Persoonlijk

Q&A deel 2

Goedemorgen! Leuk dat je er weer bent voor deel twee van de Q&A. Ik had nog een aantal onbeantwoorde vragen (nadat gisteren deel 1 online kwam: KLIK) en die ga ik vandaag bespreken. Lees je weer mee?

First things first: bedankt voor de leuke reacties die ik gisteren kreeg. Doet me altijd goed. Soms twijfel ik weleens of ik door moet gaan met bloggen, maar na zo’n dag als gisteren zit ik dan weer vol energie. Da’s meteen één van de vragen trouwens. Goed, verder in deze ronde: Anouk op YouTube en gebroken nachten. Gaan we!

Ga je ook een YouTube-kanaal beginnen?
Deze kwam (weer) veelvuldig voorbij. Volgens mij heb ik het al eens eerder gezegd: nee, ik ga geen YouTube-kanaal beginnen. Ik kan me voorstellen dat als het je werk is of als je het onwijs leuk vindt om video’s te maken, dat je dat dan doet. Maar dat is bij mij allemaal niet het geval. Sterker nog, ik zou niet weten waar ik moest beginnen. Ik heb echt niets boeiends om te filmen, ik kan nog geen Photoshop openen, laat staan een programma om complete video’s te editten, ik heb geen verstand van YouTube, ik heb er geen tijd voor en misschien wel de allerbelangrijkste reden: ik vind dat ik al genoeg deel. Met bewegend beeld en geluid wordt het nóg meer ofzo. Wel kan ik eens proberen om via Insta Stories wat meer video’s te delen, want dat doe ik heel weinig.

Heb je leuke tips (activiteiten) om met jonge kinderen te doen?
Jonge kinderen moeten uitgelaten worden, dus deze vraag vind ik helemaal begrijpelijk. Zelf ben ik van de leuke uitstapjes, passend bij de leeftijd van het kind, die niet teveel moeite kosten. Zo gaan we bijna altijd wel even naar de speeltuin. Binnen een uurtje gaan we dan weer terug naar huis, het kind is zijn energie kwijt, de baby is in de wagen in slaap gevallen en ik heb een frisse neus. Ook Monkey Town behoort tot onze favorieten, net als de kinderboerderij of de Landwinkel. Zwemmen gebeurt ook zo nu en dan, al vind ik dat dan wel weer een gedoetje. Zelf ben ik nog nooit met Ticho naar Blijdorp geweest, maar ik hoor van mensen om me heen dat dat ook heel tof is. Vooral het Oceanium. Als de kids iets groter zijn – wellicht volgende zomer – koop ik een abonnementje. Plaswijckpark is trouwens ook leuk (lees HIER maar eens terug). En ehmmm, verder staat de Avonturenboerderij in Groot-Ammers nog op mijn lijstje, net als het Nijntjemuseum.

Hoe waren in het begin de gebroken nachten en hoe ging je daarmee om?
Net als zo ongeveer 99 procent van alle newborns, kwam ook Tess in het begin midden in de nacht. Het bleef gelukkig bijna altijd beperkt tot één keertje. We gaven haar dan rond 23.00 uur de laatste fles, vervolgens kwam ze ergens rond een uur of drie en daarna sliep ze weer door tot een uur of zeven. Als ik het nu zo teruglees dan denk ik: HOE hebben we dat overleefd? Maar op het moment zelf voelde het niet als heel erg zwaar. Je lichaam raakt er in mum van tijd aan gewend. Wat tijdens de kraamperiode van Tess ook een handje hielp, is dat het toen zomer was. De avonden waren lang licht en dat is toch makkelijker wakker blijven. En ja, ik ben me ervan bewust dat slechts één voeding per nacht een soort droomscenario is.

Was je snel zwanger?
Bij zowel Ticho als Tess was ik direct zwanger. Daar ben ik tot op de dag van vandaag heel erg dankbaar voor, want ik weet dat dat niet voor iedereen geldt. Volgens mij is het heel normaal als het een paar maanden tot een jaar duurt, maar ik geloof zelfs dat één op de vijf stellen er nog langer over doet. Dat vind ik hele heftige cijfers en hoewel ik niet weet hoe het écht is om zo lang op je grote wens te moeten wachten en maand na maand een teleurstelling te moeten verwerken, kan ik me er wel iets bij voorstellen. Het breekt mijn hart een beetje. Een zwangerschap is allesbhelave vanzelfsprekend en als ik kon toveren dan zou ik ervoor zorgen dat iedereen met een kinderwens deze zonder enorme tegenslagen in vervulling kon laten gaan. Echt!

Hoe ziet je make-uproutine eruit?
Een beetje in de categorie ‘hoe krul je je haar’. Mijn make-uproutine is allesbehalve spannend. Op normale werkdagen gebruik ik enkel wenkbrauwpotlood en –poeder én een lik mascara. Als ik heel de dag de deur niet uit hoef dan gebruik ik niks en als ik een feestje heb dan ga ik los. Maar dat is dus niet zo vaak. Ik sta ’s ochtends letterlijk niet langer dan drie minuten voor de spiegel. Ik zal er binnenkort eens een uitgebreidere blogpost aan wijden.

Gaan de nachten weer wat beter?
Deze hele lieve vraag kwam waarschijnlijk naar aanleiding van de verhalen op Instagram en in mijn Happy Moments waarin ik vertelde dat Tess niet meer doorsliep en Ticho belachelijk vroeg wakker werd. Inmiddels gaat dit weer beter. Als in: Tess slaapt van 19.15 uur (met om 21.30 uur nog een flesje) tot ongeveer 08.30 uur en Ticho slaapt van 19.30 uur tot ongeveer 06.30 uur. Maar goed, we weten natuurlijk niet voor hoelang dit zo blijft. Inmiddels heeft de ervaring mij namelijk wel geleerd dat kinderen continu hun ritme veranderen en dat er maar een scheet dwars hoeft te zitten of je zit weer wekenlang met gebroken nachten.

Hoe gaat het als gezin van vier?
Dat gaat heel erg goed. Ik ben zo onwijs blij met mijn knappe kinderen en leuke man. We hebben een prima taakverdeling en balans. Het voelt wel echt een beetje alsof het zo klopt ofzo. Ik kan het niet goed uitleggen, maar het komt erop neer dat we helemaal hartstikke gelukkig zijn. En om dan ook maar meteen de realiteit te delen: het is heus niet zo dat we het continu roerend met elkaar eens zijn en avonden samen romantisch op de bank aan een wijntje zitten te nippen terwijl de kids braaf tekeningen maken en met de Duplo spelen. Ook wij maken ruzie. Over wie de vaatwasser moet uitruimen. Wie de poepluier moet verschonen. Wie er ’s nachts op moet staan. Over een rondslingerende jas of schoen. Over opvoeden. Over weekendplannen. Over van alles en nog wat. Gewoon, zoals in ieder huishouden.

Overweeg je weleens om te stoppen met je blog?
Ja en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dat de laatste maanden vrij regelmatig door mijn hoofd geschoten is. En ook om mijn Instagram te verwijderen. Ik ervoer ineens een soort druk om continu content te blijven maken, ik zag het aantal onbeantwoorde berichten steeds verder toenemen, ik had even niets te melden, twijfelde ineens zo erg aan alles omtrent privacy én ik kreeg met enige regelmaat niet zo heel erg leuke berichtjes. Ik zit er op dit moment nog steeds een beetje middenin, al is het plezier wel weer aardig terug. Die vervelende berichtjes laat ik lekker voor wat ze zijn – en dat kost me echt moeite – en scheve blikken kan ik verder ook niets mee – al zou ik mezelf het liefst heel de dag verdedigen. Privacy heb ik voor mezelf goed op orde, al overweeg ik wel om in ieder geval Ticho (nu hij wat groter wordt) niet meer (veel) herkenbaar in beeld te brengen – on the other hand: ik deel nooit vreemde, blote, lelijke, stomme kiekjes – en verder realiseer ik me ook wel weer hoe tof het is om dit als hobby te hebben. Dus ja, ik overweeg het weleens, maar nee, ik denk niet dat ik het zomaar zou doen.

Hoe ziet het schema van Tess eruit?
Tess krijgt op dit moment enkel nog flesjes. Die krijgt ze bij benadering om 09.30 uur, 12.30 uur, 16.00 uur, 19.00 uur en 21.30 uur. De hoeveelheid varieert, maar meestal 180 cc, behalve om 19.00 uur want dan krijgt ze standaard een iets kleinere fles. Geen idee waarom, maar zo lang ze hier prima op gaat houden we dat lekker zo. Verder slaapt ze ’s morgens meestal een uurtje in de kinderwagen – vaak zijn we dan op pad – en ’s middags van 13.00 uur tot 16.00 uur. Als ze nog moe is dan sluiten de oogjes ergens rond 17.30 nog een half uurtje maar dat was het dan ook wel. Ergens tussen 19.00 en 19.30 uur ligt ze in bed, dan krijgt ze om 21.30 uur dus nog een fles, en vervolgens slaapt ze tot de volgende ochtend een uurtje half negen.

Zoooooo dames en heren (voornamelijk dames), jullie zijn weer een stuk wijzer, niet? Heel erg bedankt voor het lezen en mocht je nou nog een onwijs prangende vraag hebben: stel ‘m gerust!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

3 Comments

  1. Neeee niet gaan stoppen! Ik volg je nog niet zo lang maar wel met veel plezier. Je schrijft zo leuk en Ticho en Tess zijn heerlijk om naar te kijken 😄 nee maar ik snap je wel hoor. Gewoon doen wat goed voelt!

  2. Nee niet stoppen hoor! Je verzuipt online in de mama blogs maar eigenlijk de enige die ik lees zijn die van jou, die lezen zo lekker weg! Dus gaat zo voort :-)!!

  3. Ik hoop ook dat je nog even door blijft gaan! Je bent zo heerlijk nuchter en dat zie je niet veel in die mama blogs (vind ik dan). En je moet gewoon lekker iets posten als jij er zin in hebt en als dat pas over 2 weken is is dat ook prima! Moet vooral voor jou leuk blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *