola betaald voor deze post. Was het maar zo’n feest. Of niet.


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Tamara Embregts says:

    Hier ook een moeder die het verschrikkelijk vind om te knutselen. En mijn kinderen knutselelen hier thuis niet zo vaak. (ZE mogen het wel) maar vind ze nu nog een beetje jong en ze geven er nu nog niet zo heel veel om.
    Wij hebben thuis kom niet zo heel veel knutsel spulletjes op dit moment. Maar er komt een tijd dst se h4t wel leuk gaan vinden. Maar als het vaderdag is of de opa’s en oma’s jarig zijn speur ik wel altijd pinterest af wat ze kunnen knutselen ( maar dan moet het ook weer niet te ingewikkeld zijn)

  2. Hahaha! Wat een heerlijke post weer. Mijn dochter is nu 16 maanden en ik denk langzaamaan dat ze wat interesse krijgt in ‘knutselen’ (lees: raggen met een pen op papier en dan vaak nog de oen verkeerd om houden zodat ze zelf helemaal onder zit). Ben zelf dus helemaal niet crea bea. Dus daarom zijn dit soort blogs weer super handig voor inspiratie haha! Mn verlanglijstje van bol.com staat weer vol! (Of we het in huis gaan halen is een tweede… ;))

  3. Hahaha geweldig!! Ik ben ook zo n moeder die een hekel heeft aan knutselen.
    Kleien doen ze dan nog wel maar das ook maar 10 min en klaar weer. En die kan al die rot stukjes van de grond stofzuigen. Mamaaaa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *