Persoonlijk

Een gelukkig nieuwjaar + goede voornemens

Het is 2019! Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Ik wens jullie uiteraard al het goeds en moois, dat jullie maar gezond mogen zijn en blijven, dat dromen mogen uitkomen en dat het glas altijd (minimaal) halfvol mag zijn. Daar ga ik zelf ook de komende 365 dagen weer voor. En ik heb nog een aantal andere goede voornemens. Lees je mee?

Waar sommige mensen het principe goede voornemens echt ontzettend stupide vinden omdat je daar niet voor tot 1 januari van een nieuw kalenderjaar hoeft te wachten, ben ik er zo eentje die er best wel goed op gaat. Ik vind het heerlijk om op een afgesproken datum in een nieuw jaar – waarin alle bladzijdes nog leeg zijn zeg maar – een aantal verbeteringen in mijn leven door te voeren. Of in ieder geval dat te proberen. Zo ook dit jaar. Ik ga ze vertellen.

Dingen voor mezelf doen
Ik ben een pleaser. Ik doe dingen omdat anderen dat van mij verlangen, om iedereen tevreden te houden, om mijn aandacht aan iedereen die het nodig heeft te schenken. Maar dat gaat niet altijd vanuit een intrinsieke motivatie. In het komende jaar ben ik van plan om dat wat meer los te laten. Niet helemaal, want het is ook gewoon wie ik ben, maar wel dat kleine stukje dat me soms belemmert, of beter gezegd: beklemd. Ik ben er stiekem al een beetje mee begonnen, door bijvoorbeeld de afgelopen weken mijn uploadschema los te laten – ik weet dat jullie dat niet erg vinden, maar het voelt toch een beetje als een verplichting richting lezers om minimaal vier keer per week iets te publiceren – en door op bepaalde momenten heel bewust te zeggen ‘ik ben er even niet bij’ zonder hele goede reden. Gewoon, omdat ik er simpelweg geen zin in heb ofzo. Ik wil in het nieuwe jaar vooral dingen doen die ik zélf wil, met mensen waar ik écht blij van word. En dat zijn er meer dan genoeg. Ik hoef niet meer heel de wereld tevreden te houden.

Mijn kredietcrisis aanpakken
Het is dat Robert hier in huis een beetje overzicht bewaart, maar anders zat ik al lang en breed in de schuldsanering. Ik geef best wel veel geld uit. Niet eens aan hele idiote dingen, maar gewoon, je weet wel, kleine pinbedragen, eten thuisbezorgen, dat soort. Naast al die kleine uitgaven voor de leuk, doen wij ook (nog steeds) de ene na de andere investering in ons huis. Een nieuw zonnescherm, een nieuwe bank, nieuwe eetkamerstoelen, een verbouwing op de bovenverdieping, de kelder omtoveren tot een mancave, de tuin aanleggen en ga zo maar door. Daar gaat nou eenmaal een klein fortuin in zitten. En dat is niet erg, daar sparen we immers voor, maar zo nu en dan de hand iets meer op de knip kan geen kwaad. Als wij (of nou ja, ik) wat kritischer naar ons uitgavenpatroon zouden kijken, dan zou die spaarrekening een stuk beter gevuld raken en had ik niet aan het eind van mijn geld nog een stukje maand over. Inmiddels heb ik voor het nieuwe jaar mijn rekeningen helemaal op orde gebracht, allerlei spaardoelen gemaakt (als je ook bij ING zit: da’s mega handig!) en tot de cent nauwkeurig uitgerekend wat mijn budget per doel is.

Die laatste kilo’s
Deze staat er nog van vorig jaar. Hoewel ik toen (weer) zwanger was en de kilo’s er door de misselijkheid vanaf vlogen. Ik ben inmiddels minder zwaar dan voor de zwangerschap van Tess, maar nog niet op het gewicht van voor de zwangerschap van Ticho. En nu, na die feestdagen, is het inmiddels ook niet meer ‘een paar kilo’s’ maar zijn het er gewoon een stuk of zeven. Die moeten eraf. En het liefst voor de zomer. Ik ga NBFM weer oppakken, mijn eten op orde brengen, de work-outs doen. Het moet lukken.

Assertiever worden
Ja, dat klinkt gek want ik denk dat veel mensen mij al wel als assertief zouden omschrijven. In werkelijkheid ben ik inderdaad niet op mijn mondje gevallen, maar duurt het soms te lang voordat ik ‘m opentrek. Dan vind ik bepaalde dingen niet oké, maar heb dan geen zin om er een onwijs ding van te maken ofzo. Maar onlangs kwam ik in een redelijk vervelende situatie terecht waarvan ik dacht: laat maar, het is al gebeurd. En toen zei iemand: maar Anouk, als jij nu niet voor jezelf opkomt, dan gaat helemaal niemand anders dat voor je doen. En zo is het maar net. Ik moet vaker mijn grenzen aangeven. En dat hoeft echt niet met een grote mond – die ik zeer zeker wel heb – maar kan natuurlijk ook gewoon op een fatsoenlijke manier. Ik ga dus oefenen op de zin: “Dit vind ik niet leuk/niet oké/kwetsend/vervelend” enzovoorts. Mensen een loopje met me laten nemen omdat ze denken dat ik het toch wel accepteer? Niet in het nieuwe jaar.

Statistieken loslaten
Blegh, wat haat ik de constatering dat ik de laatste maanden enorm bezig ben geweest met cijfertjes en statistieken. Op Instagram, op de site. Bezoekersaantallen, het aantal bekeken pagina’s, nieuwe volgers, mensen die gestopt zijn met volgen, het algoritme van Facebook en Instagram en het daarbij behorende dalende bereik: ik kon me er best wel in verliezen. En dat wil ik helemaal niet. De site en Instagram zijn nog steeds mijn hobby’s waar niks commercieels achter zit en waar ik gewoon wil doen wat ik leuk vind en niet omdat sommige dingen handig zijn voor de volgers en de likes. Dat ga ik in het nieuwe jaar dus ietsje anders fiksen. Om te beginnen heb ik iedere statistiek-app van mijn telefoon verwijderd en mijn Instagram op privé gezet. Volgverzoeken houd ik zo lekker in de hand en als mensen besluiten om mij niet te volgen maar wel te gluren (ja, dat gebeurt dus echt heel veel: dat mensen je niet volgen maar wel ALTIJD liken en Stories bekijken) dan hebben ze pech.

Zo, en dat waren ze wel geloof ik. Genoeg om mee aan de slag te gaan. Prioriteit hebben de ‘dingen voor mezelf doen en niet omdat anderen dat van me verlangen’ en de ‘kredietcrisis aanpakken’. Verder heb ik nog duizend-en-één doelen (zoals ontwikkeling op bepaalde gebieden en minder telefoontijd als ik met de kids ben) maar met bovenstaande ga ik heel heel heel actief aan de slag. Hopelijk kan ik over een jaar terugblikken op deze blogpost en dan vol trots vertellen dat ik met vlag en wimpel geslaagd ben.

Heb jij nog goede voornemens?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Gelukkig nieuwjaar. Het is altijd een feestje om jou blogs te lezen. Ik lees ze via de site. Simpel weg omdat ik geen Instagram heb. Hihi. Mijn goede voornemens wat bewuster met geld omgaan. En wat kilo’s kwijt raken. Nou weeg ik wel weer gewoon wat ik voor mijn zwangerschap ook woog maar ja ook toen was ik hard bezig om er kilo’s af te krijgen. Heel veel geluk in 2019

  2. Priscilla says:

    De beste wensen voor 2019. Dat het een gezond, gezellig liefde vol jaar mag worden.
    Lees met plezier je blogs en de foto’s van de kids . Sommige dingen zijn heel herkenbaar en weet je dat iedereen wel eens iets heeft.
    Hopelijk mogen we nog veel leuke blog lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *