Momlife, Persoonlijk

Ritme van het kind bij 6 maanden

Ik kan het zelf ook nog niet helemaal geloven, maar ons Tessie is bijna een half jaar oud. Ik ben een soort cliché op pootjes maar echt, niet te doen zo snel als de tijd vliegt. Vandaag een ritme-update.

De eerste weken als gezin van vier dacht ik dat het never nooit meer goed zou komen met het leven in een soort ritme. Met weten waar we aan toe zijn. Met kunnen inschatten wat de dag ons zou brengen. Sliep de baby dan was de dreumes wakker en andersom. Op vaste tijden flesjes drinken? Nee. Op vaste tijden slapen? Leuk bedacht, maar nee. Inmiddels kan ik (gelukkig) wel zeggen dat er een ritme in zit. Ik heb ‘m uitgeschreven.

07.30-08.30 uur
Ergens tussen half acht en half negen wordt Tess wakker. Ze gaat dan niet huilen, maar vrolijk liggen kraaien. Als ik dan naar haar kamertje ga en ze mij in het vizier krijgt, dan verschijnt er een enorme lach op haar gezichtje. Geen idee van wie ze dat opgewekte in de ochtend heeft, maar zeer zeker niet van mij.

08.30 uur
We zijn inmiddels allemaal beneden. Ticho heeft zijn ontbijtje op en speelt nu in zijn speelhoek en ondertussen geef ik Tess de eerste fles van de dag. Ze krijgt op dit moment vijf flesjes op een dag. De eerste is er eentje van 180. Die gaat negen van de tien keer wel leeg.

09.30 uur
Als we boodschappen moeten halen, dan is dit het moment. Ik pak mevrouwtje lekker warm in en leg haar in onze Joolz-kinderwagen. Zodra we buiten zijn en honderd meter hebben gewandeld, dan is ze in slaap gevallen. Meestal duurt dat slaapje een uur. Als we de deur niet uitgaan dan leg ik haar rond dit tijdstip boven in bed. Zonder te protesteren gaat ze eigenlijk altijd meteen slapen en ook in dit geval duurt het slaapje ongeveer een uurtje.

10.30 uur
Ik haal Tess uit bed en ga haar lekker even wassen en verschonen. Daar kies ik dit moment voor, omdat de vroege ochtend of de avond daar gewoon te hectisch voor zijn, aangezien er dan ook een peuter gewassen/aangekleed/gevoerd moet worden. Terwijl ik Tess lekker opfris en schone kleertjes aantrek, speelt Ticho beneden. Die kan ik daar met een gerust hart even vijf minuutjes alleen laten, want die heeft het veel te druk met Brandweerman Sam kijken of torens bouwen. Tess draagt momenteel trouwens kleertjes in maat 68 of 74.

11.00 uur
Tijd om te spelen. Samen met haar grote broer ligt Tess op de grond. Vaak speelt ze met haar Lamaze-knuffel of wat knisperboekjes. Ticho zorgt ook voor wat entertainment. Ik vind het echt heel erg leuk om die twee zo samen te zien.

12.00 uur
Ik ga een boterham voor Ticho smeren en een fles voor Tess maken. Terwijl Ticho zelfstandig zijn boterham eet, drinkt Tess haar tweede portie melk van de dag. Deze fles is ook 180, maar vaak laat ze een bodempje staan.

12.30 uur
Beide kids gaan naar bed en ze slapen eigenlijk altijd direct. In deze ‘vrije tijd’ ruim ik de bende van de ochtend op. Omdat het eigenlijk altijd wel hectisch is en we vaak ook nog visite krijgen, staat het aanrecht inmiddels vol met gebruikte bordjes, flesjes, mokken enzovoorts. Daarna eet ik zelf wat, pak heel af en toe de stofzuiger, kijk GTST en doe wat dingen voor mijn werk.

15.00 uur
Negen van de tien keer wordt Ticho als eerste wakker. Die roept dan altijd: ‘MAMA waar ben je nou? Slaapzak uit!’ En vooral door dat ‘mama waar ben je nou?’ kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om hem nog even te laten liggen. Ik trek dus een soort sprintje naar zijn kamer en vis hem uit bed. We verplaatsen onszelf naar het grote bed om daar even te kroelen, een boekje te lezen en te wachten tot Tess ook wakker wordt.

15.30 uur
De kleine meid ontwaakt. Ik haal haar uit haar slaapzak, verschoon haar luier en dan gaan we met z’n drietjes naar beneden. Ticho krijgt vaak een bakje met fruit en voor Tess heb ik een groentehapje klaarstaan. Dat eet ze met smaak op. Na haar groentehapje wacht ik meestal een half uur en dan geef ik een fles. Dit keer 150. Deze drinkt ze bijna altijd op.

16.15 uur
Tijd voor een frisse neus. Meestal gaan we naar de speeltuin of de winkels, maar in ieder geval even naar buiten. Nu het winter is en het vaker regent vind ik het heel jammer dat we hierin soms wat beperkt worden, want deze frisse neus heb ik heel erg nodig. Om niet in slaap te vallen zeg maar. Mocht het nou echt hondenweer zijn, dan blijven we lekker binnen en spelen we wat met blokken, waterverf of lezen we boekjes.

17.30 uur
Soms leg ik Tess rond dit tijdstip nog even in haar bedje, maar eigenlijk accepteert ze dit vaker niet dan wel. Als ze wel gaat slapen, dan kunnen wij in alle rust eten. Als ze niet gaat slapen dan parkeer ik mevrouwtje in haar Stokke Steps bij ons aan tafel en wordt ze door Ticho wel vermaakt. Ik vind dit nog steeds een beetje een rottig moment omdat het eigenlijk al druk is met eten maken, peuter entertainen, man die uit zijn werk komt etcetera en als we dan ook nog een vermoeide en niet zo heel erg gezellig baby erbij hebben, dan wordt het er niet leuker op zeg maar.

18.45 uur
Robert geeft wat aandacht aan Ticho terwijl ik Tess haar fles geef. Deze keer is het er eentje van 120. Na deze fles gaan we naar boven. Het is eigenlijk altijd 19.00 uur sharp als Tess in haar bed ligt en ze slaapt letterlijk binnen drie minuten. Zodra zij ligt, komt Ticho naar boven. Die gaat lekker onder de douche, we poetsen zijn tanden (met DEZE tandenborstel en echt, het is een geweldige uitkomst zo’n elektrisch apparaat want sinds we deze gebruiken is hij – dankzij de bijbehorende app – heel fanatiek bezig met het weg schrobben van de ‘beestjes’) en we lezen een boekje.

19.30 uur – 21.30 uur
Twee uurtjes rust aan mijn kop. Heerlijk vind ik dat. In deze twee uurtjes ploffen de man en ik als twee uitgebluste bejaarden op de bank, ga ik boodschappen doen of doet één van ons even een bakkie bij vrienden/vriendinnen.

21.30 uur
Tess krijgt nog een allerlaatste fles. Deze fles hebben wij al vaker geprobeerd eraf te halen, maar dat lukt nog niet zo, omdat ze dan eigenlijk niet genoeg drinkt. Ik heb wel goede hoop dat dit op korte termijn gaat veranderen, want ze krijgt nu ook groenten, vanaf volgende week fruit en ergens in de kerstvakantie wil ik ook zachtjes aan eens beginnen met brood(korstjes). Afijn, de laatste fles dus. Da’s er eentje van 180. Meestal drinkt ze deze half slapend binnen tien minuten leeg en dan slaapt ze min of meer direct weer verder. Kunnen wij ook eindelijk naar bed.

Dit is hoe een (vrije) dag er bij ons ongeveer uitziet. Natuurlijk is ieder kindje anders, dus als het ritme van jouw baby er voor geen cent op lijkt dan is dat helemaal niet gek, maar wij gaan goed op dit schema. Ik prijs mezelf gelukkig met van die heerlijke slapers en van die ritmekindjes. Binnenkort zal ik eens proberen om iets te schrijven over hoe wij ze in dat ritme hebben gekregen (want ja, daar heb ik echt wel een beetje in gestuurd).

Voor nu weer heel erg bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Leuk verhaal weer! Vind deze herfst/winter periode ook vervelend, zeker door het weer en dat het al zo vroeg donker is. Even een frisse neus is lekker voor iedereen!

  2. Leuk om te lezen. Mijn zoontje inmiddels 4 maanden heeft als we vrij zijn een beetje het zelfde ritme. Alleen dan zonder eten nog en drinkt die 5 flessen van 180 bijna altijd leeg.

  3. Leuk om te lezen! Onze Luuk van 6 maanden heeft veel overeenkomsten in het ritme, maar ook aardig wat verschillen… andere slaaptijden en al een poos over op maar 3 flessen per dag. Eet al wel fruit en een boterham. Dus wellicht dat het bij jullie ook weer anders wordt als Tess dat krijgt.
    Zo zie je maar, elk kind is anders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *