Zwangerschap

De zorgkosten die een zwangerschap met zich meebrengt

Dat een kind een dure aangelegenheid is, dat wisten we al (en zo niet, dan kun je daar HIER meer over lezen). Maar zwanger zijn en bevallen is ook niet geheel kosteloos. Lees maar mee!

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Met een zorgverzekering worden bepaalde kosten die je omwille van je gezondheid moet maken gedekt. Ik hoef hier verder niet uit te wijden over hoe hoog die kosten wel niet zijn en hoe dramatisch die hoge kosten zich verhouden tot de kwaliteit van de zorg (zo, heb ik het toch even benoemd). Waar ik het wél over wil hebben zijn de kosten die een zwangerschap met zich meebrengt.

Een paar weken geleden las ik namelijk een stukje in de krant over vrouwen die na hun bevalling ineens een rekening van een paar honderd euro gepresenteerd kregen en die daar niet op gerekend hadden. Enigszins verbaasd wel, want zelf had tot de cent nauwkeurig uitgerekend welke kosten ik gedurende mijn zwangerschap en de periode daarna kon verwachten en had ik bovendien even gecheckt welke zorgverzekering het beste bij me zou passen. De rekening achteraf was dus geen verrassing en dat was best fijn, aangezien een newborn an sich al klauwen vol met geld kost. Dussssss om alle moekes-to-be een handje te helpen presenteer ik hierbij de lijst met (zorg)kosten waar je rekening mee moet houden.

Kosten voor de verloskundige of gynaecoloog
Voor begeleiding en controle bij de verloskundige of de gynaecoloog betaal je (gelukkig) niets. Dit wordt namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Mocht je tijdens de zwangerschap opgenomen worden, dan wordt dit eveneens vanuit de basisverzekering voor je betaald.

Kosten voor de echo’s
Ook de echo’s krijg je vanuit de basisverzekering vergoed, mits deze via de verloskundige of gynaecoloog worden aangevraagd. Een echo op eigen initiatief, zoals een pretecho of een 4D-echo, moet je wel zelf betalen. De kosten hiervan variëren ongeveer tussen de veertig en de tachtig euro.

Kosten voor prenatale screening
Om te checken of je kindje geen chromosoomafwijkingen heeft, kun je een prenatale screening laten uitvoeren. Dat gebeurt tegenwoordig met de NIPT. De kosten hiervan bedragen 175 euro. Als je een medische indicatie hebt voor het laten uitvoeren van een NIPT, dan wordt het vergoed. De 20-weken echo is ook een prenatale screening, maar wordt wél vergoed. Mocht uit de test blijken dat je een verhoogde kans op een kindje met een chromosoomafwijking hebt, dan wordt eventueel vervolgonderzoek wél vergoed.

Kosten kraampakket
Een kraampakket is nodig voor een eventuele thuisbevalling en voor de periode na de bevalling. In dit pakket zitten allerlei medische spullen (en vreselijk kraamverband, wat meer lijkt op een pocketveringmatras) die de verloskundige nodig heeft, maar ook bijvoorbeeld alcohol, desinfectiegel, gaasjes en handzeep. Een kraampakket kost dertig euro en wordt meestal door de zorgverzekering vergoed, maar het kán ook zijn dat je het zelf moet betalen als je aanvullende verzekering niet voldoende is. In dat geval moet je rekening houden met 30 euro.

Kosten voor bloedonderzoek
Voor laboratoriumonderzoek geldt een eigen risico. Je eigen risico bedraagt dit jaar 385 euro. Dat betekent dus dat je dat bedrag éérst moet opmaken, voordat de onderzoeken vergoed worden. Ben je al door je eigen risico heen? Dan worden de kosten voor laboratoriumonderzoek wél gedekt.

Kosten voor medicatie
Dikke kans dat je tijdens je zwangerschap last krijgt van kwaaltjes. Vaak is dit van tijdelijke aard. Gelukkig maar. In sommige gevallen blijven de kwaaltjes echter lange tijd aanhouden en is medicatie noodzakelijk. Zo had ik bijvoorbeeld tijdens mijn beide zwangerschappen diverse medicijnen nodig om de misselijkheid draagbaar te maken. Die werden dus niet vergoed maar gingen mooi van mijn eigen risico. Net als de Omeprazol die ik tijdens de eerste zwangerschap slikte tegen het maagzuur. Dat kun je tegenwoordig gewoon in de drogist kopen, maar dan moet je het óók zelf betalen.

Kosten zwangerschapsgym
Er zijn gevallen waarbij zwangerschapsgym (deels) vergoed wordt, bijvoorbeeld als je heel goed aanvullend verzekerd bent, maar in negen van de tien cases is dit volgens mij niet zo. Ik heb het in ieder geval zelf betaald en dat kostte me 150 euro voor tien lessen van anderhalf uur.

Kosten voor bevalling in het ziekenhuis
Een thuisbevalling brengt geen kosten met zich mee, net als een bevalling in het ziekenhuis op medische indicatie. Maar er zijn ook heel veel vrouwen die zónder medische indicatie in het ziekenhuis wensen te bevallen. Mocht jij tot die groep behoren: houd rekening met een factuur van ongeveer 360 euro. Dit is een zogenaamde eigen bijdrage die je moet betalen.

Kosten voor kraamzorg
Na de bevalling heb je recht op kraamzorg. Dit wordt voor een groot deel vanuit de basisverzekering gedekt, maar kent ook een eigen bijdrage in de vorm van 4,40 euro per uur. Er zijn aanvullende verzekeringen die ook de eigen bijdrage dekken. In dat geval heb je er zelf dus geen kosten aan. Ook kun je diverse pakketten afnemen, variërend van twintig uur kraamzorg tot bijna vijftig uur kraamzorg. Wat je eventuele uiteindelijke factuurbedrag is, is dus voor iedereen verschillend.

Overige kosten
Een zwangerschap kan nog meer onvoorziene kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld vervoer per ambulance (eigen risico), therapie bij een bekkenspecialist, een consult van een lactatiekundige of draagconsulent óf nieuwe anticonceptie. In hoeverre bepaalde zaken vergoed worden ligt helemaal aan de zorgverzekering die je hebt. Het loont vaak wel om je met het oog op een zwangerschap of een bevalling aanvullend te verzekeren. Mocht je dus zwanger zijn en de mogelijkheid doet zich voor om je verzekering te wijzigen (of te plussen), dan is het raadzaam om je hierin te verdiepen.

Al met al denk ik dat het goed is om rekening te houden met zo’n vijf- tot achthonderd euro extra kosten die je hebt zodra je in verwachting bent, want alleen al een NIPT tezamen met een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie kosten je meer dan vijfhonderd euro.

Werd jij achteraf verrast met rekeningen van je zorgverzekeraar of was je voorbereid op eventuele kosten? En zijn er kostenposten die je mist? Of ontdek je iets wat niet (helemaal) klopt? Laat gerust een reactie achter!

Nog een gratis tip van flip: je tandartsverzekering een beetje plussen kan ook geen kwaad, want ze zeggen weleens ‘iedere zwangerschap kost je een kies’ en ik kan dat beamen. Ik heb werkelijk nog NOOIT iets met mijn gebit gehad – behalve duizend jaar een beugel – maar na de geboorte van Ticho moesten mijn verstandskiezen eruit (want gaatjes) én had ik nog twee gaatjes in andere kiezen.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

7 Comments

  1. Wat interessant! Ik heb geen plannen om op korte termijn zwanger te worden, maar als het zover is moet ik een tandartsverzekering en aanvullende verzekering afsluiten en mijn eigen risico omlaag brengen. Volgens mij kost dat al super veel. Wel fijn dat er zoveel rechtstreeks vergoed wordt en niet van je eigen risico gaat.

  2. Hier had ik mijn eigen risico verhoogd en aanvullende verzekering een lagere variant gekozen. Kwam er te laat achter dat ik zwanger was, maar voor mij pakte hetvjuist voordelig uit. Eigen risico was alleen bloedonderzoek en 1 afspraak diëtist. Daarnaast eigen bijdrage van de kraamzorg betaald, maar dat kon ook uit want had ik de hoogste aanvullende verzekering gekozen (waarbij eigen bijdrage vergoed zou zijn) was ik aan premie meer geld kwijt geweest. Wel nog een extra tip, wij hebben veel fysio en osteopathie nodig gehad voor ons zoontje. Fysio werd vergoed, maar de osteopathie niet, dus dat heeft echt heel veel geld gekost, en daar had een betere aanvullende verzekering wel geloond!

  3. Toen ik zwanger wilde worden. Heb ik mijn zorgverzekering omhoog gedaan. Ookal was ik nog niet zwanger . En het kost echt wel wat maar ik heb geen eigen bijdragens hoeven te betalen fysio word voor een x aantal keer vergoed. Alle alternatieven therapie wordt tot 400 euro per jaar betaalt en 40 euro per keer. Dit scheelt uiteindelijk heel veel geld. Een Paar dagen nadat ik mijn zorgverzekering had veranderd bleek ik ook zwanger te zijn. Maar bij vrienden hadden we gezien hoe hoog de rekening kan zijn . En toen dacht ik dit nooit.

  4. Ik had een aanvullende verzekering omhoog gegooid en rekening gehouden met een ziekenhuis bevalling. Uiteindelijk ben ik thuis bevallen en moest ik met de ambulance naar het ziekenhuis. Kosten van de ambulance en operatie waren idd vrij hoog. Maar voor de rest goed verzekerd. Helaas kan je niet overal rekening mee houden🙈!

  5. Als de verloskundige geen contract heeft met je zorgverzekering, moet je een deel van de kosten zelf betalen. Erg vervelend aangezien het best wat bezoekjes zijn..😅 (Gelukkig zelf niet meegemaakt.😉)

  6. Ik had een zwangerschap met veel complicaties. Ik moest zelfs een keer met de ambulance naar het ziekenhuis. Uiteindelijk heb ik over het gehele jaar ongeveer €9000 aan kosten gemaakt die vergoed zijn. Dat eigen risico van €385 was vorig jaar dus zo raar nog niet.

  7. Hulde voor dit artikel. Wij proberen nu een kindje te krijgen, dus ik heb alles in december goed uitgezocht. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om géén aanvullende verzekering te nemen, omdat de kans op een 2019-kindje ons niet super groot leek. Ik moet dan in maart zwanger raken. We vonden de preventieve extra kosten (kleine 300 euro) voor zorgverzekering vrij hoog, mocht er dus geen kindje dit jaar komen.. Lactatiedeskundige, ziekenhuisbevalling, kraamzorg: deze kosten komen allemaal pas ná bevalling. Kleine kanttekening: als er wél dit jaar een kindje komt (ik hoop het!), dan kunnen we de extra kosten wel dragen. Dat is wel een belangrijke overweging, denk ik.

    Ik miste in december dit heldere artikeltje.;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *