Momlife, Persoonlijk

Rust, reinheid, regelmaat: ik verbaas mezelf

Ik word zo’n flexibele moeder. Die niet moeilijk doet over een slaapje meer of minder. Die haar kind overal mee naartoe sleept. Die niet op de klok kijkt en die niet panisch is voor prikkels. En daardoor krijg ik hele makkelijke kinderen. Heus.

Dat was zo’n beetje wat ik dacht voordat ik kinderen kreeg. Ik zag om me heen hoe beperkt nieuwbakken ouders waren in hun flexibiliteit en no way dat ik ook zo zou worden. Want tja, je kunt je kind natuurlijk gewoon laten wennen aan een druk en onregelmatig bestaan. Daar worden het makkelijke kinderen van.

Instructies voor kraamvisite
Little did I know. Toen ik eenmaal moeder was, kreeg ik oprecht een paniekaanval als iemand ook maar opperde om mijn baby mee te nemen naar een plek met meer dan drie mensen. En als er kraamvisite kwam en de kleine garnaal lag te slapen, dan vond ik het vre-se-lijk om ze mee te nemen naar de slaapkamer. Het liefst had ik tegen iedereen gezegd dat ze hun eigen kind thuis moesten laten. Had ik bij de deur een lijst met instructies gehangen. Had ik ze gedwongen om hun handen te wassen én op fluistertoon te praten en had ik bezoek na tien minuten willen verzoeken om de toko te verlaten. Ik had behoefte aan rust. En reinheid. En regelmaat. Yep, ik was er zo eentje geworden.

Beschermen met mijn leven
Ik weet het, het klinkt bijna een beetje triest. Gelukkig was ik na de bevalling nog niet dusdanig hormonaal dat ik mijn eigen tekortkomingen niet meer inzag, dus ik heb alles maar gewoon laten gebeuren en me niet als een hysterische en overbezorgde moeder gedragen, maar eigenlijk voelde ik het direct toen Ticho op mijn buik gelegd werd: dit wezentje moest ik met mijn leven beschermen. Het was míjn taak om hem fatsoenlijk groot te krijgen. Om hem rustig en tevreden te houden. Om hem veiligheid te bieden.

Voorwaarden voor veilige omgeving
En ik denk dat dat mijn gevoel van dat moment wel goed omschrijft. De voorwaarden waar ik invloed op kon uitoefenen die ertoe zouden bijdragen dat mijn kind met een veilig gevoel – voor zowel hem als voor mij – groter kon groeien, die moest ik op orde hebben. En dat betekende dus vooral heel veel rust. Weinig onnodige prikkels, zodat hij dáár in ieder geval niet van overstuur kon raken. Geen onverwachte toestanden, geen onnodig gesleep met de baby, maar gewoon in het eigen bedje slapen, op vaste tijden, met het standaard ritueeltje.

De vrouw van middelbare leeftijd
Daarnaast kwam ik al gauw tot de conclusie dat al die vrouwen van middelbare leeftijd niet zomaar roepen dat de Drie R’en zo ongeveer van levensbelang zijn. Ik bedoel, die vrouwen van middelbare leeftijd, die hadden ervaring. En ze hadden gelijk. Rust, reinheid en regelmaat is voor kleine kinderen heel erg belangrijk. Sterker nog, ikzelf als volwassene ga er ook het allerlekkerst op. En dat is niet zo gek.

Voorspelbaarheid
Moet je je eens voorstellen dat je nooit weet wat er die dag met je gaat gebeuren. Dat je geen idee hebt waar je mee naartoe genomen wordt. Dat het maar de vraag is of je in je eigen bedje slaapt. En dat het altijd weer een verrassing is wie je nu weer een flesje geeft en op welke locatie dat precies is. Stel je dan ook eens even voor dat je nog niet in staat bent om je gedachten uit te spreken en je kunt je wellicht indenken dat een zeker mate van voorspelbaarheid voor een baby gewoon heel prettig is.

Prikkels
Het verwerken van prikkels is vermoeiend, dat geldt ook voor volwassenen. Je herkent zelf ook vast en zeker het vermoeide gevoel dat je hebt na een drukke dag op je werk of na een chaotische dag thuis met de koters. Of dat je naar een feestje bent geweest en als je dan eenmaal doodmoe in bed ligt de slaap niet kunt vatten omdat je hoofd nog zo druk is. Dat heeft allemaal te maken met het verwerken van prikkels en dat is dus precies wat een kleine baby ook ervaart. Alleen wat voor ons als ‘grote mensen’ geen extreme prikkels meer zijn, zoals een volle sportkantine of een etentje met een groep vrienden, zijn voor newborns (en eigenlijk voor kleine kinderen in het algemeen) wél van grote invloed. Nu wil ik niet zeggen dat ik mijn kinderen daar nooit aan blootstel (want halló, we zitten bijna iedere zaterdag in de kantine voor een borrel), maar als ik merk dat ze er onrustig van worden, dan slaan we gewoon even over.

Goed voor de hersentjes
Wat ik ook zo lang mogelijk in ere wil houden, is het middagslaapje. Niet alleen omdat ik het heel relaxed vind om éven twee uurtjes stilte om me heen te hebben, maar ook omdat ik denk dat slapen goed is voor de groei van de hersentjes van de koters. Nu weet ik dat er zeer waarschijnlijk op korte termijn een dag gaat komen dat Ticho niet meer ’s middags wil slapen, maar vooralsnog gaat dat nog prima. En nee, hij gaat niet juichend en dansend naar boven want eigenlijk heeft hij helemaal geen tijd voor middagslaapjes – want druk druk druk met zijn brandweerauto’s en Duplo – maar als hij eenmaal in zijn bed ligt, dan slaapt hij binnen vijf minuten. En eigenlijk wordt hij zelden binnen twee á drie uur weer wakker. Rust, ik zweer erbij.

Wat anderen zeggen
Inmiddels vind ik mezelf als moeder van twee kleine kinderen best wel ervaren en weet ik heel goed wat ik wel en niet wil. Wat anderen daar dan vervolgens van vinden, dat raakt me niet meer. Ik kies voor de optie waarvan ik denk dat het het beste is. Voor mijn kinderen dus én voor mezelf. Maar dat is niet altijd zo geweest hoor. Want toen Ticho nog een kleine baby was en ik dus redelijk strikt vasthield aan onder andere tijden voor zijn slaapjes, kreeg ik regelmatig te horen: “Wij namen ze vroeger overal mee naartoe en ze sliepen dan gewoon hoor” of “Van een keertje later naar bed krijgen ze niks joh”. En dan voelde ik me dus een zeikwijf. Want ik deed dat niet. Of ik deed moeilijk. Of ik ging gewoon om 19.00 uur naar huis omdat mijn kind altijd om 19.30 een fles kreeg en vervolgens naar bed ging. Maar wat ik zeg: inmiddels sta ik daarboven. Ieder kind is anders en míjn kinderen behandel ik op míjn manier.

Kortom: ik had never nooit verwacht dat ik zo zou worden, maar op die drie R’en gaan wij echt het allerlekkerst. En als mensen tegen me zeggen dat mijn kinderen zo lekker makkelijk zijn – wat ze bijna altijd ook zijn, want ik kán ze overal mee naartoe nemen zonder dat ze heel de tent afbreken en ze zijn negen van de tien keer hartstikke zoet als we ergens anders zijn – dan zeg ik als een écht oud wijf: tja, de drie R’en he?!

Ben jij een flexibele moeder of hou je net zoals ik óók heel erg van rust, reinheid en regelmaat?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

7 Comments

 1. Ik ben ook groot fan van rust, reinheid en regelmaat! Werkt prima bij onze zoon van bijna 7 maanden en moeders vindt het ook erg prettig.

 2. Hier ook wel redelijk 3 R’ en. Eten en slapen altijd rond dezelfde tijd en in eigen bed. Maar door mijn onregelmatige werk is het voor kind wel altijd een verrassing wie er voor de deur staat om op te passen. Daarin helaas geen regelmaat mogelijk. Maar ook oppas en opvang houden wel redelijk ons eet en slaap schema aan. En hier altijd met volle enthousiasme naar bed. Echt. Roept altijd jaaaaa als ik zeg gaan we slapen?! Niet altijd snel in slaap maar nooit huilen. Ligt soms een half uur te draaien en kletsen in bed maar gaat uiteindelijk altijd slapen. Waar maakt niet uit zolang t bed is, slaapzak en speen bij de hand zijn. Heerlijk!

 3. Zeker ook de 3 R’ en. Ja ik ga ook naar huis met m’n baby om hem om 18:00 zn flesje te geven in zn eigen kamertje en beide koters liggen elke dag om 19:00 op bed. Ik doe het zelden anders. Toen de eerste 1 was werd ik wel iets makkelijker maar met de tweede ben ik ook heel strikt met slapen en eten.

 4. Dit stuk zou door mij geschreven kunnen zijn. 😉Ik doe het precies op dezelfde manier. Ik merk gewoon dat het zo fijn is om de drie R’en in acht te nemen. Eerst vond ik het best vervelend als mensen zeiden, ach een half uurtje of uurtje later kan toch wel maar dan is hij steevast ook eerder wakker. Nee, hier ook om dezelfde tijd ‘s middags en ‘s avonds naar bed en dat gaat al 2 jaar goed 😃

 5. Hier ook grote fan van de 3 r’en… begin kon ik daar best in doorslaan, onbewust ging dat. Maar ik merk gewoon dat zij daar behoefte aan heeft en het daar goed op doet. Gelukkig is ze vrij makkelijk, nemen dr dan ook echt wel mee naar drukke plekken.
  Hier ook echt rust, reinheid en regelmaat!! Iedereen kan zeggen wat iebwilt, maar sta daar boven. Ieder kind is anders en iedereen voedt zijn of haar kind op, op een manier dat bij je past.

 6. Amen!

 7. Helemaal mee eens, en hier ook een inmiddels peuter die als baby snel overprikkeld raakte. Dan leek het bij andren alsof het allemaal super ging maar eenmaal thuis was het huilen geblazen omdat het teveel was geweest. Ik stoor me er nog wel eens aan dat dat dan niet zichtbaar is en het lijkt alsof je enorm overdrijft…want men ziet alleen de rustige opgewekte baby en niet wat erop volgt als je afwijkt van het baby-schema 😉
  Een kraamhulp van een bekende zei eens: ‘ Je hebt de drie R’en en de drie L’en aks je ouders wordt: Rust Rejnhejd Regelmaat en Lekker Laten Lullen ‘. Haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *