Momlife, Persoonlijk

Hoe vind ik ontspanning?

Met twee redelijk kleine kinderen is het soms best lastig om momentjes van ontspanning in te bouwen. Je bent immers altijd in touw. Toch probeer ik het en vandaag ga ik vertellen hoe. Lees mee!

Ik ben van mening dat er altijd wel wat te ‘werken’ valt. Als de kinderen wakker zijn dan kun je je daar volledig op storten. Als ze slapen of elders hun dag doorbrengen dan kun je altijd wassen, stofzuigen, bloggen, een beetje werken of boodschappen doen. Mensen die zeggen dat ze het zo vreselijk druk hebben, die zijn in mijn ogen gewoon niet zo heel erg goed in prioriteiten stellen (tenzij je echt twaalf kinderen en veertig kilometer wasgoed hebt). Nou liggen mijn talenten ook niet bepaald op dat vlak, maar tussen alle hectiek door weet ik altijd wel een uurtje ‘voor mezelf’ te claimen. Om op te laden. Want dat is nodig. Hoe ik dat doe?

Als de kids in bed liggen…
Naast mijn meest tijdrovende baan van moeder, werk ik ook nog 28 uur per week op een marketing- en communicatieafdeling als redacteur. Het meerendeel van mijn tijd gaat dus naar die twee bezigheden. Maar ook hier in huis moeten boodschappen komen, wordt er zo nu en dan gestofzuigd, ligt of hangt er was (vies én schoon), is de grond bezaaid met Duplo en doe ik verwoede pogingen om het allemaal een beetje aan kant te houden. Daar zou ik in principe alle ‘vrije tijd’ (dus als de kids niet om me heen zijn) aan kunnen besteden maar dat is niet wat ik doe. Want die paar uurtjes dat ik even geen ge-mama hoor die zijn écht voor mij. Die tijd gebruik ik voor…

GTST kijken
By far mijn lievelingsprogramma, al jaren. Ik mis geen enkele aflevering en voel inmiddels een serieuze band met Ludo Sanders en Laura Selmhorst. Iedere dag schakel ik twintig minuutjes over naar Meerdijk. En die twintig minuutjes zijn absolute ontspanning.

Andere slechte programma’s
Ex On The Beach, Temptation Island, First Dates en meer van dat: ik hou ervan. Maar ook minder gênante programma’s zoals Expeditie Robinson of Wie Is De Mol volg ik. Is gewoon een hele fijne afwisseling tussen al het geweld van Brandweerman Sam.

Bloggen
Deze site is begonnen als hobby en ik ben echt heel erg trots op het feit dat dat het nog steeds is. Dat ik me nog nooit heb laten verleiden tot samenwerkingen die ik niet wil, waar ik niet honderd procent achter sta en die ik alleen maar zou doen voor bijvoorbeeld geld. Hetzelfde geldt voor mijn social media. Het is echt van mij en ik haal daar zoveel ontspanning uit. Het is heerlijk om met het verstand op nul stukjes te tikken over alles wat me bezighoudt. Omdat ik verder niet van deze website afhankelijk ben – in geen enkel opzicht – steek ik er geen tijd in die ik niet heb en ik denk dat dat ook bevrijdend werkt. Als bloggen je baan is dan kan ik me voorstellen dat het allemaal een stuk minder vrijblijvend is en dat je er ook veel en veel meer tijd in steekt, maar dat gaat voor mij simpelweg niet op. Ik doe het omdat ik het leuk vind. Omdat ik er rustig van word. In mijn vrije tijd.

Een magazine lezen
Dit deed ik vroegah echt heel erg veel. Ik verslond zonder moeite vijf magazines per week en had ook meerdere abonnementen. Afgelopen zomer heb ik zo ongeveer alles opgezegd omdat de stapel met ongelezen blaadjes alsmaar groter werd. Mijn vrije tijd was schaars en ik besteedde het aan allesbehalve lezen. En nu ik de smaak weer een beetje te pakken heb, besef ik me hoe stom dat geweest is. Want magazines lezen is heel erg leuk. De korte verhalen, inspirerende interviews, leuke shoppings en de wetenschap dat er mensen onwijs hard werken om een tof eindproduct in elkaar te draaien (ik ken de job namelijk) hebben mij laten inzien dat dit echt iets is waar ik heel heel HEEL erg zen van word en wat ik veel vaker moet doen. Gewoon geen geluiden om me heen – behalve de ademhaling van de kids door de babyfoon – en mezelf verliezen in een magazine. Fun fact: ik hou dan weer niet van boeken lezen. Duurt me te lang.

Fijne muziek
Als ik een uurtje of wat geen verplichtingen heb dan voelt ‘naar muziek luisteren’ niet helemaal als de tijdsbesteding die bij me past, maar fijne muziek zorgt er bijna dagelijks voor dat ik het autoritje van mijn huis naar kantoor (bijna anderhalf uur enkele reis) als een ontspannen moment ervaar. Gewoon nergens aan hoeven denken, alleen de focus op de weg. En de muziek. Ik heb trouwens geen specifiek genre waar ik graag naar luister. Mijn playlist gaat echt van Ariande Grande naar Taylor Swift naar Marco Borsato naar Broederliefde naar Celine Dion en naar Famke Louise.

Een bakkie koffie bij een vriendin
Dit doe ik met enige regelmaat. Meestal in de avonduren als de koters slapen en de man op de bank VI ligt te kijken. Gewoon even het huis ontvluchten, een praatje met een ander. Ik vind het belangrijk om mijn sociale leven ondanks het moederschap en een drukke baan gewoon goed te onderhouden. Voor mij zijn echte vrienden en vriendinnen goud waard en daar besteed ik graag mijn tijd aan. Dat voelt geenszins als een verplichting maar is echt ontspanning.

Maar wanneer doe je dan bijvoorbeeld het huishouden?
Gewoon, als de kids wakker zijn. Die kunnen echt wel even tien minuutjes zelf spelen en lopen geen trauma op van een moeder die even vlug een wasje weg vouwt. Ook doe ik de boodschappen tegenwoordig weer met beide kids – dat is gewoon een uitje – en verder laat ik de boel ook heel vaak gewoon de boel. Er gaat niemand dood aan een aanrecht vol vaat of broodkruimels op de grond. Ik denk altijd maar zo: als je de pijp uitgaat is er niemand die zegt “nou, bij die Anouk was het altijd zo lekker opgeruimd” dus zo belangrijk zal dat dan wel niet zijn.

Hoe bouw jij momentjes van ontspanning voor jezelf in?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

1 Comment

  1. Oh, die 20 min Meerdijk zijn hier ook heilig! 🙌🏼

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *