Momlife, Persoonlijk

Tips om te besparen!

Nadat ik vorige week weer eens een update deelde over onze financiële situatie en dan met name de kosten die kids met zich meebrengen, kreeg ik – zoals verwacht – aardig wat reacties. Voornamelijk bestaande uit tips om te besparen.

En omdat ik de lulligste niet ben, ga ik vandaag de meest genoemde tips met je delen. Zodat ook jij een beetje die hand op de knip kunt houden en niet in de eerste vier dagen van de nieuwe maand al je volledig salaris erdoorheen hebt gejast. Gaan we!

Maak een weekmenu
Dit is de tip die veruit het meest genoemd werd. Zorg dat je iedere zondag (of op welke dag dan ook) in kaart hebt gebracht wat je de rest van de week gaat eten, zodat je in één keer alle boodschappen kunt doen en dus niet iedere dag uit je werk met een knorrende maag door dat vak met chocolade hoeft. Want dat is ten eerste niet goed voor de lijn en ten tweede dus een crime voor je portemonnee. Er bestaan ontzettend veel ‘planners’ om weekmenu’s mee te maken (DEZE vind ik erg leuk) en als iemand geeft uitgevonden hoe je dit ook structureel kunt gaan doen en dit niet binnen drie weken alweer laat versloffen dan hoor ik het graag.

Koop luiers in de aanbieding
Omdat iedere ouder die wegwerpluiers gebruikt er een sport van maakt om er zo min mogelijk geld aan te besteden was dit logischerwijs ook een veelgenoemde tip. Koop luiers nooit maar dan ook nooit voor de volle mep. Via vergelijkingssites zoals luierinfo.nl kun je prima checken waar ze op dat moment in de aanbieding zijn en geloof me als ik zeg dat je niet moet vallen voor een lullig aanbiedinkje van twintig procent korting. Dat is te weinig. Toen ikzelf nog Pampers gebruikte ging ik echt niet voor minder dan 40 procent korting. Inmiddels zijn wij overgestapt naar een huismerk en dat is wat mij betreft ook een goede besparingstip.

Koop luiers bij…
De DM in Duitsland werd veel genoemd. Net als de luiers van Albert Heijn. En natuurlijk good old Kruidvat, die blijkbaar ook thuis bezorgen. Kortom: op luiers kun je het meeste besparen. Ook genoemd trouwens: wasbare luiers. Een eenmalige investering, maar dat haal je er echt wel weer uit. Het is bovendien een stuk milieuvriendelijker dan al die wegwerpluiers.

Kledingpakketten via Marktplaats
Of sowieso tweedehands kleding aanschaffen: het kan behoorlijk wat schelen. Persoonlijk ben ik dol op tweedehands en in de kast van met name Tess is het meerendeel al eens van iemand anders geweest. Omdat kinderen vaak maar korte periode in bepaalde maatjes zitten, zijn de spullen meestal in prima staat voor een tweede ronde. Op websites zoals Marktplaats vind je hele kledingpakketten in bepaalde maten van alle merkjes die je maar wilt. Ook op Instagram wemelt het van de verkoophoeken. Mocht je dus nodig de kinderkledingkast willen aanvullen maar zijn de financiële middelen daar niet helemaal naar, dan is dit echt een fijne tip.

Shop in de sale vast vooruit
Hier ben ik serieus heel goed in. Ik koop al vanaf dat Ticho geboren is alles vooruit. Zo hangen er nu al heel veel truien voor volgende winter in zijn kast, heb ik zijn winterjas in the pocket en ook voor Tess hoef ik volgend jaar weinig extra’s meer te halen. Alles heb ik gekocht in de sale voor minstens de helft van de oorspronkelijke prijs. Het scheelt zoveel als je in de sale shopt en echt, de mode verandert echt niet dusdanig snel dat je kind volgend jaar voor joker loopt. Het enige puntje van aandacht is het schatten van de maat. Dat blijft een gokje, zeker bij de spulletjes van Zara. Gelukkig lukt het mij altijd goed. Behalve schoenen, maar daar gok ik dan ook niet zo mee.

Vermijd de Action, HEMA en shop-apps
Want daar geef je altijd geld uit aan dingen die je eigenlijk niet heel erg nodig hebt. Als ik naar de Action ga voor bijvoorbeeld openhaardblokjes, kom ik naar buiten met vier kleurboeken, een toiletborstel, drie fotolijstjes, wasknijpers en een voetbal. Maar echt, ik geef daar veel te veel geld uit aan troep. In het kader van ontspullen, of in ieder geval iets bewuster consumeren, is dit wel een tip die goed bij me past. Ik wil hier echt actief mee aan de slag. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor mijn bankrekening.

Tommie Tippie Luieremmer
Zelf gebruik ik geen luieremmer, maar ik kreeg via Instagram te horen dat in de luieremmer van Tommie Tippie ook de Swirl 35 literzakken passen en dit schijnt een stuk goedkoper te zijn dan de casette die er normaalgesproken in hoort. Kijk, dat zijn de tips waar je iets aan hebt.

Maak verse hapjes voor je kind
Ja, ik ben natuurlijk hartstikke schuldig aan het kopen van potjes want ‘gemak dient de mens’ is mijn motto, maar gemak dient niet de portemonnee. Want waar je voor twee euro twee potjes met banaan hebt, heb je voor datzelfde geld zo ongeveer zes hapjes als je het vers maakt. En die moeite, die is echt niet enorm. Ik ga weer vaker verse hapjes maken.

Zorg voor overzicht
Tot vorig jaar had ik precies nul overzicht in mijn inkomsten en uitgaven. Mijn salaris werd gestort, er kwamen nog wat toeslagen binnen, de hypotheek werd afgeschreven, net als mijn zorgverzekering en telefoonrekening, studieschuld en weet ik het wat nog meer en dan zo tegen het einde van de maand kwam ik tot de conclusie dat er een paar honderd euro was verdampt. Want echt, geen flauw idee waar ik het aan had uitgegeven. Met behulp van een lief vriendinnetje heb ik uiteindelijk overzicht en inzicht gekregen en toen deze tip dus binnenkwam, zat ik heftig ja-knikkend achter mijn computer. Als je weet wat er binnenkomt en waar je het precies aan uitgeeft dan scheelt dat zo enorm.

Maak verschillende potjes
Beetje in lijn met de vorige tip: maak potjes (met geld dus, niet met gepureerd fruit). Of in mijn geval spaardoelen. Bij de ING kun je diverse spaardoelen aanmaken, een naam geven en een doelbedrag instellen. Zodra mijn salaris gestort wordt, wordt er automatisch geld overgeschreven naar deze doelen. Zo gaat er honderd euro naar het doel ‘kleding’, vijftig euro naar het doel ‘permanente make-up’ (ja, daar heb ik een spaardoel voor aangemaakt), tweehonderd euro naar ‘vakantie’ en zet ik ook geld opzij op een algemene rekening en op een rekening voor onderhoud aan mijn auto en onvoorziene kosten zoals een kapotte telefoon of laptop. Daarnaast begroot ik per maand een vast bedrag voor ‘cadeaus’ (daar blijft soms iets van over en soms gaat het op) en heb ik een spaardoel met ‘benzinegeld’. Het is echt mega neurotisch, dat weet ik, maar ik vind het gewoon echt heel prettig om op deze manier heel concreet ergens voor te sparen. Ik weet exact wat naar welke rekening gaat, wat de vaste lasten zijn en welk bedrag ik dus kan uitgeven aan bijvoorbeeld avondjes uit.

Pin contant geld
Deze tip kwam denk ik het allermeeste binnen. Wij hebben een tijdje een vast bedrag gepind om onze boodschappen mee te betalen, maar op de één of andere manier zijn we daar weer mee gestopt. Geen idee waarom, want volgens mij werkte het als een tiet om een beetje binnen het budget te blijven. Zorgen voor contanten dus.

Stoppen met chips en snoep
Met dank aan mijn wederhelft, want die kwam met deze tip. Snap ik wel, want onze kasten liggen altijd helemaal vol met ongezond eten en naast dat dit dus echt niet goed voor de lijn is, is het ook nog een zonde van het geld. Dus als we daar nou eens mee kappen dan is het een win-win zeg maar.

En dat waren ze geloof ik wel. Mocht je nog een tip hebben die je niet hebt teruggelezen maar die te goed is om voor jezelf te bewaren: laat gerust een reactie achter.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Oohh jaaa die tip van de Action/Hema is ook op mij van toepassing 🤣 Ik kan idd echt die winkels niet uitlopen zonder zinnige of onzinnige dingen te kopen. Vooral de Action “want daar is alles zo goedkoop”, totdat je alles optelt 😅

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *