Momlife, Persoonlijk

Wat kosten die kinderen ons nu?

In het kader van ‘mijn kredietcrisis te lijf’ leek het me leuk om weer eens te kijken naar de kosten die de kinderen met zich meebrengen. Want die zijn niet misselijk hoor. Lees mee!

Al eerder schreef ik over wat een kind ongeveer kost (HIER). Honderden euro’s per maand, mínstens. Volgens diverse onderzoeken ben je op de achttiende verjaardag van je kind een ton (ik herhaal: EEN TON) verder. Vind ik nogal. En omdat ik er best een handje van heb, uhhhhh had, om veel geld uit te geven aan weet-ik-veel-wat, heb ik de kosten maar eens op een rij gezet. Lees je mee?

Opvang
Meteen de duurste post op onze maandelijkse begroting: de kinderopvang. Ik vind oprecht dat dit in Nederland niet per se lekker geregeld is. De prijs die je voor de kinderopvang betaalt is echt absurd. En natuurlijk weet ik wel dat je een deel van de kosten terugkrijgt middels kinderopvangtoeslag, maar aangezien dat op basis van je inkomen gaat, loont het voor iemand die redelijk hoogopgeleid is en een fijn salaris heeft niet bepaald om carrière te maken. Omdat het salaris simpelweg niet opweegt tegen de kosten, omdat je dus minder toeslag krijgt. Anyways, wij betalen voor twee kinderen die ieder één dag per week naar de opvang gaan, ruim achthonderd euro per maand. Via de Belastingdienst krijgen we bijna vijfhonderd euro per maand terug. Laten we zeggen dat de nettokosten driehonderd euro zijn. Op de overige dagen worden onze kinderen opgevangen door familie en hier zitten niet direct kosten aan verbonden. Nog even terugkomend op het al dat niet kunnen betalen van de kinderopvang: stel je voor dat je moeder bent van een kind van drie, van twee en van nul (of van twee en een tweeling of whatever). Alle drie de koters moeten naar het KDV. Drie dagen in de week, want jij hebt ‘gewoon’ een baan. En stel je dan even voor dat je op dezelfde opvang zit als ik. Dat betekent dus dat je ruim vierhonderd euro per kind per dag moet betalen. Dat is dus drie (kinderen) keer drie (dagen) keer vierhonderd: 3600 euro. ZESENDERTIGHONDERD EURO. En jaahaaaaa je krijgt een aanzienlijk deel terug, maar toch. Ze schrijven het wél van je rekening af.

De luiers
Een aanzienlijke kostenpost waar je naar het schijnt heel lekker op kunt besparen. Naar het schijnt ja. Want ik ben er niet zo goed in. Voorheen struinde ik altijd luierinfo.nl af en dan kocht ik de goedkoopste maandbox die ik kon vinden, maar altijd als ik in luiernood zat dan was er enkel een lullige korting van twintig procent. Mijn inkoopbeleid was gewoon niet echt om over naar huis te schrijven. Dus besloot ik een half jaar geleden: dat moet anders. Ik stapte over van Pampers (gemiddeld 77 cent per luier, zónder aanbieding) op Kruidvat-luiers (gemiddeld 27 cent per luier, zónder aanbieding). Zo hoef ik voor de kosten niet te wachten op aanbiedingen en dat scheelt in de portemonnee. Nadeeltje is wel dat ze Kruidvatluiers bij mijn weten niet tot in je gang bezorgen, maar voor die besparing die ik maak, sjouw ik me met alle liefde eens per maand een hernia. Goed, heel concreet: met twee koters in de luiers verbruiken wij een groot pak luiers per maand, wat neerkomt op zo’n 25 euro. Daarbij mag je billendoekjes niet vergeten natuurlijk. Wij gebruiken de doekjes van Pampers en die koop ik wél altijd met vijftig procent korting dus kosten ook een eurootje of 25 per twee maanden.

De kleren
Als het op kleding aankomt kun je het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Ik shop voor beide kids graag in de sale, plan altijd lekker vooruit, ben dól op tweedehands en nog doller op gevulde kledingkasten. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik de kinderbijslag ieder kwartaal keurig op een aparte ‘kinderkleding-rekening’ stort en dat ik het daar ook mee doe. Dat komt neer op 50 euro per kind per maand.

Eten
Qua eten is het simpel: we gebruiken voor Tess een pak melkpoeder (van Hero) per week dus dat is 40 euro per maand. Daarnaast geven we haar hapjes, deels vers en deels uit potjes. Ik denk dat we per maand zo’n dertig euro kwijt zijn aan potjes en een tientje aan vers. Dat komt neer op tachtig euro per maand aan eten voor de baby. Voor Ticho ligt het iets ingewikkelder. Die eet namelijk met de pot mee en daar kan ik dus niet heel exact zeggen wat hij ons kost. Verder hebben we natuurlijk kosten voor de overige etenswaren (en drinken, dat ook): soepstengels, wortelknabbels, koekjes, snoepjes, dixap, beleg (van met name De Kleine Keuken), haverbeertjes enzovoorts. Omdat dit gewoon meegaat in de wekelijkse boodschappen merk ik daar niet zo veel van, maar als ik het zo eens bij elkaar optel dan zet ik in op twintig euro per maand.

Overig
Er zijn natuurlijk veel meer kosten denkbaar. Bijvoorbeeld voor ‘sport’. Momenteel ben ik met Ticho niet heel actief, maar we gaan binnenkort beginnen met peutergym. Dat brengt kosten met zich mee die ik op dit moment nog niet zo goed in beeld heb, maar ik vermoed dat het een euro of tien tot vijftien per maand zal zijn. Verder sparen wij maandelijks een vast bedrag zodat de kids een leuk gevulde rekening hebben voor de grotere uitgaves in hun leven, zijn we geld kwijt aan Monkey Town en dat soort uitstapjes en ben ik zo’n moeder die prulletjes voor ze koop (dan bedoel ik: stiften, auto’s, spelletjes enzovoorts). We hebben verzorginsproducten nodig (shampoo, gel, vitamines), bezoekjes aan de kapper en ga zo maar door.

Kortom: een kind is een dure aangelegenheid, maar dat hóeft dus niet. Veel kosten zijn prima onder controle te houden en echt, je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Is mijn lijst een beetje vergelijkbaar met die van jou? Heb je goede bespaartips voor me? Let me know!

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

15 Comments

 1. Poe, die kosten voor de kinderopvang! Je moet wel echt een goed inkomen hebben als moeder van meerdere kinderen, wil je niet alleen maar werken om de opvang te betalen..

  1. Ik vind dat altijd zo’n dooddoener: alleen werken voor de opvang. Je werkt ook om iets op te bouwen, voor je eigen zelfvertrouwen, financiële, zelfstandigheid, als voorbeeld voor je kinderen en noem maar op.

   1. De kinderopvang is niet zo duur. Als je meerdere kinderen hebt krijg je veel meer terug. Voor onze tweede betalen we in verhouding echt niet veel. En voor mij loont werken nog steeds hoor zowel financieel als voor Mn eigen ontwikkeling

 2. En toch klopt het over de kinderopvang niet helemaal, 2e kind krijg je altijd meer terug van de belasting.
  Wij hebben een modaal inkomen en de kids gaan gemiddeld elks 2,5 dag per week naar de opvang. En we betalen netto €350.
  Ze gaan vanad maart 2 dagen per week, en de baby 1 dag per week. En we betalen dan €250 netto.
  En mijn man werkt fulltime en ik werkte 28u en ga 24u werken. En ze gaan 1 dag per week naar oma. De baby 2 dagen per week.
  Ik vind de opvang dus qua kosten reuze mee vallen.
  Maar dat zal wel aan ons normale modale inkomen liggen;)

  1. Wat klopt er niet dan? Wil je als bewijs mijn afschriften zien? Het is afhankelijk van je inkomen, wat bij ons overigens niet tot aan de hemel is, dus situatieafhankelijk. Ik zeg nergens dat dit voor iedereen geldt.

 3. Stop met sjouwen, Kruidvat bezorgd ook (gratis)!

  1. jaaa beterrrr!

 4. Snap de kinderopvangkosten niet helemaal. €400,- per kind, per dag? Hoe hoog is het uurtarief dan wel niet? 🙈
  Verder heel vergelijkbaar.

  1. Haha ik bedoel: per dag in de week. Dus ehmmm. Voor iedere dag per week opvang betaal je 400 euro. Dus één dag per week kost je 400 per maand, twee dagen 800 per maand, drie dagen 1200 per maand. Snapje? haha. Sorry was een beetje onduidelijk!

 5. Ja als je bij Kruidvat boven de 50 euro besteld, bezorgen ze gratis. Dus gewoon flink inslaan en ze komen met een mega doos bij je thuis 🙂

 6. Ik schrik echt van jouw opvang kosten! Mijn zoontje gaat 1 dag per week naar Yes! Hendrik Ido-Ambacht. Ik heb een pakket voor 7,5 uur per week. En met de kosten die we betalen min het geld dat we terugkrijgen betalen wij netto zo’n 50 a 60 euro per maand voor hem. En verdienen boven modaal. Dus krijgen wel wat terug, maar niet zoveel als anderen. Is jullie uurtarief zo hoog?

  1. Ik denk dat het ook komt omdat onze opvang van 7 tot 19 open is en wij dus 12 uur per opvangdag betalen (a een euro of vier). Het uurtarief is ook aan de hoge kant geloof ik ja. Maar mannnn als ik voor 60 euro netto die kids kon onderbrengen dan schreef ik ze vandaag nog een extra dag in HAHA.

 7. Joy Verheij says:

  Dat is een hoop geld voor de creche, maar logt aan t inkomen. Wij betalen €290,00 voor 2 kinderen, 3 dagen. Vanaf maart gaan ze 2 dagen en dan zijn we €190,00 kwijt. Waar we op proberen te besparen nu zijn meer eigen producten, zowel de boodschappen als de shampoo en zeep van de kids, voor mezelf. Her boeit me niet zo of er nou wel of niet een merkje op staat!

 8. Het deel over de opvang is zeer misleidend. Opvang is duur maar je krijgt er veel van terug. Onze dochter gaat 1,5 dag per week. We betalen €600 bruto en krijgen €290 terug. We betalen dus meer dan jij voor 2 kids. En ja wij hebben een goed inkomen (40+28uur werkend) maar daardoor kunnen we die ruime €300 ook prima betalen. Die fantastische opvangleidsters die voor je kindjes zorgen willen toch ook betaald worden? Vind het ook meer dan terecht dat je daar ook voor betaald. Snap die heisa nooit zo goed! Ben je alleenstaand, heb je meer kids of een lager inkomen.. je kan tot zelfs 90% terug krijgen! Wat jij zegt over €3600 lijkt me wat overdreven. Ze schrijven het idd van je rekening af (goh) maar je opvangtoeslag krijg je ook met voorschot toegestopt.

  1. Het zijn gewoon de feiten dus snap deze reactie niet zo goed (zeer misleiden?!?!). Maar bedankt voor je bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *