Persoonlijk

May your days be merry and bright

Het is vandaag Eerste Kerstdag en dat lijkt mij een mooi moment om eens uit te spreken waar ik zoal dankbaar voor ben. Dat is best een aardige lijst, maar vandaag houd ik het kort.

Grote kans dat je vandaag bij familie of vrienden aanschuift voor een gezellig samenzijn. Misschien liggen er wel cadeautjes onder de boom, staat de tafel vol met lekkers, speelt er een heerlijke kerstfilm en heb je de ouderwetse bordspellen weer afgestoft.

Wij in ieder geval wel. Gisterenavond hebben we met een groep vrienden én familie heerlijk gegeten, gedronken en gekletst. Rondrennende kinderen, een knisperende houtkachel en fijn gezelschap met lekker eten en drinken: zoals Kerst wat mij betreft hoort te zijn. Vandaag doen we het eerste deel van de dag vooral rustig aan. Een kerstfilm kijken met de oudste, een stukje wandelen langs de rivier en tijdens de slaapjes van de kids lekker tutten. Vanavond schuiven we namelijk aan bij het kerstdiner van mijn familie. Ook hier weer leuk gezelschap, genoeg te eten, lachen, spelletjes en meer van dat. Morgen, Tweede Kerstdag, gaan we naar mijn vader en zijn vriendin voor een bakkie koffie met wat lekkers en daarna wordt er met vrienden wat gedronken (en misschien nog wel gegeten). Hopelijk kunnen we overmorgen nog rechtop staan zeg maar.

Dat onze dagen op deze manier gevuld kunnen worden, daar ben ik dankbaar voor. Dat we in de gelegenheid zijn om Kerst met vrienden en familie te vieren, dat we er – ondanks diverse tegenslagen – ‘gewoon’ weer zitten, met elkaar. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is een voorrecht, die tafel met genoeg eten voor een weeshuis, de cadeautjes onder de boom, de slappe lach tijdens 30 Seconds en de mensen die je liefhebt om je heen. Daar ben ik me heel erg van bewust en daarom geniet ik er heel erg van.

Maar ik weet dat het niet voor iedereen zo werkt. Dat er gebroken gezinnen zijn. Of verbroken familiebanden. Dat er mensen worden gemist. Of dat je weet dat je mensen gaat missen. En juist tijdens deze feestdagen – waarin zo ongeveer iedereen een happy family zonder issues lijkt te hebben – is dat misschien wel extra pijnlijk. Dat spijt mij. Mocht jij in zo’n situatie zitten: er wordt aan je gedacht!

Ik hoop dat iedereen tijdens het Kerstfeest iets vindt om een klein beetje geluk uit te halen. Dat iedereen deze dagen kan gebruiken om mooie herinneringen te maken, om voor een frisse start te zorgen. Ik wens jullie in ieder geval allemaal een hele warme en liefdevolle dagen!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *