Persoonlijk

Haaruitval na een zwangerschap

Het werd wel weer eens tijd voor een iets luchtiger stukje tekst dus vandaag wil ik het graag even hebben over mijn after-baby-kapsel. Want mensen kinderen, daar kan ik een boek over schrijven.

Eén van de leukere dingen aan zwanger zijn, vond ik dat mijn haar zo mooi dik werd. Voor iemand die normaliter drie steile sprietjes heeft, was zo’n volle bos een cadeautje. Er viel wat te krullen en het bleef nog zitten ook. Haren los? Tuurlijk, geen probleem. Een paardenstaart die er niet als een treurig bosje touw bij hing? Zonder moeite. Maar het was van korte duur. Mijn haar ging namelijk na beide zwangerschappen enorm (ik herhaal: ENORM) uitvallen. Dat ik regelmatig overwoog om de huisarts te bellen omdat het me niet normaal leek. Dat de man des huizes hysterisch werd van die lange blonde haren everywhere. Dat ik op de meest bizarre plekken mijn eigen haar aantrof. Dat niveau.

Haaruitval
Het begon beide keren zo rond de twee maanden na de bevalling. Eerst een paar haartjes, maar binnen no-time verloor ik serieus een halve pruik per week. Mijn borstel zat continu vol, het doucheputje raakte heel de tijd verstopt en ik was oprecht bang dat er niets meer zou overblijven. Ik wist dat het erbij hoorde, dat heel veel vrouwen na een zwangerschap extreem veel haar verliezen. Ik wist ook dat ik niet kaal zou worden, want de haren die ik verloor die waren ‘extra’ omdat ze tijdens de zwangerschap niet uitgevallen waren. Maar dat maakte niet dat ik het maar gewoon kon accepteren. Naast het feit dat het buitengewoon irritant was, vroeg ik me vooral af WANNEER HET ZOU STOPPEN.

Stekels
Het duurde een maand of drie tot vier, toen werd het minder en inmiddels is het nagenoeg gestopt. Ik trek niet meer dagelijkse hele plukken haar uit mijn kop en de kale plekken worden niet erger. Want ja, die heb ik dus. De meeste plekken zijn niet zo opvallend omdat er – gelukkig – nog voldoende haar overheen valt, maar bij mijn slapen lieve mensen, het is echt geen gezicht. Er groeit voorzichtig al wat haar terug en nu heb ik dus een soort van stekels en echt het is niet om aan te gluren. Ook als ik mijn haar in een staart doe dan piekt er over mijn hele hoofd haar omhoog. Waar ik mijn scheiding ook doe, je ziet stekeltjes en mijn paardenstaart is ook weer net zo triest als drie jaar geleden. Ik weet dat het onwijs oppervlakkig is maar ik baal er écht van. Gelukkig zijn er wel wat dingen die ik kan doen om het probleem aan te pakken.

Knipbeurtjes
Tools die warmte afgeven, zoals een krult- of stijltang of een fohn, gebruik ik niet vaak. En als ik mijn haar al eens krul (met DEZE tang en echt die wil je) dan gebruik ik altijd een heatprotector om te voorkomen dat mijn haar verbrandt en dus afbreekt. Mijn haar is dus niet per se heel erg beschadigd. Maar het is het meerendeel van het jaar wél verwaarloosd. Want hoe fijn en prettig ik een paar uurtjes bij de kapper ook vind, ik maak er gewoon te weinig tijd voor. Ik overdrijf echt niet als ik zeg dat ik eens per tien maanden neerplof in de kappersstoel. En dat kan natuurlijk echt niet. Want heus niet dat die fantastische meiden uit de salon die afschuwelijke haaruitval gaan stoppen of er op wonderbaarlijke wijze voor kunnen zorgen dat die gekke inhammen bij mijn slapen niet meer opvallen, maar feit is wel dat het gezond voor je haar is om zo nu en dan verlost te worden van de dode punten. Dat komt de looks van het kapsel alleen maar ten goede en ondanks dat je dan nog steeds kale plekken hebt en je haar er dus echt niet harder van gaat groeien (ja, dat is een fabel, dat je haar harder groeit als je het regelmatig laat knippen), is het in ieder geval wél gezond.

Goede voornemens
Dus is mijn goede voornemen om mijn kappersbezoekjes iets frequenter in te plannen. Minimaal drie keer per jaar. Voor wat knipwerk, maar ook om de kleur mooi te houden (dat doe ik overigens ook met DEZE shampoos en mocht je net als ik een wat assige haarkleur hebben dan kan ik je deze van harte aanbevelen zodat de koele tinten niet ineens warm en geel worden). Ook wil ik mijn haar nóg beter verzorgen, door bijvoorbeeld alleen nog maar zachte borstels te gebruiken, niet keihard te borstelen als het nat is en extra op mijn voeding te letten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Biotine een belangrijke vitamine is om haaruitval tegen te gaan. Deze vitamine kun je halen uit onder andere eieren, melk en noten. Het kan dus helpen om iets meer van dit soort procucten tot je te nemen. Mocht het nou niet lukken om deze producten meer te gebruiken, dan kun je natuurlijk ook overgaan tot het slikken van bepaalde vitamines. Ga ik in ieder geval wél doen, dat snap je.

Had jij ook zoveel last van haaruitval na je zwangerschap? En heb je daar actief iets aan gedaan of heb je gewoon gewacht tot het zou stoppen? Mocht je de gouden tip hebben, laat het dan gerust even weten. Ik weet namelijk zeker dat je daar onwijs veel medemoeders blij mee gaat maken.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Zo herkenbaar! Drie maanden na de geboorte van m’n zoon begon het… mijn kapster heeft me toen een shampoo aangeraden speciaal voor vrouwen waarbij de hormoonhuishouding (door bv. zwangerschap) overhoop ligt: Mediceuticals Folligen. Al tijdens de zwangerschap van m’n dochter ben ik dat weer gaan gebruiken maar m’n haar lijkt bij de 2e nog wel meer uit te vallen.
    Afgelopen maandag bij de mondhygiëniste kregen we het over dit onderwerp (en ja, ik kwam daar voor tandsteen, niet voor haaruitval…) en zij raadde Sugarbears aan. Verkrijgbaar via John Beerens. Blauwe multivitamine snoepjes met extra biotone. Heb ze vandaag binnen gekregen en ga het proberen… fingers crossed! Zij was in elk geval fan, dus ik heb hoop…

  2. Ik heb hair vitamins! Ook online verkrijgbaar maar ik heb ze bij de kapper hier gekocht. Bunnyhare heet het? Heb het idee dat het wel wat doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *