Persoonlijk, Zwangerschap

Dit kan papa doen tijdens de zwangerschap, bevalling én kraamtijd

Laten we even eerlijk zijn: de man komt er tijdens zo’n zwangerschap goed vanaf. Op wat hormonale uitspattingen van de vrouw na, heeft hij weinig vervelends om mee te dealen.

Als mensen zeggen dat ze een bevalling samen hebben gedaan, dan vraag ik me altijd direct af HOE DAN?! Want om heel eerlijk te zijn had ik niet heel erg het gevoel dat zwanger zijn en bevallen een kunstje van de man en de vrouw samen is. Ik bedoel, ík was degene die negen maanden lang kotsend boven de pot hing. En ik was degene die geen schoen meer paste en geen broek meer dicht kreeg. En ik was degene die carpaccio en wijn moest laten voorbijgaan. En ik was ook degene die een complete baby eruit moest zien te werken, met alle schade – zowel lichamelijk als emotioneel – van dien. Maarrrrrr, er zijn natuurlijk wel een paar dingen die je als man kunt doen om de vrouw een beetje te ondersteunen. Om het ietsiepietsie aangenamer te maken, tijdens zowel de zwangerschap, de bevalling én in de kraamtijd. Ik ga ze vertellen.

Begrip tonen
Meteen de aller- allerbelangrijkste. Toon begrip voor het misschien ietwat vreemde, opvliegerige, onvoorspelbare gedrag van je zwangere vrouw. Want geloof me, ze kan er niets aan doen. En heel stiekem vindt ze zelf ook dat ze rare dingen doet, maar om dat dan weer toe te geven gaat een stapje te ver. Dus veer lekker mee, geef haar gelijk, doe niet te moeilijk. Is voor ieders bestwil.

Bemoei je niet teveel maar toon wél interesse
Kijk, dit is dus zo’n gevalletje ‘nooit goed’. Als man moet je je niet teveel bemoeien met alles rondom de babyuitzet, het geboortekaartje of de kleur op de muur van de babykamer, maar een beetje interesse tonen wordt dan wel weer gewaardeerd. Zeg maar gewoon dat het allemaal leuk en mooi is.

Koop ook eens iets leuks voor de baby…
Een knuffeltje of een kleertje: neem wat leuks mee voor de ongeboren spruit.

Of voor je vrouw!
Boek een massage voor de vrouw. Of een behandeling bij de schoonheidsspecialiste. Of koop haar favoriete magazine. Een fijne geurkaars. Iets waarbij ‘ontspanning’ centraal staat. Ze heeft het al zwaar zat.

Vertel haar dat ze prachtig is
Grote kans dat ze dat zelf niet meer zo heel erg vindt. Of dat ze op z’n minst best een beetje onzeker kan worden van de bolle toet en enorme pens. Het gaat haar daarom echt geruststellen als haar bloedeigen vent zegt dat ‘ie haar heel mooi zwanger vindt. Ook al vind je dat niet. Zeg het gewoon.

Lees (voor de show) een boek over het krijgen van een kind
Toen ik zelf zwanger was, irriteerde ik me mateloos aan het gegeven dat mijn wederhelft echt werkelijk waar precies nul interesse toonde in het hele biologische proces van een kind broeden (dus niet het maken an sich…). Hij las geen enkel boek, had geen flauw idee. Echt beste mannen, doe maar alsof. Verstop een VI’tje of een Panorama in dat ‘boek over bevallen’ en fake it ‘til you make it. Wil je wél een boek lezen maar dan wel graag eentje waarbij de man ook daadwerkelijk centraal staat? ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ van Kluun moet je hebben.

Wees voorbereid
Niks zo erg als dat je tijdens de weeën je man nog moet gaan uitleggen bij welke verloskundigenpraktijk je aangesloten bent en naar welk telefoonnummer hij moet bellen op het moment dat de bevalling echt begonnen is. Dus zorg ervoor dat je het weet. Dat er een soort mini-draaiboek klaar ligt en dat je op het moment suprême geen domme vragen hoeft te stellen aan de puffende wederhelft. Echt, uit ervaring kan ik je vertellen dat je géén punten scoort als je onvoorbereid bent.

Luister naar wat zij wil
En dat kan per twaalf seconden wijzigen. Handje vast, handje los. Praat me door de wee. Hou je mond. Onder de douche. Nee toch in bed. Masseren. Afblijven. Doe het allemaal maar gewoon. Het duurt maar een paar uurtjes.

Zorg dat de omgeving bevallingsproof is
Laat het bad vollopen met warm water, doe de gordijnen dicht, fiks de muziek die de barende vrouw graag wil luisteren, leg washandjes klaar en weet ik het wat nog meer: regel het. Nu.

Wees duidelijk tegen verloskundigen of verplegend personeel
Als man zijnde weet jij als het goed is precies wat je vrouw wil. Zorg ervoor dat iedereen die op wat voor manier dan ook bij de bevalling betrokken is, precies doet wat zij wil. Jij bent in deze fase haar oren, ogen en mond. Want zelf heeft ze echt geen energie om zich met andere dingen dan haar eigen lichaam bezig te houden.

Vlucht niet
Je geloof het niet en veel mensen dachten dat het een grap was, maar Robert was beide keren eigenlijk niet heel erg van plan om bij de bevalling te blijven. Hij zag er geloof ik nog meer tegenop dan ik. Kun je als man zijnde dus echt niet maken. Echt niet. Je blijft dus in de buurt. In dezelfde kamer, zeg maar. Je hoeft heus niet frontaal naar het oorlogsgebied te koekeloeren en je mag ook heus af en toe wel stiekem wegkijken of iets te lang naar het toilet gaan, maar een verdiepinkje lager gaan zitten wachten tot de klus geklaard is? Nope.

Zorg voor rust als de baby er is
Jaag lang plakkend bezoek de deur uit. Neem de andere koters mee naar de speeltuin. Regel de boodschappen (of bestel de boodschappen). Doe eigenlijk alles, in ieder geval in de eerste week, om zoveel mogelijk rustmomenten voor je vrouw te creëren. En wijs haar ook af en toe op het nut van die rustmomenten, want grote kans dat ze zelf vindt dat ze op zich heel de wereld wel weer aan kan.

Leer álles van de kraamzorg en vertel het door
Flesjes maken, luiers wisselen, het kraamdossier invullen: zorg dat je als een soort spons alle informatie in je opneemt en dat je vervolgens ook in staat bent om het exact zoals het moet door te vertellen aan de new mom.

Beheer de agenda
Blokkeer twee avonden in de week voor jullie samen (en de eventuele rest van het gezin) en zorg er verder voor dat de kraamvisites op vaste tijden kunnen langskomen. Plan het in, schrijf het op. Doe wat. Behalve je vrouw ermee lastig vallen.

Koop een cadeautje
Ken je het principe ‘push present’? Is een cadeautje voor de vrouw, voor het baren van je kind. Hoeft wat mij betreft echt niet heel erg overdreven ofzo hoor, maar gewoon een kleinigheidje is wel het minste wat je kunt doen. Echt punten scoren? Een mooi sieraad (dat noemen ze ook wel baargoud). Die memo had mijn man niet helemaal doorgekregen trouwens. Heb ik weleens verteld van die winterbanden als push-present? Nee? Houden jullie nog tegoed dan.

En dat waren ze wel geloof ik, mijn tips om je als man zijnde zo nuttig mogelijk te maken in een voor de vrouw vrij pittige periode. Gaat ze je echt in dank afnemen. Graag gedaan!

Bedankt voor het lezen.


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

4 Comments

  1. Winterbanden als push present….ik kan niet wachten tot je dat verhaal hebt opgeschreven! Hahahaha ik ga dit lijstje in ieder geval vanavond heel subtiel op de keukentafel neerleggen 🙂

  2. Hahaha wat schrijf jij toch leuk:) Echt heerlijk weer om te lezen. Ben benieuwd naar dat winterbanden verhaal!

  3. Kom maar op met dat winterbanden verhaal! Wat schrijf je toch onwijs leuk! X

  4. Ik ben bijna uitgerekend… Zal dit stukje open laten staan op de ipad, heel herkenbaar haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *