Momlife, Persoonlijk

Zindelijk maken van je kind…

Dit gaat een beetje een tricky verhaal worden, want ik heb nog geen ervaring met het zindelijk worden van een kind, maar misschien wel juist daarom heb ik me er goed in verdiept. Vandaag deel ik alles wat ik inmiddels weet én vertel ik kort hoe ik erin sta.

Laat ik beginnen met het volgende: zindelijk worden en het hele proces dat daarbij komt kijken vind ik dus zoiets dat ik niet naar hartenlust deel met de buitenwereld. Ik snap dat het soms lijkt alsof ik alles maar op internet zet, maar dat is echt niet het geval. Ik zou het zeer zeker niet leuk vinden als mijn kinderen over tien jaar om hun oren worden geslagen met een stukje dat hun moeder met duizenden mensen deelde omtrent in luiers en op potjes plassen. Ik ga er dan ook niet heel erg op in, maar omdat ik inmiddels weet dat het wél een item is onder moeder met kinderen tussen de twee en vier, wilde ik het onderwerp an sich wel behandelen. Snap je?

Onze situatie
Dan begin ik maar meteen met een beknopte update onze situatie. Dat Tess nog altijd een luier draagt lijkt me vanzelfsprekend. En met Ticho zijn we nog helemaal niet heel erg bezig om hem zindelijk te krijgen. Hij geeft het al wel lange tijd aan als zijn luier vol zit, maar verder toont hij weinig interesse voor een toilet of een potje. Ik maak me daar precies nul zorgen om, want ik denk maar zo: ik ken geen enkel mens van 18 die in de kroeg met een luier staat. Zindelijk worden ze wel. Gewoon op het moment dat ze er zelf klaar voor zijn. Oké, en misschien een klein beetje op het moment dat er vanuit huis wat aandacht aan besteed wordt, maar daar is het gewoon nog niet van gekomen (want drukdrukdruk focus op baby enzo). Omdat het niet geheel ondenkbaar is dat hij binnen nu en een jaartje ineens het licht ziet, leek het me wel wijs om er wat informatie over in te winnen. En mijn verzamelde informatie ga ik vandaag met je delen.

Wanneer moet een kind zindelijk zijn?
Ik vermoed dat dit één van de meest prangende vragen over het onderwerp ‘zindelijkheid’ is. Het is er ook meteen eentje waar ik wel direct een vervelend gevoel bij krijg. Kinderen die op een bepaalde leeftijd bepaalde kunstjes moeten kunnen, daar heb ik niks mee. Maar goed, laten we eerlijk zijn, er is een redelijk strakke deadline als het op zindelijkheid aankomt: basisscholen mogen kinderen die op hun vierde nog niet zindelijk zijn namelijk weigeren. Het is dus een goed idee om ervoor te zorgen dat je kind op die leeftijd in ieder geval overdag geen luier meer draagt (en vanzelfsprekend dan dus naar het toilet gaat).

Hoe zorg je dat je kind zindelijk wordt?
Daar zijn nogal veel verschillende methodes voor. Laat ik voorop stellen dat je kind er zelf klaar voor moet zijn. Zomaar out of the blue je peutertje richting een wc dirigeren heeft doorgaans weinig effect. Maarrrrr sommige mensen ‘leren’ het hun kind binnen een paar dagen door middel van een heuse training. Een bekende methode is de ‘3 day potty training’. Het komt er in het kort op neer dat je je kind geen luier meer om doet, maar gewoon min of meer heel de dag door – ieder kwartier om precies te zijn – naar het potje brengt. Je moet dit drie dagen volhouden (en verder geen andere afspraken plannen want alles draait in deze drie dagen om je kind) en dan zou je kind zindelijk moeten zijn.

Boeken over zindelijkheid
Gina Ford, die we zeer waarschijnlijk allemaal wel kennen van haar boeken over tevreden baby’s en peuters, geeft in haar boek ‘Zindelijk in een week’ allerlei tips en een soort stappenplan om het in een weekje te regelen. Ik heb het boek doorgebladerd en gauw weer weggelegd omdat ik niet zo heel erg van dat strakke regime houd, maar mocht je daar wel goed op gaan dan schijnt het best een succesvolle manier te zijn. Naast het boek van Gina Ford zijn er nog tientallen andere boeken over geschreven en eigenlijk komt het iedere keer weer op dezelfde stappen neer.

Stappenplan
Als je op het wereldwijde web gaat kijken dan vinden je tientallen verschillende stappenplannen voor het zindelijk maken van je kind. Ze verschillen allemaal een beetje op detailniveau, maar in grote lijnen is dit hoe je het – volgens de experts – moet aanpakken:

 1. Koop een potje of een wc-bril-verkleiner.
 2. Zorg dat je kind begrijpt waar deze twee dingen voor dienen. Leg het uit, lees er boekjes over voor (wij hebben deze) en neem je kind gezellig mee als je zelf naar de wc gaat.
 3. Zet je kind tijdens iedere luierwissel op het potje of de wc.
 4. Mochten er toevallig anderhalve druppel ontsnappen: juich alsof het kind zojuist wereldkampioen geworden is.
 5. Misschien werkt een beloningssysteem. Vaak worden stickers gebruikt. Op het internet kun je genoeg bruikbare templates vinden.
 6. Is het je kind duidelijk waar het potje voor dient? Doe de luier af. Vanaf dit moment moet je goed opletten. Geeft je kind signalen die erop duiden dat er een toiletbezoekje nodig is? Huppakee, meteen op het potje of de pot zetten dan.
 7. Houd de luier af. Dus ook als je naar de winkel gaat. Of naar je vriendinnen. Af is af.
 8. Volhouden. Volhouden. Blijf vragen: moet je plassen?
 9. Zet je kind na iedere keer dat hij of zij iets gedronken heeft op het potje. Zorg dat het een routine wordt. Drinken, plassen, handen wassen. Zoiets.

Hoe weet je dat je kind er klaar voor is?
Zoals ik in het begin al schreef geloof ik helemaal dat je een kind pas goed zindelijk kunt krijgen op het moment dat hij of zij er zelf klaar voor is. Er zijn een aantal signalen waar je op kunt letten.

 • Je kind is geïnteresseerd in de wc of in het potje. Hij of zij wil graag weten wat daar precies gebeurt. Je kunt niet meer ongestoord naar het toilet en je kind wil graag wat ‘doen’ in het kleine hokje, zoals toiletpapier doorspoelen.
 • Je kind geeft aan dat de luier vol zit. Kleine sidenote: dat doet Ticho al heel erg lang, maar het is in zijn geval gewoon een mededeling. Als ik daarna opper om een schone luier te gaan halen, dan is zijn antwoord standaard ‘nee Ticho spelen’. Ik interpreteer dat maar als ‘nog niet klaar voor’. Dat ze het aangeven is één, maar ze moeten er zelf ook hinder van ondervinden.
 • De luier is steeds vaker droog. Of minder vol. Misschien vind je kind het dan wel dusdanig vervelend dat hij het ophoudt.

Wat moet je vooral niet doen?
Er een heel ding van maken. Dat moge duidelijk zijn. Dat gaat namelijk echt niet bijdragen aan de zindelijkheid van je kind. Sterker nog, de kans is groot dat het juist het omgekeerde effect heeft: dat je kind een soort van bang wordt voor leven zonder luier. En dan wordt het alleen maar lastiger, die route naar een zindelijk bestaan. Verder moet je het niet ‘even tussendoor’ willen fiksen, want het zindelijk maken van je kind kost tijd (en geduld. En nog meer geduld). En word niet boos als het niet lukt of als je kind een terugval heeft. Maar dat lijkt me eigenlijk wel logisch. Mocht het nou absoluut niet lukken, dan is de kans groot dat je kind er nog niet klaar voor is. Maarrrr het zou ook kunnen dat er een medische oorzaak is. Mocht je dit vermoeden hebben, schakel dan je huisarts in.

Overige tips
In mijn zoektocht naar informatie over het zindelijk krijgen van je kind kwam nog meer handige tips tegen. Enkele noemenswaardige:

 • Kies het juiste moment. Bij voorkeur in de lente of zomer, als je kindje in de blote kont buiten rond kan lopen.
 • Begin het proces niet tegelijkertijd met andere grote dingen in het leven van je kind. Zindelijk worden tijdens bijvoorbeeld een verhuizing of de geboorte van een broertje of zusje is gewoon iets teveel van het goede.
 • Zorg dat je altijd en overal reservekleding hebt liggen, mocht je kind een ongelukje hebben.
 • Kies voor kleding die makkelijk aan- en uit gaat. Dikke kans dat je twintig keer per dag naar het potje of de wc loopt namelijk.
 • Zet het potje in het zicht. Dan is het geen ‘gedoe’ voor je kind om er naartoe te lopen op het moment dat hij of zij moet plassen.
 • Laat je kind altijd plassen voordat je de deur uitgaat, voordat je gaat slapen, voordat je gaat eten enzovoorts. Dan verklein je de kans op een natte broek én je kind leert er een soort regelmaat in te krijgen, wat zeker de eerste maanden belangrijk is (zo ‘vergeten’ ze een toiletbezoekje minder snel).
 • Let goed op signalen maar houd ook een beetje bij wanneer je kind voor het laatst naar de wc geweest is. Grote kans dat een toiletbezoek onderaan de prioriteitenlijst staat op het moment dat er gespeeld wordt, maar juist dan – als ze het ‘vergeten’ omdat ze druk zijn met spelen dus – plast een kind nogal eens in zijn of haar broek.
 • Vertel de kinderopvang en andere oppasadresjes dat je bezig bent met het zindelijk krijgen van je kroost. Dan kunnen ze er rekening mee houden.

Nou, voor een onderwerp waar ik zelf nog geen hele praktische ervaring mee heb, heb ik toch een aardig epistel geschreven. Hopelijk hebben we er allemaal wat aan. Heb jij wel ervaring en wil je die ervaring delen? Laat gerust een reactie achter.

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

 1. Hey Anouk,
  Onze oudste dochter van 2.5 is onlangs binnen een korte periode zindelijk geworden. Ze gaf met 15 maanden al aan wanneer haar luier vies was en toen heeft ze ook al een hele tijd op het potje geplast én gepoept. Toen kwam er echter een zusje bij en hebben we het een beetje laten versloffen.. oeps! 2 maanden geleden vonden we het tijd om er weer actief mee aan de slag te gaan; potje promoten, juichen als het lukte etc. Alleen wilde onze dame heel vaak niet.. ook prima want we wilden haar niet dwingen. Toen kreeg ik van een vriendin een super tip die voor ons de sleutel tot succes was! Koop samen met je peuter een kadootje, laat dit mooi inpakken en bindt er 20 mooie lintjes om. Plassen op potje/wc is 1 lintje er af halen, poepen 2. Binnen 1.5 week had ze alle lintjes er af en mocht het kadootje open. Op dat moment was ze al plas-zindelijk maar poepen vond ze nog beetje spannend. Toen hebben we weer een kadootje gekocht, dit keer zonder haar zodat het echt een verrassing was wat er in zat, en daar heb ik 40 strikjes omheen gedaan. In een week tijd was het pakje open en sindsdien is ze zindelijk 😊 voor ons werkte deze manier dus super!

  1. Hi Stefanie, Ohhhhh dat is een goede tip! Ga ik ook proberen bij Ticho. Maar wel pas over een paar maanden hoor, zo richting de zomer wil ik er actief mee aan de slag. Vind zo’n luier nu eigenlijk stiekem wel heel relaxed ook 😉 Thanks voor je reactie! xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *