Persoonlijk

Waarom ik zin heb in december

Het is december dames en heren. De maand van Sinterklaas, mijn verjaardag, de kerstboom, eten, drinken, lichtjes en nog meer leuks. Ik blik vast een beetje vooruit.

Van alle maanden in het jaar is december mijn lievelings. Ik vind het echt een maand die in het teken staat van feest, van gezelligheid, een klein borreltje, lekker eten, warme truien, houtkachel aan, feel good films, vrije dagen én van het afsluiten van een jaar. Eigenlijk allemaal hartstikke fijne dingen, waar ik gewoon een vrolijk meisje van word. Ik blik gráág vast vooruit!

Weekend weg
Op het moment dat jullie dit lezen zit ik met vriendinnen op Texel. Daar kijk ik as we speak (23 november) heel erg naar uit. De meiden met wie ik ben, ken ik van mijn HBO-opleiding (2007-2011) in Rotterdam. Na al die jaren hebben we nog steeds contact, het zijn dierbare vriendinnen en ik heb zoveel zin twee dagen niks anders dan lachen, kletsen, wijntjes (biertje in mijn geval) drinken, strandwandelingen, sauna, uitslapen en lekker eten.

Sinterklaas
Volgende week is het Sinterklaas. Stiekem hebben wij dat afgelopen weekend al gevierd, maar op vijf december laat ik het niet zomaar stilletjes voorbij gaan. Zo’n lekker kneuterig Hollands feest, ik hou ervan. Naar aanleiding van mijn Happy Moments van twee weken geleden kreeg ik trouwens wat vragen over mijn mening omtrent Zwarte Piet. Ik weet dat het een impopulaire mening is en ik vind dit ook niet heel erg de plek om erover uit te wijden, maar laten we het erop houden dat ik zeker van mening ben dat een Piet niet zwart hoeft te zijn. Sterker nog, ik vind zo’n Zwarte Piet helemaal niet van deze tijd. Zwarte Piet is een racistische karikatuur en er is een grote groep Nederlanders die zich hier gekwetst door voelt. Waarom zo krampachtig vasthouden aan tradities terwijl je daar mensen pijn mee doet? Voor kinderen maakt het echt niet uit of ‘ie zwart, paars, groen of roetveeg is. Goed, tot zover.

Mijn verjaardag
Yes, volgende week ben ik jarig. Er staan dan 28 kaarsjes op de taart en ja, ik ben dol op jarig zijn. Altijd fijn om weer een jaartje (in goede gezondheid) bij te mogen schrijven toch?

Kerstborrels
Het allerleukste in de aanloop naar de kerstdagen vind ik de borrels. Op je werk, met familie, met vrienden, op de sportclub: ge-zel-lig. Ik hou ervan. Niet dat ik dan enorm aan de glühwein sta te lurken trouwens, maar gewoon, het sfeertje.

Feestje
Niet alleen ik, maar ook de wederhelft is in december geboren. Robert en ik schelen zeg maar vijftien dagen (en een paar jaar). Onze verjaardagen vieren we al jarenlang samen, altijd op de zaterdag voor kerst. Ik heb nu al weer zin in dat feestje want het is altijd mega gezellig. Iedereen is vrolijk, geniet van een heerlijke kerstvakantie en is meer dan klaar om de feestdagen af te trappen bij ons thuis.

Kerst
Kerst kan best een gedoe zijn. Dat heb ik vooral zo ervaren in de jaren na de scheiding van mijn ouders. Ik wilde natuurlijk bij beiden langs, maar moest dan wel rekening houden met onregelmatige werktijden, schoonfamilies, andere kanten van families enzovoorts. Eindstand: er was altijd wel iemand teleurgesteld. Tegenwoordig doen we het anders en dat bevalt me meer dan uitstekend. Kerstavond ben ik bij de schoonfamilie, Eerste Kerstdag met mijn moeders familie en Tweede Kerstdag is leeg. En je vader dan? Nou, daar ga ik ook heus gezellig langs, maar een lekker etentje of een borrel doen we gewoon op een later moment.

Vakantie
Ik weet eigenlijk helemaal nog niet of ik tussen Kerst en Oud en Nieuw wel vrij ga nemen van mijn werk. Enerzijds denk ik: ja, zalig, het gaat dan om donderdag de 27e en dan zijn beide kids op het KDV dus heb ik een hele dag voor mezelf. Anderzijds denk ik: het is zo’n mega chille dag om te werken. Juist omdat iedereen dan vrij is kan ik zo heerlijk puinruimen. Maar goed, ik denk dat ik toch maar voor die vakantie ga. Dat ik donderdag 20 december nog werk (dan hebben we onze kerstborrel) en me vervolgens pas 7 januari weer meld. Het kost me dan vier vrije dagen, maar ik ben wel bijna drie weken vrij.  

Oud & Nieuw
Ik vind Oud & Nieuw heel leuk en dan met name overdag. Oliebollen eten, proosten op het nieuwe jaar, wat vuurwerk afsteken. De avond is voor mij bijna altijd een beetje een deceptie. Omdat de plannen en verhalen groots zijn, maar uiteindelijk valt het op de één of andere manier dan toch weer tegen ofzo. Ik kan er mijn vinger niet zo heel erg op leggen, maar nee, dat Oud & Nieuw feest, dan is ‘m meestal niet.

Algeheel sfeertje
De hele decembermaand vind ik fijn. Het sfeertje, de leuke dingen op de agenda, lekker eten, drinken, samen zijn met de mensen die je graag om je heen hebt, rondjes door de Intratuin, de gezellige kerstboom, sneeuw, ijs, brandende houtkachel, vrije dagen, heerlijke films, feestjes en ga zo maar door. Het is by far de gezelligste maand van het jaar en ik heb er weer enorm veel zin in.

Zijn jullie ook zo december-dol?

Bedankt voor het lezen!


Wil je niets missen? Volg me dan op Instagram (@anoukzwager). Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook wel leuk!

2 Comments

  1. Jaaa hier ook een decemberfan! En dit jaar nog een beetje extra omdat ik over 2 weekjes mijn eerste kindje verwacht!

    1. Ohhhh wat spannend en wat een heerlijke tijd om met je newborn door te brengen! Succes met de laatste loodjes en alvast heel veel geluk toegewenst! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *