Momlife

15 simpele dingen die je door grote broer of zus kunt laten doen

“Hij is nog zo klein, dat ik niet goed weet hoe ik hem kan betrekken bij zijn zusje. Ik bedoel, als ik hem naar boven stuur om een speentje te halen, dan is ‘ie bij de eerste trede al vergeten wat ‘ie boven moest gaan doen. En hij kan niet eens zelf traplopen.”

Ik was in gesprek met een andere moeder van twee kleine kinderen en we hadden het over hoe zij haar oudste allerlei klusjes liet doen om haar het gevoel te geven dat ze enorm bijdraagt aan het grootbrengen van de jongste, wat de band tussen de zusjes weer ten goede zou komen. Dat klonk als een heel goed plan, maar ik zag dus ook direct wat beren op de weg. Want een kind van amper anderhalf kun je niet zoveel laten doen om te helpen. Toch? Wrong! Ik werd er hartstikke goed in.

Spuugdoekje aangeven
Als ik Tess een fles geef, dan leg ik expres het spuugdoekje op de salontafel. Vervolgens vraag ik aan Ticho of hij mij alsjeblieft even het doekje wil aangeven. Komt ‘ie meteen op een drafje aangerend hoor.

Fles roeren
‘Ticho roeren’ hoor ik vrijwel direct als ik begin met het maken van de fles. Ik steek dan een grote vork in de fles waar de peuter met zijn kleine knuistjes een beetje aan schudt. Vervolgens bedank ik hem vriendelijk. ‘Asjepiefffff mama.’

Fles brengen
Het gebeurt regelmatig dat Ticho de fles van de keuken richting de bank wil brengen. Dit mag, tenzij Tess al verdrietig is omdat ze honger heeft. Het is in principe een loopje van vijf seconden, maar zoals dat gaat met kinderen kun je de tijdsduur dan vertienvoudigen. Maar goed, Ticho vindt het heel interessant om als een soort roomservice richting de bank – waar Tess en ik dan op hem wachten – te schuifelen. En stiekem vind ik het ook wel schattig.

Fles beethouden
Ik laat Ticho niet in zijn uppie een fles geven, omdat hij daar geen geduld voor heeft en rustig na vijf seconden alles uit zijn handen laat vallen (baby én fles), maar hij mag wel helpen. En dat vindt hij prima.

Speentje aangeven en terugstoppen
Inmiddels heeft Tess geen speentje meer, maar er zwerven nog wel wat verloren exemplaren door het huis. En zodra Ticho er daar eentje van te pakken krijgt, dan duwt hij die met alle liefde (én een tikkie hardhandig) bij zijn zus in haar mond.

Billendoekjes pakken
Als ik de luier van de baby verschoon, dan zit grote broer er regelmatig naast. Hij pakt dan een paar (lees: veel te veel) billendoekjes en veegt het liefst ook nog een beetje mee. Superlief natuurlijk, maar in het geval van een poepchaos niet per se eentje uit de categorie handig.

De luier weggooien
Dit doet Ticho écht altijd. De luiers in de luieremmer gooien. En waag het niet om het hem niet te laten doen, want ik kan je een kleine woede-uitbarsting beloven. Het is ook een perfect klusje voor een kind van twee turven hoog.

Kleertjes naar de wasmand brengen
Wij hebben vier aparte vakken in onze wasmand, dus ik moet daarna altijd wel even checken of er geen blauwe sokjes in het vak voor de witte was zijn beland, maar dit is in principe natuurlijk een taakje voor kinderen waar ze niet zo heel veel verkeerd aan kunnen doen. Bovendien leert Ticho op deze manier ook direct dat vuile was in de wasmand hoort en niet op de grond van zijn kamer. Ik spaarde vroeger vuile was vier weken op en pleurde dan alles in één keer in de wasmand, en pas sinds ik op mezelf woon besef ik me hoe rete irritant dat is.

Sokjes aantrekken
Dit lukt Ticho niet helemaal zonder mijn hulp, maar zodra zijn zusje aangekleed wordt en hij zit ernaast, dan zit ‘ie met de sokjes in zijn hand te wachten tot deze aangetrokken kunnen worden.

Druppeltjes geven
First: wie vergeet nog meer altijd de vitamine D te geven? Bij de oudste is het makkelijk, die krijgt het in de vorm van een pilletje, wat hijzelf een snoepje noemt en wat hij dus écht niet vergeet, maar bij Tess moet ik het echt in de gaten houden. Gelukkig heb ik daar een hulplijn voor in de vorm van een drukke peuter die maar al te graag dat flesje leeg kiepert in de giechel van zijn zus.

Hapjes eten geven
Niet aan te raden als je haast of smetvrees hebt, maar anders is dit een leuke om je oudste bij te laten helpen. Toen Tess haar eerste hapje kreeg was Ticho twee jaar en twee maanden en eigenlijk ging dat vanaf het begin af aan goed. Natuurlijk duwt hij soms de lepel ietwat ver in haar strotje, maar over het algemeen heeft de baby geen klagen met zo’n broer die haar heerlijk te eten geeft.

De kinderwagen duwen
Ik heb Ticho wijsgemaakt dat hij – als hij op het meerijdplankje staat – moet helpen met duwen van de kinderwagen omdat we anders niet vooruit komen. Op deze manier denkt hij dat hij hartstikke goed bezig is, blijft hij keurig staan én houdt zich goed vast. Win-win-win, zegmaar.

Een boekje voorlezen
Voordat Ticho gaat slapen wil hij altijd eerst voorgelezen worden. Negen van de tien keer doe ik dat. Maar het wil weleens gebeuren dat Tess nog niet slaapt en er dan bij komt liggen. In dat geval komt de grote broer in Ticho naar boven en wil hij graag zijn zusje voorlezen. Hij benoemt dan bladzijde voor bladzijde wat hij ziet. ‘Kijk Tessie, kikker. En haas. En de zon. En de eend. En donker buiten.’

Troosten
De baby hoeft maar aanstalten te maken om te gaan huilen en Ticho komt to the rescue. “Niet huilen Tessie”, terwijl hij haar uitgebreid kroelt. Dit is een taak die hij heel serieus neemt. Als Tess dus verdrietig is of ligt te mekkeren dan vraag ik haar grote broer of hij haar wil troosten.

Haartjes wassen
We doen ze niet heel vaak tegelijk in bad, maar als dat al eens gebeurt dan vindt Ticho het wel leuk om te helpen met het soppen van Tess haar (paar) haartjes. Ik moet dan wel goed in de gaten houden of hij niet in haar oogjes wrijft of ietwat hardhandig te werk gaat, maar het is een gezellig dingetje om door de oudste te laten doen.

En dat was het. Genoeg, lijkt me. Heb jij nog bepaalde dingetjes die je door de grote broer of zus liet doen om hen op die manier bij de baby te betrekken?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

 

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *